Huis kopen

Discussion in 'De lounge' started by Smurfin90, Apr 11, 2014.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Smurfin90

    Smurfin90 Bekend lid

    Mar 17, 2014
    829
    0
    16
    NULL
    NULL
    Hey,

    Ik zie door de bomen het bos niet meer..
    Momenteel zijn wij ons aan het oriënteren op de woningmarkt, we willen graag ons eigen huisje.. Momenteel huren we particulier en we zijn gewoon toe aan een grotere woning die we helemaal naar eigen smaak kunnen inrichten (badkamer, keuken, vloeren etc.)

    Maar wij begrijpen er nog helemaal niks van wat betreft hypotheken, startersleningen etc.
    Na een aantal dagen googlen wordt ik er eigenlijk nog steeds niet veel wijzer van. :)

    Ik weet alleen dat onze maandlasten gunstiger zullen gaan worden tegen over het huidige.

    Maar hoe gaat het nu precies in zijn werking?
    Ik heb een woning op het internet gevonden waar wij misschien wel interesse in hebben, maar waar begin ik nu?
    Via berekeningen is er een starterslening mogelijk, komt dit nu boven op een hypotheek?
    Is er bij een starterslening ook nog sprake van 10% eigen vermogen?
    Dat laatste wordt namelijk wat lastig, mijn partner heeft wel een erfenis klaar staan en hier zouden we evt. al een gedeelte van mogen krijgen maar hier grijpen we liever niet meteen naar.

    En op wie stappen wij nu als eerste af?
    Er staat bij de woning vermeld dat hij wordt aangeboden met de starters renteregeling.
    Moeten we nu gewoon een afspraak maken voor een bezichtiging en alles bespreken met de notaris die de woning aanbied of moeten we voor dat we woningen gaan bezichtigen een hypotheek rond hebben etc. En op wie stappen we dan af?

    Ohh ik ben toch echt een enorme leek op dit gebied. :)
     
  2. brit89

    brit89 Bekend lid

    Dec 23, 2013
    572
    0
    0
    Zuid-Holland
    Ik volg dit even aangezien wij precies in hetzelfde schuitje zitten! :D
     
  3. gitaartje

    gitaartje Fanatiek lid

    Nov 12, 2013
    1,983
    1,251
    113
    Wij zijn begonnen met de bank. Kijken hoeveel je kan lenen en of we in aanmerking komen voor NHG of een starterslening. Daarna weet je naar welke huizen je kan gaan kijken.

    De bank bellen en een afspraak maken is denk ik de eerste stap.
     
  4. twinkle star

    twinkle star Niet meer actief

    Om te kunnen bezichtigen hoef je nog geen hypotheek rond te hebben. Je kunt gewoon de makelaar bellen voor een afspraak. Ik raad je wel aan eerst te laten berekenen wat je kan lenen en hoeveel eigen kapitaal je moet hebben. Niks vervelender dan weg te zijn van een huis en het niet kunnen betalen. Wij hebben dit hij de hypotheker laten doen. Omdat zij overzicht hebben over verschillende banken. Zo hebben wij een lening bij een bank waar we anders nooit achter waren gekomen.

    Mocht je een huis hebben bezichtigd welke je ook kan betalen, ga dan een tweede keer terug met een aankoopmakelaar. Dit kost je wel geld als je het huis koopt maar het kan je ook een hoop geld opleveren. Hij onderhandeld en zorgt voor de afhandeling.

    Bied altijd op basis van financiering en bouwtechnische keuring (als het al een ouder huis is).
     
  5. Devilschase

    Devilschase VIP lid

    Dec 1, 2007
    21,155
    8,129
    113
    Generaal zonder leger.
    Flevoland
    #5 Devilschase, Apr 11, 2014
    Last edited: Apr 11, 2014
    Maar hoe gaat het nu precies in zijn werking?

    - Je gaat naar een bank of onafhankelijke hypotheekadviseur en maakt een afspraak voor een adviesgesprek, dit is kosteloos. Je neemt mee:

    Salarisstrook, 2 stuks, meest recent
    Werkgeversverklaring
    Pensioenoverzicht
    Indentiteitsbewijs (geen rbw)
    Jaaropgave
    Polissen van lopende verzekeringen

    je krijgt ook een mail waarin alles staat wat je mee moet nemen.

    De adviseur berekend wat jullie kunnen lenen.

