Ik bak al een jaar of anderhalf taarten en ben nu met een taart bezig voor een vriendin. Heb de taart afgesmeerd met botercreme in de koelkast een nachtje laten staan. Nu heb ik net mijn bekleding met fondant erop gedaan en nu begint het fondant heel nat aan te voelen... Wat nu? Heb twee taarten waarbij dat nu gebeurd. De taarten zijn gevuld met aardbeien jam en gele room. Die gele room zit echt aan de binnenkant. Ik heb namelijk heel in het begin ook wel eens die room aan de buitenkant gesmeerd en toen was de taart ook helemaal nat en doorgelopen.. Ben zo bang dat ik beide taarten kan weggooien. In de koelkast zetten helpt dat? Wie kan mij met spoed helpen. Durf nu niet aan het versieren te beginnen...
Nee zeker niet in de koelkast zetten! Ik denk juist dat doordat de taarten de hele nacht in de koelkast hebben gestaan ze daarom teveel condens afgeven op je fondant door temperatuur verschil koelkast/kamer temperatuur. Ik zou de taart wel zo koel mogelijk wegzetten, langzaam op kamer temperatuur laten komen en voorzichtig het condens afdeppen met een schone theedoek.
Dat komt omdat de luchtvochtigheid nu heel groot is daarom gaat de fondant etc zweten... Daar kan je weinig mee doen behalve ventilator gebruiken en erbij zetten dat wil misschien iets helpen! Ons bovenste deel van de bruidstaart was ook met fondant en was gister helemaal klam puur door de luchtvochtigheid..
Nou het is gelukt hoor. Een tijdje rustig buiten de koelkast laten staan ging perfect. Zal toch door het temperatuur verschil zijn gekomen en door de luchtvochtigheid. Bedankt voor de tips allen.