Onze dreumes van 20 maanden weigert avondeten te eten. Dit is eigenlijk al aan de gang sinds ze 1 jaar is geworden. Sinds ze ongeveer 12 maanden is, wil ze alleen vlees als avondeten. Toentertijd besloten om dan maar peutermenutjes te geven zodat ze alsnog wat groente binnenkrijgt, ervan uitgaande dat dit slechts een van de vele fases zou zijn. Ondertussen wel elke keer blijven aanbieden, maar ze weigert pertinent. Nu ze 20 maanden is, is er eigenlijk weinig verandert en kan ik niet anders dan tot de conclusie komen dat dit geen "fase" is. Sinds een maand of 2 geven we geen peutermenu's meer omdat ik daar eigenlijk wel klaar mee ben. Dus elke avond blijven we haar het eten aanbieden, maar ze pikt slechts de stukjes vlees uit of indien dit niet mogelijk is, eet ze helemaal niks. Sporadisch neemt ze, tot onze grote blijdschap, enkele hapjes van het eten, maar dit is meestal beperkt tot 3/4 hapjes en daarna houdt ze het voor gezien. En in de meeste gevallen weigert ze het eten gewoon te proeven (zelfs wanneer ik er 100% van overtuigd ben dat ze het heel lekker zal vinden, zoals pizza, lasagna etc). Ik snap er niks van. Verder eet ze namelijk hartstikke goed (ontbijt, lunch, fruit etc.), het is echt alleen het avondeten dat zo moeizaam gaat. Nu ben ik wel op het punt beland dat ik denk: hoe nu verder? Ik heb voor mijn gevoel alles geprobeerd, maar ze is een hele koppige dreumes en doet alleen waar ze zelf zin in heeft. Mijn partner en ik hebben maar besloten om haar dagelijks het eten te blijven aanbieden en verder geen alternatief voor haar te maken zodat ze hier niet aan went. We hebben al enigszins spijt dat we dit niet van meet af aan hebben gedaan en haar destijds peutermenu's hebben aangeboden als alternatief, maar goed, daar kunnen we nu niets meer aan veranderen. Ik heb alleen wel twijfels over onze aanpak, want 1) Ik vind het soms wel zielig als ze geen avondeten eet (ik geef haar wel altijd een toetje), maar ik ben bang dat als ik met alternatieven kom aanzetten - zoals stukjes vlees, wat ze dus wel eet - ze nooit zal gaan eten wat ik haar voorschotel omdat ze weet dat ze toch nog vlees kan krijgen. En daarnaast 2) krijgt ze op deze manier wel voldoende voedingswaarden binnen aangezien ze bijna geen groente eet op deze manier? Ik lees graag jullie meningen/tips/ervaringen!
https://kiind.nl/waarom-kinderen-geen-groente-lusten-en-prima-is/ Ik zou verder proberen bij de lunch of tussendoor al groente te geven, een soepje, groenteomelet/muffin, wat rauwkost. Dan is de druk daar van af bij t avondeten.
Wat Fristi2012 zegt . Onze kinderen hebben ook een hele tijd slecht gegeten in de avond, we gaven dan geen alternatief. Wel probeerde ik áls iets wel goed ging dat wat vaker te maken. Overdag probeer ik inderdaad groenten te geven, bijvoorbeeld met een dip (ik doe dan een schaaltje yoghurt ernaast). Of na het eten een banaan oid bij de yoghurt. Hier was het echt een (lange) fase. Ze zijn overigens hartstikke gezond .
Hier ook 1 die veel avond eten weigert is dan haar probleem dan eet ze niet. Ontbijt lunch tussendoor alles prima ook groenten en fruit. Idd dat proberen te geven wat wel goed gaat, maar ze gaan (hopelijk) vanzelf wel weer eten.
