Hoe goed op gang krijgen?

Discussie in 'Borstvoeding' gestart door leolientje, 30 jan 2015.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. leolientje

    leolientje Actief lid

    7 aug 2011
    442
    0
    0
    NULL
    Gorinchem
    Het onderwerp zegt het eigenlijk al.. wat hebben jullie gedaan (of niet gedaan) om de borstvoeding goed op gang te krijgen? En hoe lang duurde dat? Hoe vaak deden jullie aanleggen de eerste dagen/weken?

    Ik vraag dit omdat ik heel graag borstvoeding wil geven bij de tweede. Bij de eerste kreeg ik het niet goed op gang, ondanks fanatiek aanleggen en kolven. Ik denk achteraf dat het komt omdat mijn zoon al vrijwel meteen werd bijgevoed met de fles en hij daarom de borst niet meer goed pakte, maar ik weet het niet zeker. Ik kreeg de productie niet goed op gang en het liep snel terug, waardoor ik er uiteindelijk ook klaar mee was.

    Ik zou het zo mooi vinden als het bij de tweede wel zou lukken! Wie heeft er tips?
     
  2. Raket78

    Raket78 Fanatiek lid

    7 dec 2011
    3.002
    1.139
    113
    Vrouw
    Canada
    Meteen flesje geven kan zeker een reden zijn waardoor borstvoedingsdoelen niet worden behaald. Dit is zelfs de meest voorkomende reden. Maar zeker niet de enige. Verkeerde voorlichting, onvoldoende begeleiding, voeden op schema (vooral schema's op kv gebaseerd; borstvoeding is anders en moet anders worden benaderd), niet optimaal aanleggen en problemen met het tongriempje zijn voorbeelden van andere redenen. Vaak is het ook een combinatie van meerdere factoren.

    Wat ik heb gedaan is bij elke kik of teken van honger aanleggen, en op zijn minst iedere 2 à 3 uur. Mijn borstvoeding kwam wat later op gang (lang verhaal; eenmaal op gang had ik een prima productie maar het duurde dus wat langer) en ik heb de maatregel genomen om na iedere voeding 10 minuten na te kolven met een goede dubbelzijdige, elektrische kolf. Niet langer dan dat. Kolven om productie op gang te brengen is vaak niet nodig, maar in mijn geval was het wel superhandig.
    Zolang je kindje niet meer dan 10% afvalt na de geboorte, zolang je kindje daarna weer begint met aankomen en binnen 2 weken weer over het geboortegewicht is, en zolang er voldoende plasluiers zijn, is het niet nodig om bij te voeden. Dus een kindje een aantal dagen vaak komt en uren per dag onverzadigbaar lijkt, is een reden tot opnieuw aanleggen, dit heet clusteren/regeldagen en is bedoeld om de productie op te krikken.
    Mocht je toch voor de beslissing tot bijvoeden komen te staan, kies dan liever voor fingerfeeding/cupvoeding. Dit voorkomt dat je kindje gewend raakt aan het zuigen aan de fles en er tepelverwarring ontstaat.

    Tot slot wil ik borstvoeding.com aanraden als Nederlandstalige bron van informatie, daar staat veel info van onschatbare waarde op. Kellymom is een goede Engelstalige bron.
     
  3. Zoe123

    Zoe123 VIP lid

    9 feb 2013
    11.815
    5.951
    113
    Vrouw
    -beval je in het ziekenhuis? Geef meteen aan dat je graag wil dat de borstvoeding slaagt. Dus: niet aanbieden om s'nachts een flesje te geven zodat jij kan slapen (dat deden ze bij mij wel, heel goed bedoeld maar nee....fout!), geen flesje geven na de geboorte. Vraag of de LK even aan je bed komt, die werkt (als het goed is) toch ter plekke
    -beval je thuis? Geef aan dat je een kraamhulp wil die pro-bv is.
    Die snapt dat als je kindje afvalt,dat heel normaal is, en er dus ook geen fles in hoeft. Is bijvoeden echt noodzakelijk, dan via fingerfeeding, zodat de kans op tepel/speen verwarring klein is.
    Zet wel al het telefoonnummer van een LK in je mobiel, en aarzel niet om die te bellen indien nodig.

