M’n moeder heeft dit na het overlijden van mijn opa, ook geregeld bij mijn oma. Mijn oma is ook dementerend. Het is allemaal via de notaris geregeld en vervolgens de documenten van de notaris doorgestuurd naar de bank. De bank zorgt er dan voordat je officieel volmacht krijgt. Zorg er wel voor dat alle documenten van de notaris helder en duidelijk beschreven staan. Ik weet bij m’n oma dat er in het document een woord stond waardoor de bank eerst nogal moeilijk deed, maar dit zal denk ik ook afhankelijk zijn hoe vermogend je bent of niet.
Je kunt ook bij de rechter jouw schoonmoeder onder bewind laten stellen en jouw man als bewindvoerder laten aanstellen
Hoe is de verhouding tussen broers en zussen? Geld is lelijk. Wellicht verstandig om na te denken of je met meerdere mensen over het geld en middleen kan beslissen? Stel er komt onenigheid over wat er met geld is gebeurd is je man nooit de boeman
Bij ons (observatie afdeling) hebben de meeste clienten een mentor. https://www.dementie.nl/zorg-en-regelzaken/zorgbeslissingen-nemen/zorgbeslissingen-en-mentorschap-bij-dementie
Vanuit mijn werk heb ik enige ervaring hiermee. Mijn advies is doe het via de rechtbank en niet via omwegen ( notaris) wat extra geld kost. Op de website: https://www.rechtspraak.nl/Onderwerpen/Bewind/#tabs Lees je over hoe en wat. Je sm moet, als ze dat kan ook zelf naar de rechtbank om aan te geven wat ze wil. Daarnaast moeten de andere kinderen ook akkoord geven. Je blijft verplicht om per situatie te beoordel of je sm er zelf over kan beslissen. Een wilsverklaring kan helpend zijn bij de uitspraak van de rechter. I
Bedankt allemaal! Meerdere opties mogelijk lees ik al wel. We zullen ons ook even inlezen over bewindvoering en/of mentorschap. De relatie met broer en zus is goed, maar juist vanwege wat hierboven gezegd is "geld is lelijk" willen we het goed vastgelegd hebben. Schoonmoeder heeft wel wat spaargeld en je weet gewoon niet wat het met mensen kan doen en hoe het de verhoudingen op scherp kan zetten.
Mijn moeder heeft pas geleden een levenstestament op laten stellen bij de notaris en bij gemachtigd om ,mocht het nodig zijn ,haar belangen te behartigen op alle vlakken.Ze heeft het juist gedaan omdat de onderlinge verhoudingen heel erg verstoord zijn en ze niet wil dat haar andere dochter ineens iets te zeggen krijgt over haar gezondheid enzo, ze vertrouwd alleen mij daarin.Ik heb ook toegang tot haar rekening en volgens de bank is een levenstestament genoeg in het geval van overlijden om haar zaken af te handelen.
Alleen bewindvoering regelen duurt langer dan nu naar de notaris gaan en het regelen. Soms in kader van dementie heb je die tijd niet. Verder anisch is een goed levenstestament en een volmacht zou meer dan genoeg moeten zijn. Als je twijfel hebt over broers en zussen kan je ook gewoon een goede zgn administratie voeren en dan kan iedereen dat inzien.
Dit inderdaad, ik denk persoonlijk dat dit de meest veilige manier is. Overigens duurt bewindvoering aanvragen voor iemand met dementie minder lang dan het reguliere verwerkingsproces.
Dat zou je zeggen..... Mogelijk is het CIZ in de toekomst ook nodig om de juiste zorg te krijgen. Mocht sm de situatie niet overzien, niet weten waar ze haar handtekening voor zet, velangen zijn ook dat via de rechtbank mentorschap wordt aangevraagd. Anders wordt er geen indicatie afgegeven. Een levenstestament kan ondersteundend zijn. De aanvraag via de rechter duurt vaak een aantal weken, maar zou geen maanden moeten duren. Die ervaring heb ik zelf ook niet. Je moet dan wel in èèn keer de juiste informatie hebben verstrekt uiteraard.
Dat heb je daar niet voor nodig hoor. Een ciz indicatie kan gewoon aangevraagd worden. Mocht iemand opgeven moment niet naar het verpleeghuis willen en het echt gevaarlijk wordt kan er altijd nog een in bewaring stelling worden aangevraagd of een rechterlijke machtiging. Of als iemand geen nee meer zegt is het in een verpleeghuis setting zo dat geen bezwaar maar er tegen aantekenen kan dit onder een artikel 21. Dus wat dat betreft heb je het ook niet nodig.
