Maar in het geval van de bedrijfsarts, dan moeten mensen dus wel opeens melden dat ze een medische aandoening hebben. Dat gaat dan weer tegen de AVG in. Voor mijn gevoel zijn er in het buitenland minder personeelstekorten in de zorg dan in Nederland, maar dat kan ik uiteraard fout hebben. Fijn in elk geval dat je niet voor een verplichting bent, dat gevoel kreeg ik namelijk wel. Echter wordt er door patiënten ook gevraagd of het zorgpersoneel een griepprik neemt of niet, sterker nog, dit gaat ze niets aan is dan het antwoord. De patiënten voor wie influenza gevaarlijk kan zijn (dus ic opname of dodelijk) krijgen namelijk zelf de griepprik aangeboden. Het is dus eigen verantwoordelijkheid om jezelf te beschermen tegen griep (of niet) en je kan niet verwachten dat iemand anders dat voor jou doet. Zo zie ik het met corona ook. (En ja, uitzonderingen daargelaten. Zo val ik zelf onder de risicogroep, maar wordt de corona vaccinatie toch echt afgeraden. En mag een naast familielid nu ook nog geen vaccinaties door een stamceltransplantatie, deze moet straks ook het hele rvp opnieuw. Echter verwacht juist deze groep uitzonderingen al helemaal niet dat andere vanwege hun vaccineren, sterker nog, dat willen wij geen eens).
Er staat nog veel meer in dat artikel. Er staat dat men de registratie kan gebruiken om in gesprek te gaan met ongevaccineerden en teams waar veel van dit soort mensen zitten. Verder staat er dat "als je weet wie er niet gevaccineerd is kan je die medewerker desnoods elders inzetten om te voorkomen dat ze in aanraking komen met kwetsbare patiënten". Dus wel degelijk namen (logisch ook natuurlijk je moet weten met wie je in gesprek gaat). En we kunnen wel raden waar die gesprekken over gaan...
Is dat zo? Ik ben in ieder geval nooit voor een vaccinatieplicht geweest. En ook nooit voor indirecte drang / dwang. Sterker nog: voor de vaccins beschikbaar waren, wist ik nog niet eens zeker of ik me zelf wel zou laten inenten. Dus volgens mij valt het wel mee met dat 'lijnrecht tegenover elkaar'. En vergeet niet dat de kennis die we hebben van de vaccins en het virus ook steeds groter wordt. Een maand of 3 geleden was de indruk toch dat je met vaccinatie meer bijdroeg aan groepsimmuniteit dan nu blijkt, mede onder invloed van een nieuwe variant. Dus toen vond ik het prima om vaccineren / testen / corona gehad aan elkaar gelijk te stellen. Nu sta ik daar al anders tegenover, omdat de kennis nu anders is dan wat we toen dachten. Logisch dat bij een veranderende realiteit ook je mening anders wordt. Waar wij het denk ik nog steeds over oneens zijn, is dat ik wel hoop dat zo veel mogelijk mensen zich laten inenten. Waarbij ik ieders recht respecteer om het nìet te doen. En in een aantal gevallen vind ik dat een begrijpelijke of zelfs verstandige keuze. In een aantal andere gevallen vind ik het een domme keuze. Maar blijf ik vinden dat mensen het recht hebben om die keuze te maken.
Nu spreek jij ook voor een heleboel anderen hè! Er zijn ook wel kwestbaren met een verminderde immuunrespons die het wèl fijn vinden als anderen gevaccineerd zijn.
Dan reageer je toch niet? Ik geloof in openheid en eigen keuzes kunnen maken. Daarbij ben ik helemaal niet voor een verplichting, maar vind ik wel dat je hiervan op de hoogte moet kunnen zijn.
Ik bedoel hier dus mee, dat mij het beter lijkt om mensen beter te informeren van het belang van een hoge vaccinatiegraad, want dat werkt bij andere ziekten ook, dan mensen te "straffen'. Want het komt op mij over alsof mensen die niet zijn ingeënt gestraft worden voor het niet inenten. Arjen Lubach is een flauw voorbeeld, maar dat zou ook een ander iemand kunnen zijn.
Natuurlijk ben je niet meteen veilig, maar wel veiliger. Daarbij dan nog maatregelen uiteraard. En misschien boeit het je niet, ook prima, maar ik vind het dus niet raar als mensen dat zouden willen weten
Ik werk in de zorg. Ik ben niet gevaccineerd, Andere collega's van mij zijn wel gevaccineerd maar ik weet ook dat een paar mensen ieder weekend in een normaal festivalseizoen zich helemaal blauw zuipen en in groepen van duizenden mensen komen. Als dat weer kan staan ze er zo weer. Dan hebben zij toch als gevaccineerde ook veel risico om besmet te raken. Moeten zij dit dan ook delen met de mensen die we verzorgen? Waar ligt de grens? Ik kom zelf nooit op een festival en zie geen enorme groepen. Als je dat statistisch naast elkaar gaat leggen dan denk ik dat er geen verschil is ivm de vele contacten van mijn collega's. Ik gok zelfs dat zij een grotere bedreiging vormen. Daarbij is ongeveer 10 tot 20 procent van onze cliënten niet gevaccineerd, omdat ze dat niet willen. Hoe zie je dat voor je? Gaan wij die dan ook zorg weigeren? Jouw mening is zo krom als een banaan.
