Dochter (9) elke nacht wakker...

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door poema, 13 nov 2018.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. poema

  poema Fanatiek lid

  27 jul 2007
  3.315
  195
  63
  Sinds een tijdje wordt onze dochter van 9 elke nacht wakker. Ze komt dan uit bed en wil het liefste bij ons slapen... Ik word daar eerlijk gezegd (letterlijk en figuurlijk ;)) een beetje moe van...
  Het is een paar weken terug begonnen toen ze 's nachts wakker werd van gepraat buiten en een harde knal. Sindsdien lijkt het wel of ze bang is dat er mensen binnen kunnen komen (wat echt niet kan bij ons...). Een tijdje ging het weer een week goed, maar nu is het sinds een dikke week weer elke nacht raak.
  Ze slaapt prima in, ik doe weer een nachtlampje bij haar aan, onze slaapkamer is naast die van haar... Ik weet even niet hoe ik dit gedrag weer kan omkeren.
  Als we haar in haar eigen bed leggen, komt ze steeds terug. Of ze gaat huilen dat ze niet kan slapen... Nu hebben we een groot bed en past ze daar makkelijk bij maar goed, dat is natuurlijk niet de bedoeling...

  Iemand ervaring hiermee en tips wat te doen?
   
 2. Prikje

  Prikje Actief lid

  18 dec 2017
  190
  66
  28
  Vrouw
  Misschien een gesprek aangaan waarom ze dan bij jullie in bed wil, waarschijnlijk komt daar een angst uit. Die kan je dan proberen te relativeren met haar.
  Mijn dochter is erg bang geweest om 's avonds alleen boven te zijn. Ze was bang dat er iemand boven was. Ik heb meerdere keren met haar die angstige gedachten gerelativeerd, eigenlijk belachelijk gemaakt ( lijkt mij ook dat er iemand boven is, diegene gaat dan de hele dag en avond wachten om wanneer jij op bed ligt, naar jouw kamer te komen en dan jou te laten schrikken. Dus ja ik snap je angst, want dat lijkt heel waarschijnlijk dat dat gebeurd!! Ze keek mij dan aan met een blik van "mammmm wat denk jezelf?"). Nu durft ze 's avonds alleen boven te zijn.
  Tis een flinke klus, maar bij ons werkt het wel.

  Succes!!
   
 3. poema

  poema Fanatiek lid

  27 jul 2007
  3.315
  195
  63
  Tja, dat heb ik al geprobeerd... ze zegt dat ze in haar eigen bed dan niet meer kan slapen maar wel bij ons. Is natuurlijk niet zo, want mijn vriend is vannacht bij haar gaan liggen in haar kamer en ze heeft geslapen als een roos...
   
 4. Prikje

  Prikje Actief lid

  18 dec 2017
  190
  66
  28
  Vrouw
  Misschien iets "harder" doorpakken, want je geeft zelf al aan dat dat de reden niet is die ze aangeeft. Dus er moet iets zitten wat ze niet wil zeggen.

  Mijn dochter lijkt erg op mij, als we ergens mee zitten konden we dat erg goed verborgen houden. Mijn dochter heeft last van veel meer dingen waar we hulp voor krijgen. Daar heb ik geleerd om door te vragen en niet genoegen te nemen met een antwoord waarvan ik denk dat het niet zo is.
   
 5. poema

  poema Fanatiek lid

  27 jul 2007
  3.315
  195
  63
  Ja daar heb je misschien wel gelijk in... zal het eens proberen...
   
 6. Prikje

  Prikje Actief lid

  18 dec 2017
  190
  66
  28
  Vrouw
  Hoop dat er iets uitkomt.
  Het is erg slopend die gebroken nachten!! (voor jullie allemaal)

  Succes!!
   
  mol81 en poema vinden dit leuk.
 7. Deliana

  Deliana Niet meer actief

  Is ze iedere nacht ongeveer rond hetzelfde tijdstip wakker?

  Mijn zoontje heeft dat ook een tijd gehad. Het begon net als bij jou dochter dat hij bang van iets was en daarna werd het voor hem een “gewoonte”, hij werd wakker rond 4.00 uur en werd vervolgens bang en kroop dan bij ons in bed. Heel lastig te doorbreken! Uiteindelijk heb ik een homeopathisch drankje voor hem gehaald waardoor hij beter en vaster zou moeten gaan slapen. We waren zelf eigenlijk een beetje verbaasd dat het nog hielp ook ;) Ik heb het hem een week gegeven en alleen de 2e nacht werd hij wakker. Daarna was het patroon doorbroken en sliep hij gewoon weer de hele nacht door...
   
