big mac wraps doen het hier heel goed. sowieso een website vol heerlijke recepten. https://kookmutsjes.com/recept/big-mac-wraps/
Vandaag maak ik roz djerbi (djerbische rijst) dus gelijk maar een receptje: (voor 4-5 personen) Halve kg jasmijnrijst (géén basmatirijst!) Een grote bos peterselie (van de Turkse/Marokkaanse winkel, die van AH zijn veel te klein) Specerijen Tomatenpuree (bij voorkeur Turkse) Ui en knoflook Sambal of harissa Groenten naar keuze Gemarineerde kip of ander vlees Marinier de kip naar wens (liefst kip met bot, maar filet kan ook, al geeft dat wel minder smaak aan het gerecht) en zet in de koelkast. Week de rijst voor zo'n 3 uur in ruim helder water (daarvoor moet je het zo'n 5x omspoelen). Giet de rijst af in een zeef en laat uitlekken. Stoom nu de rijst voor een half uur. Ondertussen snijd je de peterselie, ui en groenten. Deze keer gebruikte ik wortel en witte kool, maar het kan eigenlijk van alles zijn. Zodra de rijst is afgekoeld stort je het in een (hittebestendige) bak en wanneer het enigszins is afgekoeld meng je de fijngesneden groenten erdoor. Verder 2-3 grote eetlepels tomatenpuree (Die van de Turkse winkel vond ik altijd wat lekkerder, maar gewone kan ook), paar teentjes geperste knoflook of knoflookpuree, flinke scheut (olijf)olie, zout, kurkuma en gemengde specerijen. (De specerijen in Tunesische gerechten zijn nogal specifiek, en volgens mij niet kant en klaar te koop in NL. Maar je kan ook half garam massala en half 5 spice poeder gebruiken, dan komt het echt in de buurt.) Verder nog harissa (te koop in tubes in de Marokkaanse winkel), en anders gewoon sambal. Of hete peperpoeder; iig iets om het heet te maken. Vul de stoompan nu met de helft van het rijstmengsel. Daarna de kip. Daarna de rest van de rijst. (Andere vleessoort gebruiken kan uiteraard ook, of het vegetarisch laten. Traditioneel wordt het ook vaak met vis bereid.) Laat het nu weer stomen, ditmaal een uur. En dan is het klaar. Om het helemaal af te maken grill je er nog wat jalapeños bij. Straks ga ik nog een foto maken. @Adje, nu heb je een goed excuus om die stoompan te kopen hè?
Ik heb inmiddels een stoominzet voor op een pan. Weet alleen niet of die hoog genoeg is voor dit gerecht. Klinkt wel heerlijk trouwens! Misschien dat ik dat een keer in mijn crockpot probeer met de stoomfunctie. Maar dan moet ik even uitvogelen hoe lang.
Ik heb zo'n stoominzet van Ikea, heb ik ook vandaag gebruikt. Bij een dubbele hoeveelheid gebruik ik m'n couscousier want die is groter.
Dacht al dat ik nu iets heel geks zou zeggen omdat je dat niet genoemd had haha. Maar ik marineer wel heel vaak als ik de slowcooker niet gebruik of die al in gebruik is voor iets anders.
Hebben ze daar geen koriander? Je kan het anders zelf kweken toch? Edit ik lees net verder en dat ben je dus van plan haha.
Ik probeer soms verschillende recepten uit voor een gerecht. Wil dit weekend weer pulled pork maken. Alle andere keren met procureur gedaan, maar nu lees ik ook regelmatig schouderkarbonade, wat gebruiken jullie het liefst?
Wij hebben vorige week, of de week ervoor, voor het eerst schouderkarbonade gebruikt in plaats van procureur. Nooit meer! Doe mij maar gewoon procureur, toch een stuk zachter en smaakvoller.
Ik gebruik meestal hamlappen. Daar kan ik makkelijker aan komen dan aan een stuk procureur, en het smaakt prima.
Ja, ook dat. En het is niet zo vet. Ik weet wel dat vet juist smaak geeft, maar vetstukjes in mijn (stoof)vlees vind ik niet echt lekker.