Hallo, Ik heb hier een account aangemaakt omdat ik eigenlijk opzoek ben naar steun, tips en/of ervaring. Ik zit eigenlijk een beetje met mijn handen in het haar. Ik zal het kort uitleggen. Ik heb donderdag te horen gekregen na een bloedtest dat mijn dreumes van 1,5 tarwe, koemelk en pinda allergie heeft, nog nog een lijstje maar dat zou de kinderarts allemaal vertellen (morgen een afspraak). Ik ben dus donderdag gelijk naar de winkel gegaan om etenswaren te kopen zonder tarwe en koemelk maar ik heb dus echt bijna niets kunnen vinden maar uiteindelijk toch de nodige dingen van de rawfood afdeling kunnen halen. Ik heb hem dus de dag daarna havermout, zaden en sojamelk gegeven (overnight oats) en de dag daarna tarwevrij brood (brood moest ie niet) met bekertje sojamelk maar beide dagen daarna gelijk weer zn hele maag inhoud overgegeven. Verder tussendoor veel fruit, andere tussendoortjes heb ik nog bijna niet kunnen vinden of rozijntjes, wat cornflakes in een bakje (rijstewafel moet ie niet) maar toch lijkt het alsof hij continu hongerig is. Hij zit ook in een fase dat het een moeilijke eter is maar nu omdat er nu zo weinig is wat ik hem kan aanbieden waarvan veel dat hij niet op eet (tarwevrij bood, rijstewafel, rauwkorst, mais etc etc) weet ik gewoon niet echt wat ik er mee moet. Ik geef hem nu dus ongeveer 5 dagen tarwe, koemelk en pinda vrij te eten, maar toch zit hij nog steeds overal te krabben en te braken. Het lijkt tot nu toe dus eigenlijk niet veel te helpen? Komt dit doordat zn lichaam nog moet ontwennen of het kan ook komen doordat hij nog dingen krijgt waar hij ook allergisch voor is.. Morgen dus de afspraak bij de kinderarts waar ik mijn vragen ook kan stellen, ik ben benieuwd, maar op dit moment voel ik me gewoon zo machteloos dat ik er niet voor kan zorgen dat hij zich beter voelt ondanks alle maatregelen, het voelt alsof ik de controle kwijt ben.. Zijn er meer moeders in deze situatie of moeders die er wat meer over kunnen vertellen?
Dat kost tijd Verder tarwe allergie zou zeker betekend gluten dus daar moet je nakijken. Verder weet je nog niet wat op de lijst staat. Pap: teffpap van zonnatura, havermout van zonnatura (ook andere keuze merk in reformwinkel/natuurwinkel/ekoplaza) Brood: bij bakker bestelen lactose glutenvrij /in natuurwinkel te koop. Dat brood is echt kruimelig als meel en niet lekker. Je kan beter crackes teff of rijstenwafel gebruiken of voorverpakte brood uit natuurwinkel die is wat steviger en lekkerder. Melk: rijstenmelk, qatmelk, kokosmelk (dan allemaal in super te koop of natuurwinkel en dat met pap ochtend prima combi) Creamfresh: van rijst (voor vetten in pap en eten), staat ook bij soya afdeling in super Beleg: zal voorzichtig zijn met geit. Schapenkaas kan prima, sesampasta/tahin. Boter ook voor bakken: gezonde kokosboter te koop bij ekoplaza Gebak: pannekoeken etc maak je van boekweit meel met kokos of rijstenmelk. Toetje: maak je zelf van alternatiefmelk of koop je schapenyogurt Tussendoortje: fruit (geen histamine fruit), groente, crackers zonder gluten (hier favo teff crackers van natuurwinkel), rijstenwafel, qatwafel, teffwafel (veel keuze natuurwinkel). Bij natuurwinkel vind je ook glutenvrij en lactosevrij pasta, lasaniabladen etc. Rijs, boekwiet kan je geven. Couscous dan niet (gluten). Spelt is ook gluten helaas. Dus alles is alternatief te vinden merk Schar (is lactose en glutenvrij alles). Maar het kost echt 3x zo meer dan gewone. Je moet ook oppassen met bijv varkensvlees, champinions etc (kijk histamine lijst) maar voor nu zou ik houden bij gluten, koemelk en de rest van lijstje wat van bloed kwam. Ook met suikers oppassen En geen soya producten beter er zijn vele andere alternatieven. Helaas is alles erg duur en je zal 2 a 3 x meer geld kwijt raken aan boodschappen... En in super zal je amper wat vinden. Sterkte! Maar in die leeftijd is niet echt betrouwbaar dat test kan ook zijn dat hij op meerdere dingen allergisch is. Ik zou met goede kinderdietiste alles bespreken. Want zulk dieet op die leeftijd moet ondersteunt worden door andere dingen.
