Doubleren groep 7 ervaringen

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door Luna86, 27 jun 2022.

 1. Luna86

  Luna86 VIP lid

  11 jan 2009
  11.019
  5.775
  113
  Gelderland
  Onze jongste zoon is van november en zit nu in groep 7. Al enige tijd twijfelen wij of hem niet een jaartje extra moeten gunnen op de basisschool. Hij is nog heel erg speels, overduidelijk de jongste van de klas en op sociaal-emotioneel vlak nog helemaal niet toe aan groep 8 en daarna de middelbare. Ik zie het gewoon nog niet gebeuren ;) maar ik weet ook dat groep 8 ook echt wat doet met kinderen en dan ze dat laatste schooljaar enorm groeien.

  -Op voetbal is hij ingedeeld bij een team lager. Daar zit hij veel beter op zijn plek.
  -Zijn vriendjes zitten allemaal een klas lager en op een andere school. Hij heeft nu amper aansluiting bij zijn klasgenootjes maar wel bij een paar kinderen die een klas lager zitten.
  - hij zit nu in een 6/7 combi die door gaat naar een 7/8 combi. Hij zou dus in dezelfde klas blijven.
  - Hij kan ook wat extra leerstof en ervaring gebruiken want is in korte tijd erg achteruit gegaan. Ook heeft hij 2 schooljaren nieuwe net afgestudeerde leerkrachten gehad en natuurlijk Corona ;)
  We hebben niet het doel een hoger niveau te krijgen maar het zou voor hem wel fijn zijn als hij iets meer lesuren gehad heeft voor hij naar de middelbare gaat.

  Al met al weet ik eigenlijk al dat dit de juiste keuze gaat zijn, ook geeft hij nu zelf aan dat hij graag in groep 7 wil blijven.
  Maar toch hebben we twijfels en vinden we het heel spannend.. maken we wel de juiste keuze? Neemt hij het ons straks kwalijk dat ‘zijn’ klas op kamp gaat en leuke dingen doet zoals een musical en hij nog een extra jaar moet leren..


  Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaring en mening. En mocht je nog tips hebben voor het gesprek met de juf en ib’er, heel graag! Die staat volgende week gepland.
   
 2. sabagirl

  sabagirl Fanatiek lid

  15 okt 2015
  2.859
  808
  113
  Ik zou hierin je gevoel volgen en goed in gesprek gaan met je zoon. Hij is op een leeftijd dat hij prima kan aangeven wat hij nodig heeft of wil. Sociale aansluiting is in mijn ogen net zo belangrijk als cognitieve aansluiting. En dat kamp houdt hij tegoed.

  De kleuterjuf van mijn dochter zei laatst heel mooi: bij najaarskinderen zie je eigenlijk altijd wel dat ze ergens 'struikelen', soms bij de kleuters, soms bij de onderbouw, soms bij het kiezen van een studie etc. Het jong zijn breekt soms gewoon op.

  Kies wat het beste past voor je zoon, waar hij zich bij kan aansluiten want als dat goed zit dan komt de rest van de ontwikkeling wel. Ik denk dat je diep van binnen zelf het antwoord op deze keuze al weet. Zo lees ik het wel in je verhaal.
   
  Luna86 vindt dit leuk.
 3. Zeebra

  Zeebra Bekend lid

  5 aug 2020
  536
  735
  93
  Vrouw
  Denk dat je zelf al antwoord hebt gegeven op je vraag.. ik zou er zelf ook voor kiezen een jaartje overdoen.

  En dat kamp dat gaat hij nog krijgen maar dan met zijn echte vriendjes waarmee hij onvergetelijke leuke herinneringen kan maken.
   