    Als je kindje geboren is: laat haar zelf je tepel zoeken.
    De eerste dagen gaat het echt om hele kleine hoeveelheden die ze drinken, een theelepel colustrum om mee te beginnen.
    Dus: heel vaak aanleggen, bij elke kik of zucht. De eerste periode kan dat wel 12 keer per dag zijn. Dat hoeft niet, sommige baby's hebben heel snel de smaak te pakken, maar zo niet, geen probleem.
    Natuurlijk kan het zijn dat het toch even duurt voordat de boel op gang komt. Dan is wat nakolven met een Medela Symphony een goed idee.
    En tenslotte, bij twijfel: bel een lactatiekundige. Gewoon om even te bespreken hoe het gaat, wat je plan van aanpak is als het niet helemaal lekker loopt. De meeste verzekeraars vergoeden in ieder geval een deel van een consult, zeker in de kraamweek.
    Het grootste "gevaar" zit hem in zelf aanmodderen. Dat is bijna altijd de weg naar stoppen.

    Heb je bij je oudste van te voren een beetje wat gelezen?
    Zo niet, koop dan een boek, of kijk eens rond op www.borstvoeding.com.
    Wel wat fanatiek soms, maar vol met duidelijk uitleg, en begrijpen hoe borstvoeding werkt is al het halve werk

    Succes, en geniet nog even van het mensje in je buik:)

    @ raket wahahahaha we schrijven hetzelfde verhaal
    in andere woorden :D
     
  4. leolientje

    leolientje Actief lid

    7 aug 2011
    442
    0
    0
    NULL
    Gorinchem
    Super bedankt dames!

    Nee ik heb me er bij de eerste totaal niet in verdiept, was ook erg jong (22) en had eigenlijk geen idee. Ik had een super kraamhulp, maar die deed hem wel meteen de eerste dag al bijvoeden met de fles. Heeft daarna wel geholpen het alsnog op gang te krijgen, maar denk dat het al te laat was.

    Ik heb inderdaad al eea gelezen op borstvoeding.com, dat scheelt! De kraamhulp die ik nu krijg is een bekende, dus dat maakt het ook makkelijker.

    Ik weet alleen weinig van de lactatiekundige, werkt die in het ziekenhuis of hoe moet ik dat zien?
     
  5. Zoe123

    Zoe123 VIP lid

    9 feb 2013
    11.815
    5.951
    113
    Vrouw
    De Lk is een specialist op het gebied van borstvoeding. (dus niet iemand die even een cursusje heeft gedaan, om uberhapt aan de opleiding te beginnen heb je een vooropleiding/ervaring nodig van hier tot tokio..). Hoe goed ze het ook bedoelen, de kraamhulp/vk zijn vaak niet de personen die je kunnen helpen als er vragen zijn die wat gecompliceerder zijn. Of als er opstartproblemen zijn. Op dit forum lezen we heel vaak hoe mama's echt tenenkrommende adviezen hebben gehad, waardoor ze heel veel moeite hebben moeten doen om de bv toch te laten slagen, of gewoon gestopt zijn...jammer!

    Voor zover ik weet hebben de meeste ziekenhuizen een LK in dienst. Bij mijn CB hadden ze er ook een.
    Daarnaast werken ze natuurlijk gewoon vanuit eigen praktijk.
    Waar vind ik een lactatiekundige IBCLC bij mij in de buurt? | NVL - Zoekfunctie lactatiekundingen
    IBCLC geschoold is wel een pre!

    Ik had het met mijn meiden niet gered qua bv zonder de hulp van de LK (zoon was een natural hahaha) :)
     

Deel Deze Pagina