Dreumes 17 maand wil geen avondeten maar wel toetje.

Discussie in 'Baby en dreumes' gestart door Avastar, 25 jan 2017.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Avastar

  Avastar Actief lid

  25 sep 2012
  242
  9
  18
  Hoi meiden,

  Mijn dreumesje van 17 maanden wil al een hele tijd geen avondeten meer, soms eet ze alleen het vlees maar meestal niets...
  Ze krijgt wel toetje ( yoghurt met klein scheutje vanille yoghurt) omdat ik mij heb laten vertellen dat je dit niet als machtsmiddel moet gebruiken. Toetje vind ze heerlijk en daar vraagt ze al na de eerste hap naar, ze moet dan wel gewoon wachten tot wij het op hebben
  Ze krijgt aan het eind vd middag nog wel groenten aangeboden en daar eet ze vaak wat komkommer en radijsjes van maar ook niet veel. De rest vd maaltijden /tussendoortjes eet ze wel goed.
  Help, ze krijgt zo volgens mij echt niet voldoende voedingsstoffen binnen, wie heeft er tips of geruststelling?
   
 2. fee90

  fee90 Fanatiek lid

  21 mei 2015
  1.679
  39
  48
  Tja, ik snap dat nooit zo goed. Ik denk inderdaad niet dat je een kind moet dwingen een bord leeg te eten voor het toetje, dan leer je een kind overeten.

  Maar als er al vanaf de eerste hap uitgegaan wordt van:dit hoef ik niet op te eten,krijg zo toch mijn toetje zou ik wel degelijk strenger worden, ze stilt nu haar trek met het toetje.
   
 3. Olifantje1991

  Olifantje1991 VIP lid

  9 jan 2013
  8.025
  2.558
  113
  Ik zou er op deze leeftijd nog geen strijd van maken, maar herken het wel. Zoontje at op een gegeven moment ook niks meer en begon gelijk om een toetje te zeuren.
  Hier zijn we vanaf 2 jaar strenger geworden en moet hij 2 hapjes proeven, sowieso van de groente. Daarna mag hij een toetje eten.
  Dat was een paar keer brullen omdat hij geen toetje kreeg, maar al snel had hij het prima door. Inmiddels zijn we ruim een half jaar verder en proeft hij bijna alles weer en eet ook 9 van de 10x gewoon z'n bord weer leeg.
  Maar of je dochtertje dat al begrijpt moet je zelf inschatten, denk dat ze er nog net iets te jong voor is om dat gevolg te overzien.

  En op zich hebben ze niet zo snel een tekort hoor. Zeker niet als ze 's middags ook nog wat rauwkost eet en ik ga er even vanuit dat ze ook gewoon fruit eet.
  Hier heeft hij een periode geen groente en geen fruit gegeten, een paar maanden duurde dat, vond ik ook helemaal niks, maar hij heeft er niks van gekregen. ;)
   
 4. 1981Mama

  1981Mama Fanatiek lid

  8 apr 2015
  4.966
  915
  113
  Hier idem dito. Heb uit wanhoop een potje gepureerd (helemaal glad gemaakt) en dat wordt momenteel wel gegeten :O
   
 5. Madeliefje06

  Madeliefje06 VIP lid

  26 mrt 2015
  10.581
  3.460
  113
  Niet je eten opeten, betekent ook geen toetje hier. Geen trek in avondeten maar wel in een toetje.. voor mij werkt het zo niet. Oudste had snel genoeg door dat ze zonder avondeten (en dus zonder toetje of iets anders) trek krijgt, dus er gewoon avond gegeten moet worden.
   
 6. Boommm

  Boommm Niet meer actief

  Hier moeten ze goed eten als ze een toetje willen. Het is hier dus echt een beloning voor goed gedrag aan tafel. Ze had snel genoeg door dat als ze s'avonds niet at (en dus ook geen toetje kreeg) ze honger had. Ik ben dan ook een bitch en ze kregen gewoon tot het ontbijt dan niets anders dan water.

  Goed eten betekend hier niet je bord leeg trouwens. Als ze iets echt niet lekker vinden moeten ze het op z'n minst proeven, dan ben ik al tevreden. Met eten wat ze wel gewoon lusten moeten ze een normale portie eten.
   
