Het onderwijs voor Nederlandse kinderen die (tijdelijk) in het buitenland wonen wordt om zeep geholpen. Laat dit niet gebeuren! Behoud Nederlands onderwijs in het buitenland | petities.nl
Mja, heel eerlijk: ik snap deze bezuiniging wel. Als mensen een tijdje naar het buitenland gaan met hun gezin, lijkt het mij hun eigen verantwoordelijkheid om voor Nederlands taalonderwijs voor hun kinderen te zorgen. De titel van dit topic is ook lekker overdramatisch. De overheid schaft het onderwijs niet af, kom op zeg.
Nou, gelukkig slaat de titel nergens op. Ik snap deze bezuiniging wel. Als ouders goed onderwijs willen, regel het zelf of emigreer niet. Heel cru, maar overal moet op worden bezuinigd en ik vind dit wel een goede.
Moeilijk, ik zit in tweestrijd. Er moet helaas veel op het onderwijs bezuinigd vindt deze regering en in principe ben ik sowieso tegen bezuinigingen op het onderwijs. Echter, in de meeste gevallen waarbij gebruik gemaakt wordt van dit onderwijs gaat het om expats die doorgaans flink boven modaal verdienen. Om deze reden snap ik ook wel waarom er voor deze specifieke bezuiniging gekozen wordt. Ik vind het niet raar dat als je je hele gezin mee wilt nemen naar het buitenland, je ook flink in de portemonnee moet tasten als je je kind Nls onderwijs wilt geven (of het bedrijf waar je voor werkt!). Met andere woorden ik vind best dat expats dit onderwijs voor een redelijk groot deel zelf mogen gaan meebetalen. Ik vind alleen wel dat de NLse overheid een rol moet blijven spelen, al was het maar om kwaliteit te kunnen waarborgen. Dus niet totaal afschaffen, maar de kosten deels verplaatsen en zo bezuinigen.
ik heb een oplossing; in NL blijven wonen of de taal gewoon thuis blijven praten, als ouders zijnde kan je toch zelf hopelijk ook wel wat doen, dat hoeft toch niet betaald te worden door de overheid? Als je in Spanje gaat wonen ga je naar een Spaanse school of een internationale (wat je wilt) waarom zou ik iemand zijn school moeten gaan betalen als ze in een ander land wonen, daar zie ik het nut niet van in... Ik heb liever dat er NIET wordt bespaard op mensen die daadwerkelijk in NL wonen... het is allemaal een kwestie van keuzes je kan niet alles blijven betalen als er bespaard moet worden, dus heel logisch dat ze dan daar op besparen, de kindjes in Nederland zelf hebben het hard zat nodig en anders hebben we miljoenen andere doeleinden voor dat geld..
Even een vooroordeel uit de weg helpen. De meeste expats zijn niet rijk, veel van de kinderen die Nederlands onderwijs in het buitenland volgen hebben een Nederlandse en een locale ouder. Veel kinderen in dit soort onderwijs hebben ook ouders die ontwikkelingswerk doen of zendeling zijn. En het overgrote deel van de kosten wordt al door de ouders betaald. Het gaat er om dat de ondersteuning en kwaliteitsbewaking vanuit het moederland helemaal wegvalt, en dat is een enorme kapitaalvernietiging. Het betekent indirect ook een tik voor de Nederlandse economie. Mensen zullen minder snel weggaan uit Nederland, en mensen die eenmaal weg zijn zullen minder snel terugkomen (braindrain). Overigens, voor de duidelijkheid, wij wonen zo afgelegen dat we niet eens van dit soort onderwijs gebruik kunnen maken. Maar in o.a. Londen, Singapore en Jakarta heb je voltijds volledige Nederlandse basisscholen, die momenteel net als de school van je kind in Nederland gesubsidieerd worden. Dat gaat nu wegvallen, en aangezien het om volledig Nederlandse scholen gaat, die alleen maar de pech hebben dat ze niet in Nederland staan.