Over dat zuipen ik ken verpleegkundigen die zuipen zich klem tot 1.00 en doen daarna een vroege dienst.. maar dat is ff off topic
Klopt, meer dan alleen dat artikel. Ik heb het voorstel van de brancheorganisatie gelezen. Het gesprek gaat tussen de werkgever en werknemer. Het is geenszins de bedoeling dat je als derde kan zeggen dat je geen zorg wilt van een niet-gevaccineerde. Dat is niet de insteek, ook niet van de brancheorganisatie. Ik ben overigens heel benieuwd hoeveel mensen opstappen als dit gebeurd. Binnen mijn familie zijn er 5 mensen werkzaam in de zorg, daarvan stappen er 3 op als het zover komt (en 2 daarvan zijn gevaccineerd)… het kan niet anders dan dat er een groot personeelstekort gaat komen.
Ik denk dat het inderdaad goed is om daar over na te denken: waar stopt het, wat vinden we acceptabel? Uiteraard moet de zorg een grotere capaciteit krijgen. Dat is niet zo 1 - 2 - 3 gerealiseerd. Maar aan de andere kant: er zijn de afgelopen jaren veel adviezen gegeven en daar is (meestal) niks mee gebeurd. (https://www.volkskrant.nl/wetenschap/jarenlang-zocht-commissie-terpstra-een-oplossing-voor-het-personeelstekort-in-de-zorg-nu-zegt-ze-hef-ons-maar-op~b6278c4d/) Tijd dus om daar nu serieus mee aan de slag te gaan. En ja: dat kost geld. Ons geld, want dan heb je het over belastingen en zorgverzekeringen. Maar het zal moeten. Daarnaast zou ik persoonlijk geen moeite hebben met bijvoorbeeld het vasthouden van 1,5 meter, mondkapjes dragen waar dat niet altijd haalbaar is (OV, winkels, contactberoepen) en Testen voor Toegang (iedereen!!) voor evenementen. Daarmee houd je niet alle besmettingen tegen, er zullen ziekenhuisopnames blijven. En helaas ook mensen (eerder) overlijden, zoals er ook jaarlijks mensen overlijden aan griep, fijnstof etc. Triest en natuurlijk wil je het zo veel mogelijk beperken. Maar dat kan maar tot bepaalde hoogte. Ik vind de enquête die hier al eerder genoemd is wel een goede. Al vraag ik me af hoe ze de representativiteit in de gaten houden en voorkomen dat dezelfde mensen het tientallen keren invullen om de uitslag te beïnvloeden. Maar het is in ieder geval een begin. Want ik zeg nu wel dat ik bijvoorbeeld mondkapjes wel prima vind. Maar ik weet dat er ook mensen zijn die daar zwaar op tegen zijn. Je maakt het nooit zo dat iedereen het eens is. Maar het is denk ik wel belangrijk om een breed draagvlak te zoeken. Voor mij geldt in ieder geval: als we met 1,5 meter afstand, mondkapjes en TvT ervoor kunnen zorgen dat horeca, winkels en scholen open kunnen blijven, teken ik ervoor.
Oh ongetwijfeld zijn die er! Maar dankzij mijn privé situatie (ik heb contact met heel veel lotgenoten) en dankzij mijn werk (in de zorg), kan ik dus wel over een hele grote groep spreken. En uiteraard zijn er altijd mensen die er anders over denken, of wat dacht je van bijvoorbeeld ouders van zieke kwetsbare kinderen? Die zullen waarschijnlijk wel voor zoveel mogelijk vaccinaties zijn. Hetgeen zelfs ik mij (als behoorlijke antivaxxer) echt wel kan voorstellen hoor.
Ik ben niet voor een vaccinatieplicht in de zorg. Volgens mij is dat schijnveiligheid. En ik snap het privacy-argument om het niet te vertellen. Zeker als je verwacht dat er toch wel druk gaat komen om het alsnog wel te doen. Dat gezegd hebbende, kan ik me voorstellen dat het praktisch is om te weten wie wel / niet gevaccineerd is of al corona heeft gehad. Ik kan met voorstellen dat je iemand zonder immuniteit niet inzet op een corona afdeling. Je weet namelijk dat je gevaccineerde & eerder besmette personeel gewoon minder kans loopt om zelf besmet te raken. (Zeker i.c.m. beschermingsmiddelen). En als ze toch ziek worden, geldt in ieder geval voor vaccinatie dat de kans op ernstige ziekte (zelf opgenomen moeten worden) een stuk kleiner is. Scheelt dus weer bedden die je moet vullen met extra personeel + vervanging voor die langdurig zieken. Als je vanwege de bezetting personeel hebt dat zowel op covid als non-covid afdelingen moet staan, kan ik me ook voorstellen dat het handig is om te weten wie al (enigszins) immuun is. Want dat breng natuurlijk extra risico met zich mee. Ook daarvoor zou je dan, als die situatie voorkomt, dan eerder de keuze hebben om iemand in te zetten die gevaccineerd is of al corona heeft gehad. Idem voor afdelingen waar je weet dat mensen gewoon echt extra kwetsbaar zijn voor luchtwegvirussen. Personeel dat niet op een of andere manier immuun is, kun je zoveel mogelijk inzetten op afdelingen waar geen covd-patiënten liggen. Misschien wat minder laten rouleren tussen afdelingen. In ieder geval niet covid en non-covid door elkaar. En kiezen voor afdelingen waar niet voornamelijk mensen liggen met problemen in de immuniteit.
