Een ziekteverzuim van 25% heb ik in de 22 jaar dat ik nu verpleegkundige ben nog nooit meegemaakt. 6/7 % is redelijk normaal, soms in griep of noro-uitbraken een keer 10/12%, maar dit nog nooit. Dus ja, nu is het echt het gevolg van corona-zieken en zieken door twee jaar lang hogere werkdruk dan normaal ( want dat kunnen we prima aan) en de emotionele belasting die dit met zich meebrengt. Wat men vaak vergeet is wat het overlijden van 20 bewoners binnen twee weken met het personeel doet. Dat is anders dan in het ziekenhuis ( daar heb ik ook gewerkt, ik ken het verschil). Bewoners wonen soms jaren bij ons, je bouwt een band op met hen en hun families. Als er dan een halve afdeling binnen een paar weken wegvalt, doet dat wat met je. En er is geen tijd en mogelijkheid om te 'rouwen', want er zijn nog heel veel zieken, en de nieuwe opnames staan ook in de rij. Daarnaast nog de belasting van thuisonderwijs, kinderen in quarantaine etc en je kan je misschien voorstellen dat mensen langzaamaan het niet meer redden. Geen isolatie is mooie theorie, maar als je vervolgens een aangifte van een familie krijgt wegens poging tot doodslag omdat zijn ouder besmet is geraakt door een rondlopende, positief geteste medebewoner.... ( En ja, dit is echt gebeurd) Het is kiezen uit twee kwaden. Of je kiest voor isolatie van de besmette/verdachte bewoners en je beschermt de rest van de bewoners. Of je kiest voor niet isoleren met het risico op een uitbraak en meer overlijdens. Voor beide is wat te zeggen, ik durf echt niet te zeggen wat het beste is.
Ja exact dit eigenlijk. Ik sta er niet negatief tegenover maar in deze fase niet nuttig. Wie weet in de toekomst.
Ik hoop echt dat dit goed nieuws betekent! Ik merk wel aan mezelf dat ik daarover twijfel. "Ze" willen zo graag 2G, maar dat lukt ze (nog?) niet. Als het testen wegvalt, is het eigenlijk alsnog 2G. De 3e G is immers testen. Daarnaast valt dan ook de G van genezen vrijwel weg, dus zit je eerder in de 1G ofterwijl vaccinatieplicht.
Nou, ik neem aan dat als het huidige testbeleid wordt afgeschaft of aangepast, dat je dan juist niet overal een coronabewijs voor nodig hebt. Dat lijkt me precies de juiste richting: stoppen met al dat onzinnige getest, alleen maar om herstelbewijzen te kunnen krijgen. Stoppen met het vragen van coronatoegangsbewijzen, en als je ziek ben blijf je thuis. Als je het heel spannend vindt kun je je alsnog wel laten testen of je echt corona hebt, en anders blijf je gewoon lekker in bed tot je weer beter bent.
daar geloof ik zelf niet in… Geboosterd of niet, denk niet dat dat nu veel uitmaakt.. Denk wel dat als je geboosterd bent je er minder ziek van wordt..
Met die overlijdens heb je inderdaad een punt waar ik zelf ook nooit aan gedacht zou hebben. Ik kan mij inderdaad voorstellen dat dat niet in de koude kleren gaat zitten. Maar ik hoop dat je het met mij eens bent dat er meer geld naar de werkvloer van de zorg zou moeten gaan? Want op deze voet verder gaan, dat gaat gewoon niet meer. Wat betreft het tehuis van mijn oma, het is een privé tehuis. Zo moesten ook alle bewoners daar verplicht gevaccineerd en later ook geboosterd worden. Wil de familie dat niet, dan staat het je vrij om een ander tehuis voor je familielid te vinden. Ze hebben ook duidelijk gecommuniceerd dat de bewoners niet in isolatie gaan: " Het is niet uit te sluiten dat meerdere bewoners de komende dagen alsnog besmet gaan worden. Wij stellen de familie dan direct op de hoogte. Omdat we onze bewoners vanwege dementie maar ook vanwege humaniteit niet op willen sluiten in de kamer is er een reëel risico op verspreiding van het virus onder bewoners en personeel. Gelukkig is aangetoond dat de Omikron variant vooral bij ouderen zeer milde klachten geeft. " Zeer kinderachtig van familieleden om aangifte te doen. Ik ben het ook niet altijd eens met het beleid (vaccinatie verplichting ), maar ik ga er altijd van uit dat het personeel dit met de beste intenties doet. Daarbij kan iemand ook door het bezoek corona opgelopen hebben ipv door een medebewoner. En, om even advocaat van de duivel te spelen, voor sommige bewoners kan een fatale corona hen letterlijk uit hun lijden verlossen. Er is nog nooit iemand met dementie beter geworden. Dus ik vind dat echt belachelijk van die familieleden, maar ik kan mij voorstellen dat jullie nu extra voorzichtig zijn.
