Even een vraag. Ik ben nu 15 jaar in dienst bij dezelfde werkgever. Als ik nu een nieuwe baan aanneem waar ik een jaarcontract ga krijgen en als de nieuwe werkgever mijn contract dan niet gaat verlengen. Hoeveel recht of aanspraak kan ik dan maken op ww uitkering? Vind het als alleenstaande moeder best een ding om een onbepaalde tijds contract op te zeggen, maar ja helemaal blij met m'n huidige baan ben ik niet. Dus ja, ik ben toe aan een nieuwe uitdaging! Maar zie er wel tegen de onzekerheid van een bepaalde tijdscontract op. Kan iemand mij enige duidelijkheid geven?
Je kunt dit checken via UWV.nl. Kun je altijd op inloggen met je digid. Het aantal gewerkte jaren telt mee voor je ww-opbouw, niet de werkgever. Dus in jouw geval dan 15 of 16 jaar + evt voorgaande banen.
Dit inderdaad. In in principe levert 1 jaar werken, 1 maand ww op. Dus je kunt er vanuit gaan dat je sowieso een jaar lang recht hebt op ww. Bedenk wel dat ww 70% van je laatst verdiende salaris is.
https://www.uwv.nl/particulieren/werkloos/ik-word-werkloos/detail/achtergrondinformatie-over-de-ww/van-een-vaste-baan-naar-een-tijdelijk-contract Langer dan 26 weken een contract is ww als je een vaste baan er voor opgezegd hebt. Wel even uitkijken met de proeftijd uiteraard...
Arbeidsverleden Voor de berekening van de duur van uw WW-uitkering kijkt het UWV naar uw arbeidsverleden. Daarbij tellen soms ook de jaren mee waarin u niet heeft gewerkt. Bijvoorbeeld de jaren waarin u zorgde voor een jong kind of mantelzorg heeft verleend. Voor ieder jaar arbeidsverleden heeft u recht op een maand WW. Maar: heeft u meer dan 10 jaar arbeidsverleden? Dan wordt de duur van de WW-uitkering op een andere manier berekend. Aldus de website van de Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ww-uitkering/vraag-en-antwoord/hoe-lang-heb-ik-recht-op-een-ww-uitkering Je hebt max 24 maanden recht op ww
Heel erg bedankt voor jullie antwoorden! Dat geeft echt wel even lucht om wel de stap te gaan wagen! Bedankt!
Max 24 maanden, inderdaad. Hou er wel rekening mee dat je de eerste twee maanden 75% van je WW-maandloon ontvangt, en daarna 70%. Ook betaal je meer loonheffing over je WW-uitkering dan dat je gewend bent bij een werkgever.
Het is ook nog zo dat als je een jaarcontract krijgt en ze ik noem maar wat 4 maanden na je proeftijd aangeven toch niet tevreden te zijn en niet met je verder te willen dat ze wel je contractduur moeten uitbetalen, oftewel ze betalen dan tot einddatum contract (jaar) je loon door.
@Kramertje Let ook op dat je niet zelf tijdens je proeftijd stopt. Want dan heb je geen recht op een ww. Als je een jaarcontract hebt dan ben je een jaar in dienst. Ze moeten dan inderdaad je gewoon een jaar uitbetalen. Je contract stopt dan rechtswege en je hebt dan recht op ww
Ik weet niet wat voor werk je doet, maar kun je niet eventueel eerst solliciteren op dezelfde functie in een ander, groter bedrijf en dan daarna intern wisselen van job? Als je namelijk nu op dezelfde baan solliciteert als je huidige, kun je "eisen" dat ze je huidige contract overnemen. Snap je wat ik bedoel?
Ja ik begrijp wat je bedoeld maar ik verwacht niet dat zoiets haalbaar gaat zijn bij mijn werk. Ik had van deze mogelijkheid nog nooit gehoord, dus ga hier zeker even naar kijken! Bedankt!
Ik zie dat ik een stukje was vergeten te typen. Hieronder even m'n eigen stukje gequote en dikgedrukt aangevuld wat ik nog wilde typen. En over opleiding gesproken.. is dat niet nog een optie om aan je huidige baas te vragen, zodat je een andere functie binnen hetzelfde bedrijf aan kunt nemen tzt.?