Hoi , Hoe komt het dat er wel listeria zit in vacuum verpakte vis en niet in verse? Of is het zo dat het ook in de verse zit, maar niet in gevaarlijke hoeveelheden? bedankt!
hoi, het antwoord is te vinden op de site van het voedingscentrum, ik kopieer voor je: Listeria Vis kan besmet raken met listeria. Deze bacterie groeit ook bij lage temperaturen. Listeria is een bacterie die vooral gevaarlijk is voor zwangeren en ouderen. Zij kunnen beter geen voorverpakte gerookte vis eten, zoals gerookte zalm, forel, paling of makreel. Voorverpakte gerookte vis kan lang bewaard worden. Dit geeft de bacterie de kans zich te vermenigvuldigen tot schadelijke hoeveelheden. Ingevroren gerookte vis is wel veilig. De bacterie kan zich onder het vriespunt namelijk niet vermenigvuldigen. De zalm moet dan na het ontdooien wel direct gegeten of bereid worden. Bij verhitting wordt listeria gedood. Daarom is vers gebakken, gegrilde of gepocheerde (gerookte) zalm geen probleem. Zoute haring is kort houdbaar. Daardoor is er geen gevaar voor uitgroei van listeria. Ook zure haring is ‘veilig’. Mirjam
bedankt voor je antwoord. Maar zit er listeria standaard op rauwe vis, maar omdat het niet heeft kunnen uitgroeien in gevaarlijke hoeveelheden bij verse vis, kan dat wel gegeten worden? Hoe zit het precies met die listeria? Is dat al gevaarlijk in kleine hoeveelheden, of alleen als het is uitgegroeid tot grote hoeveelheden? Omdat op rauwe groente het ook kan voorkomen, maar zolang het niet bewerkt is, het niet tot ziekmakende hoeveelheden groeit. .... kan ik er dan vanuit gaan dat kleine hoeveelheden je niet ziek maken?