Meer dan wat er genoemd is, heb ik ook niet qua tips. Hier gelukkig absoluut geen sloper, al kan ze weleens boos worden op de iPod/tablet en erop slaan, maar dan is ie uiteraard voor een poosje ff weg. Poppenhuis zou ik idd opruimen voor een tijdje. Kun je er niet normaal mee spelen? Dan speel je maar niet! Alle prullaria waarmee geklooid wordt, gooi ik net als Boommm ook weg.. Echt heel lastig en frustrerend zeg, sterkte en succes ermee!!
Ik ga zeker Dat van dat baby speelgoed is misschien wel een goed idee waar ik zeker de oudste iets mee duidelijk kan maken.. Die ga ik onthouden!
Zelf opruimen moet ik inderdaad strenger in zijn. Zou de oudste echt het bedrag en daarvoor zoveel klusjes doen, snappen? Dat is toch al rekenwerk.. Ik ga het wel proberen. Bedankt voor de tip!
Zou het helpen om ze eerst buiten helemaal los te laten gaan? Dan kunnen ze daar lekker wild en ruig en vies spelen en dan hebben ze daarna misschien iets meer rust en concentratie om binnen 'netjes' te spelen?
Het poppenhuis is echt een gigantisch ding. Alleen het uit en in elkaar zetten ervan kost mijn man ruim 2 tot 2,5 uur. Ik ga even kijken of hij dat vanavond kan verplaatsen naar de kelder en anders zet ik het wel te koop. Kost echt teveel moeite om het uit en weer in elkaar te zetten.. of ik moet het opbergen tot we verhuizen.. Maar dat is pas over 1 jaar..
Maar een kind van 2 met een ipad terwijl jij er niet naast zit? Dat zie ik hier echt niet gebeuren hoor, hier mogen ze heeeel zelden op mijn ipad maar dan zit ik er echt naast.
Nog niet alles gelezen, maar mijn tip is denk ik dat ik iets zou geven wat echt kapot mag. Of iets wat na het slopen de bedoeling is weer opnieuw opgebouwd te worden. Blijkbaar is het proces van slopen leuk. Sommige kinderen vinden het ook leuk om van niets weer iets op te bouwen. Zou ze dat leuk vinden? En is ze gevoelig voor zakgeld? Dan moet ze bijbetalen van wat er stuk wordt gemaakt. Ik zou haar echt even pakken op wat ze het liefste doet en dat verbieden. Zoals geen tv, eerder naar bed oid
Nja ik zou het speelgoed weghalen dan... Als je niet normaal kan spelen dan maar niet... morgen kunnen ze het dan weer opnieuw proberen
Ik heb trouwens wel eens de hele slaapkamer van mijn zoon leeggehaald omdat hij dingen ging slopen. Alleen zn bed en kast stonden er nog. Beneden net zo. Alles ging zo de schuur in. Geen tv meer. En toen was het wel heel saai zonder alles en daar was hij erg gevoelig voor.
Ik denk dat je meer toezicht moet houden... Op de iPad laten spelen en huishoudelijke dingen gaan doen is geen toezicht houden. En begrijp ik goed dat je je kind boven alleen met krijtjes en een kleurboek aan de gang laat gaan...? Dan vraag je er ook wel een beetje om hoor Hier word alleen aan tafel gekleurd, beneden.
Wbt die iPad.... Hebben ze een spaarpot, met eigen centjes erin? Ik zou er een deel uithalen, als het indruk maakt
Ze is 5 dus niet meer heel erg klein... hoe consequent ben je? Als je afspraken maakt en ze houden zich er niet aan, wat gebeurt er dan? Staan op een Ipad?? Nou dan word ik pedagogisch niet zo verantwoord hoor... zijn ze helemaal gek geworden?? Ik zeg haar slaapkamer leeg trekken, heeft niets meer om te slopen! Lijkt wel of ze haar energie niet kwijt kan, speelt ze veel buiten?
Ik bedoel natuurlijk niet dat je concreet 500 euro laat afbetalen. Maar je maakt op een poster duidelijk wat zo'n iPad waard was in termen die zij begrijpen, en je laat hen dat 'afbetalen'. Ik zeg maar iets: je maakt een blad met daarop 10 vakjes naast 'sokken sorteren'. 10 naast 'tafel afruimen'. 10 naast ' stofzuigen'... En je laat hen dat allemaal op een relatief korte termijn afwerken. Geen idee hoor, ik bedenk ook maar iets...
Heb je al eens een gesprek gehad met de oudste waarom ze het doet? En dan niet "waarom doe je het?", maar "je doet dit omdat ..... ". En geeft ze dan aan dat het leuk is? 5 jaar is doorgaans oud genoeg om te snappen dat je dingen niet kapot mag maken etc. Op de muur kleuren? Onder toezicht de muur zelf schoonmaken, voor zover mogelijk. Net zoals troep maken = zelf opruimen. Vind je dochter het vervelend? Tja vind jij ook Maar het zij directe gerichte consequenties. Mijn 4 jarige krijgt ook te horen dat als hij niet normaal met speelgoed kan spelen, dus slopen, hij blijkbaar te jong is voor dit speelgoed en het dus niet meer mag. Dat betekend dus ook dat als zij niet normaal op haar kamer kan spelen ze ook niet meer op haar kamer mag, ze is immers niet oud genoeg ervoor. En blijf wel consequent! Enerzijds zeg je dat ze de ipad onder toezicht gebruiken, maar anderzijds zeg je dat je het huishouden moet doen. Zolang jij niet in hun zicht bent ben je niet onder toezicht. En mogen ze het dus niet. En die poppenhuis, sorry hoor, maar waarom zou je dat elke keer maken terwijl zij het uit elkaar halen? Daarmee geef jij, indirect, aan "het is niet erg, ik maak het wel weer". Ik denk dat je de oudste al veel meer eigen verantwoordelijkheid moet geven en dat jij daar veel consequenter in mag zijn. Jij sloopt=jij maakt, jij maakt rommel=jij ruimt op, jij maakt iets vies(muren kleuren)=jij maakt schoon. Alle tijd en energie die je daarmee nu in je oudste stopt ziet de jongste ook. En die kan, aangepast op haar leeftijd, ook al mee helpen. Dan leer je die gelijk ook wat voor gevolgen iets heeft en leert hoe het wel kan. Omdat je nu al zo ver bent dat ze dit al als geaccepteerd gedrag zien (anders doen ze het niet) zal het waarschijnlijk best wat tijd en energie kosten. Maar uiteindelijk is het echt wel haalbaar.
