Ik woon in Amerika en maak dingen mee uit de eerste hand. Grappig hoor, al die verschillen. Even wat feitjes op een rijtje: Landelijk Amerikaans gemiddeld aantal keizersnedes: 30%, in Florida sommige ziekenhuizen 50% (!) Kinderen die in het ziekenhuis worden geboren: 97% Veel epidurals! Vroedvrouw (midwife): dat beroep is in een heel aantal staten verboden! Hier ook 2 echo's standaard Alles onder begeleiding van een ob/gyn = obstetrician/gyneacologist. Landen die werken met vroedvrouwen hebben een lager sterftecijfer dan Amerika! Bewezen is ook dat extra controles (dmv hartmonitoren e.d.) en sneller medisch ingrijpen geen positieve invloed hebben op die cijfers. Toen ik mijn ob/gyn vertelde thuis te willen bevallen kreeg ik een stomverbaasde en nogal negatieve reactie: midwifes zouden geen opleiding hebben en niks weten. (een ob/gyn doet nooit een thuisbevalling) Blijkt niets van waar te zijn, ze moeten zelfs aan hele stricte regels voldoen. Midwifes mogen alleen werken met geheel gezonde moeders, anders mag het niet. Zelfs veel roken kan je al uitsluiten van "deelname". Ik heb gisteren voor het eerst een afspraak gehad met een midwife en dat was een heel positieve ervaring. Ze nemen zelfs meer tijd voor je dan in nederland, zo'n 45 minuten per keer. Ik wil graag een onderwater bevalling, ik hoop dat het lukt! Al met al vind ik dat ze hier veel te benauwd doen over thuis bevallen, maar het schijnt wel in opkomst te zijn. Ook zijn er veel te veel medische ingrepen (allemaal liability natuurlijk!). Ik vind wel dat in nederland vrouwen zelf om een epiduraal moeten mogen vragen. Zolang ze dat dan zelf betalen (dat is hier ook zo) zou dat moeten kunnen. Overigens kost hier een ziekenhuis bevalling zonder epiduraal of wat ook tussen de $ 10.000 en 12.000! Via een midwife zo'n $ 4500. Geen idee wat dat in nederland is overigens.
Het meeste wat je zegt klopt idd als ik dat met hier (Zweden) vergelijk. Maar iedere maand een echo? Was dat maar zo... Ik heb al een controle gehad omdat ik echt niet lekker was maar hier in Zweden heb je je eerste intake gesprek als je tussen de 8 en de 12 weken. Daarvoor hoef je nog nergens langs. Je moet specifiek van te voren aangeven of je wilt dat ze naar het geslacht kijken tijdens de echo rond de 17-20 weken (eerste echo ook) anders zeggen ze het niet.
Hallo, Leuk topic dit. Die pijnbestrijding: vaak mag je die best in een ziekenhuis. Maar: als ze schatten dat je nog een uur te gaan hebt, heeft het geen zin meer om een ruggeprik aan te brengen. Dat doet men dus ook niet, vaak tot onbegrip van de vrouw en haar partner... Wisten jullie dat in NL 54% van de geplande thuisbevallingen van een 1e kind toch in het ziekenhuis eindigt? Nou, dan ga ik net zo lief meteen naar het ziekenhuis. Maar ik wil wel bevallen met een verloskundige, en het moet niet gemedicaliseerd worden. In Utrecht in het WKZ kan dat ook. Heerlijk, en een kinderarts bij de hand voor noodgevallen. Ik vind dat wel zo veilig. De naam aan iedereen vertellen omdat je toch al het geslacht weet: wat ben ik blij dat wij dat niet gedaan hebben! (Wij wisten het geslacht zelf ook niet) Onze Sterre is doodgegaan met 24 weken zwangerschap (trisomie 18 ) en zij heeft een andere naam gekregen dan wij voor een meisje in gedachten hadden. Als je de naam dan al had verteld en gebruikt, had dit niet meer gekund! Nee, de naam geven wij pas bij de geboorte van het kindje, dat staat vast! Overigens heb ik met de bevalling van Sterre ook pijnbestrijding gehad; daar begonnen ze direct over; het werd zelfs aangemoedigd. Ik heb 2x een injectie met pethidine gehad. Ik mocht ook een ruggeprik, maar dat wilde ik beslist niet. Doodeng lijkt mij dat. Maar ik heb wel veel pijn gehad (een opgewekte bevalling is erger) en ik was blij met de injecties. Die hielpen goed, maar ik weet niet of dit middel kan als je kindje nog leeft. In mijn geval hoefden ze met Sterre's gezondheid geen rekening te houden. Opwekken bij 40 weken: vaak gaat daardoor de bevalling moeizamer en krijgen daardoor meer vrouwen een keizersnede. Een bevalling gaat het soepelste als deze spontaan begint. Natuurlijk: als je overtijd bent, moet je goed in de gaten worden gehouden. Maar met 40 weken gaat de placenta nog niet direct achteruit. Afgezien van het feit dat ik niet thuis wil bevallen (misschien wel bij de 3e als de volgende makkelijk gaat) ben ik wel tevreden over de Nederlandse methode.
