Hai allemaal, Mijn dochtertje van bijna anderhalf lijkt last te hebben van allergieën. Ik ben op zoek naar mensen die hier ervaring mee hebben en wat advies kunnen geven. Hierbij wat achtergrondinformatie: Een dag na haar geboorte zat ze ineens helemaal onder de rode vlekken. De kinderarts heeft haar toen nagekeken, maar verder geen testen gedaan. Het werd afgedaan als een 'gevoelig huidje'. Rond haar 1e verjaardag kwam ik erachter dat ze van het eten van rauwe cherrytomaten rode vlekken in gezicht en hals krijgt. Ze eet het wel graag en heeft geen andere klachten dan de vlekken. Zou ik het haar wel moeten blijven geven of kan ik daar beter mee stoppen? Vorige maand kreeg ze ineens een hevige allergische reactie: enorm benauwd en ze zat van top tot teen onder de rode vlekken en galbulten. Van de huisarts kreeg ze een prednison-kuur en toen ging het al gauw beter met haar. Maar we weten niet waar ze nou zo heftig op reageerde. Ze is vlak daarvoor voor het eerst in aanraking geweest met een poes en ze heeft toen ook een paar hapjes van een notengebakje gehad. Wij willen graag weten waar ze nou zo allergisch voor is; noten of katten. En gisteren kreeg ze weer rode vlekken in gezicht en hals na een paar likjes van mijn ijsje (cappucino-ijsje, maar wellicht dat het is opgeschept met een lepel waarmee ook noten-ijs is geschept?) De huisarts zegt dat het allemaal proefondervindelijk is en dat er geen betrouwbare allergie-testen zijn. Hij raadt ons aan om elke keer bij een allergische reactie foto's te maken en een dagboekje bij te houden van haar voeding i.c.m. de rode vlekken. Maar is dit waar? Zijn er echt geen goede testen te doen? En hoe gaan andere ouders hiermee om? En zou ik moeten stoppen met de cherrytomaatjes? Alvast bedankt!
Mijn zoontje van dezelfde leeftijd is ook allergisch. Uit de bloedtest kwam een hele lijst oa. Tarwe, melkproducten, ei, pinda, huismeid, harige dieren etc. Maar sommige was maar een klein percentage, zn lichaam geeft daar geen reactie op. Later via kinderarts en huidtest gedaan en daar kregen we meer duidelijkheid. Hij mag gen verze ei, noten en peulvruchten, daarc krijgt hij reactie van. Ik raad en huidtest dus zeker aan! Sterkte!
Op deze leeftijd heeft een bloedtest of krastest inderdaad geen enkele zin. Die resultaten zijn gewoon niet betrouwbaar. Mijn dochter heeft een zware koemelkallergie. Dat is ook enkel proefondervindelijk gebleken, de bloedtest zei dat er geen sprake was van allergie. Het blijft trial and error om te achterhalen wanneer die allergie nu eindelijk zal verdwijnen. Als ze verder geen grote reacties heeft op de kerstomaatjes, denk ik wel dat je ze kan blijven geven. Ik krijg altijd een vreemde hoest van roomijs, maar ik blijf het ook eten Maar wel goed opvolgen, uiteraard.
De enige betrouwbare methode op deze leeftijd is eliminatie-provocatietest. Dat betekend dat je in eerste instantie alle mogelijke producten waar allergisch op gereageerd wordt je uit het dieet houd. Als dat goed gaat en je dochter fit is ga je 1 product geven. Als ze erop reageert weet je wat het is en doe je er verstandig aan dit even uit het dieet te houden. Een allergische reactie kan in de loop van de tijd verergeren. Als je een heftige reactie verwacht kan je dit beter in de ochtend doordeweeks doen. Dan zijn de artsen iets beter bereikbaar Op deze leeftijd is het nog goed mogelijk dat ze eroverheen groeit, maar dan voornamelijk als ze het een tijd niet binnen krijgen. Soms krijgen kindjes een hele heftige reactie op iets eenmalig. Zo had onze oudste zoon laats een reactie. Hij zat van top tot teen (letterlijk) onder de rode, jeukende bulten. Hij had niets vreemds gegeten en voor zover bekend ook niets vreemds gedaan. Ha zei ook dat het gewoon eenmalig kan zijn.
Bloedtesten op allergie zijn beneden de 4 jaar vaak vals negatief en daar word je erg vaak niet veel wijzer van. Een voedingsdagboek, (en bijhouden met welke non-food-allergenen ze in aanraking is geweest), is daarom doorgaans wel de meest betrouwbare manier om allergieen te achterhalen. Je kunt die dan elimineren uit haar dieet en na verloop van tijd eens provoceren daarmee, om te kijken wat er gebeurt en daarmee dus ook daadwerkelijk vast te stellen dat ze daarvoor allergisch is. Als ze ergens allergisch op reageert, is het verstandig dat product een tijd te laten staan en pas na minimaal een half jaar weer opnieuw te proberen: het lichaam moet de tijd krijgen om er overheen te groeien en van steeds opnieuw blijven geven, wordt het niet beter.