dochter waarschijnlijk hoogbegaafd, iemand ervaring?

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door MamaChantal, 22 sep 2014.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    Oh en aanraders op tv; Willem wever en klokhuis :)
     
  2. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    En zo'n stempel kan soms deuren openen... Dan is het heel handig.
    Denk aan bijv Leonardo onderwijs... Meeste Hb-scholen willen een iq-test als toelatingseis.. Dan is het nuttig.
    (Nouja... Nuttig... Dan heb je hem nodig in ieder geval)
    Maar behalve dat het bewijst dat je dochter slim is en ze dan dus officieel slim is.
    Weet je eigenlijk helemaal niks.

    Want wat is slim? Wat weet ze wel? Wat weet ze niet?
    Gebruikt ze die handige hersentjes ook daadwerkelijk?
    Of hangen ze beetje te suffen tot schooltijd voorbij is.
    (Om daarna in de veilige omgeving bij mama de boel op stelten te zetten)
    Leert ze wel iets? En leert ze wel dat je dingen soms moet leren en niet alles vanzelf gaat. Leert ze dat je moet oefenen en strategieën moet gebruiken of kweekt ze vooral faalangst omdat ze altijd alles goed doe en dus nooit heeft geleerd dat een foutje kan gebeuren.

    En wat bij onze dochter echt al 3 jaar lang speelt.... Is dat ze gewoon anders is dan de rest.
    Ze kan niet bevatten hoe vrijwel iedereen in de klas met plezier naar school gaat.
    "Er is vast iets mis met mij!"
    Je kunt zelf wel bedenken of dat nou een positieve of negatieve invloed heeft op je algehele gesteldheid :)

    Ben je lid van d'r bieb?
    Dan zou je "hoogbegaafd? Nou en!" Eens samen met je dochter kunnen lezen.
    Ze vindt er vast een hoop herkenning in.
    2e deel is meer soort van zelfhulp voor oudere kinderen.. Maar het eerste deel is vooral platen en herkennen van hoe je je voelt.
    (En dat je dus niet de enige bent!)
     
  3. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.789
    18.971
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Kijk eens in je omgeving of er een bureau zit dat gespecialiseerd is in omgaan met hoogbegaafde kinderen. Zonder cynisch te willen klinken: ze schieten als paddestoelen uit de grond. Er is de laatste jaren steeds meer belangstelling voor de begeleiding van hb kinderen.
    Ik denk dat je daar, zoals al eerder gezegd, meer aan hebt dan aan puur het iq-cijfer op zich. Met zo'n cijfertje weet je namelijk als school nog niet hoe je een kind het beste verder kunt begeleiden. Bijv. welke stof kun je 'veilig' schrappen, om verveling te voorkomen zonder dat er later hiaten optreden. En wat ga je dan aanbieden om die vrijgekomen tijd op te vullen. Nog belangrijker: welke executieve functies moeten versterkt worden en hoe pak je dat het beste aan? Een bureau dat echt gericht is op het begeleiden van hb kinderen, kan heel goede handreikingen aan zo'n school doen. (maar: dan moet de school het wel willen oppakken! Anders is het voor iedereen zonde van de tijd, moeite en het geld.)

    Ik zou wel een paar vragen voor de school van je dochter hebben, eigenlijk.
    Waarom willen ze een iq-test? Welke informatie denken ze daaruit te halen waar zij wat mee kunnen? (En wat gaan ze er dan mee doen?) Welke meerwaarde biedt een iq-test volgens hun, boven vooruit toetsen?

    Ze is nu al vooruit getoetst op het gebied van lezen. Ze loopt grofweg 1,5 jaar voor. En nu? Wat verandert er nu aan onderwijs dat zij krijgt op het gebied van lezen? Ik hoop dat ze daar een intelligent en vooral heel concreet antwoord op kunnen geven. Laten we er even vanuit gaan dat dat lukt, dan zou ik vragen of ze haar nu ook op andere vakken vooruit gaan toetsen. Want het vermoeden van hb suggereert toch wel dat ze op meer dan 1 onderdeel / vak voorloopt.

