Ik heb net een stuk van de toespraak teruggekeken. Ik vond het niet geruststellend, maar ook niet beangstigend. In principe zegt hij wat allang bekend was. Ik mis alleen de zomer in het verhaal. Dat kan voor een pauze zorgen, maar anderzijds denk ik dat wanneer we eenzelfde zomer hebben als afgelopen twee jaar, in de zomertijd misschien wel de meeste slachtoffers gaan vallen.
Ik ben helemaal niet gerustgesteld... juist angstiger dat het zo'n impact gaat hebben en zovelen ziek zullen worden. M.a.w. het virus is gewoon sterker dan onze inspanningen... wat we ook doen. En dan het feit dat veel mensen, jong en oud, zo'n heftige ontstekingsreactie krijgen.... zo beangstigend. Het kan bij letterlijk iedereen erg slecht uitpakken, er is geen pijl op te trekken. Ik durf echt mijn huis niet meer uit, helemaal niet meer, want de angst is zo groot om zoiets mee te moeten maken. Ik ben ook heel erg bang als mijn man gaat werken of naar de winkel moet. Ik wil het gewoon niet meemaken, dat leed... Sorry voor de negativiteit maar ik sta er echt zo in, en ik ben elke dag bang dat we het onder de leden zouden kunnen hebben. Hoe erg allemaal.
Bij Jinek was net een arts/wetenschapper (is me even ontschoten hoor) die inging op het verhaal wat nu rond gaat over ontstekingsremmers. De man vertelde dat daar nog ECHT niks over bewezen is en mensen niet zomaar moeten geloven wat op internet wordt gezet.
Oh wat jammer. Bij ons mogen de kinderen morgen alle schoolspullen + hum chromebooks van school ophalen voor thuiswerk.
Ik vind de toespraak helder en eindelijk eerlijk. Hadden ze veel eerder moeten doen. Een paar opmerkingen: - ik verwacht nog verdere maatregelen. We lopen tot nu toe een week achter op andere landen. Dus volgend weekend nog meer dicht + restricties. - andere Europese landen volgen ook de strategie van gecontroleerde verspreiding. Maatregelen in Duitsland zijn nu niet veel strikter dan hier. - we negeren verzoeken van WHO weer eens. Als we niet testen hebben we geen idee hoe het zich ontwikkelt. Het kan toch niet zo zijn dat alleen wij te weinig testen hebben? Zelfs Bulgarije test iedereen die koorts krijgt..
Ik wil echt eens horen van de overheid, rivm of andere experts waarom ze hier niet naar de WHO luisteren, maar volledig hun eigen plan lijken te trekken op basis van eigen incomplete data. Waarom is het advies van de WHO niet correct en de aanpak in NL wel?
Ik snap dat dit voor veel mensen een shock is. Wie WHO en buitenlands nieuws volgde, wist dit allang. Maar RIVM en GGD hebben dit hier behoorlijk onder de radar gehouden en te veel gedownplayed. Vandaar het algemeen beeld van "tis maar een griepje"
Ik dacht eerst dat de boel op slot zou gaan, maar nu ben ik daar juist niet zo zeker van. Degene die zo onvoorzichtig zijn, worden een beetje proef personen. Het eerste deel, samen met de al besmette mensen, die groepsimmuniteit zouden kunnen gaan opbouwen. Als dat kan, wat ik heel erg hoop.
Dat is waarom ik het beangstigend vind denk ik, ik heb het gevoel dat we nu te laat zijn en had er meer van verwacht. Eerder was het ‘nee dit gaan we indammen, het scenario van verdere verspreiding willen we niet, dan krijgt 70% het verspreid over twee winters!’, en dan met die ‘Nederlandse nuchterheid’ erbij. En nu is het dus gecontroleerde verspreiding, ja, sorry maar dan is er dus bij die eerdere aanpak iets mis gegaan - toen de WHO ook aangaf dat landen echt strengere maatregelen moesten treffen. Wie zegt me dan dat dit nu wél juist is?
Ik denk dat ze vooral met het carnaval een foute inschatting hebben gemaakt. Hopelijk valt het de komende weken mee en kunnen we over een maand gedoseerd het normale leven weer gaan oppakken, groep voor groep.
Ik ben maar een leek hoor, maar volg verschillende internationale instanties hierin al vanaf januari. En mijn gevoel is dat we het hier ontzettend hebben onderschat. Ik kan met mijn verstand er niet bij dat een land als Nederland een tekort zou hebben aan spullen en testkits. Hoe komen al die andere landen wel aan genoeg testmateriaal? En dan echt landen waar we hier onze neus voor ophalen. In heel Europa wordt ontzettend intensief getest, nu ook in USA. En wij hebben geen idee.. Dan snap ik ook niet hoe we de immuniteitsgraad gaan meten: geen testen op besmettelijkheid, geen inzicht in het duur van het ziektebeeld thuis, geen inzicht in de genezingen.. Voor de rest krijgt het grootste deel vd bevolking het, hopelijk niet al te heftig. Groter risico zijn al die Chinesen die nu ineens naar buiten latrn...
Dat was ook mijn gedachte. Maar toen ik hoorde dat een fabriek van die testen in Italië zit viel er wel een beetje op zijn plek. Daarbij is bijvoorbeeld Trump pas bang geworden doordat hij in aanraking kwam met besmette personen. Voor andere landen heb ik geen verklaring.