  Nova1986, sabagirl en Luna86 vinden dit leuk.
 4. Luna86

  Luna86 VIP lid

  11 jan 2009
  11.019
  5.775
  113
  Gelderland
  Mijn twijfels bestaan vooral uit of we voor hem wel de goede keuze maken, neemt hij het ons straks kwalijk en wat nou als hij ineens bizar groeit. Maar de andere kant is dat als groep 8 van school gaat hij zelf een ontzettend leuk jaar tegemoet gaat. Het kan alleen maar goed uitpakken volgens mij :oops:

  Ik kan me ook helemaal vinden in de woorden van jullie kleuterjuf. Hopelijk denkt de leerkracht van mijn zoon op dezelfde manier ;) en staan onze neuzen dezelfde kant op!
  Bedankt voor je reactie!
   
 5. Luna86

  Luna86 VIP lid

  11 jan 2009
  11.019
  5.775
  113
  Gelderland
  Bedankt voor je reactie. Ik ben toch wat onzeker op dit gebied en ik vind het fijn te lezen dat andere ouders dezelfde keuze zouden maken. Dat heb ik even nodig om helemaal overtuigd te zijn.
   
  Zeebra vindt dit leuk.
 6. Jo79

  Jo79 VIP lid

  6 mei 2007
  23.526
  2.628
  113
  Wat wil je zoon zelf?
  Najaarkinderen struikelen vroeg of laat niet standaard, gelukkig, maar wel iets vaker. Tegenwoordig is kort kleuteren ook veel gangbaarder.
  Hier zijn ook scholen met een tussenjaar voor kinderen die in groep 8 toch wel klaar zijn met de basisschool, maar ook nog niet klaar of rijp zijn voor de middelbare school. Sommige kinderen groeien in dat jaar zo, dat ze alsnog naar de tweede gaan en andere leerlingen starten dat jaar daarna in de 'echte' brugklas. Misschien is zoiets ook een fijne optie als je niet weet of er nog een ontwikkelingsspurt aan kan komen.
  Maar wie weet vindt je zoon groep 7 over doen wel een heel fijn idee, dan zou ik daar ook zeker naar luisteren.
  En of hij een jaar overdoet of niet, die musical en kamp lopen niet weg.
   
  suus1983 en GossipGirlxoxo vinden dit leuk.
 7. Luna86

  Luna86 VIP lid

  11 jan 2009
  11.019
  5.775
  113
  Gelderland
  @Jo79 we hebben de optie van een tussenjaar ook besproken. Dit is alleen 40 min fietsen en ik zie hem dit nog niet alleen doen gezien de locatie. Nu heb ik overwogen om hem dan 1 jaar elke dag te brengen en halen maar dit zie ik om meerdere redenen eigenlijk niet zitten. Hij geeft gelukkig zelf ook heel duidelijk aan dat hij een tussenjaar niet zit zitten. Als hij dat zelf heel graag zou willen dan hadden we optie nog open gehouden en was het vervoersprobleem wel opgelost.

  Hij gaf vorige week voor het eerst zelf aan dat hij groep 7 over wil doen. Eerder was dit een hmm, misschien.. Maar dit was wel nadat hij heel leuk had gespeeld met een kindje uit groep 6. Als we het nu weer vragen dan is hij wel heel duidelijk dat hij groep 7 nog een keer wil doen.
   
  sabagirl en GossipGirlxoxo vinden dit leuk.
 8. GossipGirlxoxo

  GossipGirlxoxo VIP lid

  7 okt 2019
  19.442
  29.022
  113
  als ik je verhaal zo lees dan zie ik alleen maar voordelen en geen nadelen. Dat kamp en de musical krijgt hij een jaar later en dan ook nog eens met kinderen waar hij wel aansluiting bij vind! Naar de middelbare school gaan is een hele stap straks, in mijn ogen is het beter als ze die stap goed zelfverzekerd maken en met doubleren zal dat zeker helpen als hij nu altijd de jongste is en met jongere kinderen om gaat.
  Wat zegt school ervan?
   
 9. Jo79

  Jo79 VIP lid

  6 mei 2007
  23.526
  2.628
  113
  Oh, 40 minuten is wel veel dan ja. En waarschijnlijk dan ook een middelbare school die hij minder snel zou kiezen om mee door te gaan als er ook andere goede opties dichterbij zijn.

