Man o man o man... Ik lees ook weer eens wat . Ik weet dat ik persoonlijk een hogere kans heb op DVT en een longembolie i.v.m. een stollingsafwijking. Daar worden tijdens de zw-schap en na de bevalling maatregelen voor genomen d.m.v. steunkousen (al zijn deze standaard voor iedereen die een keizersnede krijgt), ascal en fraxi-spuiten. Maar nu kwam ik een draadje tegen op Facebook, waarin iemand aangeeft dat de kans op een longembolie tijdens een keizersnede 1-op 10 is. Ik kan er weinig inhoudelijke informatie over vinden op internet, maar ik vraag me af of iemand dit toevallig wel weet. 1 op 10 lijkt me wel heel veel toch? Vooral omdat ze altijd spreken van een zeldzame complicatie en 10 procent kans op een longembolie lijkt me al niet 'zeldzaam' meer.
Je moet dit soort dingen niet zo letterlijk nemen idd. D complicaties worden vaak aangeduid in percentages, dan is in dit geval 10% van de complicaties die optreden een longembolie. Edit: lees nu pas dat je het op facebook gelezen hebt, niet bepaald een betrouwbare bron Daarbij gebruik jij al antistolling, wat de kans nihil maakt. Niet meer googleen maar bij twijfel even navragen aan je gyn, die kan hier het meest over zeggen omdat hij jouw situatie kent.
Met de voorzorgsmaatregelen die je al neemt, lijkt de kans me nihil. Ik denk dat het wel meer voor kan komen bij vrouwen die al deze maatregelen niet voorgeschreven hebben gekregen. Is een fraxi spuit oid niet standaard ook bij operaties? Bespreek het idd even met je gyn
Die 1 op 10 lijkt me erg overdreven hoor. Ik heb alleen in het ziekenhuis hepatitis gehad maar thuis tien ik nog veel op bed lag niet meer hoor Steunkousen is niet standaard hoor. Ze zijn wel alert er op. iig bij mij wel Bij de tweede had ik pijn bij het ademhalen en er werd meteen van alles uit de kast gehaald icl. Ct-scan. Ik zei dat het het kwam omdat ik tijdens de ks een fikse bloeding kreeg en zo'n reactie die begint met pijn in je schouders ( kwam omdat mn middenrif geprikkeld werd, heel vervelend deed heel veel pijn) maar ze wilden het zeker weten. Als je al spuiten krijgt ed lijkt het me dat de kans dat je het echt nog krijgt heel klein
Elke operatie (en trouwens zwangerschap ook) geeft een verhoogde kans op DVT en longembolie. Daarom krijgen patiënten na operaties fraxiparine spuitjes, wanneer ze nog niet goed mobiliseren. Maak je niet teveel zorgen. Geniet van deze mooie tijd. Je staat onder goede controle. Liefs!
Haha, dan is het enkel standaard in het ziekenhuis waar ik beval ben ik bang . Hier heb ik bij 2 keizersneden (ook voor mijn stollingsstoornis bekend was) 2 keer steunkousen gekregen voor zes weken lang. Die krijg je al voor de operatie aan. Staat ook in de patiëntenfolder. http://www.erasmusmc.nl/cs-patientenzorg/2419534/2419543/100560/218980/5843453-08_07aiDekeizersnede.pdf Ik spuit zelf ook fraxi tot 6 weken na de bevalling, dat is dan weer geen standaard protocol, maar die kousen (in het EMC dan) weer wel.
Haha heparine natuurlijk. Stomme autocorrectie!!!! Had ik echt nog nooit van gehoord. 6 weken steunkousen!!!! Normaal ben je na een dag of 3 alweer mobiel Dan is dat toch niet nodig. Als je 6 weken doodstil op bed ligt dan kan ik me er iets bij voorstellen. Ook zo iedereen met een grote buik ok dan aan de steunkousen moeten. Maar beleid per ziekenhuis is zo verschillend. Zo mocht ik op dag 1 alleen water of thee. op dag 2 vloeibaar en op dag 3 pas weer gewone hap. Terwijl mijn moeder in het zelfde ziekenhuis maar andere afdeling meteen na een grote buikoperatie een bruine boterham met kaas kreeg voorgeschoteld. Mijn vriendin heeft in het WkZ ks gehad en die mocht meteen weer eten Is nog lang inmobiel geweest. Moest ivm stollings stoornis fraxiparine spuiten en zelfs zij heeft nooit steunkousen gehad
Tsja... het Erasmus is natuurlijk Academisch en houden zich veel bezig met onderzoeken op dat soort gebieden. Statistisch gezien zal wel uitgewezen hebben dat steunkousen wel degelijk een verschil uitmaken (je draagt ze overigens niet tijdens de zwangerschap, maar krijgt ze pal voor de keizersnede aangetrokken).
@warboel/chrystel: gek he, die verschillende protocollen. Blij dat ik ze niet hoef. In het UMCG mag je volgens mij meteen dezelfde dag weer eten als je je goed voelt. Maar bij mij ging dat natuurlijk de vorige keer wat anders. Kreeg toen een spoedkeizersnee rond middernacht. Dan krijg je natuurlijk niet meteen een bord warm eten voorgeschoteld daarna. Maar ik meen me te herinneren dat ik de volgende dag wel weer meteen met de gebruikelijke routine mocht mee-eten.
Ik mocht inderdaad ook 'gewoon' eten, maar inderdaad. Als je laat in de avond bevalt dan is er nog weinig te krijgen. Had toen de hele dag niets op, dus kreeg daarna best wel aardige trek. Ik heb besloten dat ik gewoon een supersized-box sushi bestel de volgende keer. Ziekenhuiseten is sowieso niet om naar huis over te schrijven, haha. Ik vind het ook ondingen hoor, die steunkousen, vooral in de zomer, zoals bij mijn oudste het geval was. Maar desalniettemin vind ik geen enkel voorzorgsmaatregeltje in mijn geval teveel.