Hoi, Ik ben gastouder, en ik heb (denk ik) een goed idee. Van sommige ouders om mij heen hoor ik wisselende verhalen over de PSZ. Sommige ouders willen bijvoorbeeld meer tijd om te wennen, maar moeten bij de PSZ meteen de eerste keer al gewoon hun kind achter laten. Andere kinderen vinden de groep te groot, lopen voor of achter in ontwikkeling, hebben bepaalde andere wensen/behoeften waar in zo'n groep minder goed aan voldaan kan worden. Dus ik bedacht mij, waarom is er niet een peuterochtend mogelijk in een gastouder-setting? Mijn idee was om een peuterochtend op te zetten, a la PSZ, in een groepje van 5. Qua opzet/structuur in principe vergelijkbaar met de peuterspeelzaal, door bijvoorbeeld samen spelen te stimuleren, hoekjes met verschillend materiaal (of we kiezen per ochtend een bepaald materiaal met elkaar), verschillende thema's, samen eten en drinken, samen liedjes zingen, etc. Door de kleinschalige setting is specifieker aanbod mogelijk, ouders kunnen eventueel langer erbij blijven (of bijvoorbeeld even in de keuken gaan zitten en mee kijken). De ochtend zou van 9 tot 11 kunnen duren, of eventueel tot half 12. Door de minder schoolse setting is het voor kinderen veel minder overweldigend en een minder grote stap, maar het kan een intensiever en meer ontwikkelingsgericht moment zijn voor kinderen om zich langzamerhand wat voor te bereiden op de basisschool. Het enige wat de PSZ echt kan bieden, en ik niet, is het iets grotere idee van een klasje, in een (grotere) kring zitten en al iets van het schoolse gevoel meegeven aan kinderen. Ik woon tenslotte ook gewoon in een woonhuis Maar dat is natuurlijk juist ook een kracht, voor kinderen/ouders die met dat schoolse (nog) wat moeite hebben. Ik zie nog wel een heleboel haken en ogen voor mezelf (bijvoorbeeld materiaal wat nodig is, welke leeftijd precies, en wat er allemaal wel/niet mag), maar ik ben eigenlijk wel benieuwd wat jullie er van vinden! Zou zoiets iets zijn voor jouw kindje, en waarom zou je wel/niet voor zo'n plek kiezen. Misschien heb je nog ideeën over wat ik zou kunnen doen of waar ik nog niet aan heb gedacht!
Bij de PSZ wordt vaak gewerkt met subsidies omdat er speciale geschoolde pm'ers op staan. Bij VVE is er helemaaleen aparte scholing nodig. Ik heb geen idee of je als gastouder aan bepaalde normen kwa altijd kinderen moet voldoen. Klinkt als een goed idee denk alleen niet dat het mogelijk is?
Voor een psz moet je wel opleiding hebben en weet niet of je als gastouder op dezelfde manier werkt? Vind het op zich wel een leuk idee. Alleen moeten ze juist aan een klas idee wennen, leuk of niet ze moeten straks toch naar de basisschool.
Oja en voor PSZ krijgen ouders geen toeslag en zoals ik zei moet je als gastouder ook vast aan normen voldoen van aantal op te vangen kinderen?
ik vind het een leuk idee. Ben zelf gastouder, maar volledig geschoold als pm´er en heb de cursus pyramide gevolgd, maar ik vraag mij af of er vraag naar zal zijn. Hoe goed geschoold e.d je ook bent, of ouders het serieus genoeg nemen en hun kindje zullen brengen. Ik ben bang dat ze liever "safe"spelen en een grotere psz in de buurt kiezen.
Hartstikke leuk idee! Geen idee wat je allemaal nodig hebt. Wil je het proffessioneel aanpakken (dan denken aan vergunningen, GGD-inspectie, werknemers in dienst?, enz). Maar het lijkt me dat je dit prima met een paar ouders kunt regelen. Jammer dat je zo ver weg woont .
Leuk idee maar moeilijk te realiseren denk ik. Of je moet het onderling met een paar ouders regelen of er niks aan willen verdienen. Hier kost de psz erg weinig door de subsidie, dat is ook een drempel voor veel ouders.
Puur voor kindjes die moeite hebben met grote groepen, kan het best fijn zijn denk ik. Verder hoor/lees ik vaker over speelochtenden (in een buurthuis ofzo). Daar kunnen ouders dan met hun kindje naartoe om te spelen en kost bijna niets. Persoonlijk heb ik mijn dochter niet naar de psz gebracht voor dr cognitieve ontwikkeling ofzo, maar voor het sociale. Als cognitief meer aandacht nodig is, dan zou ik sowieso ook eerder naar een VVE psz gaan. Als je echt psz op kleine schaal na wilt bootsen, dan denk ik wel dat je over de juiste papieren (én ervaring!) moet beschikken, wil je serieus genomen worden..