Ik denk dat met jou velen mensen er zo in staan. En ik ben dan wel niet gevaccineerd maar zoals het nu is loop ik op zich ook nergens tegenaan. Kinderen kunnen naar school, sport etc. Dat theaterbezoekje kan ook later of desnoods wel met een test. Maar de vraag is dan ook voor hoe lang? Want je zegt scholen open, iets wat ik ook heel erg hoop en ik geloof ook niet dat ze nog een keer zullen sluiten. Maar ik denk dat de quarantaine regels bij een besmetting in de klas er nog heel lang zullen blijven, in ieder geval dit schooljaar. En daar heb ik best wel moeite mee. Zeker gezien de nieuwe berichten dat je gevaccineerd ook nog steeds besmettelijk kan zijn. Maar wat er nu aan de hand is is dat we met elkaar erger hebben meegemaakt en nu al tevreden zijn met hoe het is. Terwijl we toch allemaal terug willen naar normaal ipv naar het nieuwe normaal? En wel met corona want dat gaat niet meer weg maar we moeten ermee leren leven.
ben ik serieus ook benieuwd naar... simpelweg ook om het feit: Kan iedereen zomaar ander werk vinden in een ander beroep? En/of kunnen ze die inkomens dan ook allemaal zomaar ineens missen? Dus gewoon praktisch gezien... maar oke.
Ja, precies. Ik ken niet speciaal veel mensen die extra kwetsbaar zijn. Wel een aantal. Die vonden het in de eerste plaats vooral heel fijn om zelf gevaccineerd te zijn. De angst om op de IC te komen en heel erg in te leveren of om te overlijden, is dan al een stuk minder. Nu zijn dit wel mensen waarbij er geen reden is om te verwachten dat het vaccin voor hun niet werkt. Toch vinden de meesten het wel een prettig idee dat mensen in hun omgeving ook gevaccineerd zijn. Niet dat ze ernaar zouden vragen of mensen zouden mijden als ze geen vaccin hebben. Maar het voelt voor hun wel veiliger als er meer mensen gevaccineerd zijn. Ook al kun je het dan nog doorgeven als je corona krijgt. Het gaat wel minder rond, dus de kans wordt wat kleiner.
Op zich is er wel een lage werkeloosheid nu. Dus een andere baan vinden zal niet eens zo heel moeilijk zijn. De vraag is natuurlijk wel of een baan in een andere sector net zo veel voldoening geeft en of je er net zoveel voor betaald krijgt. Je hebt tenslotte een opleiding voor de zorg, dus als je gaat voor een baan buiten de zorg zul je (totdat je omgeschoold bent) wellicht een baan moeten accepteren die past bij een lager opleidingsniveau en vaak heeft dat ook gevolg voor je salaris.
Hier sluit ik mij volledig bij aan. Een vriendin van mij haar dochter moest na schooldag 1 alweer in quarantaine… daar word je toch niet goed van?! Ik merk ook een verschil in benadering bij mensen die kinderen op de basisschool/ middelbare school hebben en die dat niet hebben. De impact kan gewoon veel groter zijn. Ik zoek een verjaardag zonder tijdsloten (dus er kan 20 man tegelijk in een huiskamer zijn) niet op. Geen zin in een berichtje 3 dagen later dat Pietje positief is getest. En wat betreft openheid van vaccinatie rondom zorgpersoneel, die vind ik lastig… ik snap privacy, ik snap recht op eigen keuzes, maar met een vaccinatie verklein je wel de kans op besmetting en overdracht. Niet zoveel als in eerste instantie werd gedacht door opkomst van de deltavariant, maar stel dat dat kleine % ervoor zorgt dat je wel (of juist niet) wordt besmet… die persoon die gevaccineerd alle feesten af gaat, zou dat vast ongevaccineerd ook doen (dmv testen voor toegang). Dus dat verschil wordt daar niet mee gemaakt, die verschillende levensstijlen blijf je houden. Anyway, als mijn kinderen op de NICU hadden gelegen tijdens Corona, had ik het gewaardeerd als de artsen en verpleegkundigen gevaccineerd waren. Maar zonder deze mensen hadden ze sowieso geen kans gehad, er worden zulke zorgvuldige maatregelen getroffen… ik bedenk mij nu dat ik als ouder zelf niet naar binnen zou durven gaan, angst om mijn eigen kind te besmetten, gevaccineerd of ongevaccineerd. Zegt ook wel iets.