Mama van 2 kids: ik denk dat je gelijk hebt, op de leeftijd na. Die gewenning treedt pas veel later op... Zoals je je eerdere berichten schrijft, lijkt het net alsof je je baby ook niet troost met een speentje of knuffel, maar dat je je baby laat huilen... Ik vind het belangrijk te reageren op de behoeften van mijn kindje. Als die behoefte enkel een speentje is, is dat ook goed. Ik denk ook niet dat je er maar eten in moet stoppen, omdat het wel honger zou hebben. Goed luisteren naar je kindje is erg belangrijk, zodat je de signalen kunt onderscheiden. Maar zoals door anderen al gezegd: doorslapen is geen streven an sich en komt vanzelf met de tijd. Daarvoor hoef je je baby niet te laten huilen.
Oh die kleintjes van 12 weken zijn zó doortrapt. Schorriemorrie kindjes!! Anywho, zoals vele voorgangers hebben gezegd; lekker knuffelen of voeden. AUB niet laten huilen, ze is nog zo klein. En dat doorslapen komt écht wel! ( zeg ik ook nog steeds over onze jongste, en die is inmiddels 27 maanden.... pffffftttt ).
Hier sliep de oudste met 6 weken door. Ik gaf toen snachts eerst een speentje als hij wakker werd. Daar kon hij dan zo nog een uur of twee mee doorslapen. Soms deed ik dat nog een keer en anders de fles. Bij de jongste (ook zo'n schorriemorrie van 3 maand ) lukt dit nog niet. Heel soms wel, dan slaapt ze een 6 uurtjes vanaf 18:00 of vanaf 21:00 uur. Dus ze kan het wel maa ng niet op het goede moment. We hebben dit geprobeerd te sturen naar de nacht, maar dat ging niet en werd ze gewoon om de 3 a 4 uur wakker. Ik vind het ook vermoeiend, maar het is niet anders. Maar laten huilen? Nee. De reden waarom de meeste mama's dat niet kunnen is gewoon door de natuur bepaald. Huilen betekend dat er wat is: honger, mama honger, aandacht, pijn, vermoeidheid, enz. Allemaal oprechte problemen voor een baby. Daar moet je aan toegeven. Zo leer je dat je er altijd bent voor je kind. Laat je huilen, dan leer je je kind het alleen moet oplossen en dat mama niet komt. Natuurlijk stopt het huilen dan. Maar een inslaaphuoltje of jammertje is natuurlijk heel wat anders. Al laat ik haardsn nogeigenlijk niet alleen. Mijn cb heeft mbt het moeilijke slapen overdag ook een huiladvies gegeven. Kan ik niet meer overweg en vind het ook belachelijk dat dit advies nog gegeven wordt aangezien dat officieel een achterhaalt concept is. Iets wat nooit officieel en landelijk is ingevoerd, omdat er bepaalden deskundigen tegen waren. (gelezen op internet). En ja, ik ben zo eentje die gelijk naar mijn kinderen rent als ze huilen. De jongste is snel overstuur. Ben ik snel, dan is er niets aan de hand. De oudste huilde en huilt in bed alleen als er iets is. Dromen, dorst, geschrokken, warm. Ik sta dan binnen 2 minuten bij zijn bedje. Maa dit komt bijna nooit voor. Ja de laatste tijd wel, maar nu komen we erachter dat het is dat hij er graag uit wil en wil bepalen. Dus nu staan we er niet altijd direct meer naast. Ligt eraan hoe hij huilt. Ik denk ook dat je kindje eraan kan wennen. Maar dan zeker naaaaa een half jaar. En daarbij: is gewenning dan zo érg? Zo ja, dan kun je er altijd nog wat aan proberen te veranderen. Maar ik lees hier ook dat vele mama's dat niet erg vinden. Ik vind het advies wat mama van 2 geeft heel gek. Helemaal omdat het niet onderbouwt is. Het lijkt gewoon een schop tegen de wereld. Tuurlijk mag je een andere mening delen. Je brengt het alsof je kinderen de nachten huilen. Maar misschien bedoel je wel anders. Ook al klinkt dat niet als mijn mening. Waarom zeg je dat je ervaring mee hebt, maar wil je niet zeggen waardoor of wat je werkgebied is?
@ Mama van 2 kids Wat ik me echt en oprecht afvraag is of jij in het concept "mamahonger" gelooft, en zoja zie je dit als ondergeschikt aan honger/dorst/pijn/angst?
