wat bijvoorbeeld Saskia? (hij wil wel leren afwassen en dat doen; zoiets?ik ga dat ook laten doen hoor) ik vind kennis over lichaam ruimte etc te jong! hij moet daarvoor vind ik eerst taal en basic rekenen en basis geometrie leren om die goed te kunnen aanpakken. anders leert hij als verhaal zonder de principes te snappen. we hebben ook afgesproken om 2 middagen turks te praten. en ik ga hem leren schaken. ik kan niet veel meer bedenken.
laten helpen met koken (hier hebben we nu een donald duck kookboek met recepten die door kinderen -met hulp_ kunnen worden gemaakt.
Nou dat ligt er aan... Als hij zelfbedachte rekenstrategieen aanleert.. Kan het best dat ze nu wel werken maar straks met helemgrote getallen of bijv wiskunde niet meer
daarom doe ik dus met oefeningen die voor school bedoeld zijn. en vooral getallen begrip, daar kun je ook eindloos verder gaan.
Menselijk lichaam js hier een zeer gewild onderwerp hoor. En als ik het d'r niet uitleg verzint ze zelf wel wat. Dat laatste vind ik niet zo nodig dus vertel ik toch maar wel hoe het zit. Vandaag door het bos gefietst... Leuk met de dierenzoeker.nl gespeeld. Opgezocht wat voor slakken en vogels we hebben gezien Toch ook meteen lekker buiten geweest. Vind ik toch wel belangrijk. Verder is ze nu helemaal into die loombandjes. Niet heel educatief behalve dat ze eindelijk eens een 2e of 3e poging doet voor dezelfde armband als het niet in 1x lukt. (Terwijl ze normaal zelden iets vaker dan 1x probeert want als je het niet kan moet je wachten tot je groter bent en dan kan je het vanzelf wel). Ze wil graag leren haken... Maar kan daar het geduld nog niet voor opbrengen. Dus dat doen we dus voorlopig even niet. En leuk dingetje op het moment is meten en wegen in de keuken. Recepten lezen en zelf zien hoeveel je van iets nodig hebt en dan zelf afwegen. Zo gewoontjes voor ons.. Voor kinderen heel leuk.
Saskia wij wandelen en kijken ook in de natuur. we speelden toen hij jonger was plantje,struikje of boom. appel=boom framboos=struik tomaat=plantje. zo leerde hij heel veel. maar dat was echt een tijdje geleden. ik kook zonder meten wegen hoor...dat zou ik niet leuk vinden hihihi. tamio wanneer je zegt dat ze tot 500 uit het hoofd rekent, kun je dit een beetje toelichten? wat voor opdrachten? 2 op een rij of kan ze 3 of 4 op en rij? 4+ 26-34= bijvrbeeld? delen? doet ze dat ook uit het hoofd? kent ze al de tafel(tafels???hoe zeg je dit in het NL) krijgt zij problempjes die geschreven staan? mijn zusje kreeg 4 appels meer dan ik en er waren 5 appels nog in het mandje etc etc. krijg zij simpele vormen om te rekennen bijvoorbeeld hoeveel driehoekjes van die maat past in deze vierkant? stel ik rare vragen nu? ik weet niet hoe NL educatie eruit ziet. heb weinig idee. en ze is nu net 6 geworden toch?
Saskia het probleem van zoontje is niet dat ik niet weet hoe ik hem bezig kan houden. hij plakt graag stickers en tekent en knutselt ook graag. en boordspelletjes, galgje etc doet hij graag. dat is het probleem niet. hij is nu belangrijke vaardigheden aan het ontwikkelen zoals lezen schrijven rekenen. dat is eigenlijk een natuurlijke proces(het gaat niet om kennis maar vaardigheden) dat kun je niet tegen houden. eigenlijk moet je dat voeden. dat geeft anders stress. hij heeft dus cognitieve uitdagingen nodig. dat is ook volgens de juf de reden waarom hij ongelukjes heeft. gewoon stress van basic skills. hij moet die dus snel mogelijk onder de knie hebben. en dan pas kan hij verder. en dat duurt voor iedereen 3-4 jaar. het is echt ingewikkeld allemaal.
Dit begrijp ik dus écht niet! Wij gaan al sinds zoon 2 is naar musea over natuur, geschiedenis, ruimte en lichaam e.d., naar IMAX-films, Naturalis, Corpus, Nemo, sterrenpad lopen bij Westerbork etc. Zoon vindt koken, bakken en afwassen al leuk sinds zijn tweede. In de natuur valt ook zoveel te ontdekken! Wij gaan vaak naar themadagen van boswachterijen in vakanties enzo. En dan heb je nog hele educatieve apps. Ken je tiny world of machinarium? Daar is ie wel even zoet mee. Er is zoveel meer dan rekenen en lezen.