    Stap 2:
    Je neemt contact op met de verkoopmakelaar van de woning en plant een bezichtiging. Gaan kijken bij meerdere woningen is raadzaam, je moet niet op 1 paard wedden. Wij hebben 6 woningen bekeken.

    Stap 3:
    Je gaat bezichtigen.

    Stap 4:
    je hebt een woning gevonden waar je een bod op wilt doen. Je belt de verkoopmakelaar en plant een tweede bezichtiging in. Je gaat bezichtigen

    Stap 5:
    Je doet, als na de tweede bezichtiging de woning nog steeds aan je verwachtingen voldoet een bod. Dit bod doe je onder voorbehoud van:

    -Financiering
    -NHG
    -Bouwtechnische keuring VOOR het tekenen van de koopakte.

    Als je in de koopovereenkomst zet dat je onder voorbehoud van keuring kan ontbinden, je tekent vervolgens en achteraf komen er hoge kosten uit, dan moet het contract ontbonden worden en dat is vaak lastiger dan dat je gewoon voor het tekenen een keuring doet en weet wat de kosten zijn. Als deze te hoog zijn teken je namelijk gewoon het contract niet en wordt het vernietigd.

    Stap 6:
    Na het bieden wordt je bod wel of niet geaccepteerd. Zo niet, dan ga je tegenbieden. Als je bod uiteindelijk wordt geaccepteerd koop je een fles champagne en 2 tompoucen om het te vieren.

    Stap 7:
    Je belt de hypotheekadviseur en verteld dat je een woning hebt "gekocht" deze verteld je wat je moet doen.

    Stap 8:
    Je kan op Goedkope Bouwkundige Keuring nodig? Vergelijk Tarieven een specialist zoeken die de bouwkundige keuring gaat uitvoeren. Je plant een afspraak. De keurder neemt contact op met de makelaar voor een afspraak voor de keuring. Het is handig dat je daarbij bent. Je belt een taxateur (voor bijv NHG is dat nodig) dit kan op Goedkoopste Taxateur | op zoek naar een goedkoop taxatierapport? Deze belt de makelaar om een taxatieafspraak te maken.


    Stap 9:
    je ontvangt het bouwkundig rapport en het taxatierapport na afloop in je mail. Alles wat je ontvangt stuur je per mail door naar de adviseur zodat deze een dossier kan aanleggen.

    ( Let op: het taxatierapport is aftrekbaar vd belasting, het bouwkundig rapport NIET, dit moet je zelf betalen. De taxatiekosten voldoe je bij de notaris, dit valt onder je eigen inbreng. Tenzij de akten van levering en de hypotheekakte langer dan 2 maanden NA de taxatie plaatsvinden. Dan moet je het vooraf zelf betalen en dit gaat dan dus van je eigen inbreng bij de otaris af. Het blijft wel aftrekbaar van de belasting)

    Stap 10:
    Je belt de makelaar op om een afspraak te maken tot het tekenen van een koopcontract. Je zoekt een geschikte notaris bij jou in de buurt. Dit kan op www.degoedkoopstenotaris.nl Als de koopovereenkomst wordt opgemaakt door de makelaar hoeft deze niet door de notaris gepasseerd te worden. Je moet dan alleen een leverings en hypotheekakte hebben. Hier kan je vaak kiezen voor een combi-akte van levering en hypotheek. Dit is goedkoper dan twee aparte akten. Wij betalen 900 euro voor een combi-akte. Twee aparte akten hadden ons 1150 euro gekost. Hoe lager je deze kosten houdt, hoe minder eigen inbreng je hebt.

    Tip: zoek een notaris in de buurt. Er wordt namelijk vaak een clausule opgenomen in de koopakte waarin staat dat als jij een notaris buiten je woonplaats of regio zoekt en de kosten daarvan hoger dan een X bedrag bedragen, je het bedrag wat daar overeen komt aan de verkoper moet betalen, deze clausule vervalt als je een notaris in je woonplaats zoekt

    Stap 11:
    Je belt de makelaar en geeft door bij welke notaris de akten van levering gaan passeren. Je belt de notaris om door te geven dat je je akten bij hun laat passeren. Dit hoeft niet, maar is wel zo netjes, zo weten zij dat er een akte aankomst van die en die woning.

    Stap 12:
    Je maakt een afspraak bij de hypotheekadviseur of gekozen bank voor het aangaan van het adviesgesprek. Wat dit kost is afhankelijk van de tarieven die de verstrekker hanteert. Wij betalen bij de ING 1350+750 euro. Ook dit zit bij de kosten koper in en is aftrekbaar.