 8. julia80

  julia80 Fanatiek lid

  11 jan 2014
  3.464
  1.478
  113
  Mijn dochter vindt het fijn als het licht op de gang aan laten en haar deur open laten. Ook voeren wij regelmatig beloningssystemen in als het slapen wat minder gaat bij de twee oudsten ...:o: Dan maken we een speciaal schemaatje en moeten ze zoveel keren ‘s nachts door slapen en krijgen dan op het einde een cadeautje. Dit helpt vaak om bepaalde patronen door te breken
   
 9. Angel1980

  Angel1980 Niet meer actief

  Wij hebben het opgegeven met onze zoon (exact hetzelfde probleem) en er ligt nu standaard een luchtbed in onze kamer. Ik ga er vanuit dat als hij 18 is, hij niet meer bij zijn ouders wil liggen...:rolleyes:
   
  suus1983, Treez, Deliana en 2 anderen vinden dit leuk.
 10. Suuzan

  Suuzan Fanatiek lid

  21 dec 2013
  1.668
  557
  113
  Ik denk aan angst voor iets. Misschien is er meer aan de hand, bijvoorbeeld een enge film gezien. Ik heb dat als kind een paar weken gehad bij de film Wittand. Totdat mijn moeder er eens goed over door ging vragen en ik huilend het enge stukje film helemaal had uitgelegd. Daarna sliep ik weer als een roosje.
   
 11. merah

  merah VIP lid

  8 jun 2009
  12.719
  3.662
  113
  Vrouw
  Immunologisch analist.
  Tussen de klei.
  Ik denk eerder dat het inmiddels een soort ‘gewoonte’ is geworden.
  Ik heb dit vroeger ook gehad. Werd dan steeds rond dezelfde tijd wakker met ‘honger’. Dus ik denk, gezien deze ervaring, dat ik toch wat harder zou zijn. Ze is ook al 9 hè. Dus bang voor iets???
  Mocht je toch denken dat het zoiets is dan zou ik een gesprek aangaan wat te doen in zo’n situatie zonder dat ze van haar kamer gaat.
   
 12. riean

  riean Fanatiek lid

  21 apr 2014
  3.909
  3.202
  113
  Op die leeftijd zou ik toch wel regels in gaan stellen.
  Dochter is 7 en heeft er ook een handje van, om er 's nachts uit te komen. En als het dan 1 nacht gebeurd is, en ik ga 3 keer met haar mee terug om haar in te stoppen, dan is het elke nacht raak.
  Dus dan ben ik de avond erna streng: vannacht kom je er niet uit. Behalve als je minimaal een half uur wakker ligt (ze kan prima klok kijken).
  Ze slaapt altijd met een schemerlamp aan, en het overloop licht en open deur. Maar in dat soort weken dan vindt ze het fijn als haar grote licht de hele nacht aan is. Ook prima. Meestal is het dan wel weer over.
  Of als het niet werkt en ik het zó zat ben stuur ik mijn man er uit, die kan strenger zijn ;) dan is het helemaal zo over (maar dat vind ik stiekem zielig ;) )
   
 13. Angel1980

  Angel1980 Niet meer actief

  Eens hoor, ze zijn vaak al geconditioneerd. Alleen kost het zo ontzettend veel moeite om er 's nachts mee aan de slag te gaan en consequent te blijven. Ik heb het laatst weer geprobeerd. Nieuwe nachtlampjes aangeschaft en goed gesproken over wat wij verwachten en goede afspraken gemaakt. Maar binnen twee weken staat hij toch weer 's nachts boven in onze slaapkamer. Wij zijn dan te moe om er tegenin te gaan en laten hem op het luchtbed verder slapen.

  Dus het probleem ligt bij ons, maar aan de andere kant vinden wij het ook geen enorme ramp en zijn we blij dat we op deze manier ook een bepaalde geborgenheid kunnen geven. En wij zijn wel het eerste deel van de avond en nacht alleen, dus voldoende privacy ;) (al zijn we vaak ook erg moe, dus dat maakt ook niet meer uit :D)
   
 14. poema

  poema Fanatiek lid

  27 jul 2007
  3.315
  195
  63
  Tja het wordt inderdaad meer een gewoonte lijkt het wel. Gisteren weer. Eerst twee keer uit bed dat ze niet kon slapen. Met huilen en alles. Ze zegt dat ze bang is voor alles... wat ik ook vraag en zeg...
  uiteindelijk ben ik bij haar gaan liggen en is ze in slaap gevallen. Maar vannacht kwam ze weer naar ons toe.
  Soms lijkt het op slaapwandelen maar zeker weten doe ik het niet... vaak is ze ook echt wakker en helder... lastig...
   