TS: Er zijn dames op het forum die kunnen je VEEL meer en veel betrouwbare informatie geven, o.a. Averlhach en Rozemarijke. Hun kindje(s) hebben kma of kma gehad. Ik heb er geen ervaring mee, ik zou dan ook geen bruikbare tips kunnen geven.
Bedankt voor je uitgebreide reactie! Ik kom net van de natuur winkel en heb daar het een en ander gekocht. Het is inderdaad duur! We hebben het op dit moment niet breed, en kwamen eigenlijk steeds net rond dus het is wel echt een beetje een dilemma. Maargoed, het moét. We hebben natuurlijk alles over voor ons kindje. De huisarts zei inderdaad tarwe allergie en ik had dus ook speldbrood gehaald waar dus geen tarwe inzit maar wel gluten.. maar het is waarschijnlijker dat hij dat dus ook niet mag? Ik ben ook bij de winkel big bazaar geweest waar ze vaak alternatieve etenswaren verkopen. Daar heb ik nog een soort rijst-kokos koekjes gevonden zonder tarwe en sesam koekjes.. wel heel betaalbaar. ik hoop inderdaad dat ik morgen meer informatie kan krijgen over een diëtiste of doorverwezen wordt.
Heel veel sterkte. Desnoods een verwijzing vragen voor diëtiste, zodat die je even op weg kan helpen? Vijf dagen is niet genoeg om de klachten te laten verdwijnen hoor. Hier een volwassene (ikzelf) en dreumes die behoorlijk allergisch zijn. Ik kan je alleen de tip geven om eens op fb te kijken, daar zijn groepen die recepten hebben voor zulke doelgroepen. Leuk en inspirerend. En vooral veel zelf maken, dan weet je wat er in het eten gaat. Sterkte!
En... Bedenk ook dat een bloedtest niet hoeft te betekenen dat je zoontje daar ook echt (klinisch) op reageert. Ik zou zijn dieet en het uittesten daarvan zeker in overleg met een diëtist doen. Heel veel sterkte. Hier een ukkie die waarschijnlijk wel/niet kma heeft al dan niet in combi met wat anders. Het blijft een heel gepuzzel om er achter te komen waar hij nu precies op reageert. Op deze leeftijd toch meestal door trial and error. Bloedtesten zijn meer een indicatie.
TArwe en gluten allergie hoeven niet hetzelfde te zijn. Daar komt bij dat een definitieve diagnose gluten-allergie (coeliakie) enkel kan worden gedaan door middel van een darmbiopt. De uitslag daarvan is gouden standaard.
Bij bakker zeiden ze mij dat als je snij met dezelfde mes brood bijv. Tarwebrood en boekweit brood dat boekweit brood is dan ook besmet met tarwe. Is nihil maar is hetzelfde als je op verpakking leest: wordt geproduceerd in fabriek met noten en zaden. Dus bijv dan als je soep maakt met vermicelli moet je dan aparte kom koken voor zoontje en niet dat je vermicelli uitvist op het eind. Voor zoveel ik weet glutenvrije brood wordt ook zo geproduceerd. Als je bijvoorbeeld neemt boekweit brood dan is ook tarwevrij maar bevat wel/ kan bevatten sporen van tarwe. Er zijn ook gewoon bakkers die gespecialiseerd zijn in allergievrije brood maar dietiste kan je veel meer over helpen alles hangt ook van ergst van allergie en wat daadwerkelijk allergisch is. Je kan later een huidtest uitvoeren bij 3 jaar dan is de uitslag wel vrij zeker.
Ik hoop dat kinderarts ook gluten test naar aanleiding van de bloeduitslagen. Hoeft indd niet samen te zijn. TS Is ook zo dat vaak kindje allergisch op iets en de andere komt ook bij omdat het gehele organisme al lang blootgesteld was. Daarom bloedtesten geven nooit 100% uitslag wel of niet tot 4 jaar geloof ik Hier is met 13mnd begonnen: erge eczeem, jeuk. Alle testen waren negatief maar dat zegt ook niet veel. Op electro accopunctuur reageerde ze op alles omdat huid zo onrustig al was. 2 mnd hebben we koe geit melk gluten vrije dieet gegeven en probiotca. Ging wel beter maar dietiste zei dat het ergst van intolerantie niet zo dat we op zulk dieet moeten dat is lastig bij zulk kleintje. Het heeft wel geholpen om dus lichaam vrij van histamine te krijgen. Ze eet nu alles en nu lijkt ze overgegroeit te zijn (ze had zoiezo geen allergie maar misschien intolerantie wat ook nooit bewezen was). Eczeem is nu ondercontrole zelfs zonder hormoonzalf.
