Ik wil graag een dagbesteding beginnen voor jong volwassenen in de leeftijd van 20 tot ongeveer 40 jaar. De dagbesteding word dieren verzorgen, moestuinen bijhouden, knutselen en houtbewerking. Ik werk zelf als woonbegeleider op een woongroep en vind dit super leuk. Er komt nu een locatie op mijn pad waar dit perfect zou kunnen. Ik moet een bedrijfsplan gaan maken maar heb totaal geen idee hoe dit zit met het salaris wat je dan verdiend. Een dagbesteding word betaald vanuit pgb neem ik aan. Heeft iemand hier ervaring mee of wil iemand mij (eventueel via pb) wat meer uitleggen. Mag natuurlijk ook voor andere zaken waar ik goed op moet letten. De doelgroep zal grotendeels mensen met autisme zijn.
Ik vraag me af of dit betaald wordt vanuit PGB. Mijn vader heeft een tijd in een woonvorm gezeten voor mensen met NAH. Deze organisatie had ook een aantal activiteitencentra, maar om daar heen te gaan is geen sprake geweest van PGB.
Mijn beste vriendin heeft sinds enkele jaren een dagbesteding geopend voor ouderen. Ik kan haar wel het eea vragen als je specifieke vragen hebt?
https://www.regelhulp.nl/onderwerpen/opvang-en-tijdelijk-verblijf/dagbesteding-volwassenen/financiering
veel dagbestedingen hier waar cliënten van mij opzaten die een wmo indicatie hebben zijn hier helaas weggehaald. Wmo brengt minder geld binnen. Gebruiken hier nu dus vooral wlz indicaties voor. Geen idee hoe dat bij jullie zit! Maar let daar wel even op.
Kan uit pgb of uit zin (zorg in natura) bij pgb kopen mensen zelf zorg in bij zin koopt de zorganisatie (gemeente of zorgverzekering) de zorg in.
Kan je dit niet met een instelling doen? Denk dat het als losstaand iets lastig wordt. Er is zoveel om rekening mee te houden oa personeel, verzekeringen, inkoop, zorgplannen enz
De vraag die je jezelf moet stellen is: ben je instaat om deze vragen zelf te beantwoorden en hiermee een bedrijfsplan te schrijven óf heb je de middelen om dit te laten doen. Het is echt ingewikkelder dan je denkt vrees ik, je zou je kunnen richten op enkel de pgb klanten. Dat is makkelijker. Wil je ook wlz klanten ontvangen heb je meer certificering nodig en ik vraag me af of dat haalbaar is. (Dan kom je terug bij mijn eerste vraag) Weet wel dat er rondom pgb nog steeds veel geluiden gaan om hier nog strikter mee om te gaan(banaal gezegd: het is geen vrij te besteden zak met geld meer) of het helemaal op te heffen, vanwege allerlei wanpraktijken. Je moet ook bedenken hoe je om gaat met personeel, wil je ze in dienst, of wil je samenwerken met zzp'ers?
Ik heb wel ervaring van de andere kant, mijn zoon heeft een pgb vanuit de wlz. En je kunt de dagbesteding wel betalen van een pgb. Mijn zoons dagbesteding gaat inmiddels via ZIN, maar daarvoor moet je als dagbesteding een contract met het Zorgkantoor hebben. Als je dat niet hebt, kan het dus via een pgb, dat is allemaal redelijk goed dichtgetimmerd wat daar de eisen voor zijn (het is al best lang geen vrij te besteden zak met geld meer hoor, de svb doet alle betalingen voor een pgb) en er zijn ook gewoon standaard overeenkomsten. De tarieven zijn ook terug te vinden, er zit voornamelijk een maximum tarief aan. Je schrijft dat het bedoeld is voor jongvolwassenen met autisme, heb je het dan over laag functionerende mensen met autisme? De WLZ cliënten? In dat geval zou ik contact opnemen met het dichtsbijzijnde zorgkantoor en kijken of je daar iemand kunt spreken. Het is in ieder geval geen onmogelijkheid om zoiets op te zetten. In onze zoektocht naar logeeropvang voor onze zoon, was ik bijvoorbeeld ook in contact gekomen met een vrouw, die naar jaren op een logeerhuis van sHeerenloo gewerkt te hebben, zelf een logeerhuis op aan het zetten was, voor de meer ingewikkelde cliënten (zoals mijn zoon), omdat dat bij instellingen overal wegbezuinigd is de laatste jaren.
Wat een mooi plan heb je heb je ook nagedacht over regelgeving en administratie? Dit is wel zo'n plan dat wordt geboren uit prachtig idealisme maar waarbij de harde realiteit van alle regeltjes en administratie kan tegenvallen. Mss uitbesteden of op zn minst goed uitzoeken. En ik zou goed kijken naar aansprakelijkheid en personeel (waar haal je ze vandaan, laat ze een vog aanvragen).
Ik werk nu voor een zorgaanbieder, heb ook mijn coördinator al even gesproken en die was super enthousiast en denkt dat hoofdkantoor wel wil meedenken
Verdiep je heel goed in alles regels, de financiering, eisen etc. Er komt super veel bij kijken. Zoek een goede adviseur die je kan helpen bij het eea. Elke gemeente heeft een contractmanager die zorgt voor de inkoop van zorg voor de inwoners van die gemeente. Neem met diegene eens contact op en vraag advies waar te beginnen. Op internet is ook al veel te vinden bijv op de site van het contractmanagement van de WMO. Verder mag je niet zomaar in elk pand een dagbesteding beginnen. Overleg met de gemeente of dat voor dat specifieke pand wel mag (ivm bestemmingsplan en zo).
Allicht dat je via de bestaande programma's van je werk dit soort activiteiten kan opnemen. Zij kunnen de regelgeving en papierwerken bolwerken, jij focust je op de vormgeving en uitvoering. Heb je dat staan en draaien kan je die papiermolen eens bekijken en mogelijk t hele stuk als zelfstandige entiteit overpakken met een mooi contract naar je "voormalige werkgever". Er komen wel meer bedrijven van de grond die hun roots als "intern project" hebben. De switch tussen zorgverlenende naar bedrijfseigenaar is allicht niet iets waar je direct heel blij van wordt en kan redelijk overwhelming zijn.