Recepten gezocht voor saus

Discussie in 'De lounge' gestart door Yan, 26 okt 2014.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Yan

    Yan Bekend lid

    10 dec 2012
    886
    0
    16
    Wij zijn ook bezig om te minderen wat betreft koken uit pakjes/zakjes, maar ik vind het lastig om zelf saus te maken.
    Nu ben ik dus op zoek naar wat recepten voor groentesaus en pastasaus, zowel rode als witte saus.
    Hebben jullie hier een lekker recept voor? Het liefst niet al te ingewikkeld (snufje dit, mespuntje dat...) en geen kaassaus, daar houd ik niet van! ;)
     
  2. kris8

    kris8 VIP lid

    17 aug 2009
    8.032
    3
    36
    rode pasta-saus maak ik vaak verschillend.
    Maar de basis is
    Uitje fruiten en knoflook meebakken
    plakjes winterwortel en bleekselderij erin
    tomaten ontvellen ( op pakje gepelde tomaten gebruiken daar zit niet zo veel toevoegingen in hoor )
    courgette blokjes en paprikablokjes erdoor
    Wat italiaanse kruiden
    En een tijd laten pruttelen.


    Witte saus door pasta pak ik vaak kookroom eetlepel pesto erdoor en klaar.
     
  3. kris8

    kris8 VIP lid

    17 aug 2009
    8.032
    3
    36
    ( zelfgemaakte pesto trouwens dan )
     
  4. Noelle85

    Noelle85 Fanatiek lid

    8 jul 2013
    1.791
    493
    83
    - kookroom
    - champignons in grove stukken
    - courgette in stukjes
    - paprika in stukjes (ik doe altijd geel voor de gezelligheid ;))
    - aubergine in stukjes
    - gesnipperd uitje
    - twee teentjes knoflook geperst
    - verse basilicum
    - vier tomaten fijn gehakt

    Eerst de ui fruiten, knoflook erbij, dan alle groentes erbij tot die gaar zijn, dan de room en de tomaten en basilicum en een uurtje op een laag vuurtje in de pan laten sudderen.

    Eet smakelijk :D
     
  5. Harrinda

    Harrinda Niet meer actief

    Simpel recept wat ik altijd gebruik:
    500 gr. gehakt
    500 gr uien
    3 grote of 6 kleine blikjes tomatenpuree
    halve liter bouillon

    Gehakt rul bakken, gesnipperde ui erbij, dit gaar laten worden
    Tomatenpuree erbij, een paar minuten laten garen..
    Dan beetje bij beetje de bouillon erbij doen, niet alles, de saus moet telkens even koken, hij dikt steeds wat in, als de dikte voor jou goed is geen bouillon meer erbij doen.
    Dit is trouwens saus die we bij spaghetti eten, ik vind het heerlijk....
     
  6. PenF

    PenF VIP lid

    20 aug 2009
    8.387
    2.241
    113
    Vrouw
    Coach
    Dordrecht
    Pastasaus

    2 uien en 3 tenen knoflook fruiten,
    Gehakt er doorheen rullen op smaak maken met zou en peper,
    Groenten naar wens toevoegen, ik doe vaak champignons, paprika en courgette.
    Dit meebakken.
    Dan 10 ontvelde en ontpitte tomaten in blokjes toevoegen.
    Samen met een scheut rode wijn, blaadje laurier en take tijm
    Dit zo'n 1,5 uur laten pruttelen.

    Heerlijk!

    Voor super snel eten doe ik ook wel eens dit:

    1 Ui en 2 tenen knoflook fruiten
    Tomaten in blokjes toevoegen
    Scheutje witte wijn erbij, inkoken tot de tomaten mooi zacht zijn.
    Wat verse kruiden erbij en bijv. garnalen, rivierkreeftjes of een stukje vis
    Dit is ook heerlijk bij de pasta en binnen no-time klaar
     
  7. Yan

    Yan Bekend lid

    10 dec 2012
    886
    0
    16
    Bedankt dames! Hier ga ik wat van proberen!

    Iemand nog tips voor een groentesausje? Zo eentje voor over de bloemkool bijv?
     
