Wat vervelend! Ik begrijp de teleurstelling van je dochter erg goed. Ik krijg allemaal flashbacks van schooluitjes die in het water vielen door verkeerd samengestelde groepjes. Heel verstandig van je dochter om verhaal te halen bij een docent. En mocht ze vol onbegrip terugkomen van dit gesprek, dan vind ik dat je als ouder ook gerust verhaal mag halen bij school om duidelijkheid te krijgen in de situatie en op die manier je dochter beter te kunnen begeleiden. Ik ben ervan overtuigd dat school hier wel wat aan kan doen. Als dit gastgezin echt maar twee kinderen op kan vangen, dan zouden ze gewoon moeten ruilen met een ander gastgezin. Houd er echter wel rekening mee dat wanneer de groeps-samenstelling nu nog veranderd, een ander groepje wellicht teleurgesteld word, en je dochter daarop aangekeken word. Heeft ze al overleg gehad met vriendinnen? Is er een vriendin uit en groepje van 3 of meer die bereid is om bij je dochter en het meisje in de groep te komen? Met zo'n kant en klare oplossing is een docent waarschijnlijk heel wat inschikkelijker. Natuurlijk begrijp ik het meisje wat blijkbaar geen echte vriendinnen heeft ook heel erg goed. Ik denk dat het goed is om daar ook met je dochter over te praten. Zoals vele hier op het forum ook al zeiden, in sommige situaties in het leven heb je je gezelschap nou eenmaal niet te kiezen en zul je er toch het beste van moeten maken. Bespreek haar angsten. Waarom denkt ze dat het niet leuk gaat worden? Welke situaties komt ze tegen? Voor je dochter: Zie het als een uitdaging om gemeenschappelijke interesses te vinden of het andere meisje enthousiast te krijgen voor jouw interesses. Probeer leuke kanten te vinden aan dingen die jou eigenlijk saai lijken. En lukt dat allemaal niet, probeer dan om jezelf te vermaken zonder het andere meisje buiten te sluiten. Nodig haar altijd uit, ook al denk je dat ze geen interesse heeft, en ook al krijg je de indruk dat ze zich niet vermaakt, laat dat niet jouw enthousiasme beinvloeden. Is het meisje erg stil? Leg je erbij neer dat je niet altijd iets hoeft te zeggen. Soms is stilte niet erg. Ik hoop dat je je dochter moed in kunt spreken en haar enthousiast krijgt voor dit uitje. Bespreek van te voren wat ze allemaal kan gaan doen. Maak nood-plannen. Bespreek mogelijke situaties. Dat is erg moeilijk, ook voor volwassenen, maar als dit je dochter lukt is het echt een enorm sterke meid!
Nou ik ben alles behalve verwend.. Maar als iemand mij 100 euro belooft en het vervolgens niet geeft zou ik daar ook niet vrolijk van worden hoor. Beloof geen dingen die je niet waar kunt maken Of hoe zeggen ze dat ook alweer: Belofte maakt schuld..
Bedankt voor de lieve reactie! Op een paar na dan... Ze gaan proberen om ons Iris, samen met S.,toe te voegen met 2 andere meisjes. Die zowel mijn dochter als S. opgeschreven hebben. Lukt het nog, dan hebben ze geluk, lukt het niet, dan gaan ze gewoon met zn tweeen. Ik heb tegen Iris gezegd, dat het misschien een idee is om S. bijv. zaterdag uit te nodigen (evt dan ook met de 2 anderen erbij), om er alvast een gezellige middag van te maken. Kunnen ze bijv. ook samen een cadeautje kopen voor het gastgezin, iets met typisch hollandse lekkernijen. Ik denk, toen ze me gister belde, dat ze zo overstuur was met 2 dingen te maken had: -het was beloofd en ze maken het niet waar. -ze is dan wel zelfverzekerd en een verstandige meid, maar toch ook een stukje onzekerheid en spanning. Ik heb er vertrouwen in dat het allemaal goed komt. Ik laat het wel weten zo gauw we meer weten! Bedankt voor alle tips en ervaringen en bemoedigende woorden!
Precies.. en dat is het hele probleem, maar sommige mensen hier willen dat maar niet begrijpen.. De school heeft dingen beloofd en komen die beloftes niet na. Dan is de dochter van ts niet verwend, maar heeft ze groot gelijk dat ze daar boos of teleurgesteld over is..
Ik vind dat je het echt heel goed hebt aangepakt. En ik maak uit je posts uit dat je dochter best wel volwassen is voor haar leeftijd. Helemaal niet verwend zoals anderen het interpreteren. Ik weet uit ervaring dat het moeilijk is om groepjes in te delen als je met je klas op uitstap gaat. Ik vind dat de school hier dan ook een grote steek heeft laten vallen. Op deze manier is er altijd iemand de dupe. En draai en keer het zoals je wil. Jongeren van deze leeftijd zijn onzeker, gaan vaak voor de eerste keer alleen een week weg, dan vind ik dat het maar logisch dat ze zich daar op voorhand wat zorgen over maken. Als volwassene hoef je daar niet volledig in mee te gaan maar ik vind het wel belangrijk hun gevoel te erkennen zoals TS en haar klassenleraar doen. Hopelijk komt er nog een oplossing uit de bus die voor alle partijen oké is. Ik vind het overigens wel een fantastisch idee dat ze met zn vieren even gaan winkelen!