Ad.nl: Personeel uit operatiekamers Toch komen er ook gezonde, jongere patiënten op de IC terecht. Wat is bij hen het probleem? "Bij sommige mensen is er een soort overreactie van het lichaam op het virus, waardoor ze een ernstige longontsteking krijgen. Hoe dat precies komt begrijpen we niet, maar we zien het ook wel eens in het gewone griepseizoen." Kan Nederland het aan, als het aantal patiënten op de intensive care de komende weken stijgt? Het aantal bedden kan uitgebreid worden tot 1500, schat Gommers in. Dat zou voldoende moeten zijn. "De afgelopen jaren hadden we vooral last van een tekort aan personeel, en dus hadden we niet alle faciliteiten in gebruik. Dat geeft nu wat ruimte, maar dan hebben we wel personeel nodig. Wat je nu ziet is dat alle geplande operaties worden afgezegd, en dat personeel uit de operatiekamers vragen we om te helpen op de intensive care." Zonder beademing geen kans Een ander risico is een mogelijk tekort aan beademingsapparaten. "We zijn met allerlei mensen aan het kijken of we extra apparaten kunnen vinden, bij bedrijven en we krijgen er mogelijk 80 van het leger. Als we de fabrikanten bellen in de VS, Duitsland of Italië, dan merken we wel dat alle landen zulke apparaten willen kopen." “ Ze zijn uitgeput, kunnen niet zelf meer ademen IC-arts Diederik Gommers over corona-patiënten op intensive care Hoe zijn de mensen eraan toe die op intensive care terecht komen? Gommers: "Die mensen komen op de Eerste Hulp met ademhalingsproblemen. Vaak kunnen ze de eerste dag nog zelf ademen, daarna gaan ze hard achteruit. Ze moeten heel hard werken om er nog lucht in te krijgen. Ze putten als het ware uit, en op dat moment gaan wij intuberen. We brengen een buisje in, en nemen de ademhaling over met een apparaat. Dat heet 'mechanische beademing'." Zonder dat apparaat maken ze geen kans. "Ze zijn uitgeput, kunnen niet zelf meer ademen." Van de beademing merkt een patient niets: die wordt in slaap gebracht, net als bij een operatie. Kilo's aan spieren kwijt Het grote probleem voor patiënten op de intensive care is dat die beademing bij het coronavirus erg lang nodig kan zijn. "Het is echt een zware dubbelzijdige longontsteking. Meestal lig je daar 14 dagen mee aan de beademing. Maar uit Italië en China weten we dat het bij het coronavirus langer duurt, dat kan wel 4 weken duren." "Wij hebben ook al enkele patiënten die de vierde week in zijn gegaan. Dan wil je eigenlijk de ondersteuning van de beademing afbouwen." En dan heb je nog een lange herstelperiode voor de boeg. "Je bent zo lang in slaap gehouden, en er is zo lang voor je geademd, dat je een half jaar tot een jaar bezig bent met herstellen. Sommige patiënten herstellen nooit meer volledig. Door de ziekte en de lange beademing raak je kilo's aan spieren kwijt."
Ik dacht precies hetzelfde! Vond het ook heel frappant dat hij bij de al getroffen maatregelen wel het sluiten van horeca noemde maar niet het sluiten van scholen. En toen hij het had over maatregelen versoepelen kreeg ik zon onderbuikgevoel dat hij daarmee vooral doelde op de scholen sluiting...
En toch denk ik dat wij helemaal lock down gaan. Hoe kan je een ziekte in controle houden als de ziekte eerst alle vrijheid heeft gehad? Als je iets in controle wil hebben heb je cijfers nodig. Die hebben wij niet. Wij weten niet hoeveel mensen ziek zijn en hoeveel mensen ziek gaan worden de komende 2 weken. Zodra meerdere ziekenhuizen vol gaan lopen komt er een lock down, in de hoop dat de ziekenhuizen hopelijk niet weken tot maanden moeten gaan beslissen wie mag leven en wie niet. De mensen ziek laten worden voor immuniteit vind ik ook geen goed idee. Wij weten te weinig over deze ziekte, over de gevolgen.
Nou, ik wil niemand bang maken, stop nu met lezen als je hier gevoelig voor bent maar ik heb gisteravond met één intensivist (brabant) en twee anesthesisten gesproken (gelderland). Zij zijn op zijn minst gezegd onder de indruk van dit virus. De huidige patiënten aantallen in juist deze ziekenhuizen kunnen ze nog aan - maar het is niet helemaal duidelijk voor hoe lang nog. Zij vertellen dus tot nu toe met name jonge mensen te zien. Dan hebben we het dus over 40’ers hè? Een enkele oudere maar. Voorheen gezonde mensen en nu ZO ziek, dat 50% het waarschijnlijk niet gaat halen. Mensen die thuis zijn neergevallen en opgehaald zijn met de ambu, die aankomen zo blauw als een smurf. En dan niet één keer, maar keer op keer op keer. Ze zeggen: we kunnen niet voorspellen wie ZO ziek wordt en wie niet. Je kunt net zo goed 100 mensen op een rij zetten en er geblinddoekt drie neerschieten. Nou, pff. Verder: in sommige ziekenhuizen doen ze al groepverpleging (te weinig kamers). Daar mogen geen familieleden ofzo op visite komen. Ook niet als iemand overlijdt. Dus wie denkt dat wij geen Italië worden. Keep on dreaming. In zekere zin zijn we dat al.
Jawel, alleen niet landelijk. Op de site van Brabants dagblad staan diverse interviews met Brabantse ziekenhuizen, en inderdaad met hetzelfde verhaal. Hier een arts van Amphia aan het woord: https://nos.nl/artikel/2327328-veel-jonge-corona-patienten-op-intensive-care-waarschijnlijk-door-carnaval.html