Marjanneke, ik snap je gedachte er achter.. ik heb gewoon echt helemaal niks met de Friese taal. Ik spreek Nederlands met mijn zoontje en veel mensen uit mijn omgeving spreken Engels met hem en dat vind ik genoeg. Dat mijn familie Fries spreekt is voor mij geen reden om ook Fries met hem te spreken. Als later blijkt dat hij de Friese taal niet begrijpt praten ze maar Nederlands tegen hem Mijn Fries is door de jaren heen ook gewoon slechter geworden, het voelt niet meer als mijn eerste taal, ik betrap mezelf er op dat ik soms ook echt naar de juiste woorden moet zoeken in gesprekken met familie.
@ Chiggy; Oh, maar dat snap ik ook hoor! En het is gewoon je persoonlijke keuze, ook hierin moet je je eigen gevoel volgen. Voor mij zou het juist ontzettend onnatuurlijk zijn om géén Fries te spreken tegen Dennis, ik spreek 't ook tegen m'n hond dus het gaat gewoon vanzelf.
Wij praten gewoon ABN maar wel sommige woorden echt dialect Maar niet de hele tijd brabants ala new kids
We praten gewoon ABN tegen de kinderen. Ik heb wel een klein beetje een (drents) accent maar dialect praat ik gelukkig niet
Hier zowel dialect (Drents) als standaardnederlands. ABN wordt officieel gesproken niet meer gebruikt, omdat het woord "Beschaafd" zou aangeven dat mensen die niet met ABN zouden spreken niet beschaafd zouden zijn Heb van een docent op mijn HBO opleiding ook al gehoord dat het tegenwoordig AAN zou zijn, Algemeen Aanvaard Nederlands. Standaardnederlands - Wikipedia
Echt dialect spreken wij niet, wel met brabants woorden/uitdrukkingen natuurlijk. Je hoort aan de zachte g natuurlijk wel dat we uit brabant komen.
Hier gewoon Nederlands. En ik hoop toch echt niet dat hij het extreem haagse accent krijgt want dat vind ik echt verschrikkelijk En dan bedoel ik woorden zoals kap nah ipv kappen nou. En lekkah ipv lekker mn nekharen gaan recht overeind staan als ik dat hoor
hier krijgt hij momenteel abn dialect en duits in zijn schoot. ook inderdaad net waar ik ben. we komen heel veel in duitsland en daar word ook altijd gewoon duits tegen hem gesproken en dan weet het toch donders goed wat er bedoeld word hihi. over het algemeen praat ik abn maar er schieten toch ook wel dialect zinnen door heen.
Wij spreken hier van alles Ik kom uit Brabant, mijn man uit Utrecht en we wonen nu in Gelderland. Sta zelf voor de klas en ik vind het zo jammer dat de dialecten verdwijnen. Er is toch niets mooiers dan dat een klein kindje in het plat dialect iets aan de juf komt zeggen Natuurlijk is AN (want het is officieel nu AN en geen ABN meer ) belangrijk en moeten kinderen die basis meekrijgen. Maar wat mij betreft lekker dialect laten praten!
Hier ook iemand uit Twente, ik kan geen dialect spreken, terwijl dit binnen de familie wel veel gebeurd (anderen geven ook aan niet te horen dat ik uit Twente kom). Ik spreek dus ABN en zal dan hopelijk met kids die nog mogen komen ook doen..
Ik spreek Nederlands thuis met af en toe wat regionale woorden ertussen waarschijnlijk, mn man spreekt Arabisch en over hele belangrijke dingen spreken we Engels waardoor zoontje nu ook regelmatig 'NO!' roept Maar een dialect spreken we niet dus. Als we wel een dialect zouden spreken, zou ik het wel belangrijk en logisch vinden om dat ook naar mn kinderen toe te spreken. "Goed" Nederlands leren ze vanzelf wel.
ABN. We komen uit het Westen en dat schijn je wel te horen maar ik naar mijn weten spreek ik gewoon goed ABN met mijn kinderen. Ik ben ook lerares dus het wordt ook wel van me verwacht
Tja de een zegt dat je het niet hoort, de volgende roept Oh je bent Groninger en een 3e zegt Je komt uit Friesland zo te horen... (Woon op de grens Groningen en Friesland het dialect hier is een soort van mengelmoes van beide) Kortom ik vind dat ik aardig ABN kan spreken maar of een ander dat vindt? Onze dochter proberen we wel beide te leren (ABN en Gronings)
Hier Utrechts, en volgens onze nieuwe buren behoorlijk plat ook. Maar zodra ik op de zaak ben gaat er een om en is het ABN
Wij spreken thuis ABN met elkaar dus ook met onze kinderen. Ik kan ook dialect, dus ze zullen er wel wat woordjes van oppikken omdat ik toch wel wat dingen uit het diaclect in m'n dagelijkse ABN gebruik zeg maar. Bij de oppas leren ze Frans, daar beginnen wij niet aan omdat wij het niet vloeiend genoeg spreken. En sowieso wordt aangeraden bij 2-talig opvoeden met je kind alleen die taal te spreken die je moedertaal is. Zo leren ze de taal gelijk goed aan zeg maar en consquentie is ook belangrijk omdat ze moeten leren onderscheiden welk woord bij welke taal hoort.