    Volgt er geen intelligent antwoord op de vraag "en nu?" dan zou ik eens vragen naar het ondersteuningsprofiel van de school. Welke arrangementen bieden ze? Zijn ze bekwaam om voor jullie dochter een goed onderwijsaanbod te realiseren? En zijn ze daartoe bereid? Welke hulp denken ze daarbij nog nodig te hebben en hoe / waar gaan ze die ondersteuning in huis halen?

    Mocht je niet verder komen, dan zal de school (het bestuur) aan moeten geven waar er dan voor haar wel een school is met het juiste arrangement.
     
  4. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief

    @Belize... ik weet niet wat je bedoeld op pagina 1....

    Wij hebben alleen een iq laten afnemen als toelating tot Leonardo onderwijs. Kosten 400 euro e 380 euro vergoed gekregen door de verzekeraar.
    Op,school sterk voorlopen kan een teken zijn van hb maar hoeft niet en het hoeft ook niet te betekenen dat eem kind beter af is op speciaal onderwijs.
    Dat ze voorloopt is een "probleem" voor de school, zij moeten tenslotte passend onderwijs aanbieden. Als ze daarnaast andere behoeften heeft, dan is het wellicht raadzaam om haar te laten testen.

    Bij mijn zoon zitten kinderen in de klas die nog nauwelijks lezen maar wel gemeten IQ's hebben van 145 of hoger... zijn beste vriendje (groep 3) leest op Avi niveau 5E maar zit prima op regulier... zegt dus erg weinig.
     
  5. MamaChantal

    MamaChantal VIP lid

    14 okt 2010
    16.545
    3.057
    113
    Ze verveelt zich vooral nu op school, alles vind ze makkelijk wat ze doet.
    En inderdaad, dat uit zich thuis.
    En ze komt ook vaak thuis "mama, wil je met me gaan rekenen? " of schrijven of lezen.. dat vind ze het leukste.
    Of ze vraagt of ze op de tablet mag, dan gaat ze daar filmpjes op kijken en soms een spelletje op doen.

    Ze krijgt inderdaad faalangst, bijvoorbeeld als ik vraag wat een som is weet ze het antwoord wel, maar gaat het eerst narekenen op haar vingers.

    Ik zal dat boek eens lenen bedankt :)
    School wilt dat ze getest word, en als ze hb is dat ze naar Leonardo onderwijs gaat.

    Ze gaan haar ook op rekenen toetsen, verder weet ik het niet. Rekenen was al een "probleem".

    Ik zal zeker met het hoofd gaan praten, maar eerst met de ib-er.
     
  6. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.789
    18.971
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Willen jullie haar op een 'leonardo' school?
     
  7. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief

  8. MamaChantal

    MamaChantal VIP lid

    14 okt 2010
    16.545
    3.057
    113
    Het liefst wil ik haar gewoon op deze school, in deze klas houden.
    Ze heeft hier aardig de aansluiting met de klasgenootjes, veel vriendinnetjes en het is op max 3 minuten loop afstand.

    Leonardo school zit heel stuk fietsen hier vandaan, geen idee in wat voor klas ze komt, moet dan overblijven en 'mist' dan ook wel aansluiting in de buurt denk ik.

    Taalzee en rekentuin zal ik morgen even naar kijken bedankt :)
     
  9. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    Ik vraag me af hoe bereidwillig jullie school is om passend onderwijs te geven..
    Samen met die opmerking over "kinderen zoals zij" zie ik het niet heel hoopvol in.

    Het lijkt er nogal op dat ze bovenal geen zin hebben in nog een extra zorgleerling. (Want ook als je naar boven aangepast werk krijgt ben je een zorgleerling)

    Maar goed, ik lees alleen het forum hier he.. Misschien is het wel een hele betrokken school die het beste uit elk kind wil halen.. Daar kan jij beter over oordelen dan wij :)

    En goed kunnen rekenen of lezen is geen probleem.. MAar een uitdaging voor de leerkracht.
    Om het juiste onderwijs op de juiste manier te geven terwijl de rest van de klas natuurlijk ook zn aandacht opeist.
     