  8. mamabri

    mamabri Niet meer actief

    Klontje boter in de pan, laten smelten, dan anderhalve el bloem er doorheen roeren, met een scheutje melk (liefste even van het vuur af, want anders krijg je het lastig glad. Als je dat glad hebt, steeds wat melk toevoegen tot een gladde saus (echt kleine beetjes/roeren/beetje melk/roeren) als je voldoende saus hebt, al roerende!! aan de kook brengen. Ik doe er dan kaas bij voor kaassaus, maar dat wil je niet. Jij kunt ipv kaas ook tuinkruiden erdoor doen voor een groentesaus.
     
  9. Modra

    Modra Fanatiek lid

    24 jul 2014
    1.656
    445
    83
    Groningen
    Heel simpel, heel makkelijk& snel:

    Spekjes bakken, uitjes fruiten, champignons erbij bakken. Wat van die blokjes diepvriesspinazie erin. Kuipje crème fraiche. Beetje peper erdoor en hopla. :) Kan ook met kip als je wat zout toevoegt.

    Lekker met tagliatella.
     
  10. Yan

    Yan Bekend lid

    10 dec 2012
    886
    0
    16
    Dat klinkt heel simpel Mamabri! Dat ga ik ook proberen, met de tuinkruiden dan.

    Van jou klinkt ook eenvoudig Modra, en lekker. Ga ik ook onthouden!
     
  11. mamabri

    mamabri Niet meer actief

    Het is makkelijk, maar echt om de hoeveelheid saus te maken en het later te koken, GOED blijven roeren, niet weglopen! (ik zeg het maar even ;))
     
  12. minniemouse25

    minniemouse25 VIP lid

    31 okt 2009
    5.712
    68
    48
    Vrouw
    disneyworld
    Hier nog een rode pasta saus variant:

    Uitje fruiten in de pan,
    rundergehakt erbij en mee bakken,
    groente naar keuze erbij,
    wat gezeefde tomaten erbij (dat zit wel in een pakje) of pak wat lekkere tomaten.
    2 runderbouillonblokjes erbij,
    2 takjes laurier erbij,
    wat oregano erbij.

    Lekker laten pruttelen op een sudderplaatje. Mnom mnom
     
  13. Beaujuulais

    Beaujuulais Fanatiek lid

    15 sep 2008
    2.803
    70
    48
    Vrouw
    Een roux maken zoals mamabri zegt (dus boter, bloem en vloeistof) vergt wel wat oefening.
    de bloem moet gaar zijn maar niet verbranden.
    Maar als je het eenmaal weet kan je er heel veel mee en heel veel verschillende sauzen en meer mee maken
    Op internet genoeg over te vinden.
     
  14. Aislyn

    Aislyn Fanatiek lid

    16 feb 2011
    2.448
    1
    38
    Dordrecht
    Ik maak ook vaak bechamelsaus,

    30 g boter
    30 g bloem
    halve liter melk
    peper, zout en nootmuskaat.

    Wat mamabri dus ook maakt. Is lekker voor over groenten maar ook in lasagna bijvoorbeeld.

    dus eerst boter smelten dan de bloem erbij en even goed roeren en niet gelijk de melk erbij! Zodra je de melk erbij doet gaat het ineens samenklonteren, dus vooral goed blijven roeren en steeds een scheutje melk erbij. Als alle melk er uiteindelijk bij zit nog steeds goed roeren en even laten koken. Weinig ingrediënten maar wel even je koppie erbij houden.

    Rode saus is verschillend. Soms tomatenblokjes, soms passata. Gesnipperd uitje, geperste knoflook, fijngesneden bleekselderij en dunne plakjes wortel. Gaat altijd flink wat oregano bij en verder waar mijn pet naar staat. Tijm, basilicum, peterselie. Je kunt ook in het begin, dus voor de tomatenblokjes/puree erbij gaan, een klein scheutje rode wijn erdoor doen. Ik ben vegetariër dus er gaat bij mij vegetarisch gehakt door.
     
  15. Yan

    Yan Bekend lid

    10 dec 2012
    886
    0
    16
    Oh wat fijn, nog meer goede ideeen! Bedankt, daar kan ik wat mee.
     
  16. Tash

    Tash Fanatiek lid

    7 sep 2011
    1.996
    0
    36
    Noord Holland
    Ik lees ook mee, jam jam!!
    Ben zelf niet zo goed in bedenken, maar wel gek op saus! Dochterlief ook!! 'Mama, Evi ook saus bij!' Ja liefje... :D
     

Deel Deze Pagina