Dan moet je dus als school wel een chromebook per kind hebben. En per chromebook een losse lader die je mee kunt geven. Bij ons thuis (met twee kinderen) zou het lukken als ik 1 device kan lenen. Ik heb zelf namelijk een chromebook en een laptop. Dus 1 kind kan op mijn chromebook. Laptop heb ik zelf nodig. En man heeft ook zijn eigen laptop nodig. Maar zelfs dat is al luxe. Er zijn zat gezinnen waar überhaupt geen (extra) laptops of chromebooks beschikbaar zijn. Sterker nog; het zijn bij ons de uitzonderingen die dat wel zelf hebben. En als school konden we vorige lockdowns bij de gezinnen die erom vroegen, 1 device meegeven. Bij enkele grote gezinnen 2. Maar dan houdt het wel op. We leasen tablets en een deel van de chromebooks van Snappet. Met de tablets kun je sowieso niet op Teams. En zowel tablets als de chromebooks worden opgeladen met een laadblok voor 30 apparaten tegelijk. Je kunt die devices dus niet meegeven, want ze kunnen niet worden opgeladen thuis. Inmiddels hebben we iets meer eigen chromebooks. Maar echt niet 1 op 1.
Lijkt me ook niet wenselijk. Na de vorige winter heb veel kinderen gezien bij wie de ogen hard achteruit zijn gegaan, vooral bij de VO leerlingen, maar ook zeker bij het PO. Klinkt misschien niet zo boeiend voor nu, maar een gedeelte hiervan zal slechtziend of blind worden op middelbare leeftijd en dat had niet nodig geweest.
In Zuid-Holland kunnen zwangeren zich nu bij sommige verloskundige praktijken laten vaccineren. Het Erasmus MC stuurt de vaccins per taxi. Kort filmpje onderaan dit artikel: https://eenvandaag.avrotros.nl/amp/helft-zwangere-vrouwen-ongevaccineerd-verloskundigen-helpen-ze-nu-over-streep/
Bij ons op school mocht je per gezin een chromebook lenen van school. De 1e lockdown hebben we dat aangevuld met een oude pc die we nog hadden staan. Laptop was in gebruik door mijn thuiswerkende man. Ikzelf mocht als medisch contactberoep toen ook niet werken, maar kreeg allerlei administratieve taken van mijn werkgever. Ik kon dat elke keer nog doen nadat de kinderen klaar waren op die oude pc of in de avond op de laptop. 2e lockdown had mijn man inmiddels een laptop van het werk en kon ik wel doorwerken, dus met een chromebook van school en onze laptop konden de kinderen tegelijk hun schoolwerk maken. Gelukkig beide niet de hele dag online les, maar wel dagelijks contactmomenten met de klas en een aantal digitale opdrachten. Ik ben blij dat school deze optie bood, want nu konden ze zelfstandig tegelijk aan het schoolwerk werken (gr 7 en 8). De directeur van school vertelde dat bij zijn eigen kinderen er geen chromebooks te leen waren. Dat kan behoorlijk problematisch zijn dan voor sommige gezinnen. Hele dag online zou hier ook niet werken.
De meeste gezinnen hadden dit niet voor elk kind en konden die van school lenen Op school hebben ze allemaal een chromebook die we op konden halen. Hier hebben we het de 1e lockdown gered met mijn tablet en laptop maar dat was beide niet handig. Tablet klein en laptop had ik nodig. Chromebooks waren dus een uitkomst. Die zitten op school op 1 kast met laders maar ze konden nog aan losse laders komen. Echt een uitkomst
Dit dus. De optometrist vertelde dit ook al aan mij. Ogen gaan tegenwoordig al meer achteruit door de vele schermen en dan al dat online op die schermen turen is niet zo heel erg goed voor de groeiende kinderoogjes. Ik vind dat ze bij de jongste op school ook teveel met chromebooks werken. Ik vind het een slechte ontwikkeling
Ik vind dit ook een heel slecht ontwikkeling. En Denk eens aan de oortjes dan? Urenlang met een koptelefoon op waarvan het volume misschien wel veel te hard is
Hoewel ik het hier wel mee eens ben heb ik me ook laten vertellen dat in een boek lezen hetzelfde effect heeft. Dus ook wanneer je een kind hebt wat graag leest is het advies volgens mij om na 20 min even ergens anders naar te kijken. Maar goed in een klas is dat natuurlijk sowieso al niet aan de orde want ze lezen, schrijven en kijken naar het digibord en dat allemaal afwisselend. Hier werken ze idd ook met tablets vanaf groep 3 en vanaf groep 4 op chromebooks. Ik had daar in het begin ook mijn vraagtekens bij maar zolang je het niet te lang achter elkaar doet is dit volgens mij prima.