    Stap 13:
    Je tekent de akte. Het huis is nu onder voorbehoud van jou.Je hebt nog 3 dagen bedenktijd om zonder opgaaf van redenen het contract te ontbinden. Deze gaat in op de dag NA tekening.

    Stap 14:
    Na het adviesgesprek van de adviseur en het verkrijgen van de hypotheekofferte plan je een tekenafspraak in. Je krijgt daarbij ook een offerte van een overlijdensrisicoverzekering, deze is namelijk verplicht. Op de tekenafspraak teken je de hypotheekofferte. Daarna stuurt de adviseur alles in naar de betreffende bank en is het wachten op akkoord.

    Stap 15:
    Je krijgt een akkoord. Het huis is van jou. In je koopovereenkomst staat een datum van passeren. Op deze datum ga je naar de notaris en betaal je de overige kosten(eigen inbreng) en eventueel verschuldigde rioolbelasting etc. Dit is het verschil met de nieuwe rioolheffing en de heffing die je misschien al betaald hebt. Daarna teken je de Akten. Je gaat met de makelaar naar je nieuwe huis, de meterstanden worden opgenomen en doorgegeven en je kijkt of alles netjes is. Daarna krijg je de sleutel.

    Dan zit je in je lege maar eigen huisje.

    Hoop dat het zo duidelijk is. Wij hebben geen aankoopmakelaar genomen, dit zou ons 1900 euro kosten en dat vonden wij zonde. Maar dat is natuurlijk eigen keus.

    Wij zitten bij de ING tegen een rente van 3,7% 10 jaar vast. De ING berekend 2100 euro totale kosten. Wij zijn ook naar de Hypotheker geweest. Hier kostte dit 3452 euro. Nogal een verschil, dus ga niet alleen naar de hypotheker, maar kijk bijvoorbeeld waar de rentetarieven laag zijn en aak ook afspraken bij banken. Wij hebben alles op 1 dag gedaan zodat we maar 1 keer alle papieren mee moesten nemen.

    Let op: Je hebt een eigen inbreng van kosten. Je kan tegenwoordig nog maar 104% van de koopsom lenen. Dit betekend dat je 2% zelf moet betalen. Hoe lager jij de notaris en taxatiekosten houdt, hoe minder eigen inbreng je hebt.

    Wij hebben een huis gekocht van 162.500. De hypotheek is 169.000 (162500+4%) Hetgeen wij moeten financieren, dus alle kosten bij elkaar opgeteld is 170.870. Wij moeten dus 1870 euro eigen inbreng betalen bij de notaris omdat wij maximaal 169.000 euro kunnen financieren (104% van koopsom)

    Tip: Wij hebben een nieuw emailadres aangemaakt die we aan alle instanties doorgeven. Zo komt alles mbt je woning op 1 emailadres binnen en heb je overzicht.
     
  6. LVtje

    LVtje Fanatiek lid

    Jan 20, 2014
    3,128
    1,100
    113
    Female
    Ik zou eerst een gesprek aangaan bij een bank om te kijken hoeveel jullie kunnen lenen, al dan niet met NHG/starterslening etc.

    Dan kun je ook gerichter zoeken op huizen en weet je wat eea inhoud qua verschillende hypotheken etc.

    Om een huis te bezichtigen hoef je uiteraard nog geen hypotheek rond te hebben.
     
  7. Smurfin90

    Smurfin90 Bekend lid

    Mar 17, 2014
    829
    0
    16
    NULL
    NULL
    @ Britt89, lastig allemaal he als je net om het hoekje komt kijken.

    Bedankt voor jullie reactie's, en super fijn uitgelegd Devilschase! :)
    Ik ga straks eens met jouw punten aan de slag.
     
  8. Devilschase

    Devilschase VIP lid

    Dec 1, 2007
    21,155
    8,129
    113
    Generaal zonder leger.
    Flevoland
    Graag gedaan, kost wat tijd maar dan heb je ook wat haha
     
  9. Smurfin90

    Smurfin90 Bekend lid

    Mar 17, 2014
    829
    0
    16
    NULL
    NULL
    Zeker, ben er erg blij mee verhelderd een boel. :)
     
  10. Devilschase

    Devilschase VIP lid

    Dec 1, 2007
    21,155
    8,129
    113
    Generaal zonder leger.
    Flevoland

    Graag gedaan!
     

Share This Page