Ja daar zit verschil in. Ik had zelf altijd zo'n 3 - 5 vakken per trimester toen ik studeerde. Op de universiteit waar ik nu werk, zijn de periodes al heel anders ingedeeld (6 en ook niet allemaal dezelfde lengte) en hebben studenten vaak maar 1 of hooguit 2 vakken per periode en zijn de colleges/practica ook veel intensiever (een aantal weken halve dagen, 5 dagen per week bijvoorbeeld). Ik had vakken zo'n 4, hooguit 6 uur per week, maar wel meer weken achter elkaar ook omdat we met trimesters werkten.
Stress tot aan mn oren op de middelbare tijdens toetsweken, maar nul problemen tijdens mijn studie hoor. Ik was toen namelijk een paar jaar ouder en wijzer. Ook gewoon afgestudeerd zonder te janken, terwijl ik op de middelbare heel wat af heb zitten janken tijdens toetsweken. Nogmaals dit is echt afhankelijk van het kind en niet niveau afhankelijk (kind zit op een te hoog niveau). En daarom vind ik het zelf dus best belangrijk dat er verschillende soorten onderwijs zijn, dan kan iedereen kiezen wat bij hem of haar past. En nee ik zie het nut van een toetsweek nog steeds niet.
Ja, hoe meer ik hier lees, hoe meer ik de kritiek begrijp. Ik zou bv meer kleinere toetsen zonder ‘toetsweek-stress’ qua meetmomenten ook beter vinden, en dan ook niet enkel toetsen, maar verschillende vormen. Ik hou sowieso niet echt van toets als meetmoment, maar 1 zware toets is dan de ergste optie. Als je dan goed hebt geleerd en je hebt je dag niet, heb je meteen een heel blok verprutst door 1 stomme momentopname.
Q zit in de eerste en heeft ook toetsweken. Alleen de eerste periode niet, daarna elke periode een toetsweek. Tussendoor hebben ze ook gewoon SO’s en proefwerken. Zij vindt t volgens mij wel prima. De woordjes leren vindt ze lastig, maar dat is ook zonder proefwerkweek. En nu, tijdens de proefwerkweek, vindt ze t heerlijk dat ze vroeg klaar is, dat ze nog even iets met vriendinnen kan doen na de toetsen. Dan leren en ‘s avonds sporten.