Bedankt voor de reacties! Ja het is echt heel lastig. In eerste instantie hebben we bloed laten afnemen van wegen pinda allergie. Als hij pinda at en bijvoorbeeld ook bij linzen kreeg hij een heftige allergische reactie: gal bulten, opgezwollen ogen en oogballen etc. Maar daarnaast heeft ie ook van baby af aan erge eczeem, en ook op plekken waar geen eczeem zit erge jeuk, overal wondjes van het krabben, is erg klein van stuk(maar zeker geen ontwikkelings achterstand) en ook hoest hij soms erg tijdens het eten en braakt hij gemiddeld 4x per week tijdens het eten. Maar ik dacht nog dat dat gewoon kwam doordat hij niet goed genoeg kauwt en dat de jeuk kwam doordat hij eczeem heeft/had (nu alleen een paar plekjes maar dus wel alsnog overal jeuk). Maar hij heeft dat niet specifiek na het eten van tarwe (kreeg hij natuurlijk de hele dag door wel zoals brood, soepstengel etc.etc) of na het eten van melk producten. Ik wist dus wel dat hij allergisch is voor pindas en andere peulvruchten maar dat er uit de uitslag zou komen dat hij zo veel allergieën heeft had ik echt nooit verwacht. Maar nu is het dus de vraag van welke allergie dus deze klachten komen, of van allemaal, of de een is een heftigere allergie dan de andere.. ik heb geen idee. Op internet lees ik dat de symptomen van kma het zo ongeveer het zelfde zijn als die van tarwe. Verder is het wel gewoon een heel vrolijk mannetje waar qua gedrag niets aan te merken is.
Wat ik bijvoorbeeld lees over de klachten van tarwe allergie: Buikkrampen Vaak moe zijn Constipatie Opgeblazen gevoel/ opgezette buik Last van diarree Eczeem of andere huiduitslag Loopneus Last van de ogen/ tranende ogen Zover ik kan weten heeft hij hiervan alleen last van eczeem. En wat ik lees over koemelk allergie: Huiduitslag, jeuk en eczeem Tranende ogen en een verstopte neus Diarree Darmkrampen Veel huilen Braken Groeiachterstand Onrustig slapen Hier heeft hij 5 symptomen van zover ik kan weten: eczeem, jeuk, braken, groei achterstand, onrustig slapen. Het cb heeft er verder nooit iets over gezegd behalve dat ze eventueel dacht dat gluten intolerantie aanwezig kon zijn vanwegen de combinatie groei achterstand, eczeem en veel ontlasting
Allereerst: bloedtesten zijn niet sluitend voor een jaar of 3. Dus eigenlijk weet je nu nog steeds niets zeker. Dus dat kan je best even overleggen met de KA. Ten tweede: als er sprake is van zo'n intensieve allergieën, zou ik echt wel contact opnemen met een goeie kinderdiëtiste. Dit vooral om zeker te zijn dat je kindje nog alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Ik lees bijvoorbeeld de tip van piccolina voor rijstmelk e.d. Ter vervanging van melk, maar dat is helemaal geen volwaardige zuivelvervanger. Dat weet ik, omdat ik bij de kinderdiëtiste geweest ben.