De meeste kinderen van geëmigreerden die ik ken, gaan naar een gewone school in het land waar ze nu wonen. Zij worden echt ondergedompeld in de cultuur en samenleving van het land waar zij wonen. Nederlands spreken ze thuis, met hun (groot)ouders, bezoek uit NL en eventueel andere Nederlanders in de buurt. Hun ouders geven ze ook Nederlandse les, met lespakketten die ze zelf hebben aangeschaft. Degenen die echt van land naar land hoppen, zitten meestal op internationale scholen en zijn meestal toch wel van rijkere ouders, of in elk geval van ouders met kapitaalkrachtige werkgevers. Laat die de rekening dan maar oppakken. Of mensen terug willen keren naar NL of niet, dat lijkt me helemaal aan hen. Ik geloof niet dat wij heel erg bang moeten zijn voor een brain drain, er zijn hier genoeg mensen met een goede opleiding, en anders staan er rijen met immigranten klaar om hier hun talenten in te zetten (hun landen van herkomst, die hebben reden om bang te zijn voor een brain drain!). Londen en Singapore lijken me bij uitstek voorbeelden van landen waar mensen heen gaan omdat ze daar een heel fijne baan met bijpassend inkomen hebben. In elk geval geen land om ontwikkelingswerk te gaan zitten doen.... Jakarta ligt ongetwijfeld anders. Maar goed, ik heb er vast geen compleet beeld van. Vooralsnog kan ik mij veel ernstigere bezuinigingen voorstellen.
Heel jammer dit. Als ik dat vergelijk met bijvoorbeeld Duitsland dan is het helemaal onbegrijpelijk. Maar dat is typisch Nederlands. Consulaten worden gesloten, ondersteunend Nederlands onderwijs gaat weg. En ondertussen worden er wel miljoenen uitgegeven aan niet-functionerende treinen. Emigranten en expats moeten het zelf maar zien te rooien. Ik ben het schaamteloze debakel met het stemmen vanuit het buitenland nog niet vergeten. Mijn kids zijn voor de helft Nederlands, de andere helft is Russisch. Het volgen van aanvullende Russische lessen is geen enkel probleem. Laat het voor Nederlandse kinderen ook geen probleem zijn om bij hun roots te blijven!
De kinderen van mijn zus zijn half Nederlands, half Indiaas. Die gaan naar een gewone Nederlandse school. Engels (eerste taal van hun vader) leren ze door met hun vader Engels te praten. En op school wordt er ook wel wat aan gedaan, maar dat is gewoon het Nederlandse onderwijssysteem dat hiervoor zorgt. Hindi (eerste taal van hun grootouders) leren ze door met hun grootouders Hindi te praten. Indiase cultuur leren ze ook via hen kennen, en door af en toe ernaartoe te reizen. Andere zus heeft kinderen met een Engelse vader. Zelfde verhaal: NL met moeder en op school, EN met vader en later ook op school. Dat zal voor Nederlanders in het buitenland niet zo gaan, wij spreken niet bepaald een wereldtaal hier. Nichtje heeft kinderen met een Surinamer. Gaan naar een NL school. Hun Surinaamse roots krijgen ze mee van hun vader en oma. En zo kan ik nog tientallen voorbeelden bedenken. Waarom moet een moederland eraan bijdragen dat kinderen bij hun roots blijven? Dat kunnen ouders toch prima zelf verzorgen? En zo niet, dan vinden ze het misschien niet zo belangrijk? (Mijn zwager woont in Australië, met een Australische vrouw. Hun kinderen leren geen Nederlands, hun vader spreekt thuis Engels. Dat is hun keuze.)
Ik voed mijn kinderen drietalig op. Wij verhuizen binnenkort naar Saoedi Arabie alwaar ze naar een internationale school kunnen gaan. Tegelijkertijd vind ik het belangrijk dat ze ook goed Nederlands leren zodat ze die basis hebben. En met hun grootouders kunnen communiceren. Zodat ze, als ze straks misschien wel in Nederland naar school gaan, geen achterstand hebben. Nou ja, voor ons speelt het niet meer. In Saoedie Arabie is geen mogelijkheid meer om Nederlands te volgen.
