al was het wat mij betreft niet echt off topic. maar wel beetje overdadig aanwezig inderdaad. dus.. Leuke boeken voor vlotte jonge lezers gezocht komt u maar
Op welk niveau zit je dochter met lezen? Mijn dochter zit in groep 4, maar leest op niveau E5 / M6 Waar ik tegenaan loop is dat als je boekjes wil hebben die haar uitdagen, er soms ook dingen instaan die niet voor haar geschikt zijn. Dolfje weerwolfje, boeken van Floor, boeken van Paul van Loon, Pinkeltje, Mees Kees. Wij gaan geregeld naar de bieb en dan zoekt ze een stapel uit.
hier inmiddels zo goed als avi-uit in groep 5. maar in ander topic ontspon zich een hele discussie over boeken die eindigde met het verzoek dat elders te doen.. Vandaar dit topic. hier leest mijn morgen 8-jarige .. Harry potter, de grijze jager maar ook graag Paul van loon, de waanzinnige boomhut en allerlei andere spannende verhalen. ik laat stiekem de bieb ook weleens helpen as ik twijfel.. Sinds ze eenmaal doorhebben dat ze ECHT zo goed leest zijn ze graag van dienst
Hier een dochter (van 6) die ongeveer M7/E7-niveau leest... Op dit moment leest ze vooral Penny´s... De bieb hier is helaas maar klein en echt veel interessants staat er helaas niet tussen of heeft ze al uit... Tips zijn dus van harte welkom! Boeken als Dolfje Weerwolfje en Geronimo of Thea Stilton vindt ze niet leuk, boeken als Mees Kees en Superjuffie leest ze bij gebrek aan beter, Pluk van de Petteflet en Pluk en de dieren vond ze wel erg leuk.
Hier is de waanzinnige boomhut een nieuwe favoriet! Thea Sisters zijn ook al een tijd een hit en blijven leuk. Ze is nu mijn oude boeken aan het lezen: Saskia en Jeroen, Floortje Bellefleur en dat soort boeken. Niet heel erg moeilijk, maar wel weer nieuw en daarmee leuk
Hier ook een vlotte lezer... van de zomer heeft ze de gehele waanzinnige boomhut boeken reeks gelezen + die over het menselijk lichaam van dezelfde schrijver. Penny's vindt ze ook heerlijk om te lezen. Maar ook heel simpel prentenboeken. Ik vind het best moeilijk boeken voor haar te vinden die aansluiten bij haar sociaal emotionele leeftijd. Mijn zoon was eind groep 4 avi uit maar houdt totaal niet van lezen. Het enige wat hij hier thuis leest zijn donald duck pockets, of informatieboeken.
Hier zijn dat ook eigenlijk wel de favorieten verder. Een atlas, geschiedenis boek zoals van nul tot nu en Anne Frank, boeken over de natuur, het sterrenstelsel etc. Ze vergaart het liefste zo ontzettend veel informatie haha.
Hier een zoon van net 6 die dol is op lezen. Hij heeft tot nu toe eerst alle avi 3 t/m 5 gelezen in de bieb [kleine bieb], een aantal boeken van Paul van Loon [alle avi boeken en Dolfje Weerwolfje, de overige vindt ie nog eng], een paar boeken van heksje Lilly, 'wist je dat' boeken [heel leuk!], en is de laatste weken verknocht aan moppenboeken en stripboeken. De boomhut reeks heb ik besteld bij de bieb, denk dat dat een groot succes zal worden.