Ik geloof zeker in mama honger maar daar hoort geen fles bij nogmaals. dan kan je even troosten/ knuffelen en weer in bed leggen. in alle eerdere berichten staat dat hun kinderen snachts een fles krijgen omdat ze honger hebben. ik wilde er alleen mee zeggen dat als de kinderen goed groeien en genoeg voeding overdag krijgen dat het snacht vaak geen honger is maar moederhonger zoals jullie dat noemen.
gemiddeld slapen kindjes pas door na 6 maanden heb ik wel eens gehoord. De 1 heeft geluk en hun kleine slaapt gauw door en de ander pech en die heeft langer de nachtelijke onderbreking. Maar met 6 weken hebben ze waarschijnlijk nog wel honger en komen ze dus nog. geduld hebben. Er komt vanzelf de tijd dat ze heerlijk doorslapen
Ach kom, je zegt zelf dat een kind van 12 weken dat 's nachts nog komt geen honger kan hebben. Dat is gewoon onzin. Ik probeer hier natuurlijk ook altijd uit wat er aan de hand is, maar het is echt honger. Speentje wil ze niet, wiegen wil ze niet, maar na een voeding is ineens alles goed (of ik die nu zelf geef of papa uit een flesje). Dat is gewoon simpele honger En de 8 pond is ze al ruim gepasseerd
Waarmee je dus zegt dat je huisarts bent? Dan zal ik jou even vertellen waar mijn moeite met jouw uitspraken vandaan komt. Je klinkt namelijk net als onze CB-arts en onze huisarts: die gingen ook zo lekker kort door de bocht, vroegen totaal niet door, maar hadden wel een advies: het was gewenning, mijn dochter had geen nachtvoedingen meer nodig en ik moest maar laten huilen, dat was de enige manier om eraf te komen. Beiden draaiden gelukkig bij toen ik mijn eigen koers ben gaan varen en op eigen kracht heb uitgezocht wat er nou aan de hand was, (eczeem, koemelkallergie en chronische oorontsteking). Ik heb hemel en aarde moeten bewegen om bij 13 maanden eindelijk een verwijsbrief naar de kinderarts te krijgen, waarin onze huisarts de woorden schreef die ik echt mijn hele leven niet meer vergeet: "ik heb het met moeder gehad over grenzen stellen aan een opgroeiend kind". Onze kinderarts sprak echter een aantal woorden die ik ook nooit meer vergeet: "die huisarts van jullie heeft geen flauw benul waar ze het over heeft, dit kind heeft pijn en jeuk, dus geen wonder dat ze niet slaapt en als ze dan meestal wel weer rustig gaat slapen op een nachtvoeding, moet je daar VOORAL mee doorgaan". Toen ik een paar maanden later een verwijsbrief naar de KNO-arts vroeg, wilde de huisarts die wederom niet geven, want KNO-artsen wilden toch alleen maar buisjes plaatsen. Onze kinderarts was gelukkig wijzer, en laat het verwijderen van de neusamandel en het plaatsen van de buisjes nou NET hetgene zijn geweest waardoor onze dochter een paar maanden na de operatie WEL door kon gaan slapen en geen nachtvoedingen meer nodig had... Jij klinkt precies als mijn huisarts, net zo kort door de bocht en net zo min als iemand die even goed doorvraagt naar wat de situatie nou precies is, welke omstandigheden spelen, enz enz. Een houding waarmee je ouders die te kampen hebben met hele zware omstandigheden gewoon in de kou laat staan. Van een forum af even zo ongelovelijk kort door de bocht stellen dat een kind van 8 pond en/of een kind van 12 weken geen nachtvoeding meer nodig heeft, vind ik getuigen van die onnozele houding. Ik hoop echt dat je afstand kunt nemen van die houding en in plaats daarvan eerst eens gaat vragen hoe dingen nou precies zitten. Dat zou veel passender antwoorden opleveren.
Lekkere discussie weer, je kind bij je in bed laten slapen is ongezond? Juist.. Ben nu erg benieuwd wat voor werk mama van 2 kids doet, en waar ze al die wijsheid vandaan denkt te plukken. D is 5,5 maand nu en drinkt snachts om de 2 uur, soms 2,5 uur. Dit doet hij al sinds hij 3 weken is, dus zie het voorlopig ook niet veranderen Gewoon geduld hebben en afwachten, niks raars aan!
