Dat klopt niet helemaal, van 12 tot 16 is een grijs gebied en niet altijd gezegd dat je met 14 dus alles zelf mag beslissen. Daarin moet echt nog overleg zijn met ouders/ wettelijk vertegenwoordigers. Maar dan kan het inderdaad wel zo zijn dat kind beslist. "Als kinderen wat ouder zijn, kunnen zij in de regel ook wat meer overzien en zelf beslissen. Daar wordt rekening mee gehouden in de WGBO. In de leeftijd tussen 12 en 16 jaar beslissen kinderen én hun vertegenwoordigers samen over de behandeling. Hierop zijn twee uitzonderingen: de zorgverlener kan de weigering van de wettelijk vertegenwoordiger naast zich neer leggen als het nalaten van de behandeling ernstig nadeel heeft voor de minderjarige en/of indien de behandeling een weloverwogen wens is van de minderjarige." https://www.bernhoven.nl/regels-rechten-en-plichten/rechten-voor-kind-en-ouders-bij-medische-zorg/ https://www.isala.nl/patientenfolders/5740-kinderen-en-jongeren-in-ziekenhuis/#:~:text=Vanaf%2016%20jaar%20mogen%20jongeren,ze%20nog%20geen%2018%20jaar. https://www.patientenfederatie.nl/extra/kinderen-hun-ouders-en-patientenrechten/kinderen-van-12-tot-16-jaar
Klopt hoor je hebt helemaal gelijk! Maar ik wilde even nuanceren dat het pas vanaf 16 mag. Het is best een grijs gebied en vaak ingewikkelder dan men denkt. En dan moet een arts idd kijken kan een kind dit beslissen of moet ik toch de ouders er bij betrekken.
Ik maak tot nog toe alle afspraken voor mijn (15-jarige) dochter. Ben ook bij afspraken, tenzij ze dat niet wil (dat vraag ik haar tegenwoordig, tot nog toe wil ze het). Artsen bellen mij tot nog toe, ze hebben haar nummer niet eens, vragen er ook niet om. Vind het nogal wat om een 15-jarige dit alles te ‘verplichten’… Tuurlijk moet het mogelijk zijn, maar als ouder een afspraak maken voor je (minderjarige) kind, moet dat in mijn ogen evengoed zijn.