Dan kan het mogelijk juist wel kwaad. Aanleren is makkelijker dan afleren. Als je hem iets aan wilt bieden, dan zou ik juist aan de school vragen hoe ze het de kinderen daar leren. Even een simpel voorbeeld, wat voor jullie al lang niet meer aan de orde is: ouders die hun kinderen de namen van de letters leren en de letters dan Aa-Bee-Cee-Dee-enz. noemen... Hier is kennis over het lichaam, de ruimte, dinosaurussen, enz. ook erg geliefd. En in mijn ogen zijn juist dat ook hele goede dingen om mee bezig te zijn, omdat ze die op school minder of vooral in projectvorm aangeboden krijgen. Mijn dochter komt daarnaast nu met het verzoek om de thema´s die ze op school krijgt thuis 'na te doen'. Er ligt hier nu een lijstje met vijf kleuren en daarachter welke 'themataak' er bij welke kleur hoort. Misschien zou je eens kunnen kijken naar Leonardo onderwijs? Moet je wel eerst een IQ-getal hebben, maar kan dan wel een uitkomst zijn voor sommige kinderen.
op de andere manier bedoel ik niet dat nieke...zo onwetend ben ik echt niet. zoontje leert dus op comp thuis met oefeningen. zonder uitleg. op school is het heel anders.instructies, groeps gebeuren, uitleg en voorbeelden etc. je moet misschien eerst kijken naar taal-oefenen.nl en rekenen-oefenen.nl en dan pas wat zeggen over 'thuis leren.'
nieke: qua kennis heb ik echt geen probleem. maar kennis overdracht zie ik echt niet als een cognitieve uitdaging! ik zoek echt geen tip voor een weekeinduitstapjes met de kids of zo.
Ik zie het ook niet als kennisoverdracht. Mijn dochter vind 'algemene kennis' erg interessant en het geeft haar uitdaging. Ze is op het moment bv. erg bezig met 'wie was de eerste mens?' en 'hoe zijn mensen ontstaan?' ed. Op dat soort vragen een antwoord vinden, vormt voor haar een uitdaging. Het leren lezen, schrijven en rekenen doet ze 'tussen de bedrijven door' toch wel. Fijn dat je dat niet bedoeld, dan heb ik je verkeerd begrepen. Thuis leren heeft, in mijn ogen, niet per definitie te maken met de sites die je noemt? Wat vond je slecht aan Leonardo? En lag dat aan de manier van lesgeven of aan de school zelf?
@niekekris: leuke vraag hier was... Hoe is die eerste mens dan geboren? Dan ben je wel even zoet Overigens hebben wij nog steeds een vis genaamd Lucy (Smithsonian)
Ik ben erg blij als ze dergelijke vragen stelt. J. is nogal van het "van alles bedenken en pas laten merken dat ze er mee bezig is als het al weer 'klaar' is". Dan blijkt ze opeens alle cijfers of letters te kennen of woordjes te kunnen maken ofzo. Ik vind het dus heerlijk als ze ons wat meer betrekt in het proces.
Haha, herkenbaar Hier ook lekker freubelen met de loombandjes. En ze wil ook leren haken en breien (doen ze op de BSO ook). Maar dat lukt dr ook nog niet. Naaien wil ze ook zo graag leren. Ik heb dr wel eens een simpel naaisetje gegeven van de action (met stompe naald). Maar ze wil ze graag écht. Dus vandaag had ze een oude muts uit de bak gevist waarvan de pompon los was van het touwtje. Die wil ik naaien!! Nou, vooruit dan maar. Zelf draad door de naald en helemaal zelf eraan genaaid. Misschien is punikken ook wel wat?! Heb ik vroeger ook veel gedaan. Lekker nuttig Menselijk lichaam is hier ook altijd erg in trek. Ze heeft een groot boek, ook ooit bij de Action gekocht met mooie platen en veel uitleg. Vindt ze altijd super leuk. En soms verzint ze idd zelf ook wel eens wat
@arivenol: punniken vindt ze typisch genoeg maar weinig aan Heb vandeweek 's avonds letters gemaakt met van die loombandjes.. Ze vindt ze cool (ik heb ze aan een paar haarelastieken gemaakt. ) Maar zelf vind ze met name sieraden maken leuk. En vandaag kwam ze ook diertjes tegen die je kan maken.. Maar dat leek d'r maar niks. Wel leuk dat ze zo graag zulke dingen doet. Ik heb zelf vroeger ook dagen bij oma gebreid en geborduurd.. En gekraald en tapijtjes gemaakt... Goede herinneringen aan
leren lezen, schrijven, rekenen zijn zeer basaal gestuurde vaardigheden. een natuurlijke proces voor de mens. wanneer een kind daarmee begint moet je dat voeden en niet proberen hem af te leiden met steeds meer kennis aan te bieden over allerlei zaken. want hij is structuren aan het vormen in zijn hersenen. dat is het aanleggen van de intellectuele fundament. school mag dat niet negeren. en als ouder moet ik wat verzinnen om hem te helpen. daarvoor moet ik weten op welke nivoo hij zit. hij beseft dus wel dat jij niet over voorzetsels kunt praten wanneer je geen zin hebt. dat is wel gevorderd nivoo voor een 6 jarige. ik bedoel dan echt niet dat hij niet mag spelen of niet naar naturalis mag gaan of zo. natuurlijk doen we ook wandelen en natuur. maar dat is dus niet voldoende. zeker niet als hij op school onder zijn nivoo lessen moet volgen.