Is het een idee om ze speelgoed te geven dat bedoeld is om te slopen? Bijv lego? Samen bouwen en als ze het daarna per se willen slopen.... Be my guest.... lego krijg je ook haast niet echt kapot (moet je alleen geen technisch lego geven natuurlijk)
Wat ik me afvraag: wat doet ze op school? Sloopt ze dan ook dingen of weet ze dan wel hoe je met spullen omgaat? Of als ze bij andere kinderen speelt?
Hier hebben de oudste twee (3.5 jaar en bijna 3) een eigen iPad die ze zonder mijn directe toezicht mogen gebruiken, maar dat gaat altijd goed. Zou idd babyspeelgoed geven, vind ik wel een goede! En inderdaad pakken waar het echt 'pijn' doet, kijken ze graag tv? Dan een poos geen tv meer. Hier hebben we ook een poosje de tv uit de woonkamer gehaald en in de kelder gezet omdat ze er elke keer zo om zeurden, maakte heel veel indruk haha.
Als je iets onder toezicht doet moet je er ook echt naast gaan zitten. Met de stiften mag ze(ze 2,5 jaar) hier alleen aan tafel met een schort om en dan zit ik er echt naast aan tafel. Gooit ze de stiften op de grond, worden ze opgeruimd. Volgende keer beter. Maar ik vraag me wel af wat voor speelgoed ze hebben wat ook echt stuk kan. Ik zie hier in de kamer vrij weinig liggen wat echt stuk kan. Misschien komt dat omdat mijn dochter nog kleiner is? Hiier liggen alleen 'harde boekjes'. Andere heb ik ook, maar die lezen we samen. Anders gebeurd het wel eens dat ze gaat scheuren(hetzij per ongeluk/hetzij expres). De laatste dagen begint ze soms met spullen te gooien. Alles wat ze gooit pak ik af, krijgt ze de dag erna terug.
Ik denk ook dat ze te veel energie hebben. Ik zou lekker met ze ravotten buiten en als ze binnen spelen ze speelgoed geven dat tegen een stootje kan. Mijn dochters zijn ook 5 en 2, maar die kunnen zonder mijn directe toezicht echt wel op de iPad. Mijn oudste wordt heel kriegel van te broos speelgoed. Zo'n poppenhuis met poppenmeubels die makkelijk om kunnen vallen, ze zou daar geirriteerd door raken. Lego is een geweldige hit hier, van kleuren wordt ze ook rustig. Maar knutselen houdt ze maar 10 min vol, daarna begint ze ook geirriteerd te raken en bijv. als het even niet lukt, alles weg te gooien. Ik reageer daar altijd op, ze moet het zelf opruimen. Consequenties verbinden aan hun acties en dat echt volhouden. En ze ook veel 1 op 1 aandacht geven. Meespelen, voorlezen... half uurtje is soms al genoeg.
Ik denk dat het begint met reele verwachtingen hebben. Een poppenhuis dat gigantisch groot is en uit heel veel kleine onderdelen bestaat, is dat wel bedoeld voor zulke jonge kinderen? Een grote-mensen-ipad zelfde vraag. Tekenen, is dat iets om op de eigen kamer te doen, of binnen het zicht van ouders aan de eetkamertafel? Ik ben wel van mening dat je huishouden zou moeten kunnen doen terwijl de kinderen spelen. Je hoeft niet altijd naast ze te zitten en ze in de gaten te houden. Maar voor de momenten dat je niet samen met ze speelt, geef je ze speelgoed dat geen kwaad kan. Speel je wel samen, dan kunnen ze best met stiften of ander grote-kinderen-speelgoed. En wat anderen ook zeggen: als uit-elkaar-halen iets is wat ze heel leuk vinden, zoek speelgoed dat juist daarvoor bedoeld is. Constructiespeelgoed bijvoorbeeld. Hoe ga jij om met speelgoed dat kapot is gegaan: vervang je dat, of is het jammer-de-bammer, dan maar geen pop/kleurboek/... ? De boodschap die je ze geeft met het keer op keer repareren van het poppenhuis is inderdaad: 'het is niet erg dat je het kapot hebt gemaakt, het heeft geen consequentie, morgen mag je er gewoon weer mee'. En hoe gaan ze om met dingen die ze zelf gemaakt hebben? Zijn ze daar wel zorgzamer mee? Dan is het een idee om meer dingen zelf te maken. Een lappenpop, een poppenhuis van een oude schoenendoos, poppetjes van kurk die ze zelf beschilderen met kleertjes en gezichtjes. Speelgoed hoeft er niet gelikt uit te zien voor kinderen om betekenisvol te zijn. Een scheve knuffel, zelf gemaakt, roept vaak veel meer zorgzaamheid op dan een 1000-in-een-dozijn knuffel uit een winkel. Succes met zoeken naar een oplossing voor de situatie!