Deel je lekkere recepten

Discussie in 'De lounge' gestart door aYh4L8, 23 okt 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Zulema

    Zulema Fanatiek lid

    8 aug 2019
    1.670
    1.136
    113
    Vrouw
    Vitamientjuh, Neskio, Luna86 en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  2. Neuzeke

    Neuzeke VIP lid

    3 sep 2019
    11.116
    15.624
    113
    Vrouw
    Hier dus ook zo.
    Zelfs een mini beetje verpest het hele gerecht.
     
    Neskio en Emsy vinden dit leuk.
  3. Mim89

    Mim89 VIP lid

    29 jan 2019
    8.812
    7.141
    113
    Vrouw
    Net op haar site gekeken en nu al 3 recepten opgeslagen haha. Thnx voor het delen!
     
    Zulema vindt dit leuk.
  4. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    14.263
    19.019
    113
    Vandaag maak ik roz djerbi (djerbische rijst) dus gelijk maar een receptje: (voor 4-5 personen)

    Halve kg jasmijnrijst (géén basmatirijst!)
    Een grote bos peterselie (van de Turkse/Marokkaanse winkel, die van AH zijn veel te klein)
    Specerijen
    Tomatenpuree (bij voorkeur Turkse)
    Ui en knoflook
    Sambal of harissa
    Groenten naar keuze

    Gemarineerde kip of ander vlees

    Marinier de kip naar wens (liefst kip met bot, maar filet kan ook, al geeft dat wel minder smaak aan het gerecht) en zet in de koelkast.

    Week de rijst voor zo'n 3 uur in ruim helder water (daarvoor moet je het zo'n 5x omspoelen). Giet de rijst af in een zeef en laat uitlekken. Stoom nu de rijst voor een half uur. Ondertussen snijd je de peterselie, ui en groenten. Deze keer gebruikte ik wortel en witte kool, maar het kan eigenlijk van alles zijn. Zodra de rijst is afgekoeld stort je het in een (hittebestendige) bak en wanneer het enigszins is afgekoeld meng je de fijngesneden groenten erdoor.
    Verder 2-3 grote eetlepels tomatenpuree (Die van de Turkse winkel vond ik altijd wat lekkerder, maar gewone kan ook), paar teentjes geperste knoflook of knoflookpuree, flinke scheut (olijf)olie, zout, kurkuma en gemengde specerijen.

    (De specerijen in Tunesische gerechten zijn nogal specifiek, en volgens mij niet kant en klaar te koop in NL. Maar je kan ook half garam massala en half 5 spice poeder gebruiken, dan komt het echt in de buurt.) Verder nog harissa (te koop in tubes in de Marokkaanse winkel), en anders gewoon sambal. Of hete peperpoeder; iig iets om het heet te maken.

    Vul de stoompan nu met de helft van het rijstmengsel. Daarna de kip. Daarna de rest van de rijst.
    (Andere vleessoort gebruiken kan uiteraard ook, of het vegetarisch laten. Traditioneel wordt het ook vaak met vis bereid.)
    Laat het nu weer stomen, ditmaal een uur. En dan is het klaar.
    Om het helemaal af te maken grill je er nog wat jalapeños bij. :D

    Straks ga ik nog een foto maken. @Adje, nu heb je een goed excuus om die stoompan te kopen hè? :roflmao:
     
    Claprose, Adje en Zulema vinden dit leuk.
  5. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    14.263
    19.019
    113
    Bij deze nog een foto. 20201027_162908.jpg
     
    LisbethSalander, NiVa0230, Zulema en 3 anderen vinden dit leuk.
  6. Zulema

    Zulema Fanatiek lid

    8 aug 2019
    1.670
    1.136
    113
    Vrouw
    Ja er ging een wereld voor me open, zo divers en echt tot nu toe elk recept lukt.
     
