Ik vind de staat van het onderwijs op middelbaar en mbo niveau ook werkelijk om te huilen.... er valt enorm veel uit, enorm veel onduidelijkheid, stromen van verwarrende berichten, op middelbare vooral zelf werken, werd amper les gegeven of iets uitgelegd. En de leerlingen waren helemaal rampzalig: bijna alle jongens pestten, inderdaad blowen, roken en weet ik wat niet meer. Grote monden tegen iedereen, zowel tegen docentenals op straat in het verkeer tegen andere volwassenen. Snap heel goed dat dochter zich daar niet fijn tussen voelde.
Op het mbo ook? Ze heeft nu 2 scholen op het oog. Waarvan 1 kleinschalig is. Op de ene heeft ze al meegelopen. Op de andere nog niet. Maar dat blowen en grote monden gaan ze niet delen tijdens een meeloopdag natuurlijk. Hoop er vooral het beste van! Ze doet in elk geval haar best weer, maar heeft het nog steeds niet naar haar zin. Zou haar zo graag een onbezorgde tijd willen geven..
Haar eerste kennismaking met het mbo was een technisch college. De hoeveelheid testosteron daar was echt overweldigend. Nu zit ze op een kleinschalige opleiding (wel onderdeel van een school van 13.500 leerlingen) met het grote geluk een eigen gebouw te hebben. Ze doet een creatieve opleiding en er zitten over 2 opleidingen verdeeld amper 100 leerlingen in dit gebouw in een rustig wijkje. Dus geen onveilig gevoel meer, maar nagenoeg iedereen rookt en drinkt tot haar verbazing. En de chaotische onduidelijkheid is helaas gebleven. Wel korte lijntjes omdat er maar 6 docenten zijn die veel zelf regelen.
Bij het mbo kan het enorm uitmaken welke richting je kiest. Er zijn heel grote populaire opleidingen. En veel kleine specialistische studies. Mijn ervaring is de meeste problemen op de lagere niveaus en bij grote economische opleidingen. Bij de sociale opleidingen tref je overwegend vaak jongeren die zelf problemen hebben (gehad). De kleine of specialiste opleiding trekt vaak een ander type leerling (bewustere keuze). Het grote verschil is dat je op het vervolgonderwijs echt voor jezelf komt. Studenten komen vanuit de hele regio met uiteenlopende achtergronden en leeftijden. Het gaat er veel zelfstandiger aan toe. Studenten hebben naast school al vaak een eigen leven en er zijn weinig tot geen sociale activiteiten. Je komt daar om een vak te leren. En moet het zelf regelen en uitzoeken. De eigen motivatie en verantwoordelijkheid wegen zwaarder dan op de middelbare school.
Dit is gek. Mijn dochter doet met 15 eindexamen en zou dan dus een tussenjaar moeten nemen omdat ze nog geen 16 is ?!?
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/middelbaar-beroepsonderwijs/vraag-en-antwoord/uit-welke-mbo-opleidingen-kan-ik-kiezen Geldt die 16 niet alleen voor niveau 1? Het staat er in ieder geval alleen daar bij. Hier zie ik het ook alleen bij niveau 1 genoemd staan: https://mborijnland.nl/mbo-opleidingen/studeren-bij-mborijnland/toelating/ Misschien dat voor bbl ivm het werken andere eisen vallen, dat weet ik niet. Je kunt ook mbo gaan doen met een overgangsbewijs van 3 havo/vwo naar 4 havo/vwo, dan is toch ook nog lang niet iedereen 16?
Ik denk dat dat idd alleen voor niveau 1 geldt. Het staat alleen bij dat niveau als een van de eisen. Bij de andere niveaus staan wel verschillende eisen, maar geen leeftijds-eis. Mijn dochter is geboren in augustus en is gewoon als (nog net) 15-jarige naar het mbo gegaan. En idd je kunt ook na havo 3 naar het mbo, dan zijn veel leerlingen nog maar net 15 of misschien zelfs nog 14.