Mijn katten zijn nu 7 en 5 jaar oud en zijn tot nu toe elk jaar netjes ingeënt tegen kattenziekte en niesziekte volgens schema (1 vd 2 hoeft niet elk jaar geloof ik, de dierenarts houdt dit bij). Maar in hoeverre is deze jaarlijkse 'vaste prik' nu eigenlijk nodig? Ik hoor steeds vaker dat het meer commercieel is? Ik begin hierdoor te twijfelen merk ik. De nieuwe afspraak staat alweer gepland overigens, maar ik zou graag willen weten of andere katteneigenaren ook jaarlijks laten inenten en of het nou wel of niet noodzakelijk is. Ik lees op internet ook veel verschillende dingen. Natuurlijk kan ik het navragen bij de dierenarts, maar die van mij ziet echt dollartekens in de ogen. Ben daarom bang om aan het lijntje te worden gehouden (klinkt stom, ik weet het, maar heb ervaring in het verleden met andere dingen). Weet iemand dit? De poezen komen allebei buiten. Nog even gezegd hebbende: het gaat niet om de kosten, echt om het medisch noodzakelijke aspect.
Bij ons is het een praktisch aspect. We halen het jaarlijks om de katten in een pension te doen tijdens onze vakanties. En voor pension moeten ze ingeënt zijn. Was dat niet zo, zou ik dezelfde vraag als jij hebben.
Wij hebben het alleen de eerste paar jaar altijd gedaan, daarna niet meer. En al onze katten zijn gewoon goed oud geworden zonder ziek te worden (los van andere ziektes die niets met de entingen te maken hebben). Maar als je je katten naar een pension wilt brengen, dan moeten ze wel hun entingen hebben inderdaad.
Hier tot 4 jaar gedaan. De ene is op 17 jarige leeftijd overleden tgv een hersenbloeding. De ander is nu 16.
Ik heb het de 1e paar jaar wel braaf gedaan. Maar het werd een aardig duur geintje met 5 katten (was zo 200 euro verder) helemaal gezien 1 van mijn katten een week erna alsnog gewoon niesziekte kreeg (plus de nodige kosten). Dus ik heb eens gevraagd hoe dat kan. Er zijn meerdere varianten niesziekte en er wordt maar voor een aantal geent. Toen was ik er snel klaar mee. Het gaat me echt niet om de kosten, dat weet je als je dieren hebt. Maar voor 200 euro laten enten en een week erna nog eens 300 euro kwijt zijn omdat ze de ziekte heeft waar je tegen ent (dit was geen ent reactie trouwens, maar een op zichzelf staand iets). Nee. Daarnaast komen die van mij niet buiten dus niet in aanraking met anderen. Moet eerlijk zeggen dat ik er vaker gedoe mee had toen ik ze nog wel liet enten dan nu.
Ik ent onze kat ook nooit. De eerste 2 jaar wel maar het beestje heeft zo'n stress van het naar de dierenarts gaan dat ik ervoor kies om dat niet te doen. Ze is 11, na die 2 jaar ook nooit meer bij de dierenarts geweest. Onze hond ent ik wel, die gaat nog wel eens mee over de grens. Maar ik ben ook niet heel strikt. Als er een keer 1.5 jaar tussen zit kan dat ook zomaar.
Ik heb geen idee in hoeverre het nou commercieel is. Wij hebben sinds 9,5 jaar katten. Het eerste jaar hebben we ze beiden laten enten (de ene kwam bij iemand vandaan en we wisten niet goed in hoeverre ze nou beschermd was, de ander kwam uit het asiel dus werd sowieso geënt). Daarna een paar jaar niet en toen weer een keertje wel. Het zijn ook hoofdzakelijk binnenkatten. De laatste 3 jaar ofzo hebben we het wel steeds gedaan omdat ze echt op (hoge) leeftijd zijn (21 en 11).
Onze binnenkatten tot 9 jaar elk jaar laten enten bij de dierenarts. Dit was zo stressvol dat we de laatste 2 jaar de dierenarts aan huis lieten komen. Nu dit jaar niet meer laten enten en we gaan het niet meer doen ook.
Oh ik dacht echt dat ik de enige was die de katten niet laat enten, maar we zijn geen uitzondering dus. Ene is onlangs overleden met ruim 18 jr en de andere is ook ruim 18 en stokoud.
Volgens mij hebben wij ze als kitten wel laten inenten maar daarna idd ook niet meer. De afgelopen jaren (3 jaar geleden en vorige week) hebben ze alleen allebei een injectie tegen hondsdolheid gehad omdat ze beide keren een vleermuis te pakken hebben gehad (1 van de 2 katten dus maar we weten niet wie de schuldige is).. dat is ook een duur grapje steeds.
Onze binnenkatten zijn alleen de eerste twee jaar naar de dierenarts geweest voor entingen, daarna nooit meer. De dames zijn nu 10 jaar en vrijwel nooit ziek. Eentje is vorig jaar een maand vermist geweest en heeft toen op straat gezwerft, zelfs toen was ze nog kerngezond volgens de dierenarts.
De nestentingen van een kat werken veel langer dan de twee jaar die de portemonnee van de dierenarts aangeeft. Ik heb mijn katten dus altijd de nestentingen gegeven en erna niks meer. Heb ook een binnenkat dus zie het nut er niet van. Heb je een buitenkat dan snap ik zeker dat je de entingen vaker haalt maar er zijn zelfs onderzoeken die aangeven dat de vaccinaties uit het eerste levensjaar nog doorwerken tot de kat ongeveer 9 jaar oud is.
Ons binnenkonijn wordt ieder jaar ingeënt. Sinds een paar jaar is er een nieuwe vaccinatie tegen een nare longziekte bij konijnen. Voordat dit vaccin beschikbaar werd, zijn 2 van onze konijnen hier aan bezweken. Iedereen moet zelf beslissen of hij zijn huisdieren laat inenten. Net zoals met de meest vaccinaties voor mensen is de kans dat je dier er zonder inenting aan overlijdt klein. Tel daarbij op de stress van een ritje naar de dierenarts en de kosten. En dan natuurlijk nog de vraag of een booster nodig is.
Ik heb onze katten 1 keer laten enten omdat ze toen naar een pension gingen, maar verder nooit gedaan. Ze zijn nu bijna 5 jaar.