leuk dat ze er iets aan gaan doen of toch proberen, ook een goed idee om haar uit te nodigen en hun te laten gaan shoppen. je dochter lost het goed op, ze is al een kleine volwassen meid, hopelijk word het voor iedereen leuk opgelost
Gingen jullie niet op uitwisseling naar het buitenland? Ik zat op mijn 15de op een blauwe maandag in Zweden bij een wildvreemd gezin, bij een wildvreemd meisje (dat ook nog niet echt goed Engels kon), en moest ook een hele week mee optrekken 24/7. Bij ons op school werd juist op gestuurd dat bij zulke bijzondere gebeurtenissen kliekjes uit elkaar worden gehaald. Want hechte vriendinnen beperken je alleen maar in het verder-kijken-dan-je-neus-lang-is. TS, ik snap dat je dochter teleurgesteld is, maar ik denk dat ze op deze manier juist een hele goed kans krijgt op een echt leuk avontuur. Zo leert ze het gastgezin ook wellicht goed kennen, en krijgt ze een nieuw vriendin erbij.
Adi, je hebt gelijk, het is ook raar dat de school het zo laat gebeuren (kiezen). Dat kunnen ze beter niet doen! Zo zijn er natuurlijk altijd een paar de klos en dat is gewoon niet leuk. Even een beeld rechtzetten: Meisje S. heeft 2(!) klassen overgeslagen, en is onlangs in mei 12 geworden. Iris wordt 28 juni 14, is zelfs nog een vroege leerlinge! Op die leeftijd is dat best een groot verschil, en ondanks dat S. gewoon erg slim is, ze is ook nog maar gewoon 12, en het is dan ook wel moeilijk om echte vriendinnen in de klas te vinden. Mijn dochter vind haar gewoon wel aardig maar meer niet. Dat is toch niet zo gek? Ze zei gisteren: de vriendinnen van S. zitten nog op de basisschool. En ons Iris heeft dus wel wat oppervlakkige vriendinnen in de klas (waar ze dus wel eens mee samenwerkt) en die had ze opgeschreven. Plus het ene meisje wat atheneum doet (Iris gymnasium), daar gaat ze wel aardig mee om, zat ze vorig jaar nog bij in de brugklas. Haar echte vriendinnen zitten nl op het vmbo....ze laat dat meisje S. echt niet vallen, maar ik denk dat ze het gevoel heeft dat ze ook een bekend iemand nodig heeft daar.
Ik snap de teleurstelling wel!! Maar ... kinderen moeten ook leren dat ze niet de hele wereld naar hun hand kunnen zetten! Met vriendinnen gaan is natuurlijk leuker, dat begrijp ik, maar het is ook makkelijker, veiliger en vertrouwder. Maw: er moet nu wat harder gewerkt worden aan een nieuw meisje leren kennen. Dat hoeft niet per definitie niet leuk te zijn! Ik vond dat altijd juist wel spannend! Door met mensen van diverse pluimage om te gaan, leer je juist hoe de wereld werkt. Als je je hele leven slechts optrekt aan een paar mensen, zal de wereld voorspelbaar en dus saai zijn. Vertel haar dat maar!
Dat geloof ik meteen! 2 jaar is een enorm verschil op die leeftijd. En daarnaast vind ik het echt knap dat de ouders van S. een 12jarige een week naar Engeland durven te sturen. Een kind kan heel intelligent zijn en super goed leren, maar ze is blijft maar 12 jaar, blijkbaar ook in haar gedrag.
Natuurlijk denken docenten er over na wie ze bij wie zetten. Misschien hebben ze juist bewust jouw 2 jaar oudere dochter bij dat 2 jaar jongere meisje gezet. Ieder nadeel heb zijn voordeel.
Dit zou de dochter van ts ook vast prima hebben gevonden, maar dan wel als ALLE vriendinnen'kliekjes' uit elkaar werden gehaald. Dat is hier het hele punt, iedereen mag met vriendinnen naar Engeland en alleen ts haar dochter niet! Ik snap de dochter van ts dus wel, en vind dat ze het prima probeert op te lossen!
Maar het is natuurlijk in contrast met de andere meisjes, die allemaal wél bij de door hen gekozen vriendinnen komen. Als iedereen nu bij een relatief onbekende komt, is het weer een heel ander verhaal.
Is het niet gewoon zo geweest "schrijf je voorkeur op, en we gaan ons best doen om iedereen volgens wens in te delen". Kan me namelijk voorstellen dat als je je voorkeur uitspreekt en het is beloofd dat je dan net zo goed zelf je groepje in kan delen. Ik vind dat de dochter het goed heeft opgepakt, maar dan nog zou ik mijn dochter op het hart drukken dat "life is like a box of chocolates, you never know what you gonna get" (om nog maar eens een Gump-analogie de wereld in de strooien ... ).
Snap het best hoor, qua leren zitten ze op hetzelfde niveau maar hun beleefwerelden liggen waarschijnlijk in compleet andere dimensies. Dat zien we hier ook met onze zoon (klas overgeslagen), hij is nog in de bob de bouwer fase terwijl de rest dit kinderachtig vind.
Jaaaa vanmiddag kwam de klasseleraar naar mn dochter toe en het is zonder problemen geregeld!!! Zonder dat ik me er mee bemoeid heb haha, was ik toch al niet van plan hoor. De 4 dames komen hier zaterdagmiddag gezellig plannen maken enzo. Eind goed, al goed. Iedereen tevreden.