Jullie kunnen echt niet lezen he. ik denk dat jullie echt terug naar school moeten. want marijke nu noem jij weer oorzaken op waarom een kind snachts wakker is... daar heb ik het toch niet over. dat zijn allemaal redenen waarom een kind wakker wordt want hij heet pijn of jeuk enz. dus nogmaal LEES GOED voor dat je je mond open doet. want ik heb het niet over kinderen die ziek zijn of iets anders hebben waardoor ze s`nachts wakker worden. Mijn dochter van 2 kan soms niet slapen omdat ze erg pijn heeft van haar doorkomende kiezen dat is een reden dat ze wakker is en dan mag ze lekker bij mij in bed liggen hoor en een glas water drinken. DUS LEES AUB GOED
(nog niet verder gelezen dan deze post, maar moest hier wel even op reageren!) Sorry hoor, maar waar je dit vandaan hebt gehaald?? Net zoiets dat ze zeggen: niet doorslapen na 4 maanden is een slaapprobleem?? Laat me niet lachen... Bovenstaande is écht onzin. Een kindje van 12 weken kun je nog niet verwennen, die zijn nog hartstikke klein, laat staan een kindje van nog geen 6 weken! Daarvan kun je écht nog niet verwachten dat ie door gaat slapen... Als je geluk hebt gebeurd dit wel, maar het is 'normaler' als het nog niet gebeurd. De ene slaapt na 6 weken door, de ander met 1 jaar nog niet. Denk dat er weinig aan te stimuleren/ sturen valt, gewoon kwestie van accepteren!
@TS, doorslapen doet elk kindje als het eraan toe is. Mijn oudste sliep met 4 maanden door, had vanaf 8 weken geen nachtvoeding meer. Mijn jongste sliep met 10 maanden door en al die tijd heeft hij 1-2 nachtvoedingen gehad. Ik ben blij dat ik dit gedaan heb. Het is een tevreden kind. Ik heb van het CB veel commentaar gehad dat het niet nodig was. De laatste keer dat ik er was vonden ze hem aan de lichte kant en juigden de nachtvoeding toe. Zo zie je maar, volg je hart! @mamavan2kids, fijn dat je kindje zo snel doorsdlaapt en dat Jij je daar prima bij voelt. Ik vraag me dan ook echt af of je doorhebt wat je kindje hiervan geleerd heeft. Je leert je kindje dan dat wat als het huilt zijn mama/papa toch niet komt!
Zo, nu wel alles gelezen en sta nog steeds achter mijn vorige reactie. Hier heeft ze bij 6-7 weken een tijdje doorgeslapen van 22-6u (ongeveer), om vervolgens vanaf 4 maanden weer 's nachts te komen voor een voeding. De ene keer dronk ze 2 minuten, de andere keer 20 minuten maar heb haar nooit laten huilen en ben altijd meteen gegaan als ze écht ging huilen. Ze heeft nooit wat gemankeerd en nog niet, dus geen ziek kindje oid. Tot een maand of 8 kwam ze af en toe 's nachts nog voor een voeding en die kreeg ze dan ook altijd van mij. En eerlijk gezegd: heb genoten van die nachtvoedingen, even een momentje samen, 'alleen op de wereld'-idee.... Heb nu een dochter die altijd goed slaapt, goed eet en gezond is. Dat is een zegen! Ze weet dat ze op ons kan vertrouwen, want zodra ze roept komt er iemand... en die nachtvoedingen heeft ze vanzelf laten staan. Als ze geen honger had dan dronk ze ook niet. En je zegt steeds dat we goed moeten lezen, maar vond je eerste berichten zeker erg kort door de bocht en hoop dat je dit nooit zo aan iemand 'geadviseerd' hebt... Zou dit persoonlijk écht niet op prijs stellen van iemand (al zou ik het ook meteen weer naast me neerleggen eerlijk gezegd!).
je wilt over een jaar horen of een kleine nog in ons bed slaapt? nou hier zijn we bijna 2 jaar verder, E. slaapt heerlijk in haar eigen peuterbed. en heeft tot zeker 1 jaar een nacht voeding gehad (bekertje melk of water) en weetje, het intereseert me niet wat het CB, andere of JIJ er van vind en wat hoort.. zolang ze niet over de 30 schepjes zat was het goed. maare waar moeten we je gelijk in geven???
Ik geloof dat ik wel begrijp wat je bedoelt na je laatste paar reactie's. Alleen is het heel lastig om zulk advies goed te formuleren. Na je eerste reacties dacht ik ook van pardon? Maar volgens mij probeer je eigenlijk te zeggen luister naar je kind. Ga niet gelijk voor de makkelijkste oplossing. Is het honger of een nachtmerrie of tja misschien gewenning. Corrigeer me gerust als ik je toch verkeerd begrijp hoor.