Mijn dochter va 8 is ook een enorm leesbeest. Ze blijft Harry Potter herlezen (nu al voor de 5de keer), ze vond de reeksen Heksen van Fantasia en Prinsessen van Fantasia super, de boeken van Marc De Bel (o.a. Kriegeltjes), en verder ook Roald Dahl (Matilda was nu bijna 3j geleden haar eerste echte leesboek, gevolgd door de Heksen) en David Walliams (Oma Boef, Joe Biljoen...). Ze heeft ook de volledige reeks van De Vijf gelezen (van Blyton, wel al oud maar ze las ze graag), en enkele van onze oude jeugdboeken (Jan, Terlouw, Thea Beckman!). Oh, en Raveleijn van Paul Van Loon kreeg ze voor haar 6de verjaardag en dat herleest ze elk jaar opnieuw met veel plezier. Maar ze verslindt echt alles (ook de voorleesboekjes van broer en zus, AVI boekjes van neefjes en nichtjes, strips,...), en aan zo'n tempo dat ze wel moet herlezen want ik hou haar niet bij met boeken aanslepen (laatste 2 weken vakantie zijn we 4 keer naar de bib "gemoeten". Wat las ze recent nog zoal? De boeken van de Ghost Rockers, enkele boeken van Mark Tijsmans, de Seekers reeks (Erin Hunter)...
Mijn dochter is helemaal verslingerd aan Geronimo Stilton en wil niet veel anders lezen. Ja de waanzinnige boomhut serie vond ze erg leuk maar dat was maar kort leesvoer natuurlijk. Het wordt wel lastig nu om nog boeken te vinden bij de bieb van Geronimo Stilton die ze nog niet heeft gelezen, al leest ze de Fantasia boeken wel graag meerdere keren.
Dochter was eind groep 3 AVI-uit. Was toen nog 6. Las destijds wat Roald Dahl, en vooral heel veel Janneke Schotveld (en die leest ze nog steeds heel vaak opnieuw!) Nu is ze net 9 en zit in groep 7. Mede omdat ze groep 6 heeft overgeslagen en ze nu in een combi 7/8 zit is alles wat meer in balans gekomen. Op school leest ze nu het geheim van Cornwall, en haar boekenbeurt gaat ze doen over Soldaat Wojtek van Bibi Dumon Tak. Dat is wel een heftig waargebeurd verhaal, ze moest er soms echt om huilen. Verder leest ze toch het liefst Donald Ducks, en dan pluist ze alle woordgrapjes uit. Ze loopt op taalgebied minimaal 3,5 jaar voor (meer konden ze niet toetsen), maar omdat ze sociaal emotioneel ook steeds meer aan kan komt het toch wat meer in balans. Voorlopig kan ze nog vooruit, we hebben hier ergens tussen de 2000 en 3000 boeken in de kast staan, veel informatief, maar ook veel jeugdromans (Thea Beckman compleet etc)
veense: Lastig is dat he.. Maar merk hier dat het toch eigenlijk heel snel makkelijker gaat qua boeken uitzoeken. ze is meer into dingen als verliefd en vind steeds minder te eng. en wij worden er natuurlijk ook steeds handiger in.. lezen jullie ook nog voor trouwens? wij lezen nu samen geheimen van het wilde woud van tonke Dragt. Dat vindt mama namelijk ook fijn leesvoer en samen lezen blijft gewon leuk ondanks dat ze het prima zelf kan vanochtend "Vet Oud Europa" uitgepakt.. En spontaan het andere ingepakte kado vergeten enige wat we er nog uitkregen was "ok, pagina 22.." En daarna was het stil. (ik heb even gespiekt... Dat is het hoofdstuk over de Grieken en Romeinen ) dus dat boek is nu mee naar school.. Daar verder lezen.
Ik lees niet vaak meer voor eigenlijk omdat ze meestal gewoon zelf wil lezen maar lees haar nu toevallig de ijsprinses van Thea Stilton voor. Als ik een boek voorlees is het vaak de helft want dan wordt het haar te spannend en kan ze niet wachten tot ik weer verder ga en leest ze de rest dus zelf
Mijn zoontje, ook groep 5 en AVi uit, vindt De boomhut van 13 verdiepingen (of zoiets) en alles van Geronimo Stilton erg leuk. Van die boomhut heb je nog meer varianten ook geloof ik. Ook Roald Dahl is vaak een succes, ik heb een aantal boeken voorgelezen, vanwege zijn broertje van 6 die nog niet zo goed zelf kan lezen. De boeken van Paul van Loon vinden ze ook erg leuk allebei. Verder leest hij momenteel vooral heel veel Donald Ducks. We hebben via marktplaats een aantal oude jaargangen gekocht voor een paar euro en hij verslindt ze gewoonweg. Hij citeert er zelfs te pas en te onpas uit, haha. Ik lees hier trouwens dat sommige kinderen van 8 al Harry Potter lezen. Vinden jullie dat niet wat te eng voor ze?
