Hoi! Zoals iedereen hier maak ik me een beetje zorgen om de kinderopvangtoeslag van volgend jaar. Ik ben invalleerkracht, en weet niet wanneer ik moet werken, en heb veel wisselende uren. Nu las ik net op internet dat ze volgend jaar met terugwerkende kracht van 1 maand gaan kijken hoeveel je hebt gewerkt. Werkt de man 5 dagen en de vrouw 3 dagen. Dan heb je maar recht op 3 dagen toeslag. En als je bijv. van 10.00 - 16.00 werkt dat je dan ook maar 6 uur toeslag krijgt per dagx3= 18 uur per week. En dat je de rest zelf moet betalen. Als ik het nu goed begrijp dan kan ik mijn zoontje wel van kinderdagverblijf halen omdat ik niet weet wanneer ik moet werken! En als ik mijn zoontje van het kdv haal, zal dat betekenen dat ik ook niet meer kan werken! Heeft iemand enig idee of mijn beredenering klopt?!
Sowieso komt er een opslag op die uren omdat je ook reistijd e.d. hebt. Volgens mij een factor 1,4. Dus als je 6 uur werkt, mag je 6 * 1,4 = 8,4 uur kinderopvang opvoeren voor de toeslag. Hoe dat nou precies moet werken bij kdv's die geen flexibele prijzen hanteren maar alleen een prijs per dag, en bij ouders die op wisselende dagen werken (en dus meer opvang nodig hebben), géén idee.
inderdaad heeeel veel onduidelijkheden! Ik haal het ook niet met de 140% regel omdat je toch minimaal een hele dag moet afnemen. Maar pas half oktober schijnt het definitief te worden en hopelijk ook meer duidelijk. Wij hebben besloten dat als ik eind december nog niet zwanger ben, ik mijn baan opzeg....
ik was trouwens al op zoek naar een petitielijst om bezwaar kenbaar te maken, maar kon die nog niet vinden...
Melisjuh 30: Ik vrees dat jouw beredenering wel klopt, ja. Alleen is het zo dat je jouw zoontje niet van het kdv 'moet' halen. Natuurlijk is hij nog steeds welkom, zelfs ouders die helemaal niet werken mogen hun kindje(s) brengen. Maar het betekent dat je voor minder uren toeslag krijgt, waardoor de kosten voor jullie een stuk hoger zullen uitvallen. Ik zit in een vergelijkbare situatie als jij: ook ik geef les en heb een 0-uren contract. Dat betekent dat ik de ene week wél les gef, de andere week niet. En in de vakanties natuurlijk ook niet. Op de dagen dat ik geen les geef, werk ik (onbetaald) aan een project - waarvoor mijn leidinggevende ook wil tekenen als dat nodig zou zijn voor de kinderopvangtoeslag. Maar helaas, de belastingdienst kijkt alleen naar het aantal betaalde werkuren. Dus over het aantal uren dat ik onbetaald werk doe (ook al kan ik dat bewijzen) krijgen we geen toeslag. Op de dagen dat ik wel (betaald) werk, geef ik 4 uur college. Dat is voor mij (qua tijd) een volle werkdag, incl. voorbereidingen, reistijd en pauzes tussen de colleges door. Voor de voorbereidingstijd voor de lessen krijg ik niet apart uitbetaald, maar dat zit inbegrepen bij het salaris dat ik voor die 4 uur krijg uitbetaald. Met andere woorden: officieel (voor de belastingdienst) werk ik op zo'n dag maar 4 uur. Maar ik heb daarvoor wel een volledige dag opvang nodig. Op ons kdv werken ze met halve (5 uur) en hele (10 uur) dagen, dus wij moeten 10 uur opvang betalen terwijl ik officieel maar voor 4 uur salaris krijg uitbetaald. Zelfs met die marge van 140% krijgen we maar toeslag voor 5,6 uur. De overige uren moeten we zelf gaan betalen. Nu hebben we het geluk dat onze dochter vanaf eind november naar school gaat, dus voor haar krijgen we niet te maken met de nieuwe regels. Maar ik ben zwanger van ons 2e kindje en ik heb nog geen idee hoe we dat gaan oplossen. We hebben hem in elk geval nog niet ingeschreven op het kdv omdat we de kosten gewoonweg niet kunnen betalen. Helaas hebben we geen familie in de buurt wonen, dus ook daar kunnen we niet op terugvallen. Je schrijft dat jij invalleerkracht bent. Heb je wel een bepaald aantal uren of dagen per week dat je werkt? Je zou dan kunnen kiezen voor flexibele opvang. Dan kun je per week opgeven hoe vaak en op welke dagen jullie zoontje komt. Voor ons is dat geen optie omdat er ook weken bij zitten dat ik niet (betaald) werk en bovendien hebben wij hele dagen opvang nodig terwijl ik officieel maar 4 uur werk.