Hoi, Hier helaas een dochter (1,5 jaar) met ernstige voedselallergieën. Zo ernstig dat we altijd een epipen op zak moeten hebben. Helaas al een aantal keer in het ziekenhuis beland. Onze dochter heeft een pinda, melk ( koe, schaap, geit, paard), noten en ei allergie. Deze producten moeten we echt vermijden. Ik las de tip van schapenyoghurt van picoline. Niet doen! Veel kindjes met een melkallergie (echt anders dan een intollerantie) reageren net als onze dochter ook op melk van andere dieren. Wij hebben een nachtje in het ziekenhuis gebivakkeerd omdat ze op geitenkaas reageerde. Verder is rijstemelk geen vervanger. Er zitten te weinig voedingsstoffen in. Soja is een betere optie. Wij mochten dit wel pas na 1 jaar geven en we moeten goed opletten omdat kindjes met een pindaallergie een sojaallergie kunnen opbouwen. Onze dochter was 10 maanden bij haar eerste reactie. Melkallergie wisten we al omdat ze op melk reageerde als ik dat al. Gaf en geef nog steeds borstvoeding. Bloedonderzoek geeft geen uitsluitsel. Wij hebben dus een huidtest (kan gewoon voor 3 jaar) gehad. Die kan ook gewoon bij die kleintjes. Verder provocatietesten in het ziekenhuis gehad. Ze krijgt dat juist het product waar ze allergisch voor is. Deze test is eigenlijk de enige die echt uitsluitsel bied. Al geeft een huidtest dit ook al wel hoor. Sommige producten wil de kinderarts nog niet in de provocatietest doen omdat het gezien het bloed- en de huidtest en uiteraard haar verleden zeer waarschijnlijk is dat ze reageert met een anafylactische reactie. Qua eten vonden wij het in het begin ook erg lastig. Nu hebben wij gelukkig de tarwe er niet bij. Wat wij doen is alles zelf maken. Zo maken we pannenkoeken met spelt. We voegen voor onze dochter dan alleen water toe. Sausjes maken we allemaal zelf. En het voelt een stuk gezonder nu we geen pakjes meer eten. Het is even puzzelen maar als je het eenmaal hebt is het eigenlijk net zo makkelijk om zelf te maken. De ah heeft een lijst met allergieën. Daar hebben we veel aan gehad. Met brood van de bakker moet je uitkijken. Vaak wordt het in dezelfde oven als het gebak gebakken waar pinda in verwerkt is. Je hebt dan kans op sporen. Bij een heftige pindaallergie is dat al voldoende. Je moet dus goed aan de bakker vragen of het gegarandeerd pindavrij is. Tip nog: weet niet hoe ernstig de allergie is, maar wij waren bij elke verjaardag zenuwachtig of niemand haar wat zou geven. Wij hebben toen een brief verstuurd met alle info. Zijn we op een bruiloft dan vragen we op de dag er aandacht voor. De allergieën zijn voor onze dochter dan wel levensgevaarlijk. Als je vragen hebt, mag je het vragen hoor. Het is lastig zo'n kleintje met voedselallergieen.
Weet je of het tarweallergie of coeliakie is? Daar zit wel een verschil in. Mijn zoon heeft coeliakie maar heeft ook een tijd zonder koemelk moeten eten. Mijn dochter heeft het afgelopen jaar koemelk, soja- en glutenvrij gegeten. Bij haar blijkt dat ze niet zo goed tegen soja- koemelk- en kippenei kan. Glutenvrij is tegenwoordig best goed verkrijgbaar als je weet waar je moet zoeken. Bij de AH kan je veel betaalbare spullen krijgen. Bij de Lidl soms ook (ik koop daar bijv pasta) Brood bak ik zelf, het glutenvrije brood uit de supermarkt is niet heel lekker tenzij je het in een schoon broodrooster stopt. Tegenwoordig is er wel brood van het merk Genius verkrijgbaar bij de AH (op de vers afdeling) dat schijnt redelijk goed te eten te zijn. Havermout uit de supermarkt is overigens niet glutenvrij... maar het ligt er dus inderdaad aan of het gluten vrij moet zijn of tarwevrij. Ik zou je ook willen aanraden naar een dietist te gaan of ga bijv groepen op fb zoeken, fora over dit soort dingen zijn er ook. Als je meer info wil.. pb me maar! Sterkte!
Lastig. Zou even goed navragen bij kinderarts en dietist hoe je dit aan moet pakken, hoe je de 'gevaarlijke' producten kan ontdekken. Test alleen is daarvoor niet genoeg. Je kan ook allergisch zijn voor iets, daarop heftig reageren in een test, maar in de praktijk geen klachten van hebben als je het eet.
87chantal87 en puinquin72 Bedankt voor jullie uitgebreide advies en sterkte met jullie kindjes! Ik zal morgen als ik bij de ka ben geweest uitgebreider reageren en eventueel naar aanleiding daarvan nog om advies vragen/pb'en. Ik ga ook even op fb inderdaad die groepjes opzoeken. ik had wel een forum gevonden over tarwe allergie maar dat was al niet meer actief geweest sinds 2014.
Okè en zou je het dus gewoon kunnen eten.. dan word het indd uitvogelen welk product de reacties geeft.. ps. Sorry voor spel fouten, een combinatie van snel typen en spellingscorrectie
ik zie mijn naam staan, ben nu aan het koken. Zal vanavond even lezen en reageren. Pb mag ook altijd.
Nog een aanvulling 2mam2: wij waren ook bang dat de kosten voor eten etc omhoog zouden gaan, maar dat valt echt mee. Wij zijn nu niet meer kwijt. Scheelt een hoop geen pakjes Verder gebruiken wij nu veel seizoenspullen.