Hier hebben we ook maar een kleine bibliotheek, maar je kunt ook boeken bestellen uit andere aangesloten bibliotheken. Wordt de keus weer wat groter. Of eens naar een andere bibliotheek gaan. Mijn oudste begint net met lezen, maar dit probleem zie ik straks hier namelijk ook wel komen.
De waanzinnige boomhut is hier ook verslonden (alle vier), maar andere soortgelijke boeken vindt ze niets. Roald Dahl ook (nog?) niet. De vijf staat hier compleet in de kast, maar vind ik haar echt nog te jong voor. Informatieve boekenleest ze sporadisch. Het is wat dat betreft echt nog wel een 'meisjesmeisje', ze leest het liefst boeken over dansen, prinsessen en paarden ed. Ik las hier iemand die zelf boeken wil gaan schrijven: ik heb dat plan ook. Alleen geloof ik dat ik daar pas aan toe kom als mijn eigen kind er niets meer aan heeft...
Nou ze heeft nu de eerste 2 delen uit... En inmiddels heeft ze de grijze jager gevonden dus de engste boeken heeft ze nog niet gehad. Maar bovenal.. Vindt ze ze wel erg spannend maar niet eng. Realistisch enge boeken (dieven, moordenaars, kidnappers..) krijgt ze serieuze slapeloze nachten en daarna nachtmerries van overigens. Maar fantasy... Is ze heel simpel in, dat is nep. Leest ze graag.. Ze duikt dan helemaal onder d'r dekbed want het is eng. Maar zodra ze stopt met lezen is er ook niks meer aan de hand. Dus ik let wel op wat ze leest.. Maar Harry Potter mag van mij wel. Ervaring is ook dat ze boeken gewoon weglegt als er iets niet goed mee is.. Of dat ze ze dan overdag op de bank leest als ze heel spannend zijn. Maar ik maak me niet heel erg zorgen verder. Ga ook altijd mee naar de bieb.. Dus ik heb behoorlijk zicht op welke boeken ze uitkiest.
Dat doe ik ook. Maar toch weer een extra barrière. Vooraf even een boek door kunnen bladeren werkt fijn met uitkiezen en ook fijn als je niet minstens een half uur hoeft te reizen voor de bieb...
Wij gaan af en toe naar de grote bieb in de stad... Maar je kunt ook boeken reserveren en dan worden ze gewoon naar de lokale bieb gestuurd. Verder de mazzel van in de grote stad wonen... 2 kleinere vestigingen allebei op een kwartiertje fietsen. Dus daar wisselen we ook weleens tussen. Ene vestiging zit overigens vlakbij school.... Dus dat is practisch. Maar bijv volgende delen lenen.. Vind ik dat reserveren toch wel HEEL handig hoor. De kans dat je de hele serie opvolgend kunt lenen in ons kleine biebje is heeeeeel klein volgens mij. Bedenk me net nog een leuke en heel spannende serie.. Vreselijk enge verhalen van Chris Mould. Behalve spannend is het ook echt heel leuk en grappig geschreven. Geen aanrader als je kind nachtmerries krijgt van spoken overigens.
Weet ik (zelfde stad ) en dat doe ik dus ook, maar ik had het toch fijner en makkelijker gevonden als de bieb hier groter was geweest (en ruimere openingstijden had gehad...).. Ik vind het zelf fijn om boeken vooraf in te kunnen zien en ik merk dat J. dat ook heeft. Nu reserveer ik vaak veel (en moet dan soms weken wachten tot het er eindelijk is...) en dan gaat een groot deel ongelezen terug. Werkt wel, maar ideaal is het in mijn ogen niet.