  10. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63


    cygnet; nou; ik bedoelde dat jij altijd zo goed kunt uitleggen wat zo een test op jonge leeftijd kan betekenen.
    het is maar een indicatie. ik vond het dan vreemd dat de school zo snel de term HB gebruikt. kijk, als het goed is dan heb je in alle scholen een paar HB kinderen (of heb je die gehad). de juffen leren op pabo wat ze moeten doen als 'protocol', zij moeten dan toch weten wat ze moeten doen met deze kinderen- behalve een IQ test-. het is onmogelijk dat zij nooit zo een kind hebben gehad. ik dacht steeds bij onze school dan; dat zij donders goed weten dat het kind veel tijd en materieel gaat kosten en dat zij elk jaar een aparte handelingsplan moeten maken voor hem. en dan denken zij misschien; (echt misschien, want ik ken jullie school niet) dat een HB score van zo een test wel hun redding kan zijn, dat jij, met je kindje straks naar speciaal onderwijs moet/kunt gaan, wanneer het moeilijker wordt; straks, wanneer zij op gr5 zit. men weet/denkt dat de ouders zeer gevoelig zijn wanneer iemand zegt 'je kind is zooo slim dat we niet weten wat we haar nog kunnen leren op school'. Damn well weten zij wat zij moeten doen; doortoetsen, observeren, leren leren, emotionele ontwikkeling in de gaten houden, sociale ontwikkeling stimuleren, faal ervaringen creeren. KORTOM: tijd vrij maken, naar het kind kijken en luisteren, passend materieel zoeken -op leeftijd nivoo maar cognitief uitdagend- specifiek voor dat kind. bijeen brengen met andere kinderen met voorsprong.
    dus heel veel werk! en als zij het nu goed doen wordt hun werk steeds meer werk, wanneer die kinderen 8-9 jaar oud zijn.
    scholen hebben HB protocollen. de regel is hier in onze stad: als een kind in alle vakken minimaal 1 jaar voorloopt gaat hij naar HB protocol zonder test, tot 8 jaar. en als het daarna niet echt gaat, na 8 jaar oud dus, IQ testen gebruiken; om te kijken hoe de intelligentie van het kind er uit ziet.

    ik zeg dat allemaal, omdat jij als ouder echt moet oplettend zijn. men vindt slimme kinderen heel leuk enzo, maar zij kosten tijd en geld. dus ze knoeien maar wat door totdat het kind het niet meer trekt. ook wanneer zij echt goed en lief bedoelen. er zijn altijd problemen en moeilijke beslissingen die de ouders moeten maken.
     
  11. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63


    ik zie nu dat de school zelfs zegt dat ze haar graag op Leonardo zien. oo mannn ik heb zo een hekel aan de mensen die hun werk niet willen doen... ze proberen zich vrij te pleiten van hun verantwoordelijkheid...je kind is zo slim dus ze moet weg..


    er zijn inderdaad kinderen die op Leonardo beter kunnen doen. maar een heleboel HB kinderen zitten beter op gewone school.
    niet alle HB kinderen zitten vast aan wat men 'topdown' leren noemt.
     
  12. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.789
    18.971
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    @Belize; voor een deel kan ik me vinden in wat je schrijft. Maar realiseer je ook goed dat een deel van je schrijft juist niet klopt. Op de pabo leer je niet wat je met een hoogbegaafd kind kunt / moet. In ieder geval: in de tijd dat ik op de pabo zat (eind jaren 90) niet. Daarvoor zeker niet en ik denk grofweg de eerste 10 jaar daarna ook niet of nauwelijks. Een groot deel van de leerkrachten (afhankelijk van school / bestuur) weet niet wat ze met meerbegaafde / hoogbegaafde kinderen aan moeten. En dan is het maar de vraag of ze het willen. Bij ons heerste toch nog lange tijd de cultuur "als ze echt zo slim zijn, dan komen ze er vanzelf wel." of, als een kind fouten maakt of toch laag scoort "Nou, zo hoogbegaafd issie dus niet."
    De laatste jaren komt daar wel een kentering in. Maar: als ik zo om me heen proef gaat het vrij langzaam. Het helpt ook niet dat het nu door sommigen weer als een soort 'hype' gezien wordt. Eindelijk aandacht en serieuze belangstelling ervoor is goed, maar als je op internet gaat rondkijken kom je naast een hoop serieuze en bevlogen mensen / instanties toch ook wel het een en ander tegen waar voor mijn gevoel de "geld-verdienerij-machine" vanaf druipt. Beetje een mixed-blessing dus, al die aandacht en al die nieuwe bureautjes die het oppakken.

