Sinds een jaar wonen wij in een sociale huurwoning. Toen we hier kwamen kijken, zagen we al dat de achtertuin flink verzakt was. Om de achterdeur fatsoenlijk uit te komen, ligt er een soort ijzeren verhoging. Maar dat is dan als nog een flinke afstap. Dan bestaat de achtertuin uit drie gedeeltes waarbij het steeds lager wordt, denk aan iedere keer een (flinke) traptrede. En om van de tuin in het achterpad te komen, staan we eerst op een pallet en dan de afstap naar het pad. Dat is achter ons huis dus ook flink verzakt. Totaal onpraktisch dus, met kleine kinderen, fietsen, kliko's enz. al die afstapjes af te moeten. Nu willen wij dit dus gaan aanpakken, want ook de schuur en schuttingen vallen van ellende uit elkaar. We vragen ons alleen af wat de rol van de verhuurder in dit verhaal is? Ik heb wel gelezen in de brochure voor huurwoningen met tuin dat de huurder verantwoordelijk is voor bijvoorbeeld onkruid, snoeien van bomen en achterpad / steegje netjes houden, maar er staat niets over verzakte tuinen.
Lijkt me iets voor de verhuurder. Jij houdt t netjes bij, maar hier kan je niets aan doen. Kan je geen contact met hen opnemen?
Mijn moeder, die ook een sociale huurwoning heeft, had ook een hele verzakte tuin. Zij was (en is) zelf verantwoordelijk voor het tuinonderhoud, waar dan dus ook het ophogen van de tuin bijhoort. De woningbouwvereniging stelt wel zand ter beschikking om te kunnen ophogen. Maar het (laten) ophogen moet ze dus zelf verzorgen en bekostigen.
Oké, dank voor de reacties tot nu toe. Ik las zojuist dit: https://www.woonbond.nl/vraagbaak/wie-moet-verzakte-tuin-verhelpen Maar vraag me wel af of het in de praktijk ook echt zo gaat..
In het algemeen komt tuinonderhoud, vergelijkbaar met onderhoud in huis, voor de rekening van de huurder. Kleine herstelwerkzaamheden zoals een kapotte schutting of kapotte tegels moet de huurder voor zijn rekening nemen. Een verzakking in de tuin, waardoor het bijvoorbeeld lastiger wordt om gewoon je achterdeur uit te stappen is een gebrek, en deze moet de verhuurder voor zijn rekening nemen. Wellicht is er nog wel een verschil per verhuurdersvereniging dat weet ik niet zeker, maar ik heb het een paar jaar geleden voor mijn schoonouders uitgezocht en toen een brief naar de woningbouw gestuurd o.v.v. “gebrek” en toen heeft de woningbouw de tuin opgehoogd Ik zou dus gewoon een brief sturen. Wie niet waagt....
Ik werk bij een woningcorporatie. Bij ons zou je het zelf moeten doen. Een brief sturen en het daarin als gebrek benoemen zou bij mij niet werken. Die moet ik afwijzen en je verwijzen naar de huurvoorwaarden. Proberen kan natuurlijk altijd, want niet elke corporatie heeft dezelfde huurvoorwaarden.
Dan hangt het dus inderdaad van de woningcorporatie af Had denk ik ook handig geweest om het aan te kaarten bij bekijken van de woning of niet? Omdat TS zegt dat het echt flink verzakt is, een ijzeren opstapje bij de achterdeur plaatsen lijkt mij dan niet afdoende....
Het verschilt inderdaad per woningbouw vereniging. Sommige stellen ophoogzand beschikbaar. Het ophogen is dan wel voor eigen rekening.