 15. Line

  Line Fanatiek lid

  7 jan 2007
  2.694
  265
  83
  Ik vind het wel een bijzondere leeftijd om s’nachts zo overstuur te zijn. Niet heel
  gewoon voor 9-jarigen.

  Is er een aanleiding? Hoe zijn haar dagen? Vol of heeft ze veel rust? En hoe laat gaat ze naar bed?

  Vertel haar dat zorgen en angsten s’nachts veeeel groter lijken dan overdag. En dat het gewoon is dat als je ‘snachts wakker wordt je snel aan dingen denkt die je spannend vind. Dat het goed is om afleiding te zoeken en aan fijne dingen te denken. Of ademhalingsoefeningen proberen, waardoor ze ontspant. Zelf zijn we gelovig en praten we dan over God die altijd voor je zorgt. En ik zing, als verdrietig of bang is voor het slapen gaan, een liedje:
  http://www.oke4kids.nl/index.php?ajax=webshop_products&view=view_part&theme=default&part_id=928
  In dit liedje komt God voor. Je kan natuurlijk ook een ander liedje uitkiezen die jezelf en je dochter rustig maakt.

  Ik zou haar niet op jullie kamer laten slapen en ook niet perce dat jullie bij haar slapen. Dat is uiteindelijk niet de oplossing. Je bevestigt dan zo haar angsten. Ze mag ermee leren omgaan en dat kan best, alleen gaat dat niet vanzelf ;).
   
 16. Treez

  Treez Niet meer actief

  Onze dochter van acht heeft regelmatig dit soort periodes. Als baby was ze al snel bang en lag ze te trillen in haar bed. Uit ervaring weet ik dat eraan toegeven voor haar het beste werkt. Er ligt een extra matras voor haar klaar naast ons bed, waar ze altijd mag gaan liggen.

  Verder blijven we het bespreekbaar houden. Ik praat met haar over hoe realistisch de angst is, welke argumenten ze voor en tegen heeft en welk plan ze zelf heeft bedacht om weer in haar eigen bed te slapen. We doen oefeningen met als doel angst beter te leren verdragen en gedachtespelletjes gericht op angst.

  Ik dwing haar echter nooit, want ik weet dat de angst dan groter wordt. Het is geen manier van haar om extra aandacht vragen en ze is echt bang. Ik vind het belangrijker om haar veilig te laten voelen en vanuit een gevoel van veiligheid samen met haar te kijken hoe ze hier mee om kan gaan. Waar ze slaapt is voor ons hieraan ondergeschikt. Bij heftige angst is ons brein überhaupt niet in staat om te leren.

  Wij vinden het ook geen probleem als ze bij ons slaapt. Ik voel daarom ook geen enkele noodzaak om het anders te moeten doen.
   
  Angel1980 vindt dit leuk.
 17. Shakes

  Shakes VIP lid

  2 apr 2013
  14.132
  5.872
  113
  Vrouw
  Vlaanderen
  Ik herken dat soort angsten heel goed van mezelf toen ik klein was. En van mijn oudste nu. Ik zal nooit «doorpakken en streng optreden», ik weet zelf nog perfect hoe verschrikkelijk eenzaam de nachten waren waarop mijn ouders dat probeerden.

  Wat ik zou doen: een paar nachten een matras op haar kamer leggen en beloven dat je daar de hele nacht zult slapen, en dat dan ook doen. Geborgenheid en veiligheid geven leidt niet vanzelf altijd tot weer gaan doorslapen. Succes.
   
  suus1983 en Angel1980 vinden dit leuk.
 18. dds

  dds Fanatiek lid

  1 jan 2009
  3.934
  750
  113
  Leerkracht
  Drenthe
  Dit, alleen geen luchtbed maar een opklapbed;)
   
  Angel1980 vindt dit leuk.
 19. poema

  poema Fanatiek lid

  27 jul 2007
  3.315
  195
  63
  Overstuur is een groot woord hoor. De meeste keren wordt ze gewoon wakker en kruipt ze bij ons in bed. Zonder huilen en gedoe. Wij merken het dan vaak pas later. Een keertje heeft ze gehuild omdat wij haar terug naar boven brachten en daar niet bleven, maar weer naar beneden gingen...
  Het is lastig, want ik weet niet waar ze bang voor is... Nu hebben we wel wat dingen meegemaakt het afgelopen jaar die heftig kunnen zijn voor een kind. Maar ik heb niet het idee dat ze daar heel erg mee zit. Al weet je dat natuurlijk nooit helemaal zeker.
   
 20. poema

  poema Fanatiek lid

  27 jul 2007
  3.315
  195
  63
  O, ze heeft een tweepersoonsbed dus ernaast gaan liggen is niet zo moeilijk ;)
   

Deel Deze Pagina