    Neemt niet weg dat het schoolbestuur passend onderwijs moet bieden. Ze hebben blijkbaar een school die een arrangement biedt voor hoogbegaafde leerlingen. Maar dat mag inderdaad geen 'dumpplek' worden omdat andere scholen er geen zin in hebben. Uitgangspunt is en blijft thuis-nabij onderwijs. Dus een school moet eerst laten zien dat ze echt alles hebben gedaan binnen de mogelijkheden van die school en dat ze oprecht handelingsverlegen zijn, voordat ze kunnen zeggen dat jullie dochter beter af is op een andere school. Die indruk wekken ze nu nog niet echt. Althans: niet in jouw posts, ts.

    Ik weet niet waar je woont, zelf ken ik in de regio zuidwest Nederland een bureau waar ik ervaring mee heb en vertrouwen in heb. (Zelf hb, partner hb, kind hb, weet goed waar kinderen tegenaan kunnen lopen en wat ze nodig hebben.) Daarnaast heeft ze zelf onderwijservaring en weet dus ook wel een beetje in te schatten wat wel niet handig en haalbaar is in een klas. Ze komt dus wel met praktische adviezen voor de leerkracht en niet alleen maar met prachtige ideaalbeelden die onmogelijk uit te voeren zijn in een klas van 28 met nog 6 andere zorgleerlingen.
    Naar zo iemand zou ik in jouw situatie denk ik op zoek gaan, om een beetje te bemiddelen tussen jou en de school.
     
  13. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63
    ze leren wel dat een bepaalde protocol moet zijn en dat je dat toe past en dat dit ook geldt voor de kinderen die voorlopen. (niet helemaal wat HB betekent, hoe het voelt enzo. nee niet zo in detail als een psycholoog)
     
  14. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63
    we hebben een expert die school adviseert en de juf 'opleidt' over zoontje. en ze gaat dus elk jaar een paar keer in beeld komen. en geeft de mogelijkheden aan. helpt met de handelingsplan. geeft handige tips, info en zelfs materieel. zo werken we als ouders samen met de school.
     
  15. Juul75

    Juul75 VIP lid

    8 apr 2010
    12.091
    7.843
    113
    Madeinusa: wat een heerlijk verhaal en wat een herkenning :D MamaChantal, beschouw het als een cadeautje voor je dochter. Tegenwoordig wordt het bijna als een probleem gezien! Ik heb alleen als probleem ervaren dat ik een klas over moest slaan terwijl ik daar sociaal/emotioneel nog niet aan toe was. Maar voor de rest, biedt haar verdieping en verbreding aan. Heerlijk een beetje prutsen, ik was in groep 4 helemaal fan van sterrenkunde, paleontologie en meer van zulk nerd spul ;) Moedig het aan, bibliotheek en google zijn je vrienden, laat haar kennis maken met andere talen en vier kennis in al haar facetten. En of dat op een aangepaste school gaat, of op de huidige school in een aangepast programma is daar niet zo belangrijk in. Je dochter zal zich toch moeten leren aanpassen aan het trage tempo van de maatschappij, dat is het allermoeilijkste voor slimme kinderen. Ook is het belangrijk te beseffen dat haar begrip iets voorlooptop de rest, en dat ze soms best angsten kan krijgen omdat ze concepten snapt voordat ze daar emotioneel aan toe is (doodgaan, samen spelen, ruzie, oorlog etc)

    Slim zijn is leuk, en nerd zijn is grappig :D Het gaat nooit over dus ze kan maar beter leren dat het een feestje is en geen probleem of iets om zich voor te schamen.
     
