Inderdaad wat prutske zegt! Vlees uit de koelkast halen en op kamertemperatuur laten komen. Vlees kruiden. Ik begin zelf met uien en knoflook te bakken. Dan gooi ik het vlees erbij en laat ik het rond om dichtschroeien. Warm water erbij tot vlees net onder staat. Je moet geen koud water gebruiken, want dan 'schrikt' het vlees met het gevolg dat het taai kan worden. Scheut wijn of port erbij. Langs de rand van de pan toevoegen aan het vlees. Eventueel een scheutje azijn om zekerheid te hebben dat het mals wordt. Mosterd heb ik zelf nog nooit gebruikt. Paar laurierblaadjes, kruidnagelen, zout en peper erbij.. Minimaal 3 uur laten sudderen, in braadpan. Een uur voordat je het vlees van het vuur wil halen 3 plakjes ontbijtkoek in stukjes toevoegen. Klinkt vreemd, maar super lekker: ontbijtkoek met caramel gebruiken. Ik heb altijd super mals vlees!
Ik gebruik magere runderlappen en smeer ze in met vleeskruiden (met zout) en braad ze dan eerst aan. Daarna doe ik van alles en nog wat door het vet. Ik probeer er vooral op te letten dat er iets zouts, zoets en zuurs is zit. Vooral zuur is belangrijk voor de malsheid. (ik doe er vaak een bouillionblokje, laurierblad, mosterd, azijn, knoflook en als ik het heb een scheutje aardbeiensaus, klinkt raar maar is echt lekker) En idd minstens 3 uur later pruttelen, ik zet het ook tussendoor vaak uit om het later op de dag weer aan te zetten. Op het eind krijg ik het meestal bijna niet meer uit de pan omdat het uit elkaar valt. Oh ja, ik gebruik een sudderplaatje, want mijn kleinste pitje is nog te heet en een grote braadpan. Ik heb ook een kleine braadpan maar daarin mislukken ze. En goed opletten met water toevoegen, niet teveel maar wel tijdens het sudderen steeds wat extra toevoegen. En niet koud maar warm/heet water erbij.
Mijn suddervlees is pas echt lekker sinds ik een ouderwetse, gietijzeren braadpan gebruik. Het is een aanschaf, maar ik ben er erg blij mee!
Je hebt iets zuurs nodig, omdat het zuur de verbindingen in het lees kapot maakt waardoor het uitelkaar valt. Dat zuur kan van alles zijn, azijn, wijn, citroensap, tomaten, fruit. Als je ergens een slowcooker of sudderpot op de kop kunt tikken wordt het helemaal makkelijk, alles na het ontbijt in de pot doen, aanzetten en 's avonds eten. Met een hogedrukpan kun je trouwens met een dik half uur lekkere losse lapjes hebben, wel goed het recept volgen uit de gebruiksaanwijzing!
Wat iedereen al zegt: wat zuurs erbij, vet vlees, een zware braadpan en tussendoor of aan het einde minimaal een half uur van het vuur af (daarom is het meestal ook het lekkerst als je het een dag van tevoren maakt). En om heel zacht te sudderen zet ik de braadpan meestal na het aanbraden in de oven op zo'n 120 graden. Wel zorgen dat alles op een hoog vuur goed warm is geworden en de pan dus ook, en dan gewoon een hele middag in de oven. Zo doe ik trouwens ook hachee en stoofpot.
Oh wat erg na het lezen van dit draadje wil ik vanavonddraadjesvlees eten! Ik maak het altijd met sucadelapjes die ik inwrijf met mosterd en kruiden. Even aanbraden en dan met bouillon en scheutje azijn, kruidnagelen en laurier in de pan sudderen op heeeeel laag vuur. Later stukken groente erbij, uien erbij paar lepels appelstroop en een stuk kruidkoek voor de binding. Lekker met Vlaamse frieten en snijbonen!
Kruiden, zout,peper, paprika, knoflook en kerrie. Kruidnagels in een ui. Ui in de pan vlees aanbraden en dan met flink wat water (minimaal een halve liter) lekker laten sudderen voor minimaal 3 uur. Hier ook met een stuk ontbijtkoek er in, dat maakt het ook erg mals. Heb ik weer van mijn oma
Ik doe meestal marineren in mosterd, en ik zet het vaak rond 10u op, en rond 16u weer uit of soms laat ik het gewoon pruttelen tot we gaan eten.
Hier komt het niet eerder op tafel dat als het zeker 4 uur op het vuur heeft gestaan. Verder wat hier boven allemaal staat doe ik ook. Ik kan het niet eens met de vork uit de pan halen.