Ik vind het zelf vooral leuk om te zien of ze in lijn scoort of niet, het heeft verder geen echt nut (en als er grote verschillen zijn, die zie je dat sowieso ook wel). Ik vind het bv ook leuk om te zien hoeveel ze gegroeid zijn in cm’s. Je ziet gewoon wel dat je kind groeit, dat er bv geen groeiachterstand is ofzo, dus die meting in cm’s heeft geen enkel nut - maar toch leuk
Heb jij een kind in groep 8 nu? Er zijn zelfs fora voor leraren die het niet meer begrijpen. Ik heb van onze leraar gehoord dat er nog een extra brief komt van cito met meer uitleg. En het heeft al helemaal niks te maken met de hoogste niveaus willen. Ik heb er al 2 op het VWO en daar is mijn jongste absoluut niet geschikt voor.
Ben ik niet met je eens. Wat zeggen waardes als je niet weet wat de referentiewaarden zijn? Dan is het gewoon 1 grote gok wat er nu eigenlijk de aandachtsgebieden zijn etc.
Dat vind ik bij deze doorstroomtoets sowieso lastig, omdat ze nu de eerste lichting zijn die op dit moment en met deze toetsen worden getest. Ze gaan dat volgens mij in september evalueren, en op basis daarvan natuurlijk ook weer aanpassingen maken. Je kan deze toets ook niet gewoon maar naast eerdere cito’s leggen. (En bij de jongste zijn ze nu overgestapt op digitaal en adaptief ipv op papier, daar zie je ook verschillen met eerdere jaren en dus ook een effect van puur de toets, maar ja - wat is effect van de toets en wat is bv in ons geval effect van betere concentratie dit jaar? Of van toegenomen moeite met het niet goed kunnen automatiseren? Lastig vergelijken…)
https://www.vo-raad.nl/nieuws/effecten-doorstroomtoets-nog-ongewis#:~:text=Een mogelijke oorzaak dat de,hoe ze de normering bepalen. Er is gewoon nog veel onduidelijkheid volgens mij (behalve voor bepaalden leden van hier dan).
Oh ook gek dat die voorlopige adviezen niet zijn meegenomen in de normering, ik had aangenomen dat dat juist een soort basis zou vormen voor die normering van zo’n nieuwe toets…
Als het goed is heeft de leerkracht daar gewoon zicht op en kan die uitleggen of de uitkomst van de doorstroomtoets overeenkomt met het beeld of niet. Niveauwaarden zijn data waar je op analyse niveau iets mee doet en meestal ook vooral op schoolniveau, het geeft geen concrete informatie over aandachtsgebieden van een individuele leerling.
Ja, maar ik wil dat zelf inzien en niet afhankelijk zijn van wat een leraar mij wel of niet kan vertellen. Ik vind dit echt voelen alsof ik een deel van belangrijke informatie is.
Je kunt toch aan de uitkomst van de doorstroomtoets zien of dat in lijn is met het voorlopig advies en dus met wat hoe je kind zich tot dusver had ontwikkeld?
Mijn dochter heeft tijdens de Corona grote achterstanden opgelopen. Haar toenmalige school begeleidde amper thuisonderwijs en ze is met veel hiaten naar een nieuwe school naar groep 7 gegaan. Daar hebben ze blijkt achteraf niks aan de hiaten gedaan en we hebben thuis een zwaar jaar gehad die toen ook grote impact had op mijn dochter en blijkbaar op haar schoolresultaten. Eind groep 7 zat ze toen met alles op de cito op een V- en kreeg ze basis/kader advies. Qua intelligentie (recent een wisc gedaan) zou ze VWO moeten kunnen. Toen hebben ze begin groep 8 een opp opgesteld en ik heb thuis met haar aan hiaten gewerkt. Toen is ze op de b8 met begrijpend lezen naar een hoge II gegroeid en met rekenen naar lage IV (nèt onder 1F). Tussen de B8 en de doorstroomtoets heeft ze verder aan de hiaten gewerkt en ik heb haar verder zien groeien. Dus dan ben ik toch benieuwd wat het resultaat op de laatste toets is geweest. Normaal volgen kinderen denk ik een beetje dezelfde lijn en ligt te doorstroomtoets op die lijn maar dat is bij mijn dochter dus niet het geval. Ze zat nu met rekenen net over de helft tussen 1F en 1S, dus gegroeid is ze wel weer en ik ben dan toch nieuwsgierig hoe dat zich verhoudt tot de vorige resultaten in cijfers die me iets zeggen. Ook al maakt het inderdaad verder niet uit en ben ik helemaal tevreden met haar advies. Ik vind die informatie interessant.
Niveau waarden zeggen ook niks per onderdeel, alleen per vakgebied. Maar die info krijg je ook bij de uitslag van de doorstroomtoets.
Ik denk dat ze dat ook bedoeld; per vakgebied. Nu weet ik alleen dat mijn dochter in totaal (begrijpend lezen, spelling, rekenen) op VMBO-T heeft gescoord. Met de doorstroomtoets krijg je verder op de vakgebieden alleen de referentieniveau’s en percentages. Maar ik vraag me af, zit ze met rekenen nu ook op VMBO-T? Dat zou ik graag hebben willen zien in de rapportage en dat kan ik er niet direct uit halen.
Nou dat dus precies. Ik zou graag weten wat mijn zoon voor niveau heeft gescoord op begrijpend lezen bijvoorbeeld. Ik zie een percentage, maar dat zegt me niks. Is dat ver onder havo, maar gecompenseerd door rekenen? Dan is havo wellicht toch niet zo'n goed idee. Is het rond havo niveau en gaat zijn score naar beneden door zijn spelling? Dan is het wellicht toch een goed idee. Dat bedoel ik met ik kan er niet zoveel mee. Het advies is ook zo breed dat ik daar ook weer weinig mee kan.
Wat ik dan trouwens wel interessant vind om te zien is de onderdelen binnen de vakgebieden. Op rekenen viel mijn dochter op verhoudingen erg uit. De rest was vrij gelijk en met verhoudingen zat ze zo’n 35-40% lager dan de rest. Dus daar heeft ze nog wat te halen blijkbaar. Ook al zegt het me verder niet zo veel dat begrijp ik dan nog wel