Maar waarom zou een kind dat in Londen woont naar een compleet Nederlandse school gaan? Nederlanders zijn juist zo enorm pro-integreren in het land waar je woont. Ook als je er tijdelijk woont. In al die landen bestaan ook internationale scholen.
Vind het ook niet zo heel erg nodig. Geef dat thuis onderwijs een pakket uit Nederland dat ze toch wat van alles wat leren en voor de rest naar internationale scholen of de plaatselijke.
En dan vind je toch ook een oplossing om je kinderen mee te geven wat jij belangrijk vindt? Dat kan dus wel, zonder door de NL overheid gesubsidieerd onderwijs in den vreemde...
Dus het is wel een oplossing om straks meer immigranten toe te laten met alle spanningen die dat met zich meebrengt (plus het feit dat zij eerst nog Nederlands moeten leren) dan een Nederlands kind dat straks zo, zonder enige achterstand op een Nederlandse universiteit kan beginnen? De kosten die de overhead nu niet meer maakt, komen dan straks dubbel terug om immigranten Nederlands te laten leren. Plus de sociale spanningen uiteraard. Laten we wel wezen, de stichting NOB ontvangt voor alle scholen in het buitenland ongeveer 7,5 miljoen euro. Dat is omgerekend 440 euro per kind. Het gaat om 13000 kinderen waarvan 1/3 na vijf jaar weer in Nederland is teruggekeerd. In het kader van de crisis is deze 7,5 miljoen een heel klein drupje op de groeiende schuldenplaat.
Als een NL kind hier wil komen studeren dan kan dat gewoon, mits hij/zij de vereiste diploma's heeft. En dat hoeven geen Nederlandse diploma's te zijn. Hoeft vaak niet eens foutloos Nederlands te kunnen spreken, aangezien steeds meer programma's in het Engels gegeven worden. Waarom begin je over immigranten die hier komen studeren? Ik denk dat je doelt op mijn opmerkingen n.a.v. de brain drain? Die opmerkingen waren een beetje gekscherend bedoeld, omdat ik vond dat dirksmama nogal doordraafde. Er dreigt in Nederland helemaal geen brain drain als de Nederlande expat/emigranten kinderen geen gesubsidieerd Nederlands onderwijs in het buitenland krijgen. Ten eerste gaat het om veel te kleine aantallen. Ten tweede staat het ze altijd vrij om te kiezen waar ze willen studeren en kunnen ze dat zonder enige hindernis in NL doen. Ten derde kunnen de ouders van die kinderen er heel goed zelf voor zorgen dat hun kind de aansluiting met Nederland niet verliest. Bovendien kunnen de eventuele gaten die hier vallen inderdaad opgevuld worden met immigranten. Ga maar eens kijken aan een Technische Universiteit, met name in de PhD programma´s, daar lopen er zeer velen rond. Goed gemotiveerde, getalenteerde studenten uit China, India, Iran, verschillende Afrikaanse landen en noem maar op. (alleen met Iraniërs doen ze voorzichtig als het om vakken die met atoomfysica te maken hebben.) Dat is geen probleem voor Nederland - veel eerder voor hun land van herkomst, waar ze die goed opgeleide talenten veel harder nodig hebben dan wij. Daar hebben ze écht last van een brain drain. Deze studenten leiden zelden tot sociale spanningen, en er zijn vele Nederlandse werkgevers die graag de kosten op zich nemen om ze naar Nederland te halen en ze indien nodig Nederlands te laten leren. Doorgaans hoeft dat niet, omdat de voertaal zowel aan de opleiding als in het bedrijf allang Engels is. Denk aan Philips en ASML bijvoorbeeld, die hebben er hele programma´s voor en afdelingen HR die de benodigde bureaucratische rompslomp doorploeteren.