5 mg melatonine heb ik gewoon bij het kruidvat gehaald. Voor mij werkt die goed, maar ik heb wat jij beschrijft al zolang ik mij kan herinneren. (wel ADHD, geen asperger). Ik vraag mij af wat dit spul met je doet als je het chronisch slikt. Maarja lang slaapgebrek kan ook van alles met je doen...
Oh, oeps, ik dacht dat ik de link erin had geplakt. Hmmm, de website doet het ook niet meer, ik ga straks even kijken of ik dat stukje kan vinden ergens anders.
Interessant. Ik had hier nog nooit van gehoord, maar herken wel veel. Ben sowieso een echte avond/nachtmens (al zolang ik me kan herinneren) en vroeg uit bed geraken is en blijft moeilijk (ook al zolang ik me kan herinneren ). Wie weet heb ik ook wel dat syndroom
Nu werkt de link weer: https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/misverstanden-over-melatonine.htm
Ik heb ooit een uitzending op tv gezien waarin het slaapritme van een jongen werd gereset, onder begeleiding van een specialist. Hij moest op de meest gekke tijdstippen zijn wekker zetten of gaan slapen. Dit had effect, uiteindelijk viel hij op het gewenste tijdstip in slaap. Misschien kun je daar eens naar informeren? Het is ontzettend vervelend als je wel moe bent, maar niet kunt slapen.. Sterkte!
Toen ook wel, maar toen kon ik het makkelijker opvangen. Ik kon gewoon tot 2u opblijven en uitslapen tot 11u in het weekend en zeker tijdens mijn studie (tot mijn 29e gestudeerd, met 31 moeder geworden) was ik regelmatig overdag thuis waardoor ik wat hazenslaapjes deed overdag. Maar ook toen al zat ik regelmatig zwaar brak van slaaptekort op het werk of in de collegezaal. Niet dagelijks, maar zeker een of twee keer in de week had ik zo'n avond dat ik maar niet moe en slaperig werd. Het is pas echt verergerd nadat we de periode van nachtvoedingen achter de rug hadden. Alsof er toen "iets" ontregelt is geraakt waardoor het nu een vrijwel dagelijks patroon is. Toen begon het ermee dat ik urenlang lag te luisteren of ik de baby hoorde. Mn tussen de 1,5 jaar en zijn 4e verjaardag hebben we ook veel gebroken nachten met hem gehad. Maar mijn zoon is inmiddels ruim 5 jaar en als die 's nachts wat heeft dan regelt hij het zelf. Plassen, bloedneus, drinken, hij komt niet naar ons toe.
Slaapresetten hebben ze het in het slaapcentrum ook over gehad. Schijnt wel heel zwaar en ingrijpend te zijn, zeiden ze daar. Dat valt eigenlijk niet te combineren met een baan van 3,5 dag en een gezin, vlg hen. Tijdens het slaaponderzoek daar heb ik voor mijn gevoel hooguit 45 minuten geslapen die nacht. Ik kreeg uitgerekend die nacht koorts en bijholte-ontsteking waardoor alles pijn deed. Zal je altijd zien. De nacht ervoor was ook erg slecht. Na die twee uitzonderlijk korte nachten ben ik drie avonden achter elkaar om 22.30 binnen een paar minuten in slaap gevallen. Helaas was dat maar drie avonden, daarna was het effect weg. Ik ben vooral benieuwd naar de lichttherapie. Moet ik me een soort zonnebank voorstellen? Of, wat iemand al zei, een bril die je opzet in de ochtend? Het zal wel een speciaal soort licht zijn, want een kwartier de schemerlamp fel op mijn gezicht na het wakker worden helpt niet.
Er komt inderdaad behoorlijk wat bij kijken zoals in het artikel te lezen is. Ik moet zegen dat de huisartsen waar ik werk melatonine sowieso overbodig vinden omdat je het gewoon zelf aanmaakt. Maar dat is juist het probleem bij delayed sleep hase syndrome, dat je het te weinig aanmaakt of te laat.
Oke, begrijpelijk dat dit probleem voor het moederschap beter ging. Dan heb ik ook geen tips voor je. Heel veel sterkte en hopelijk vind je snel een oplossing!
Ja, het is wel slecht dat ze er niets vanaf weten eigenlijk. Ik weet niet waar je woont, maar misschien is de slaapkliniek in de Gelderse Vallei een optie? Zij zijn (samen met de slaapkliniek in Wekerom voor mensen/kinderen met beperking) de experts op dit gebied.
Ik ben nu in behandeling bij Kempenhaeghe in Heeze (vlakbij Eindhoven), dat is niet ver van mijn woonplaats. A.s woensdag heb ik de eerste afspraak na de intake en onderzoeken, dan ga ik sowieso eens vragen over dat melatonine-en amytriptillinegebeuren. En ook over de Gelderse Vallei, of zou dat een beetje overeenkomen met Kempenhaeghe? Via het autismecentrum zou ik nog een keer een gesprek met een psychiater krijgen over het slapen. Ze lieten al vallen dat Risperdal misschien een oplossing zou kunnen zijn. Maar ik weet dat dat anti-psychotica is en dat staat me erg tegen, omdat ik dan voor mijn gevoel dan met een bom op een mug schiet. Ik heb nooit iets gehad dat leek op hallucinaties/wanen of psychose-achtige verschijnselen. Bovendien heb ik her en der wel gehoord dat je daar enorm van aankomt in gewicht. En omdat ik van de Escitalopram en eerder ook van een mirenaspiraal al erg veel aangekomen ben denk ik dat dat van Risperdal helemaal het geval is. En meer aankomen wil ik echt niet, ik doe juist voortdurend mijn best om die 20 kilo die er de laatste jaren zijn bijgekomen weer kwijt te raken. En als dat niet lukt, in ieder geval niet nog meer aan te komen.
Mijn zoon heeft risperdal gebruikt, bij autisme gebruik je het in veel lagere dosis dan bij een psychose. Maar als je verder niet al teveel klachten van je autisme hebt, vind ik het ook erg drastisch inderdaad. Mijn zoon stond helemaal stil in zijn ontwikkeling door zijn autisme en extreme prikkelverwerkingsproblemen en rusperdal helpt daar wel bij. Maar hij kreeg er zoveel honger van dat de dosis niet omhoog kon toen dat nodig was, dus nu gebruikt hij abilify en dat gaat beter. De dempende werking van risperdal maakte wel dat hij ‘s avonds na inname erg moe was en dus ook vlotter sliep. Bij abilify is dat minder, maar bij hem werkt gelukkig de lage dosis melatonine heel goed. Ik ken Kempenhaege niet, maar ik zou het daar gewoon vragen of het nog meerwaarde heeft om naar de Gelderse Vallei te gaan, dat is toch een eind weg voor je en als ze dezelfde onderzoeken ook gewoon daar kunnen doen, dan is het alleen belastend. Ik vind trouwens de Gelderse Vallei niet een fijn ziekenhuis, maar ik heb wel hele goede dingen over de slaapkliniek gehoord.