  16. Luppy

    Luppy VIP lid

    1 dec 2007
    7.166
    2.282
    113
    Bij het intakegesprek van onze middelste zoon moest ik een ellenlange vragenlijst over hem beantwoorden. Daaruit kwam een signaal dat hij mogelijk ook hoogbegaafd zou kunnen zijn.
    Dat is op school nu vastgelegd en vanaf het begin houden ze hem goed in de gaten. Hij doet het inderdaad erg goed en loopt aardig voor. Hij zit nu in groep 2 en ze hebben in die klas een soort plusgroep, die meer uitdaging krijgen.
    Ook is er een of ander protocol (sidi?) of zo op school waar ze ook iets mee doen voor hoogbegaafde kinderen. Het beleid is er voornamelijk op gericht om te zorgen dat ze niet gaan onderpresteren, dus zoveel mogelijk lesgeven op het juiste niveau, geloof ik.

    Wij doen er verder zelf niet veel mee. Thuis gaan we logischerwijze mee in zijn interesses, maar ik ga hem niet stimuleren om nog meer voor te gaan lopen.

    Onze oudste was net zo alleen toen werd er nog niet zo goed op gelet. Hij is dus inderdaad erg gaan onderpresteren en leek op een gegeven moment niets meer te kunnen. Gelukkig heeft de IB-er toen eindelijk naar ons geluisterd en zijn ze er mee aan de slag gegaan. Hij zit nu in groep 4, maar mag van alles meedoen met groep 5 of zelfs groep 6 als dat nodig is. Aangezien hij sociaal-emotioneel juist nog heel jong is, vinden wij het prima zo en zelf is hij er ook erg tevreden mee zoals het nu gaat op school.
    Bij hem is hoogbegaafdheid ook wel eens ter sprake gekomen, maar de school gaf zelf al aan dat een stempeltje weinig zegt en dat ze gewoon gaan kijken hoe ze hem op zijn eigen niveau les kunnen geven. Daar heb je meer aan dan aan een etiketje. En aangezien hier in de buurt helemaal niet van die Leonardoscholen of zo zitten, is het voor ons niet eens een optie om verder te kijken en ben ik alleen maar blij dat onze eigen school nu zo goed bezig is.
     
  17. nanette77

    nanette77 VIP lid

    11 jan 2009
    10.817
    545
    113
    Vrouw
    Als de school handelingsverlegen is hebben zij de plicht om te testen..
     
  18. nanette77

    nanette77 VIP lid

    11 jan 2009
    10.817
    545
    113
    Vrouw
    Hebben ze eigenlijk al doorgetest met cito? Welk niveau heeft ze daar in.

    Is er levelwerk op school?
     
  19. HooyoShimbir

    HooyoShimbir Fanatiek lid

    20 aug 2009
    4.390
    1.667
    113
    Vrouw
    Randstad
  20. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief

    @Belize.. oh.. je bedoelt dat een IQ test op deze leeftijd echt indicatief is en dat de afwijkinsmarge flink groot is (wel 15 punten)... Maar slim zijn is volgens mij niet de issue... Hoofbegaafd zijn kan dat wel zijn. Scholen kunnen meestal nog wel redelijk uit de voeten met kinderen die slim zijn, graag leren en daardoor voorlopen (zeker niet altijd maar dat is bij wijze van spreke nog de 'makkelijke' variant).

    Veel HB-kinderen leren anders, denken anders, veel beelddenkers, prikkelgevoeligheid, stoornissen in het autistisch spectrum of daar toch veel van weg hebbend etc etc... DAN wordt het voor een school lastig. Dan hebben we het over een zorgvraag en daar zijn veel scholen huiverig voor juist omdat ze nu ook de andere zorgvragers moeten kunnen opvangen...

    Je kind laten testen moet je - naar mijn idee - alleen doen als je er iets mee wilt bereiken. Geeft het inzicht (een IQ test alleen eigelijk niet). Heb je het ergens voor nodig? (in ons geval wel)
    Hoe we het ook draaien of keren.. het is blijft een waardeoordeel... (tenminste dat wordt het wel)

    Leonardo onderwijs is speciaal onderwijs. Wij hebben gelukkig kunnen kiezen voor deze variant omdat het vooral kleinschalig is, creatief, uitdagend en op samenwerking gericht. Maar voor het overgrote deel van de mensen is het geen echte keuze... het is de ENIGE optie... (en dat mag natuurlijk eigelijk nooit zo zijn omdat de school haar werk niet doet!)
     

Deel Deze Pagina