Hallo meiden, onze 3 jarige dochter Jolien praat nauwelijks. Ze kan zinnen met 3 woorden maar gebruikt nog verkeerde letters. Dokter zegt dat ik me niet ongerust moet maken maar dat doe ik dus wel. Haar gehoortest was super in orde... Ik ben de enige (en haar juffrouw op school) die haar zo goed als altijd verstaan, maar ergens vrees ik dat er iets niet klopt... wanneer zijn jullie kids duidelijk beginnen praten?
Mijn 2,5jarige zoontje praat ook nog erg weinig... Of eigenlijk heel veel maar niemand verstaat m... 😉
Ons mannetje praat hele zinnen.soms klopt de zins opbouw niet of gekoopt ipv gekocht.maar mika was al vroeg te verstaan.
Mijn zoon was ook laat met praten en is nog geen prater maar het is wel goed gekomen. Dochter praten eigenlijk al voor dat ze een jaar was een echte kletskous kon haar ook snel goed verstaan.
Mijn oudste liep ook lang achter. Met 2 jaar begon hij net een week 2 woorden te plakken, met 3 jaar net 3 woorden. En dan wisselde hij ook nog veel letters om. Wel consequent dezelfde, dus ik, mijn man en de kdv juffen konden hem wel verstaan. Maar ik verstond 90%, een vreemde maar 10%.. Wij zijn voor die letterverwisseling naar de logopedie geweest vanaf 3j3mnd (signalering op CB bij 3 jaars afspraak). Hij deed het zo consequent fout, en met zoveel letters. De logopedist zei dat de letters verkeerd ingebakken waren bij hem. Dus als hij de K hoorde bij ons, dan werd dat in zijn hoofd een T en kwam er zo uit. We zijn letter voor letter gaan werken aan dat herprogrammeren, en toen hij naar de basisschool ging 9 maand waren de meeste letters goed. Hij kon alleen de L en R nog niet zeggen. De L "moeten" ze uiterlijk bij 5 jaar kennen, en dat lukte hem net voor zijn 6e verjaardag. De R wil ook nog niet, die moet bij 6 jaar, en hij is bijna 7. Maar omdat de rest ook al achterliep wilde de logopedist er verder niks aan doen tot hij 7,5 is. En hij komt nu inderdaad ook soms al door.. En hij baalde elke keer als hij niet meer naar de logopedist hoefde, hij vond het er echt leuk. Misschien kun je daar eens kijken of ze haar een duwtje kunnen geven? Pas nu we een tweede hebben merken we hoe langzaam de oudste was. De jongste is nu 2,5 en praat met zinnen van 4-5 woorden met bijna alle letters goed. Eigenlijk alleen de R niet..
Mijn zoontje was erg vroeg, die kletste met 1,5/2 jaar al de oren van je kop... Zijn neefje is drie maanden jonger en begint nu pas wat verstaanbaar te praten... maar die was weer heel vroeg met lopen.
Hier een jongetje wat nu sinds een half jaartje het nut er van in ziet en redelijk tot goed praat. Dus 3,5 jaar. Wel meteen drie talen.
mijn dochter pas rond haar 5 dat anderen haar ook altijd gingen verstaan en ze haar eigen taaltje liet vallen. Zoontje....tsjah.... euhm niet om te pochen maar hij spreekt al sinds zijn 1 jaar super duidelijk.....iedereen nu kijkt echt verbaast als hij complete zinnen tegen ze zegt en precies antwoord geeft. Hier dus compleet verschillend.....elk kind is anders!! mijn neefje van bijna 2 spreekt trouwens ook nog maar enkele woorden hoor...alles is hngggg...en die....
Mijn zoontje van 3 praat al heel lang hartstikke goed. Mijn dochter van 4 praat nog lag niet zo goed als zou moeten voor haar leeftijd, maar daar hebben we logopedie voor. Ik zou als ik jou was gewoon eens contact opnemen met een logopedist. Uit ervaring weet ik dat dingen niet altijd gewoon uit zichzelf goed komen...
Ze praat hier 4-5 woord zinnen en kan ook verhaaltjes vertellen. Maar ook zij kan nog niet alle letters uitspreken. Alhoewel het alfabet er wel vloeiend uitrolt.
Zoon sprak met 1,5-2 helemaal duidelijk en vloeiend en werd daardoor veel ouder geschat Dochter met 2,5 jaar goed en duidelijk
Onze zoon is een vlotte babbelaar en met 1,5 jaar was hij verstaanbaar voor vreemden. Soms zijn er nog woorden die hij omdraait, zoals sinasappel. Hij noemt het appelsien. Verder heeft hij hele zinnen en is goed verstaanbaar, soms moeten we hem remmen, want dan praat hij te snel en dan wordt het rommelig.