Lees goed voordat je je mond open doet, zeg je. Joh, ik reageer op de eerste posts die je hier geplaatst hebt, en waarin je vreselijk ongenuanceerde uitspraken deed. Dat je daarna terugkrabbelt is leuk, maar ik reageer nog steeds op je onmogelijke hooghartige houding in die eerste posts. En die houding komt hierboven weer terug met uitspraken als "terug moeten naar school" "Goed lezen". Daar stoor ik me aan en zeker als je echt huisarts zou zijn, zou het goed zijn om wat aan die houding te gaan doen, want zoals ik al beschreef: je laat mensen op deze manier in de kou staan en helpt ze van de wal in de sloot door je op te stellen op de manier die jij doet. Mijn huisarts en CB krabbelden ook vreselijk terug toen eenmaal duidelijk was dat er WEL wat aan de hand was. Dat was helaas wel nadat ze me tig keer -op basis van helemaal niks, want ze vroegen niet door!- hadden gezegd dat onze situatie normaal was, alle babies huilden, hadden krampjes, sliepen niet door, enz enz. DAT punt kaart ik aan vanuit de manier waarop jij hier de discussie in sprong. En dan gaat het er niet om dat IK beter zou moeten lezen. Dan gaat het erom dat JIJ niet zo kort de bocht door moet. Fijn dat je terugkrabbelt, maar het was fijner geweest als dat terugkrabbelen niet nodig was geweest omdat je eerste posts gewoon een andere toon hadden gehad.
Onze zoon is nu 13 weken en sliep vanaf 4 weken door, dit doormiddel van een inbakerdoek en sávonds in een lekker warm bad doen met lavendel en een grote 'warmere' fles geven. Hoop dat je hier wat aan hebt
Het is idd precies CB om je zo vast te houden aan de richtlijnen. Kindjes "horen" dit te doen, "horen" geen honger te hebben, "horen" door te slapen. Lastige is dat deze richtlijnen altijd gebaseerd zijn op gemiddelden en dat dit alleen in normale situaties geldt. In uitzonderlijke situaties gaat het meestal niet meer op. Maar ik vind het ook erg vreemd om altijd meteen te beginnen met het standaard advies... Terwijl je de bijzonderheden van de situatie niet kent. Dat is ook het "probleem" van de meeste CB's e.d. Ik denk dat zorg een stuk beter kan als er eerst goed wordt geluisterd naar wat er precies aan de hand is. Net zoals je als ouder goed moet luisteren naar je kindje en er idd niet eten in moet stoppen als je kindje geen honger heeft Ik vind het alleen gevaarlijk om te zeggen dat je je kindje dus maar moet laten huilen als het 3 maanden is, omdat het geen honger kan hebben. Zeker omdat er "huilen" en "huilen" is, en dit niet is uit te leggen. Blijft je kindje huilen en is het alleen te troosten met een fles, is het toch honger. Of je kindje nu een week is, of een jaar. Maar door de adviezen "je baby kan geen honger hebben, want het krijgt overdag genoeg, dus laat maar even huilen" zijn er dus gewoon ouders die dat letterlijk nemen en hun kindje dus wel met honger laten huilen. Zo ken ik een stel die liet hun baby van 1 maand (!) huilen, omdat ze van mening waren dat de baby hun manipuleerde, omdat het immers lachte als ze de kamer binnenkwamen... Dit soort dingen wordt gevoed door opmerkingen "je baby kan geen honger hebben", dan wordt het huilen geïnterpreteerd als huilen om aandacht. En deze ouders vonden dát geen reden om naar hun kindje te gaan.... Waarbij ze dus helemaal niet beseft hebben dat baby's zo jong helemaal nog niet om aandacht kunnen huilen en/of kunnen manipuleren! En hun kind krijste echt... Kroop met 1 maand ook al het hele bedje door... Erg gespannen kindje. Je creeert dus gevaarlijke situaties met de standaard adviezen, omdat ouders het verkeerd kunnen gebruiken... Waardoor er dus baby's uren liggen te krijsen in hun bedje en het na een paar nachten maar opgeven en de ouders zeggen "zie je wel! het werkt" ... Ik heb zelfs gehoord van een stel dat hun 1 dag (!!!) oude baby op zolder legde te huilen zodat ze het maar niet hoorden. Dat arme kind huilde van honger... Na 2 nachten sliep het door. Gek he...?
Grinnn... Mijn oma ook ja, maar die is dan ook pas 80... @mama van 2 kids: ik reageer verder niet op je berichten aangezien je zegt dat wij beter moeten lezen, maar je beginbericht is toch van heel andere strekking dan de berichten die daarna volgen, een beetje verwarrend en onhandig dus je roept het over jezelf af... Eerst heb je het over laten huilen (je dochter) vervolgens is het jammeren, eerst max. 5x 150cc en daarna weer wat anders, tsja... Daar kan ik weinig mee... Ik neem aan dat je inmiddels zelf ook wel snapt dat je advies niet echt handig en duidelijk was toch? Ik laat het hier dan ook bij, hoop dat je inmiddels wel het artikel hebt gelezen...