Onze oudste heeft zijn schooladvies gekregen. Gymnasium/vwo. Hij heeft niet zoveel met klassieke talen dus dat wordt vwo. De juf zei dat tweetalig vwo erg goed bij hem zou passen en wij denken dat ook. Het lijkt hem ook leuk. Hij is goed in Engels en heeft sowieso een talenknobbel. Bovendien heeft hij al 8 jaar lang nauwelijks uitdaging, omdat hij zo makkelijk leert. Wat ze hem ook laten doen, alles is makkelijk voor hem op school. Dit zou wel echt een uitdaging zijn. Ik heb er geen ervaring mee. Het lijkt me dat het valt of staat met de kennis van de leraren. Heeft een van jullie hier wel ervaring mee? Was het onderwijs goed? Leren kinderen wel wat ze moeten weten en niet alleen maar heel veel Engels? Is het erg zwaar?
Hoi Ik werk op een middelbare school met tto, maar ik ben geen docent, gewoon een vrijwilliger. Maar ik kom wel veel met de leerlingen in aanraking . Praktisch alle lessen worden in het Engels gegeven en ook de lesboeken zijn Engelstalig. Dit zal, zeker in het begin, even pittig zijn. Natuurlijk leren ze alles wat ze moeten leren, scholen moeten aan bepaalde eisen voldoen. En het is zeker geen steenbakken-engels maar goed Engels.
Ik heb een tijdje huiswerkbegeleiding gegeven aan onder andere scholieren die tto hadden. Een deel van de boeken was precies hetzelfde als de Nederlandse methode, een deel was anders. Ze leren dus echt wel alles wat ze in het Nederlands ook zouden leren. Maar echt alles werd in het Engels gegeven. Voor mijzelf wel een omschakeling omdat je dus de Nederlandse termen niet kunt gebruiken en zij dus niet (allemaal) leren. Maar het is wel een leuke uitdaging, taal moet je wel liggen, maar dat heeft hij zeg je. Ik zou ervoor gaan. (Zelf zou ik het noooooit doen, m’n talenknobbel is met een microscoop nog niet te vinden, Engels was m’n enige onvoldoende , geef mij maar wiskunde)
Mijn oudste dochter heeft tto-vwo gedaan. Ze kwam van de basisschool met een minimale kennis van de Engelse taal. Ook zij heeft op de basisschool weinig hoeven doen. De eerste weken in de brugklas waren heel zwaar. Opeens wel moeten leren voor een goed cijfer. En idd de meeste vakken in het Engels. Maar na de herfstvakantie werd het beter. Op school noemden ze dat 'onderdompelen in de taal'. Ze heeft de eerste drie jaar de meeste vakken in het Engels gehad. Ze heeft alle examens gedaan die erbij hoorden. Vanaf de vierde kreeg ze minder vakken in het Engels. Ze heeft vorig jaar examen gedaan. Geslaagd! Ook voor het tto examen. Ze is er blij mee. Ze zit nu in het eerste jaar van de universiteit. Al de boeken zijn in het Engels. Voor haar dus geen enkel probleem. Wat het studeren voor haar ook weer wat makkelijker maakt.
Ik heb zelf TTO gedaan vroeger. Ik vond het erg leuk en goed te doen. Ik liep wel tegen een aantal problemen aan (ben uiteindelijk om een ongerelateerde reden overgestapt naar een niet TTO school na 3 VWO). - Vakken als geschiedenis en aardrijkskunde. Daar waren geen Engelstalige boeken van die over de Nederlandse stof gingen. Dus kregen wij "social studies" ipv die vakken. Je mist dan dus wel stukken Nederlandse geschiedenis. - je eindexamens zijn in het Nederlands. Als je vakken als biologie en natuurkunde in het Engels hebt gehad, ken je de Nederlandse termen voor dingen niet. Ik wist dus niet wat een dekglaasje was bijvoorbeeld. Verder botste ik ontzettend met de Amerikaanse leraren die ik had, maar dat is waarschijnlijk persoonlijk geweest
Mijn broer heeft het gedaan jaaaaaaren geleden, en dat was een heel leuke ervaring! In die tijd was het nog niet zo algemeen als nu, en was het echt vwo plus. Ze deden heel veel leuke dingen en projecten, niet alles was in het Engels. En aan het einde deden ze examen om een officieel diploma te krijgen wat erop neerkomt dat je net zo goed Engels kan als iemand die het als moedertaal heeft. In zijn geval was het mn Brits georiënteerd. Hij deed examen in 2005, geen recentere ervaring helaas.
Mijn dochter heeft wel de Nederlandse geschiedenis in het Engels gehad. Zij is net klaar op het vwo, dus dat zal er inmiddels wel zijn.
Interessant om jullie ervaringen te lezen. We gaan vanavond kijken op de dichtstbijzijnde school die dit aanbiedt. Ik ben erg benieuwd. Als het er in mijn tijd was geweest had ik het ook gedaan, het lijkt me geweldig.
Mijn neefje doet het. Wat ik er allemaal over hoor: - leuk en uitdagend, het is direct hard werken (wat veel VWO kinderen vanuit de basisschool niet gewend zijn) - heel snel een goede beheersing van de Engelse taal. Wat zij wel een groot nadeel vinden: veel termen van bepaalde vakken kent hij niet in het Nederlands. En waar onze taal al zovaak vervangen wordt door Engels is dat niet per se een positief punt. Het zou en en moeten zijn.
Mijn broertje heeft het gedaan en is 5 jaar geleden geslaagd, neefje afgelopen jaar geslaagd op dezelfde school. Zij hebben nu allebei een apart diploma waarop staat dat ze het Engels idd zo goed als moedertaal spreken ofzo.. en ze spreken dus ook belachelijk goed Engels. Hun lag het ook helemaal omdat ze toevallig ook allebei gamen, ook voor de middelbare, en ze dus al wel een basis hadden. Ze hebben ook wat uutwisselingen gehad met school, zoals een week naar een Engelse kostschool. Nu in hun studies hebben ze er superveel aan omdat, ook al studeer je in hrt Nederlands, er komen toch een hoop Engelse onderzoeken voorbij die je moet lezen. Daarnaast heb je in de huidige steeds meer internationale maatschappij gewoon goed Engels nodig, ook in het bedrijfsleven etc.