Ik ben prima tevreden met de bevallingscultuur in NL, meer echo's zou leuk zijn... Weten wat het worden gaat is ieder voor zich vind ik. De een wil het weten, de ander niet, de een verteld het, de ander niet... zo ook met de naam die het kindje gaat krijgen, lekker zelf weten allemaal. Thuisbevallen geweldig... maar doe mij maar een lekkere pijnbestrijder de volgende keer hoor, halleluja!
Ik ben in ieder geval blij dat ik met 38 weken ben ingeleid van mijn oudste. Hij woog toen al 9 pond, en kwam met een gebroken sleutelbeen ter wereld doordat hij klem zat. Ik moet er niet aan denken dat hij nog 2 weken (of 4!) weken langer had moeten zitten....
Ik ben blij dat wij hier de keuze hebben om thuis te bevallen of in het ziekenhuis. Pijnbestrijding moet kunnen als de vrouw erom vraagt. Meer echo's zou idd leuk zijn. Langer verlof voor vrouw én man mag van mij ook wel. Ik vind dat iedereen zelf de keus moet mogen maken qua plek van de bevalling en wel of geen pijnbestrijding. Laat iedereen lekker in hun waarde.
Ik vind het ook een beetje raar dit. Vroeger lieten ze vrouwen nog doorlopen tot 43 weken, dat is al minder geworden. Ik ben zelf met 43 weken geboren en ik ben gewoon gezond hoor!
Zonder hier een discussie van te maken: ongetwijfeld hebben jullie gelijk en is er niets aan de hand en heeft over tijd lopen een functie, net zoals weeënpijn dat heeft Inleiden wordt pas gedaan als de baarmoedermond rijp is, dus als het kindje er ook klaar voor is. In de patiëntenfolder die ik kreeg bij het inleiden van mijn oudste staat, dat inleiden niet meer risico's met zich meebrengt dan een gewone bevalling, en dat helemaal niet aan te tonen is of een ingeleide bevalling moeizamer gaat, omdat geen twee bevallingen hetzelfde zijn. Ik ben zowel een keer ingeleid (met 38 weken)als spontaan bevallen, en heb ook geen verschil gemerkt tussen beide bevallingen qua moeizamer gaan o.i.d.. Er zijn ook vrouwen genoeg die rustig een stuitbevalling ondergaan.. daar moet ik ook niet aan denken, ik zou voor een keizersnede kiezen. En zo zou ik me in ieder geval niet prettig voelen als ik zwaar over tijd zou lopen, dan liever een ingeleide bevalling, mits de kleine er klaar voor is. Maar ik zou weer nooit voor preventieve pijnstilling kiezen... ieder zijn meug Overigens is dit puur hypothetisch.. want inleiden op verzoek wordt nou eenmaal niet gedaan. Dus ALS ik over tijd zou lopen, kan ik daar zowiezo ook niet veel aan veranderen.
Ik vind dat ze in Nederland best wat "makkelijker" mogen worden en dan bedoel ik met pijnbestrijding en echo's. Ik ben zelf in het ziekenhuis bevallen en heb mijn bevalling als heel traumatisch ervaren, het was midden in de nacht en ik lag te smeken om pijnbestrijding. Omdat er s'nachts geen anethesist aanwezig was daar, kreeg ik met veel moeite een prik pethedine. Ik en mijn man voelde ons in het ziekenhuis erg in de steek gelaten en dan niet alleen qua pijnbestrijding. En wat meer echo's zou leuk zijn, twee vind ik eigenlijk te weinig
Betreft de pijnbestrijding: Laatst was op tv dat ze dat binnen 5 jaar in NL willen gaan invoeren.. De pijn die een vrouw voelt tijdens de weeen schijnt dus 1 van de ergste pijnen te zijn die er bestaat.... vandaar dat NL ook wil overgaan op pijnbestrijding om zo de vrouw onnodig te laten lijden..
Heb ik ook maar gelezen hoor (in dat boekje van Kluun, daar staan 'feitjes' in over het buitenland). En ik vind het wel heel fijn dat ze je pijnbestrijding aanbieden als je kindje al overleden is. Dat vind ik ook niet meer dan normaal. Over overtijd lopen. Ik kwam 16 dagen te laat in 1980 (mijn moeder is ingeleid). Mijn broertje 10. Dat zit blijkbaar gewoon in mijn moeders genen. Ik ben er niet minder van geworden hoor. Het enige wat mijn moeder erop aan te merken heeft is dat het zo'n 'onzekere' periode was van wel of niet thuisbevallen dat ze bij m'n broertje gelijk voor een bevalling in het ziekenhuis gekozen heeft. Linda