Glutenvrij en suikervrij

Discussion in 'De lounge' started by Username, Oct 10, 2013.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Username

    Username Niet meer actief

    Vanwege lichamelijke klachten kreeg ik het advies van mijn arts om eens een tijd glutenvrij en suikervrij te gaan eten en te kijken wat dat oplevert.

    Wie eet er ook glutenvrij en suikervrij? En hoe bevalt het? Ik ben op zoek naar voorbeelden van dag/weekmenu's, recepten, vervangers en tips. Wie kan mij op weg helpen?
     
  2. DarkAngel25

    DarkAngel25 VIP lid

    Jul 6, 2011
    7,732
    1
    38
  3. pcootje

    pcootje VIP lid

    Jun 17, 2009
    5,888
    0
    0
    In ons hutje.
    Ik zou beginnen met 1 ding te laten staan. Of de gluten of de suiker want anders weet je niet welke van de twee je niet kunt verdragen.

    Ikzelf voel me veel energieker nu ik geen gluten etc meer gebruik.
    Meer vragen mag je wel pb-en
     
  4. Username

    Username Niet meer actief

    Bedankt voor jullie reacties.

    Dan begin ik met de gluten. Dat is al ingewikkeld genoeg lijkt me :)
     
  5. Username

    Username Niet meer actief

    Oeh die groentelasagne lijkt me erg lekker!
     
  6. Salsera

    Salsera Fanatiek lid

    Jan 25, 2012
    1,193
    175
    63
    NULL
    NULL
    Zelf heb ik ook een tijdje glutenvrij gegeten en ik voelde me er prima bij. Inderdaad energieker en ik had ook een stuk minder vreetbuien... Zit me nu af te vragen waarom ik er eigenlijk mee gestopt ben haha. Toch mezelf maar weer eens een schop onder mn kont geven misschien :)

    Glutenvrij hoeft niet ingewikkeld te zijn, er zijn tegenwoordig best veel glutenvrije producten verkrijgbaar. Je moet alleen goed letten op 'verborgen' gluten zoals in bindmiddelen, soepen ed, dingen waarvan je het gewoon niet snel verwacht. Glutenvrij brood vond ik trouwens het lekkerste van de Jumbo, lag in het vriesvak.
     
  7. zwaaistaart

    zwaaistaart Fanatiek lid

    Jan 23, 2011
    2,446
    1,033
    113
    Female
    't enige nadeel van zelf al glutenvrij gaan eten is dat je dan geen diagnose hebt.
    Mocht er sprake zijn van coeliakie, wat bewezen is, dan kan je via de belastingdienst wat geld terug krijgen, omdat glutenvrij eten wel duurder is.
    Deze diagnose kan je alleen krijgen als je nog niet glutenvrij eet.

    Ik eet zelf al jaren glutenvrij, ivm coeliakie, en pas recepten zelf aan.
    Groente, rijst, aardappels kan allemaal. Maar pasta kan ook, maar dan met de glutenvrije variant.
    succes!
     
  8. Username

    Username Niet meer actief

    Verborgen gluten? Hebben die dan ook een naam of een E-nummer?
     
  9. Salsera

    Salsera Fanatiek lid

    Jan 25, 2012
    1,193
    175
    63
    NULL
    NULL
    Sorry, verborgen gluten was niet echt correct omschreven. Ik doelde op de niet overduidelijke gluten zeg maar. Je zal natuurlijk weten dat gluten in brood, koekjes en pasta zit, dat is voor de meeste mensen duidelijk. Maar het kan ook in kant en klare sauzen, soepen, snoepjes en broodbeleg zitten. En dan moet je dus echt goed op het etiket gaan kijken of je het wel mag eten. Lees het maar eens na op de site Glutenvrij - Welkom van de Nederlandse Coeliakie Vereniging.

    Denkt de arts trouwens bij jou aan coeliakie of niet? Anders de post van zwaaistaart even goed nalezen nog. Tegenwoordig wordt er, naast coeliakie, ook meer bekend over glutenovergevoeligheid maar dat is niet zo makkelijk vast te stellen en misschien ook nog geen officiële diagnose. Er zijn tegenwoordig ook heel veel mensen die het 'hip' vinden om glutenvrij te eten of die hopen er mee af te kunnen vallen.
     
  10. Username

    Username Niet meer actief

    Geen coeliakie, maar wel fikse darmklachten (oa). IBS, PDS of hoe je het ook wilt noemen. Tenminste, dat zegt de arts. Klachten worden steeds erger, ik kan vaak niet rechtop staan van de pijn.

    Dus alle reden om eens een maand glutenvrij te eten en re kijken of het verschil maakt of niet. Want dit is ook niks. Vergoeding vanuit de belastingdienst, tja, ik zal er niet voor in aanmerking komen en wil het ook niet afwachten. Voel me echt niet lekker zo.
     
  11. Username

    Username Niet meer actief

    Ik ga eens lezen op die site, dank je.

    Wat eten/aten jullie gedurende de dag? Ontbijt, lunch, diner en tussendoortjes?
     
  12. JolienS

    JolienS Actief lid

    Aug 30, 2013
    318
    0
    0
  13. tari

    tari Fanatiek lid

    Dec 23, 2006
    4,655
    0
    0
    receptioniste
    noord-holland
    hier ook voor het grote gedeelte glutenvrij en bijna suikervrij.
    Ik bestel glutenvrij online bij de deen en haal het af bij de winkel.
    Ik hoef niet alle gluten te vermijden. En natuurlijk zijn er ook wel dagen dat ik het wel eet maar merk dat gelijk aan mijn darmen en fitheid.
    Ik mag gewone aardappels vervangen voor een zoete of pompoen maar vaak eet dit ik niet eens bij de maaltijd. Mis het ook niet meer. Patat maak ik dan wel van zoete aardappel.
    Op internet staan genoeg recepten en tips.

    Succes!
     
  14. tuc

    tuc Niet meer actief

    ik zou ook op het coeliakie forum kijken, heel veel goede tips. Glutenvrij en suikervrij lijkt mij best lastig omdat in glutenvrije producten vaak veel suiker zit.
     
  15. Username

    Username Niet meer actief

    Oh dat wist ik niet. Ai, dat wordt dan nog ingewikkeld om gluten- en suikervrij te eten.

    Fijn, alle reacties en tips :)
     

Share This Page