 7. cactusje

  cactusje VIP lid

  12 feb 2015
  6.752
  1.992
  113
  hier net zo.
  hoe jong ze ook zijn ze hebben snel door dat ze bijv dat toetje toch wel krijgen.
  en een toetje is nou eenmaal veel lekkerder dan een bord groente.
  de jongste eet tot nu toe gelukkig heel goed maar als de oudste loopt te klooien met haar eten en gaat piepen dat ze vol zit oid dan is het altijd zo voorbij als we zeggen dat ze dan ook geen toetje krijgt..
  of bijv heel zielig vragen of ze alsjeblieft mag stoppen met eten want ze zit zooooo vol, oke dan lust je ook geen toetje.
  dan is het bord 99 van de 100x heel rap leeg.
  maar het is maar net hoe jij het toetje ziet.
  is het onderdeel van de maaltijd of juist een extraatje.
  hier is het toetje dus een extraatje
   
 8. Maartt

  Maartt Fanatiek lid

  30 mrt 2011
  4.702
  472
  83
  Ik doe hetzelfde maar niet met 17 maanden.
  Als ze bij ons 2 zijn geweest gaat deze vlieger op.
  Onze zoon laat zijn eten ook staan als hij het niet lekker vindt. Voor nu besteed ik er geen aandacht aan en negeer ik hem totdat we toe zijn aan het toetje. Heel soms gaat er dan toch nog een hapje in die hij zelf pakt.
  Ik merk wel dat we zo zoetjes aan richting een hap proeven gaan ookal vind je het niet zo lekker. Hij begint steeds meer te begrijpen en kan nu zelf ook duidelijker communiceren. "Ies" (=vies) is hier favo woord aan tafel.
  Ik dwing nooit. Ook niet bij onze dochter. Maar ben wel duidelijk. Op een gegeven moment proef je gewoon en eet je gewoon in ieder geval iets.
   
 9. meisje1977

  meisje1977 VIP lid

  1 mrt 2013
  8.108
  471
  83
  Geen eten en dan geen toetje gaan wij hier ook doen maar wel als hij wat ouder is en het meer snapt. Mijn kleine man is bijna 15 maanden en paar weken geleden ook slecht gegeten. Ik heb wel yoghurt gegeven was blij dat dat er goed in ging ( en zomerden hij toch bocht binnen) nu eet hij weer goed. Hopelijk is het een fase.
  Voor nu maken wij er geen strijd van
   
 10. alicia1

  alicia1 Lid

  30 dec 2015
  75
  1
  8
  Mijn zoontje eet ook sinds een paar dagen slecht. At altijd zo goed, en nu ineens....slecht.
  Spuugt alles uit of eet maar een paar hapjes. Probeer er geen aandacht aan te geven hoe moeilijk ik het ook vind.
   
 11. Avastar

  Avastar Actief lid

  25 sep 2012
  242
  9
  18
  Bedankt voor de reacties allemaal!! Lastig inderdaad en ik ben ook gaan twijfelen over het toetje. Ik kijk het nog even aan en ga denk ik onderscheid maken in een 'lekker toetje' ( yoghurt met vanille yoghurt) als ze goed eet en een 'saai' toetje ( alleen yoghurt) als ze niet goed eet.
   
 12. MrsBucket

  MrsBucket Bekend lid

  27 mei 2014
  863
  212
  43
  Mijn zoontje eet het liefst wat hij lekker vindt, dus het toetje eerst. Daarna begint hij aan zijn gewone eten. Hij heeft echt nog niet geleerd dat je het lekkerst tot het laatst kunt bewaren, hij ziet gewoon 4 dingen voor zich en kiest voor het lekkerst. Logisch toch?
   
 13. Sama1

  Sama1 Fanatiek lid

  18 jan 2015
  1.050
  73
  48
  Hier vind ik het soms ook dubbel. Nu blijkt dat ze de laatste tandjes krijgt eet ze minder. Warm ook. Gelukkig de laatste dagen weer goed. Toetje eet ze dan wel. Ik denk dan ach zal ook wel verkoeling geven wanneer er tandjes door komen. Om zo maar te zeggen eerst goed eten terwijl ze dan tandjes krijgt waar ik een week later achter kom. Maar goed wanneer ze door zijn is dat misschien een ander verhaal.
   
 14. Elmyra

  Elmyra Niet meer actief

  Mijn oudste van nu 26 maanden eet sinds kort weer iets beter (de vraag is voor hoelang :)), sinds ze begon met de kieskeurigheid nooit iets anders aangeboden maar de yoghurt na kreeg ze altijd.

  Heb er ook nooit een drama van gemaakt. De yoghurt na gaat er altijd in, maar ze krijgt een klein schaaltje ... een hoeveelheid waar ze mi haar eventuele honger niet mee kan stillen. Ze krijgt multivitamines. Denk dat je het wel goed aanpakt hoor, wellicht idd de vanillevla weglaten uit het toetje en qua hoeveelheid iets minder (maar geen idee hoeveel ze krijgt).

  Denk persoonlijk dat het goed is er geen strijd van te maken. Zij bepaald hoeveel ze eet en jij bepaald wat ze eet. Hier lijkt het nu toch weer te normaliseren na bijna een jaar, ze eet haar bordjes weer bijna leeg en met dingen die ze echt lekker vind vraagt ze soms zelfs nog een beetje.
   