  Het is altijd een beetje een gok hoe het uitpakt, maar dat is het ook als hij doorgaat. En dan valt er vast ook wel een mouw aan te passen, mocht hij opeens in groep 7 enorm groeien. Ik zou nu ook wel neigen naar doubleren als hij daar gewoon meer op zijn plek zit. Gaat je zoon ook mee naar het gesprek met de juf en IB-er?
   
  Luna86 en GossipGirlxoxo vinden dit leuk.
 10. Felice

  Felice Fanatiek lid

  22 apr 2009
  4.856
  5.399
  113
  En wat zegt school?
   
 11. Luna86

  Luna86 VIP lid

  11 jan 2009
  11.019
  5.775
  113
  Gelderland
  Na het lezen van jullie mening en ervaring ben ik eigenlijk helemaal zeker dat we hem nog een jaartje groep 7 moeten laten doen. We hebben volgende week woensdag pas een gesprek met de juf en ib’er. De juf is dit jaar voor het eerst op school nadat ze is afgestudeerd. Ik ben benieuwd hoe ze met deze situatie om gaat. De ib’er heb ik niet zo’n goede ervaring mee met een situatie met onze oudste :| Maar.. andere situatie en ander kind.
  Ik hoop maar dat we het allemaal eens zijn dat het het belangrijkste is dan onze zoon op de goede plek zit.
   
  GossipGirlxoxo vindt dit leuk.
 12. GossipGirlxoxo

  GossipGirlxoxo VIP lid

  7 okt 2019
  19.442
  29.022
  113
  je hebt in ieder geval genoeg tijd je voor te bereiden op het gesprek en je in te lezen in je rechten als ouder in dit geval. Hoe gaat hij qua schoolprestaties? Is daarin ook een soort van voordeel voor hem dat hij doubleert? Of gaat hij qua leren gewoon goed en zou dat geen belemmering zijn als hij over gaat? Ik heb weleens begrepen dat doubleren niet meer zo normaal is als vroeger omdat tegenwoordig als een kind niet lekker meekomt qua leerprestaties er eigenlijk altijd maatwerk geleverd moet worden. Maar in jullie situatie op emotioneel vlak vind ik dat dat zwaarder moet wegen en jij hebt nu mooi de tijd en gelegenheid je daarover in te lezen! Succes in ieder geval met het gesprek. Laat je hier nog weten hoe het is afgelopen?
   
 13. Luna86

  Luna86 VIP lid

  11 jan 2009
  11.019
  5.775
  113
  Gelderland
  Het liefste nemen we hem mee dus dat heb ik ook voorgesteld. Desnoods een deel van het gesprek. Ik heb nog geen reactie terug gehad.
  Wij vinden het allebei belangrijk dat hij zelf kan vertellen waarom hij het wil.
   
  GossipGirlxoxo vindt dit leuk.
 14. Luna86

  Luna86 VIP lid

  11 jan 2009
  11.019
  5.775
  113
  Gelderland
  Ja we duiken er samen nog even goed in en maken een lijstje met punten. Ook laten we het er niet bij zitten als de ib’er en leerkracht besluiten dat het niet kan. Gelukkig zitten we hierin volledig op 1 lijn.
  Zijn schoolprestaties zijn wisselend, laatste rapport was oké maar wel erg achteruit gegaan. Aanstaande vrijdag krijgt hij zijn nieuwe rapport en waarschijnlijk ook binnenkort een voorlopig advies.
  Ik laat hier zeker even weten hoe het gegaan is!
   
  GossipGirlxoxo vindt dit leuk.
 15. Luna86

  Luna86 VIP lid

  11 jan 2009
  11.019
  5.775
  113
  Gelderland
  nog niks, volgende week woensdag hebben we een gesprek. Allemaal net op het nippertje maar we hebben hier nog 4 schoolweken te gaan.
   
