Omdat het een buurland is en Duitsland heeft ons o.a. uit de brand geholpen door het overnemen van ic-patiënten. Simpel gezegd, als we hier laks zouden zijn qua maatregelen en we hebben hulp nodig zullen ze die niet snel aanbieden. Wat ook wel begrijpelijk is.
Maar iemand van 80 zonder onderliggend lijden, kan dan wel op gelijke plaats of zelfs hoger komen te staan dan iemand van 30 met onderliggend lijden. Dus ze moeten als het ware eerst alle factoren die het kans op herstel bepalen meewegen. Leeftijd zal er daar wellicht één van zijn. Maar als je na die afweging op een 'gelijk spel' uitkomt, mogen ze dus niet nòg een keer naar leeftijd kijken. Dan zal het zijn 'wie het eerst komt, wie het eerst maalt'. Of als ze tegelijk binnen komen, een muntje opgooien.
Thanks! Ik had er niet aan gedacht daar te kijken en was me ook niet bewust van een tweede steunpakket. Dat klinkt toch weer hoopvol voor mans werk.
Ik vind het vooral verdrietig dat daarover nagedacht moet worden. Ik bedoel. Het is goed dat ze dat doen hoor. (Dat vooraf nadenken) Maar ik hoop toch dat het niet zover hoeft te komen dat dergelijke keuzes gemaakt moeten worden. En dan nog. Bij welke leeftijd heb je dan "lang genoeg" geleefd om een jonger persoon voor te laten gaan? En hoe respectloos is het om te zeggen "oh die is oud, laat maar gaan dan" ?
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5206667/vaccinatieplan-wanneer-wie-medisch-indicatie-60-plus-jongeren
Ik denk dat er geen enkele arts is die schouderophalend zegt "laat die maar buiten liggen". Vreselijk als je zulke keuzes moet maken. Laten we hopen dat het niet nodig is. Maar als het wel nodig zou zijn, kan ik me voorstellen dat het prettig is toch soort van een richtlijn te hebben. Overigens wordt niet gekeken op 'leeftijd' maar op generatie. Ik geloof met intervallen van 20 jaar ofzo. Dus het is niet zo dat volgens het huidige protocol iemand van 80 voorrang krijgt op een patiënt van 83. Maar, als de kans op overleven medisch gezien gelijk is, krijgt iemand van 48 wel voorrang op een 83-jarige. En in alle eerlijkheid: ik vind dat goed. In eerste instantie moet er voor iedereen een plek zijn. Als dat niet zo is, moet je kijken naar de beste kansen op overleving en herstel. Dat moet echt absoluut op 1 en 2 staan. Maar mocht je dan toch in een situatie komen dat er niet genoeg bedden zijn en mensen gelijk uitkomen qua kansen, dan vind ik leeftijd een prima criterium. En ja, ik weet dat het dan in theorie zo kan zijn dat een heel lief omaatje haar plek moet afstaan aan aan drugdealer, ofzo. En dat is niet te verkroppen. Maar als je gaat proberen op die manier te meten, is het einde zoek. Als je gaat kijken naar nut voor de maatschappij of dat soort zaken, kom je uit op een glijdende schaal van steeds subjectievere normen. Leeftijd is duidelijk meetbaar. En in zijn algemeenheid: de meeste ouderen die ik ken, zeggen (nu de situatie nog niet aan de orde is) uit zichzelf dat ze hun plek met liefde afstaan aan een jongere. En heel eerlijk... ik heb nog 2 oma's: één dementerend, maar de andere echt nog heel erg bij de tijd en alert. Ze zijn me allebei ontzettend lief. Maar ik zou ze zonder aarzelen opofferen als ik wist dat ik daarmee het leven zou redden van iemand van een jongere generatie.