Hier met 2 jaar zeker verstaanbaar voor vreemden. Nu met bijna 2,5 kan ze echt goed verhaaltjes en gebeurtenissen navertellen en gaan alle klanken goed, behalve de W. Grammaticaal natuurlijk nog niet foutloos, maar ze is zeker te begrijpen. Lengte van zinnen... geen idee, maar ze vormt bijzinnen, dus het is niet echt meer te tellen.
in mijn familie praten veel kinderen vrij laat. met 3 jaar verjaardag slechts aanwijzen en ja nee mama kunnen zeggen. maar ze zijn super in begrijpen. en herkennen van cijfers letters etc. en dan ineens praten zij met correcte lange zinnen met rijke woordenschat. dat komt dus voor. begrijpt je kindje alles goed? dat kun je testen met een plaatje en vragen stellen over het plaatje.
Mijn oudste is een kletskous, rond een jaar was hij al goed verstaanbaar voor vreemden, vanaf 1,5 ongeveer ging hij eenvoudige zinnetjes maken (3 woordjes) en vanaf 2 jaar ingewikkeldere woorden en zinnen. Nu houdt hij geen 5 sec zijn mondje . Hij spreekt wel een paar letters nog steeds niet goed uit, met name de r, maar daar maak ik me geen zorgen over. Maar ik zou me niet te snel zorgen maken. Mijn neefje zei tot hij 3 was geen woord, en sprak toen opeens bijna van de ene op de andere dag vloeiend. Het ene kind zal het ook boeiender vinden dan het andere.
Mijn dochter was heel snel op dat vlak, 1,5 - 2 jaar praatte ze echt goed, lange zinnen en vaak nog correct ook. Mijn zoontje zei maar iets van 10 woorden rond zijn tweede verjaardag, misschien nog wel minder of niet eens goed uitgesproken. Een maandje later stroomden de woorden opeens uit zijn mond en zong hij hele liedjes van begin tot eind, blijkbaar had hij het wel opgeslagen al die tijd. Echt correct waren de zinnen nog niet, dat duurde wel langer, ik denk tussen 2,5 - 3 jaar. Hij is nu bijna 5, net zijn rapportgesprek gehad en zijn spraak- en taalontwikkeling schijnt aardig bovengemiddeld te zijn. Ik heb me nooit zorgen gemaakt, omdat ik als dreumes/peuter ook wat later was met praten en ik wel merkte dat hij me begreep als ik hem wat vroeg, dus dat het bijv. niet aan zijn gehoor lag.
Hier 5 woordzinnetjes, maar vaak worden deze opgevuld met een brabbel. Bijvoorbeeld: 'mama mag ik yoghurt' werd eerst uitgesproken als: "mama mag ik (onverstaanbaar gebrabbel) yoghurt", alsof het smeden van de zin zelf nog wat veel moeite kost en ze wat opvullapjes gebruikt. Hierdoor is ze lang niet altijd goed te verstaan op bijvoorbeeld de creche of door anderen. Wat wel opvalt is dat ze werkwoorden vrijwel altijd al goed vervoegt 'papa eet pap', 'ik ga in bad', 'oma gaat aankopen doen', etc.
elk kindjes is anders dus je hoeft je natuurlijk niet ongerust te maken! Misschien zijn er dingen die je kan doen om het (nog meer) te stimuleren? Je doet vast als van alles maar wat je bijv. nog kan proberen; Ik oefen veel met boekjes lezen en we spelen vaak een makkelijkere versie van ik zie ik zie wat jij niet ziet. Ik zeg dan, ik zie ik zie wat jij niet ziet en het is een..... Hij zegt het dan na en wijst het aan, reuze pret altijd en hij leert heel veel woorden. En niet te snel aangeven dat je haar begrijpt. eerst laten uitleggen wat ze wil. Mijn zoon van bijna 2 spreekt zinnen van 3 a 4 woorden, zonder voegwoorden als, de, ik jij, het, etc. Dus meer dingen als 'Mama duplo spelen' of 'Mama ook buiten'.
Onze zoon van 3,5 kan echt steeds beter en meer vertellen. Echt iets van de laatste maandjes hoor. Nog wel erg warrig soms en geen enorme zinnen, maar ik maak me geen zorgen, al zijn er ook genoeg die het beter kunnen. Ons dochtertje praat al vrij goed ruim voor ze 2 werd. Ze is sinds eind mei 2 en maakt ook al redelijke zinnen. Veel sneller dus. Als je echt twijfelt kun je het eens verder zoeken qua hulp en advies. Anders gewoon rustig de tijd geven. Wat zegt het cb?