Meer geld is leuk, maar ik vraag me echt af of dat genoeg is om meer mensen te trekken. Ik werk bij een organisatie die meer betaald dan organisaties in de omgeving ( iedereen zit een schaal hoger dan marktconform) maar toch hebben we tientallen vacatures. Er reageert gewoon echt niemand! En een particulier huis kan vaccinatie verplichten, maar wij helaas niet. En het rotte van covid is dat het zo onvoorspelbaar is. Ik heb mensen die daarvoor nog lichamelijk heel goed waren zien overlijden, en heel zwakke mensen zien herstellen.
Verplichten gaat ook wel ver Ik ben inmiddels gevaccineerd, maar ik vind het heel heftig dat een overheid of organisatie iets te zeggen zou hebben over het lichaam van een ander.
https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2022/01/28/kamerbrief-over-dictum-motie-25295-1754#:~:text=Minister%20Kuipers%20(VWS)%20geeft%20de,werk%20en%20inkomen%20te%20voorkomen. Geachte voorzitter, In het debat over de ontwikkelingen van het coronavirus van 26 januari jl. hebben de leden Hijink en Van der Plas een motie ingediend waarin de regering wordt verzocht de zorgverleners die in de eerste coronagolf COVID hebben opgelopen en daardoor langdurig ziek zijn geworden, tegemoet te komen en verlies van werk en inkomen te voorkomen (25295-1754). Aangezien dit belangrijke en urgente onderwerp reeds onze aandacht heeft, heb ik de leden verzocht de motie aan te houden. De indieners gaven er de voorkeur aan de motie wel in te dienen. In tegenstelling tot wat ik vervolgens tijdens het Kamerdebat aangaf, laat ik u hierbij weten de motie te ontraden. Ik licht graag toe waarom. Samen met de minister voor Langdurige Zorg en Sport vind ik het bijzonder naar dat juist de zorgprofessionals die twee jaar geleden vooraan stonden bij de bestrijding van COVID, mogelijk als gevolg daarvan nu langdurige klachten na COVID hebben en daar schade van ondervinden in de zin dat ze volgende de geldende procedure zouden instromen in de WIA (Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen). We willen daarom specifiek voor deze groep op korte termijn goed en zorgvuldig kijken wat mogelijk is om hen te behouden voor de zorg. De minister voor Langdurige Zorg en Sport gaat op korte termijn in gesprek met een aantal mensen met langdurige klachten na COVID. Ook in het kader van de reactie op de aanbevelingen van de Taskforce optimale inzet zorgprofessionals, zijn we reeds in gesprek met de ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Financiën en het UWV over hoe we werkgevers op een uitvoerbare manier kunnen ondersteunen om deze zorgverleners te behouden voor de zorg. We begrijpen de onzekerheid waarin deze mensen verkeren. Het is nu evenwel te vroeg om uitsluitsel te geven over een vervolgaanpak. Het streven is u hierover nader te informeren in de eerstvolgende COVID-brief Afwijzen van de motie betekend nog niet dat er niets gaat gebeuren.
Klopt. En het omgekeerde is helaas ook waar (motie wel aangenomen, nooit meer iets mee gedaan.) Iedereen die de politiek maar een beetje volgt, weet dat. Maar de meeste mensen wìllen de politiek helemaal niet volgen. Ze willen alleen scoren door snel een screenshotje te plaatsen en "schande" te roepen.
Hey, is dit nou een sneer naar mij? Ik heb anderhalf jaar geleden dit onderwerp al gevolgd en besproken in een van de topics hier. Juist omdat ik zelf door een (lichtere) vorm van Long Covid ben getroffen. Ik vind het wel degelijk naar en een 'schande' dat dit probleem al zo lang bestaat en het toch tot één maand voordat de twee jaar begint te verlopen, nog steeds niet duidelijk is wat er dan voor deze groep zwaar getroffen zorgmedewerkers gaat gebeuren. Die onzekerheid is toch zo lang niet nodig?
In mijn omgeving heeft het ook niet uitgemaakt of mensen geboosterd waren, zijn bijna allemaal besmet als het eenmaal rondging binnen de familie/gezinskring. Het vaccin is toch ook nog gericht op de oudere varianten en niet op omicron dus ik denk niet dat het in besmettelijkheid uitmaakt.
De uitkomst van het TU Delft onderzoek beviel Kuipers blijkbaar niet. Het is toch te bizar voor woorden... Weet iemand welke firma dit nieuwe onderzoek gaat doen, of is dat ook TU Delft? Als ik de financiële opsporingsdienst was zou ik de geldstromen goed in de gaten gaan houden. https://www.nu.nl/coronavirus/6181444/kabinet-stelt-2g-plannen-opnieuw-uit-kuipers-wil-nog-meer-onderzoek.html Het plan moet gewoon van tafel, basta..