pfff...wat vervelend dat je zo boos doet steeds...dit komt dus zo neerbuigend over... Maar goed, ik heb wel een tip voor je. Mijn zoon, broertje ( en mijn vader) zijn/waren ook uitvinders... Wat ze hier heel erg leuk vinden is koken en oude machines in en uit elkaar halen...hoe werkt iets...hoe kan het beter et cetera... Ga naar de kringloopwinkel of een andere winkel waar ze oude electronica verkopen en laat je zoon daar heerlijk mee prutsen. Koken zal hij misschien nog niet helemaal aan toe zijn. Kan nog leiden tot hele leuke dingen. Mijn vader had bijvoorbeeld de leukste dingen uitgevonden. Wat ik zelf altijd geweldig vond was morse taal leren en daar dan hele zinnen mee ging seinen naar bijvoorbeeld mijn vader. Maar dat is misschien voor later ( tenzij hij al kan lezen natuurlijk)
@ZG.. het was gericht aan de dames die kritiek hebben. @Bosi.. dank je wel voor het idee. Leuk! Ik ga eens kijken wat hij daar van vindt.. Hij vindt het op tv heel leuk om naar te kijken (er is zo'n programma dat kinderen iets uit elkaar mogen halen, erg grappig) Er is ook een context waar mijn reactie in past maar goed.. ik zal het vast helemaal verkeerd zien.
Uitvinden kan je met alles wat voorhanden is. Dus: loop naar de schuur en vul een bak met zooi, doe er wat gereedschap bij en je hebt een uitvinder in de dop. Leuk, simpel en goedkoop.
Heb niet alle reacties gelezen.. Maar wat je beschrijft, doet mijn dochter ook. Was ook heel snel met alles en is ook een echte wijsneus. Soms tot vervelend aan toe. Consultatiebureau bevestigde dat ook, maar zegt dat je er pas echt wat van kunt zeggen als ze naar de basisschool gaan.. Ben benieuwd!
Ik weet sowieso van mijn broertje dat hij er nu ook heel veel aan heeft Houdt hij toevallig ook van de geschiedenis van dingen? Misschien kun je hem een beetje laten jutten met een metaaldetector Je hebt ze ook voor kinderen Zelf was ik 4 jaar en toen had ik mijn eigen museum in een tent. Van allemaal gevonden potten, stenen en andere opgravingen... zo leuk
Pluk, wij werken met pretoetsen. We nemen de toets af voor het komende blok/thema en kunnen dan precies zien welke stof nog aangeboden moet worden. Werkt erg gemakkelijk voor zowel leerkracht als leerling. Sorry lees nu dat je dat al als optie noemt . Goed lezen is een vak apart Werken jullie ook met routeboekjes en compacting? Dan hoef je niet telkens het wiel uit te vinden.
Wij hebben met routebpekjes gewerkt voor rekenen. Ik vond het echt waardeloos werken. Ik snapte vaak de keuzes niet die werden gemaakt bij het schrappen. En het vervangende werk was soms belachelijk makkelijk (gewoon 'droog' klokkijken in groep 6) en dan weer behoorlijk pittig. (in groep 6 ineens werken met pond en ons... hadden ze nog nooit gehad.) Dus al met al zat ik dan toch weer steeds zelf te wijzigen. Nu doe ik het dus liever meteen zelf. Maar dat is ook een beetje een (soms lastige) eigenschap van mezelf. Ik ben vaak van mening dat als iets goed met gebeuren, dat ik het dan zelf moet doen. Haha.
Klopt, wij pasten de routeboekjes eenmaal aan en dan hoefde je ze de volgende jaren alleen maar te kopieeren. Vervangend werk kozen wij zelf. Nemen ook vaak projecten uit Praxisbulletin. Daar staan veel leuke ideeen in. Ook online.
Ik heb nu voor groep 7 al een eigen routeboekje en voor groep 6 ga ik het nu maken. (Gewoon steeds één blok vooruit, dan is het niet zo veel werk.) Als extra werk gebruik ik vaak de plustaken het extra werk achterin het boek. Voor rekenen is het wel makkelijk om vervangend werk te vinden. Maar voor de andere vakken vind ik het lastiger.
Ik werkte in groep 7/8 vaak met keuzewerk van Praxis. Dit is vakoverstijgend en ideaal voor kinderen die creatief denken. Misschien kun je via de website de lessen nog downloaden. Ik heb toen een hele map aangelegd. Je hebt ze ook voor 5/6. Ideaal als vervangend lesmateriaal. Niet specifiek voor meer- hoogbegaafden, maar zeker geschikt. Keuzewerk kaarten (Praxis) - Leermiddelendatabase PO
Hoe vaak krijgen kinderen op de basisschool tegenwoordig eigenlijk 'toetsen'? En wat moet ik me daarbij voorstellen? Kan me daar zelf weinig van herinneren. Pas vanaf gr 6 dictee, topografie enzo.. Eerder wel eens sporadisch een toetsje.
Volgens mij verschilt dat nogal per school. Bij ons al vanaf groep 1 allerlei toetsen... Cito bijvoorbeeld maar ook de TAK (taaltoets alle kinderen) Die laatste klinkt alsof alle kleuters die maken