 15. Bloembloem

  Bloembloem Bekend lid

  21 okt 2010
  561
  2
  18
  Orthopedagoog
  Waarom zou je überhaupt onderscheid maken in gezond eten en toetjes.. Natuurlijk wil een kleintje dat door heeft dat het toetje lekkerder is dan de groenten liever het toetje, daar kunnen ze helemaal niets aan doen. En dan ga je als ouder dat ook nog inzetten als machtsmiddel.. ik vind dat echt héél raar.. sorry.
  Waarom doe je vanillevla (suiker) in de yoghurt? Als je gewoon zorgt dat het toetje gezond is (yoghurt, of wat fruit, nog een stukje groenten) dan heb je dit hele probleem niet. Je creëert met zoete toetjes zelf een probleem en vervolgens doe je alsof je kind 'stout' is. Wij eten sowieso geen 'toetje' we eten gewoon avond eten en mochten de kinderen nog trek hebben voor ze naar bed gaan dan kunnen ze nog iets eten, fruit bijv.

  Waarschijnlijk zit m het probleem vaak in de suikerverslaving van de ouders. Zelf eet je zo graag iets zoets na het eten, dat je het je kind ook heel graag wil geven.
   
 16. Avastar

  Avastar Actief lid

  25 sep 2012
  242
  9
  18

  Sorry, ik kan dit even slecht hebben op het moment. Ik zou graag advies hebben, niet iemand de me de les leest over wat ik allemaal fout doe en wat ik me afvraag is waar jij leest waar ik mijn kind stout vind?? Ze krijgt een eetlepel vanilleyoghurt door de gewone yoghurt, geen vla. Fruit is net zo zoet, zo miet zoeter dan dit dus daarmee houdt je het 'probleem' in stand en zelf eet ik nooit toetje. het slaat uiteraard nergens op dat ik dit aan het uitleggen ben maar jij geeft me het gevoel dat ik een slechte moeder ben en ik wil gewoon even niet over me heen laten lopen!
   
 17. MamavanLieverd

  MamavanLieverd Fanatiek lid

  1 dec 2014
  3.772
  1.992
  113
  Gewoon niet teveel van aan trekken hoor.
  Het komt echt wel goed, mijn dochter is ruim anderhalf en de ene dag eet ze nauwelijks haar avondeten en de andere dag eet ze redelijk wat. Toetje krijgt ze wel gewoon, het is de enige zuivel die ze krijgt naast afentoe wat kaas (ze krijgt nog borstvoeding). Van groentes eet ze sinds ze een jaar is alleen komkommer, tomaat en champignons.
  Zolang ze verder wel hun fruit eten, krijgt een kind echt niet zomaar tekorten hoor.
  Mijn zoon heeft een beperking en heeft jaren (echt waar) geen avondeten op en qua fruit alleen appels en druiven en toen zijn bloed geprikt moest, hebben we ook de rest laten checken. Hij had alleen een licht vitamine d tekort (ongerelateerd aan voeding dus). Inmiddels eet hij bijna alles.
   
 18. Sama1

  Sama1 Fanatiek lid

  18 jan 2015
  1.050
  73
  48
  Suikerverslaving van ouders vergelijken met een toetje na het eten geven vind ik persoonlijk wel erg kort door de bocht. Waar bij de een "gewoon" avond eten met toetje is is bij een ander "gewoon" om voor het naar bed gaan een stuk fruit te krijgen wanneer ze honger hebben. Gewoon is niet voor ieder hetzelfde. Ook apart dat het eten van een toetje wel of geen vanille duidt op suikverslaving van ouders. Een bijzondere theorie!
   
 19. Hopsatee

  Hopsatee Niet meer actief

  Tot 2 gaf ik wel standaard toetje. Gewone kwark. Nu niet meer omdat hij dan gewoon honger stilt met toetje..
   
 20. ikkie97

  ikkie97 VIP lid

  7 mei 2011
  8.001
  1.645
  113
  Zooo heee anders suggereer je even een suikerverslaving bij alle ouders die een toetje geven anders dan pure yoghurt of kwark. Gaat t een beetje?

  Jij eet geen toetje want je eet 'gewoon avondeten'?
  Nou bij ons hoort dat stukje zuivel bij de avondmaaltijd. Onze jongste drinkt alleen water dus krijgt naast kaas geen zuivel binnen, dus hebben we zijn favoriete bakje vla of vruchtenyoghurt (ja met suiker ja) maar ingedeeld als standaard onderdeel van de avondmaaltijd. De suiker in de vla nemen we voor lief en wordt ruimschoots gecompenseerd door het water wat hij drinkt de hele dag ipv ranja, diksap of fruitsappen.

  Kortom, het hangt er zo vanaf hoe je je dag en je maaltijden indeelt qua voedingsstoffen of je het toetje moet zien als extra of niet.
  Bij ons is het geen extra dus wordt gewoon standaard aangeboden. Dochter van 4,5 is net over haar grootste dip qua niet willen eten heen en begint langzaam weer een beetje te eten van steeds meer dingen. Gewoon aan blijven bieden, niet dwingen, wel stimuleren en tenzij je kind al een liter zuivel drinkt overdag, het toetje er gewoon bij geven.
  Verschil tussen een toetje of fruit na het eten zie ik niet.
   

Deel Deze Pagina