    Mim89 vindt dit leuk.
  7. Adje

    Adje VIP lid

    21 aug 2015
    15.496
    24.372
    113
    Ik heb inmiddels een stoominzet voor op een pan. Weet alleen niet of die hoog genoeg is voor dit gerecht. Klinkt wel heerlijk trouwens!
    Misschien dat ik dat een keer in mijn crockpot probeer met de stoomfunctie. Maar dan moet ik even uitvogelen hoe lang.
     
  8. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    14.263
    19.019
    113
    Ik heb zo'n stoominzet van Ikea, heb ik ook vandaag gebruikt. Bij een dubbele hoeveelheid gebruik ik m'n couscousier want die is groter.
     
    Adje vindt dit leuk.
  9. Adje

    Adje VIP lid

    21 aug 2015
    15.496
    24.372
    113
    Oh dan moet het lukken. Ik heb dezelfde :D
     
    citroenrasp vindt dit leuk.
  10. Elisje

    Elisje Fanatiek lid

    18 jun 2006
    3.919
    927
    113
    En de kip laten marineren?
     
    Adje vindt dit leuk.
  11. Adje

    Adje VIP lid

    21 aug 2015
    15.496
    24.372
    113
    Ja, dat kan natuurlijk ook. Had ik nog niet eens aan gedacht :roflmao::oops:
     
  12. Elisje

    Elisje Fanatiek lid

    18 jun 2006
    3.919
    927
    113
    Dacht al dat ik nu iets heel geks zou zeggen omdat je dat niet genoemd had haha. Maar ik marineer wel heel vaak als ik de slowcooker niet gebruik of die al in gebruik is voor iets anders.
     
    Adje vindt dit leuk.
  13. Ukje2014

    Ukje2014 Lid

    23 sep 2013
    97
    5
    8
    NULL
    NULL
    Heerlijk dames, bedankt voor het delen van jullie recepten!
     
  14. Vitamientjuh

    Vitamientjuh Fanatiek lid

    3 dec 2011
    3.069
    1.124
    113
    Vrouw
    Hebben ze daar geen koriander? Je kan het anders zelf kweken toch?
    Edit ik lees net verder en dat ben je dus van plan haha.
     
    citroenrasp vindt dit leuk.
  15. Waxinelichtjes

    Waxinelichtjes Fanatiek lid

    22 jun 2018
    3.695
    4.231
    113
    Vrouw
    Weet iemand een lekker recept voor een suikervrije cake?
     
  16. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.882
    42.751
    113
    Ik probeer soms verschillende recepten uit voor een gerecht. Wil dit weekend weer pulled pork maken. Alle andere keren met procureur gedaan, maar nu lees ik ook regelmatig schouderkarbonade, wat gebruiken jullie het liefst?
     
  17. Cin85

    Cin85 VIP lid

    12 jan 2010
    11.890
    13.060
    113
    Vrouw
    Wij hebben vorige week, of de week ervoor, voor het eerst schouderkarbonade gebruikt in plaats van procureur. Nooit meer!
    Doe mij maar gewoon procureur, toch een stuk zachter en smaakvoller.
     
    tuc vindt dit leuk.
  18. Adje

    Adje VIP lid

    21 aug 2015
    15.496
    24.372
    113
    Ik gebruik meestal hamlappen. Daar kan ik makkelijker aan komen dan aan een stuk procureur, en het smaakt prima.
     
    tuc, Cin85 en Neuzeke vinden dit leuk.
  19. Cin85

    Cin85 VIP lid

    12 jan 2010
    11.890
    13.060
    113
    Vrouw
    Oh dat zou ik ook een keer kunnen proberen, is een stuk goedkoper dan procureur.
     
    Adje vindt dit leuk.
  20. Adje

    Adje VIP lid

    21 aug 2015
    15.496
    24.372
    113
    Ja, ook dat. En het is niet zo vet. Ik weet wel dat vet juist smaak geeft, maar vetstukjes in mijn (stoof)vlees vind ik niet echt lekker.
     

Deel Deze Pagina