Ik zou toch voor de gewone psz kiezen. Het zit in het gebouw waar later ook school is, hij komt bij aanstaande klasgenootjes in de klas en de manier van spelenderwijs leren zet zich door in groep 1/2. Ik vind persoonlijk dat als je als ouder (om welke reden dan ook) vind dat jou kind niet goed af is op een psz je het daar (nog) niet naartoe moet laten gaan. Je initiatief is goed maar zou voor mij geen beter alternatief zijn als reguliere psz. (Of er moet bijv in de wijde omtrek geen psz zijn, dan is het ander verhaal)
Ik zou toch gewoon voor een gewone psz kiezen, maar dat is misschien meer omdat ik hele goede ervaringen heb met de psz van mijn kinderen.
Ik vind het een leuk idee. Ik weet niet of ik er direct zelf voor zou kiezen, maar er is denk ik zeker wel een markt voor een iets andere aanpak.
Ik zou dan misschien gaan voor een soort van speelmiddag. Waarbij de ouder(s) andere dingen kunnen doen en dan voor een (heel) lage prijs. Als je de ouders erbij laat heb je niet het effect van met kindjes in een groep iets doen... Ze weten dan dat pappa of mamma er nog is. Dat maakt het groepsproces anders. Leidsters van een psz zijn opgeleid om de kindjes ook echt dingen te leren. Net als op het kinderdagverblijf trouwens... Misschien is dit wel interessant voor ouders die kinderdagverblijf/psz te duur vinden, maar ook wel af en toe even oppas/ leuke speelplek voor hun kindjes zoeken. Ik zou er zelf niet voor kiezen, maar ze naar een peuterspeelzaal sturen, juist ook voor de grotere groep en het educatieve karakter. Ik vind het idee wel erg leuk moet ik zeggen, maar dan voor incidenteel als ik naar de kapper/ tandarts etc. Moet en we hebben geen oppas... Maar wij hebben het geluk dat ze 2 dagen naar het kinderdagverblijf kunnen en de andere dagen lekker thuis!
Ik zou er zelf niet voor kiezen. Juist het educatieve karakter (met echt kasten vol verschillend materiaal) en het zichzelf leren redden in een wat grotere groep (max. 16 kinderen staat nog niet echt in verhouding tot een gemiddelde schoolklas, dus is toch wel een minimum voor mij) én zich redden zonder mij zijn voor mij de belangrijkste redenen om voor de psz te kiezen. Ik zou me in jouw geval eerder richten op een soort 'voor-psz' voor kinderen vanaf 1,5 jaar (dat heb je hier in de stad ook, daar kunnen kindjes samen met een ouder naartoe om alvast te wennen aan de psz) of aanvullende speelmiddagen.
Ik ging als kind naar zo'n soort peuterspeelzaal. Was bij een mevrouw in een rolstoel, gewoon thuis. Daar waren we met zo'n 7 à 8 kinderen op woensdagochtend. Was vanaf 3 jaar ofzo, als ik me goed kan herinneren. Vond het daar helemaal geweldig, samen knutselen, zingen, ze had een koekoeksklok die we helemaal geweldig vonden en gewoon spelen bij haar thuis. De overgang naar school ging ook gewoon prima. Alleen ja, dat was 30 jaar geleden, nu zit je aan veel meer regels vast, zowel qua opleiding, maar ook financieel. Ik vind het wel een leuk idee.
Dit vind ik ook. Gentle, ik vind het een heel leuk idee van je, maar ik zou het persoonlijk nog steeds niet als voorbereiding op school zien, maar als een leuke speelochtend. En juist kinderen die veel moeite hebben met het schoolse zijn hiermee denk ik niet echt verholpen, want zo'n ochtendje met 5 kindjes is niet echt schools. een echte psz sluit toch veel meer aan op de locatie/ groepsgrootte/ dagplanning en materialen op de werkwijze in groep 1. Als ik thuis met onze drie kinderen van destijds 3 jaar zat te knutselen of liedjes zingen in een kring was het heel leuk en gezellig, maar dat kan ik niet vergelijken met de manier waarop bij psz gewerkt wordt. Ook al was mijn vriendin met haar 3jarige erbij, en hadden we 'een groepje' van 4 kinderen bij elkaar. Dat bedoel ik meer.