Mijn oudste dochter zit op het speciaal onderwijs. Is ook voor de kerstvakantie dichtgegaan, boeken mee, vrijdag (voor de vakantie) een rooster gekregen met daarin voor elke schooldag 2 online instructiemomenten ('s ochtends en 's middags), een muziekles via Teams. En verder nog richtlijnen hoelang ze 'moet' lezen, rekenen etc. Echt goed geregeld. In de kerstvakantie kwam er bericht van de directrice dat er veel aanvragen waren voor de noodopvang. Veel kinderen vallen in de kwetsbare groep (over het algemeen zitten ze niet voor niets op het SO), daarnaast valt een deel van de zorg weg (bijv. zorgboerderij, ondersteunende pgb-ers), waardoor de situatie thuis heel makkelijk uit balans raakt. Daarnaast krijgen de kinderen onder schooltijd ook therapie (fysio, logo, ergo, etc.) wat tijdens de sluiting ook niet doorging. Daarom is toch besloten om school te openen na de kerstvakantie. Uiteraard is het (net als in mei/juni) mogelijk om je kind thuis te houden als dat veiliger voelt (er zijn natuurlijk ook kinderen die met een verzwakte afweer oid zitten). Ik moet toegeven dat ik me voor de kerstvakantie heb afgevraagd of ik mijn dochter kwetsbaar vind. Maar eerlijk gezegd vind ik dat ze een gezond kind is, dat toevallig in een rolstoel zit. Ik denk dat elke SO daarom toch kijkt naar het 'soort' leerlingen, de thuissituatie en zo tot een besluit komt.
Wij klootjesvolk Nee. Tuurlijk is dat logisch. Had niet anders verwacht of gewild. Wat me wel opvalt is dat er niet wordt gekeken naar eventueel al aanwezige antistoffen. Misschien goedkoper/makkelijker om gewoon prik te geven ipv eerst bloedonderzoek.
Ik denk eigenlijk dat je bij een jong iemand en een oud iemand niet snel op gelijk spel uitkomt. Een jong lichaam geneest veel sneller. Oudere mensen mankeren veel vaker al “iets” gewoon statistisch gezien, omdat ze ouder zijn... En wat reken je onder “herstel”: is dat “levend het ziekenhuis verlaten” of is dat “je leven verder kunnen leven zoals voor je ziek werd”. Want ook daarvoor liggen bij jonge mensen de kansen vele malen hoger... Maar goed ik ben benieuwd waar ze dan mee gaan komen, of Van Ark zich dan ook met de details van alle takken van die beslisboom gaat bemoeien. Kunnen we dan verder erover filosoferen
Ik snap dat wel, je wilt niet in een situatie zitten dat wij de teugels vieren omdat ons kabinet besluit dat het allemaal de goede kant op gaat en de omliggende landen zitten nog in lockdown. Drie maal raden wat er dan gaat gebeuren, dan staat het halve Heimat bij ons op de stoep. Ik vind het juist slim om ook een beetje te kijken hoe het in de omliggende landen gaat. Het is natuurlijk niet zo dat Covid-19 zich iets van grenzen aantrekt...
O ik vind dat niet tegenvallen. Ik had ingezet op eind dit jaar, begin volgend jaar. Maar het start al in april. Fijn!
Ik reken maar nergens meer op. Denk eerder dat het pas weer in het voorjaar gaat verbeteren net als bij de 1e golf.. (betere ventilatie, vaker de ramen weer open, meer dag en zonlicht, mensen komen meer buiten en betere weerstand. ) Dus, ergens in mei misschien verbetering.
Mijn moeder is huisarts vorig jaar zomer overleden 7 patiënten jonger dan 50 jaar in haar praktijk in een maand tijd.Toen kon je haar opvegen, heeft daar ook echt ondersteuning bij gekregen. En ja, ze heeft ook dierbare patiënten van 80 die overlijden en waar ze een fijne band mee had. Dan is ze vooral dankbaar dat ze voor diegene heeft mogen zorgen. Het gaat erom dat de mensen die dit moeten uitvoeren dit kunnen verwerken. En zoals een ander al aangaf, met de eed van Hippocrates zorg je voor iedereen. En om wat bonte pluimages in mijn moeders praktijk te noemen; ook mensen die gemoord hebben, die sexueel misbruik hebben gepleegd, die huiselijk geweld hebben toegepast en ook die mijn moeder en haar medisch team bedreigen. Echt, je krijgt allemaal zorg want dat is wat ze zijn.