Bij aanvraag bewindvoering voor iemand met dementie hoeft soms niet eens een zitting te plaats te vinden. Met bewind is diegene veel meer beschermd tegen zichzelf en anderen dan alleen iets vast laten leggen in het testament en bij de bank.
Een IBS of RM zijn zeer ingrijpende maatregelen waarbij iemand letterlijk uit de bekende omgeving wordt geplukt. Dit is het laatste wat je wil voor een naaste. Mentorschap aanvragen voor iemand met dementie gaat sneller dan regulier en zoals eerder gezegd is dit voor de aanvraag van de indicatie bij het CIZ wel prettig. Heb je geen mentor of bewindvoerder dan moet je als dementerende iemand machtigen en dat kan lastig worden. Je kunt ook en en doen. Een mentor gaat over de vertegenwoordiging mbt verzorging, begeleiding etc en de bewindvoerder gaat over de financieen. Succes ermee, dit zijn allemaal redelijk ingrijpende stappen en besef dat je deze rol op je hebt tot iemand komt te overlijden.
Maar je kan als mentor ook niet beslissen dat iemand opgenomen moet worden. Zodra iemand nee zegt dat gebeurt dit gewoon niet. Dat mag niet bij de wet, dus dan zit je alsnog aan een ibs dan wel rm.
Automatische incasso voor bijv huur/nuts is wel handig (veelal ook het geval) die blijven doorlopen ookal is de rekening geblokkeerd. Bij een vriendin ben ik uitvoerder van testament bij leven en bij overlijden. Bij mijn moeder ben ik officieel gemachtigde van de bankrekeningen daar heb ik een eigen pas en toegangscode voor.
Hier alles via de notaris geregeld, vanwege haar testament moest ze toch naar de notaris, en dat is allemaal gewoon prima geregeld toen in 1x.
Nee hoor, een rm bijv die kan aangevraagd worden door de huisarts, specialist ouderengeneeskunde. Hoeft niet altijd door een crisisdienst. Omdat er namelijk sinds een paar jaar in de ggz een nieuwe wet is zijn er wat dingen verandert waardoor de specialisten ouderengeneeskunde hier meer in doen. De ouderwetse IBS wordt idd nog steeds via de crisisdienst gedaan maar komt gelukkig weinig voor. ik hoop voor ts dat deze situatie niet zal ontstaan!
Dit idd. Mijn zus en broer zijn er nu relaxed mee maar we hebben ook ervaring met een oom die alles beheerde van de vrijgezelle tante en zichzelf royaal trakteerde en ervandoor ging met de volledige erfenis (terwijl broers en zussen van hem wel tante bezochten en haar hielpen) Mijn oom die t beheerde voor mijn oma gaf bij elke aankoop aan dat hij iets had gekocht voor moeder en was transparant. Nooit problemen mee geweest. Ik maak vaak geld naar mijzelf over (ik kook voor haar, zij betaald boodschappen of ik koop wat online voor haar), ik meld dat altijd keurig even. Zus kijkt incidenteel wel mee, omdat ze dan thuis is en ook iets moet betalen en dan lijkt t zo knullig als er regelmatig geld naar mij word overgemaakt... Nu is mam wel wilsbekwaam natuurlijk maar van dat hele internetbankieren snapt ze niets dus ik beheer sowieso al de financiën
Wanneer moeder dit, nu ze nog helder is, zelf beslist is het natuurlijk gewoon de wil en keus van moeder. Mijn schoonmoeder koos destijds heel bewust om haar oudste zoon vóórtijds mede-eigenaar van de rekeningen te laten zijn, nadat haar man stierf. Daarnaast koos ze ervoor om hem na overlijden als executeur te benoemen. Ook stond benoemd dat mijn man (jongste zoon) dit zou worden in het geval oudste zoon het, om welke reden dan ook, niet zou kunnen. Dit was volledig haar keuze dus daar hoefde verder niemand iets van te vinden , en terecht. Middelste zoon hield ze bewust buiten alle financiële zaken, simpelweg omdat ze vond dat hij niet het beste met z'n financiën om kon gaan.