Ik heb hetzelfde probleem, 0-uren contract en hele wisselende uren. Ik neem aan dat ze daar wel een oplossing voor hebben..
Het is idd zo dat je 140% van de uren van degene die het minst werkt. Dat houdt in dat je voor het kdv moeilijk zit. Want die werken in dagdelen en vaste dagen. Zelf (zodra ik weer werk heb gevonden) ga ik gebruik maken van gastouderopvang. Dat is vaak veel flexiebeler (ligt ook een beetje aan je gastouder) maar ik heb een gastouder gevonden die wel met wisselende dagen en uren wil werken. Dan hoef ik alleen de aantal uren per maand aan te geven en de dagen mogen dan wisselend zijn. Mischien is dat voor jou ook een optie?
Kun je anders geen vast contract ergens krijgen, dus met een vast aantal uren? Er zijn zo'n personeelstekorten in het onderwijs... ergens moeten ze je toch nodig hebben?!
@serafijntje Ik vind het wel heel erg hoor, de mensen die graag willen werken krijgen zo geen kans! Maar goed. Ik zou wel flexibel kinderopvang nemen, maar dat is hier niet in de buurt! Ik heb totaal geen zekerheid, ik werk met in een pool. Die je kan bellen als ze iemand nodig hebben. En elk schooljaar is er na de zomervakantie erg weinig werk, zo ook nu! Mijn zoontje hoeft dan ongeveer maar een jaar naar de kdv.. Maar toch is het dan niet te doen. Het lijkt mij dat ze wel een oplossing zullen/moeten hebben voor mensen die flexwerk doen.
Ik werk 12 uur per week, maar verdeelt over avonden en weekenden. Maar mijn zoontje gaat wel 1,5 dag naar het kdv. Hou ik hier dan wel recht op? Ik heb namelijk ook teamoverleg waar ik heen moet, en nog andere dingen. Ik werk in de thuiszorg en heb dus op een dag ook nog eens 2 uur reistijd... gaat dit meteen in 2012 al in? of in oktober 2012 of oktober 2011?
Dat is lekker zeg. Ik betaald 75 euro per dag. Ik moet van 7 tot 7 betalen maar werk van 8 tot 5. Dat wordt dus niet meer te betalen.
ik had mijn zoontje 5 ochtende op de creche zitten. werk gemiddeld 70 uur per maand verdeeld over 5 ochtende per week. soms meer soms minder. ik neem nu dus 119 uur opvang op omdat dit verplicht is omdat er geen flexibele opvang is en moet dus gewoon 5 ochtende opnemen omdat ik ook elke morgen moet werken. nu heb ik dus 21 uur opvang die ik zelf moet gaan betalen naast zowiezo al me eigen bijdrage voor de overige uren. al met al wordt dat mijn te duur en heb nu al besloten dat ik 2 ochtende opvang moet opgeven. dit omdat er ook maanden zijn dat het niet zo druk is op het werk en bij 1dag per week vrij ben. een dag die ik wel op moet nemen bij het kdv ook al is me zoontje dan thuis. gelukkig kon iemand voor mijn die 2 ochtende oppassen op mijn zoontje maar kan me voorstellen dat als iemand die niet heeft ze noodgedwongen moeten stoppen met werken. mijn zoontje gaat dus vanaf oktober 3 ochtende ipv 5 om problemen voor te zijn . Je zit met 2 maanden opzeg termijn vandaar dat ik het heb gewijzigt per oktober. dit omdat als ik het later verander ik het risico loop toch heel veel bij te moeten betalen en dat kan ik echt niet missen