  GossipGirlxoxo vindt dit leuk.
 16. lovemy2kids

  lovemy2kids Fanatiek lid

  3 nov 2010
  2.386
  1.362
  113
  NULL
  NULL
  Ik begrijp je overwegingen, zou er zelf geen voorstander voor zijn.
  Zeker om in lesstof hem te blijven uitdagen etc. is dan bijna onderwijs op maat.
  Daarnaast zie je ook dat, zeker jongens, wat later die ontwikkelingssprong gaan maken. Hij heeft nog meer dan jaar, begin groep 8 en eind groep 8 is echt een wereld van verschil.
   
  suus1983 en Baileyy vinden dit leuk.
 17. GossipGirlxoxo

  GossipGirlxoxo VIP lid

  7 okt 2019
  19.442
  29.022
  113
  mijn ervaring als ik om me heen kijk, zoon, zijn vriendjes en mijn neefje is dat jongens inderdaad later zijn met meiden in die ontwikkelingsprong, maar dat die sprong ook pas is op de middelbare school. Zo ergens tussen de 1e en 2e klas. De jongens waar ik over praat nu (stuk of 6) hadden die sprong vooral lichamelijk allemaal rond de zomervakantie tussen 1e en 2e leerjaar op de middelbare school. Gingen als ukkies ze zomervakantie in en kwamen als grote jongens de zomervakantie uit.
   
  lovemy2kids en Luna86 vinden dit leuk.
 18. Luna86

  Luna86 VIP lid

  11 jan 2009
  11.019
  5.775
  113
  Gelderland
  Onze oudste zoon zit nu in groep 8. Ik heb idd gezien wat een sprongen hij heeft gemaakt afgelopen jaar. Maar tussen hun allebei zit zo’n mega verschil in oa verantwoordelijkheid en spelen. Ook zie ik het bij kinderen van vrienden in dezelfde leeftijd, ze zijn al zoveel verder dan onze zoon is. Hij speelt dan met de jongste van de vriendengroep en bijv op dit moment zit hij te loomen met een buurjongetje van 8 en zijn beste vriend die net 10 geworden is.

  Zou lesstof niet juist makkelijker zijn omdat hij in een combinatieklas 7/8 blijft? En geldt dat niet voor elk kind wat doubleert? Ik kan vrijdag pas meer zeggen over zijn Cito’s maar de vorige keer waren dit 3tjes en 4tjes.
   
  lovemy2kids en GossipGirlxoxo vinden dit leuk.
 19. Eppo82

  Eppo82 VIP lid

  25 jun 2007
  14.231
  4.924
  113
  Wij hebben het wel gedaan en nog geen dag spijt gehad (zoon ook niet, hij wilde het zelf ook graag) Op sociaalemotioneel vlak inderdaad enorm gegroeid in dat jaar en vol vertrouwen naar de middelbare ( en nu over naar de 2e) Ik zeg weleens, hij is een jaar te vroeg geboren :p

  Qua schoolprestaties is ie van ene Cito 5- en 4-score (begrijpend lezen en rekenen), naar 2 keer 2 gegaan. Het kwartje viel dat jaar ineens :)

  Dus ja, ik zeg bespreek het vooral met school :)
   
  NiekeKris, Dubbelgeluk en Luna86 vinden dit leuk.
 20. lovemy2kids

  lovemy2kids Fanatiek lid

  3 nov 2010
  2.386
  1.362
  113
  NULL
  NULL
  Als hij groep 7 doubleert dan krijgt hij de lesstof van groep 7 nogmaals.
  3/4 scores CITO laat een voldoende beheersing hierop zien, methode toetsen heb ik geen inzicht in.
  Wat ga je hem dan volgend jaar aanbieden? Herhaling? Of ga je juist inzetten op executieve functies? En hoe en kan school dat aanbieden?
  Aangezien school niet zelf heeft aangegeven dat doubleren een optie is (althans dat dacht ik uit je verhaal te halen) denken hun ook hij over zou kunnen gaan naar groep 8.

  misschien kan hij wel mee naar groep 8 maar kunnen ze extra inzetten op sociaal emotionele ontwikkeling?

  ik begrijp overigens ook jou beweegredenen, en ik wil ook niet zeggen dat je het niet moet doen.
  Als moeder ken jij je kind het best, en kun jij het beste de situatie inschatten.
   

Deel Deze Pagina