Toch zou dit niet helemaal hetzelfde zijn vertelde de optometrist. Heeft ook met een bepaald soort licht te maken wat van een scherm afkomt. Daarom komt de zgn computerbril steeds meer in opkomst. Is rustiger voor de ogen en het voorkomt veel turen op een scherm. Kinderen hebben tegenwoordig ook al op jongere leeftijd hoofdpijn. Deels door veel schermgebruik maar ook door een verkeerde houding. Nog even en ze hebben allemaal een bochel en een bril
Dat is wrl zorgelijk. Maar zal denk ik (deels) ook te verklaren zijn door (veel) meer mogen gamen tijdens lockdowns. Dat is in elk geval bij ons zo. Met 2 werkende ouders en kinderen die xich slecht zelf kunnen vermaken, behalve dan achter een scherm.... En bij oudste speelt ook mee dat hij in quarantaine met zijn vriendien kan spelen online. (Toen we in quarantaine zaten) En maakt het verschil of ze naar een scherm kijken of in een boek? Gaat toch om het op korte afstand moeten focussen?
Hier wel inmiddels per kind een chromebook vanuit school, vanaf groep 4 of 5. Maar niet elk gezin heeft WiFi thuis. Dat kan ook nog Die kinderen waren trouwens tijdens de schoolsluitingen aanwezig op de noodopvang. Dus het is gewoon niet op elke school zo luxe helaas.
Ja dat klopt inderdaad, het schermen (maar eigenlijk al het nabijwerk) is niet goed voor de ogen. Op school is er een goede afwisseling tussen dichtbij en veraf kijken. Uitleg van de juf, dan weer werken enz. Maar als alles op de laptop is, is alles dichtbij en juist dat lange focussen dichtbij is funest.
Scherm en boek is beide slecht. Vroeger waren vooral de hoogopgeleiden bijziend, omdat die veel in de boeken zaten ivm studie enz, maar tegenwoordig met alle schermen maakt dit niet meer uit. Verder maakt het ook al uit of je er 30 of 60 cm vanaf zit. Hoe dichterbij hoe slechter. Maar 1 op de 3 mensen met een hoge minsterkte (boven de -6) wordt rond zijn 60e slechtziend (en dan te bedenken dat onze kinderen misschien wel 100 gaan worden). Hier zou dus echt wel meer aandacht voor moeten zijn. Er is therapie om af te remmen, maar wij hebben geen capaciteit om al deze kinderen te zien en met lifestyle is een hoop te winnen.
En hoe zit het met + en cilinders? Dochter heeft bril sinds ze 2 is, nu glazen van +2 en cilinder van -1,75. En zij zit vrij veel achter een beeldscherm
Mijn dochter had op haar 4e een bril nodig ivm flinke plus. Sinds ze 12 is is ze van haar bril af. Plus kan altijd nog verbeteren maar min volgens mij niet. Maar hier zei de oogarts dat de situatie van mijn dochter niet heel vaak voorkomt.
Ik hoor ook dat + minder vaak voor komt bij kinderen. Dit is ook echt een familiekwaaltje, enorm veel mensen met een bril en allemaal +. Van mijn broertje dachten ze destijds dat hij zwakbegaafd was want hij kwam totaal niet mee met schoolwerk. Bleek hij een hoge +sterkte te hebben, arm kind. Mijn dochter zal ws altijd een bril houden, alleen al vanwege de cilinder. Die wordt elk jaar hoger. Maar goed, ik dwaal af, heeft niks met corona te maken.