https://www.gelderlander.nl/show/acteur-bram-van-der-vlugt-86-overleden~a14eda2c/ Zelfs aan Sinterklaas ging het virus niet voorbij...
Natuurlijk is de kans groter dat je het van je verkouden dochter krijgt maar de ellende is juist dat mensen zonder klachten ook al besmettelijk zijn en dat zie je niet aan de buitenkant. Dus je man kan het ook krijgen via een collega op het werk helaas. Helaas zijn er ook veel mensen die klachten verzwijgen. Dat iemand hoofdpijn heeft, een iets rauwe keel merk je doorgaans niet zo snel aan iemand. Hier is de jongste ook al verkouden geweest, de oudste kreeg vorige week klachten en is negatief getest en nu is mijn dochter van 15 jaar niet lekker. Hoofdpijn en keelpijn. Als ze morgen nog steeds zo is dan ook maar weer testen. Derde keer in 3 maanden tijd pff, allebei de keren negatief getest.
Ik zeg ook niet dat dat niet kan. Maar ik vertrouw die collega van mijn man en mijn collega's hebben ook al bewezen dat ze te vertrouwen zijn . En pech kan je altijd hebben inderdaad. Maar we hadden het erover dat kinderen hun ouders vaak niet besmetten en dat ik daarover twijfel. Ik ben de afgelopen week op 5 minuten Aldi na niet buiten geweest, mijn man 2 dagen naar zijn werk (1 dag zat hij alleen), dus mocht ik corona krijgen denk ik dat de kans groot is dat het van mijn snipverkouden dochter is gekomen. Lastig plannen wel, kans is redelijk aanwezig dat mijn dochter mij aansteekt met haar verkoudheid dus als ik iets wil plannen (niet veel, maar toch) moet je altijd plan B hebben of het gaat gewoon niet door. Word er onrustig van.
Misschien dat degenen die niet zo "fanatiek met de regeltjes" zijn ook wat minder snel naar de teststraat rijden.
Omg. Als ik dat zou weten dan zou ik mijn normale werk doen en vervolgens in elke pauze en s avonds de kinderen spelletjes laten spelen Tijdregistratie hebben wij al een paar jaar niet meer. Er wordt een hoeveelheid werk ingepland en dat komt af. Of (met een goede reden) niet. Dat maakt je heel flexibel, maar tegelijk ook gemotiveerd.
Pfff. Wat een onzin zeg. Dan zeg je tegen je kind. Als jij even 5 minuten met de muis blijft bewegen, dan smeer ik je boterham. Kan daar echt opstandig van worden. Op kantoor maak je ook weleens een praatje of haal je koffie voor jezelf plus collega's. Moet je dan ook verlof schrijven?
Het was te verwachten natuurlijk.... https://www.ad.nl/binnenland/artsen-corona-komt-elke-winter-terug-net-als-de-griep~a8d5ff9d/
Ik denk eigenlijk dat dat waarschijnlijk al jaren geleden nodig zou zijn geweest gezien het jaarlijkse tekort aan bedden. En helemaal geen rare gedachte. Er is bijvoorbeeld 's zomers ook genoeg personeel nodig in de toeristische sector die' s winters weer niets te doen hebben. Nu misschien een beetje versoepeling van de Nederlandse wetgeving rondom tijdelijk personeel en ik zie eindeloze mogelijkheden...
Toch vraag ik me dan of hoe ze dat gaan doen. Wat een big registratie op ‘seizoens’ basis is niet haalbaar.
Omdat verpleegkundige een beschermd beroep is en je bij wet verplicht bent om je kennis en kunde op orde te houden. Het is ook belangrijk om vaardigheden bij te houden.
Dus mag je niet (bijvoorbeeld) 6 maanden iets anders doen om daarna het verpleegkundigenvak weer op te pakken? Dat lijkt mij moeilijk doen om het moeilijk doen, maar misschien mis ik iets?
Maar misschien is het helemaal niet nodig dat die mensen in de zomer zonder werk zitten... zou je niet een soort “winterstop” voor planbare zorg kunnen inlassen... van november t/m februari geen heupen, knieen en amandelen opereren. En die doe je dan allemaal extra in de zomer, zodat er dan meer werk is.
Je moet een bepaald aantal punten halen en aan een bepaald aantal werkuren komen om je big registratie te houden. Dit kan je doen door cursussen en scholingen, maar je moet dus ook genoeg uren op de werkvloer hebben gewerkt.
OK, bedankt voor de uitleg. Lijkt mij nog altijd moeilijk om het moeilijk doen, maar ik begrijp sowieso de Nederlandse obsessie wat betreft de combinatie opleiding/werk niet. Ik ben meer van het Britse model...
Nouja als je het vanuit het verpleegkundig oogpunt bekijkt is het wel logisch. Elk jaar nieuwe/andere ontwikkelingen, protocollen die veranderen, nieuwe medicatie+de combinaties die je wel/niet kan maken en bijvoorbeeld nieuwe behandelingen of revalidatie/operatietechnieken bij een bepaald ziektebeeld. Je moet daar toch echt wel van op de hoogte zijn als je als verpleegkundige aan de slag wil. *Ik heb het hier alleen over verpleegkundigen maar er zijn natuurlijk meer beroepen waarbij een Big-registratie vereist is. Wat is het Britse model?
Het Britse model is een arbeidsmarkt welke wordt ingevuld op basis van supply & demand. Waarbij minder gekeken wordt naar de exacte opleidingsrichting, maar meer naar persoonlijkheid, capaciteiten en hoe de betreffende solicitant in de organisatie past. Ik ben 24 jaar geleden dit systeem binnengevallen, en terwijl ik in NL geen schijn van kans had i.v.m. verkeerde opleidingkeuze stonden daar alle deuren voor me open omdat men me beoordeelde op wie ik bén. Ik geloof absoluut dat een verpleegkundige bij moet blijven op het gebied van huidige ontwikkelingen, maar waar zijn die begrenzende drempels voor nodig?
Bedankt voor je uitleg! Misschien is het toch een stukje bescherming? Voor de verpleegkundige zelf maar ook voor de werkgever? Dat is het enige wat ik mij kan bedenken. Ik heb mij er nog niet in verdiept want moet volgend jaar pas mijn verlenging aanvragen. Ik ga het wel even uitzoeken, ben nu wel benieuwd.
https://nos.nl/artikel/2361296-coronamaatregelen-groot-brittannie-aangescherpt-nieuwe-variant-virus-gaat-snel-rond.html Hier was toch al eerder sprake van?