Vooral geen aandacht geven is mijn ervaring omdat je dan een strijd krijgt en je kind een machtsmiddel geeft. Probeer overdag gezond eten aan te bieden en eet ‘s avonds alleen wat je al van plan bent. Kijk of ze mee eet, zo niet dan geen aandacht eraan geven en weghalen wanneer jullie klaar zijn met eten en niks nieuws of anders aanbieden in de hoop dat ze dat dan gaat eten omdat zij het dan kan gaan manipuleren. Het zijn vaak fases waar veel kinderen en hun ouders mee te maken hebben. Frustrerend maar kinderen krijgen vaak overdag voldoende binnen en zolang ze dan maar grotendeels gezond eten is er weinig aan de hand. Vaak gaat het ineens over en eten ze ineens weer mee met de pot.
Geeft helemaal niets, gaat vanzelf een keer over (bij mij duurde die fase tot mijn 16de en is allemaal goed gekomen hihi). Maak er vooral geen strijd van en probeer overdag vast wat rauwkost aan te bieden of wellicht wat soep?
Hier gingen ze pas met 4 jaar beter eten.. negeren en laten gaan is erg lastig maar wel doen! Hier aten ze helemaal geen avondeten... dan maar met honger naar bed! Niet zielig het kind kiest ervoor om niet te eten en als ze op een gegeven moment wel honger hebben, dan had ik hun bord eten nog achter de hand.... Dit of niets..
De van 2.5 zit ook al 1.5 jaar in die "fase" sporadisch eet ze wat... maar daar blijt het bij. Maar ze is wel 2.5 lijn van der groei afgeweken dus wij hebben nu wel een prelogopodist in geschakeld omdat ze dus veel te weinig weegt en afvalt elke keer... Ik zou het laten en gewoon blijven aanbieden... zeker als ze goed ontwikkeld der eigen lijntje blijft volgen en vrolijk is....
Hoe moeilijk ook, gewoon loslaten. Wat geef je als tussendoortjes? Je zou dan tomaatjes, komkommer, worteltjes kunnen geven, als ze het dan wel eet heeft ze iig al groente binnen die dag. En dat ze juist wel vlees eet is helemaal prima. Ze zal de eiwitten en ijzer wel nodig hebben
Wat je zelf al van plan bent: aanbieden en geen alternatief dat lijkt mij de beste aanpak! Daarbij wil ik nog aanvullen dat ik het verder belangrijk vindt het goede voorbeeld te geven en gezamelijk aan tafel. Dus jij en je man samen met haar aan tafel en jullie gezellig eten en praten met haar. Een goede sfeer is ook belangrijk vindt ik. Overdag wat meer groenten neerzetten, zoals rauwkost als tussendoortje op een monkeyplatter en bij de lunch geven bv. Nog een kritische noot van mijn kant: ik zag een link naar een artikel en dat vind ik echt volslagen onzin. Dat veel peuters slecht eten is een feit, maar het is niet prima. En kinderen weten echt niet wat ze nodig hebben.
Ben je met de lunch thuis met je kindje? Dan kun je evt ook het warme eten serveren. Heb ik ook lang gedaan. Verder tussendoor groenten wegzetten. Sowieso zijn bij ons de tussendoortjes altijd (gedroogd) fruit, noten of rauwkost.
Waar mogelijk de groente overdag al wegwerken, smoothies zijn perfecte verstoppers en rauwkost is toch anders voor ze. Desnoods warme lunch wat eerder al werd aangegeven. Wat in de avond dan gemist wordt is dan ook geen ramp meer, kan je zelf makkelijker je schouders ophalen.
Hier zijn de groente en fruitsmoothies een hit. Hebben ze in ieder geval hun vitamines binnen. Verder is zoon gek op soep, lekker zelf naar binnen lepelen en heel veel knoeien . Hij krijgt altijd een bord avondeten voorgeschoteld, of hij het eet of niet mag hij zelf weten maar ik maak niks anders. Verder moet hij in ieder geval een paar happen hebben gegeten voordat hij een toetje krijgt. Dat snapt hij echt al heel goed hoor want dan worden er toch snel een paar happen gegeten . Lastig he, ik vind het soms ook zielig als ik het idee heb dat hij te weinig heeft gegeten. Wil dan al snel een broodje maken oid, maar dat doe ik niet en hij slaapt even goed prima en staat vrolijk weer op dus echte honger zal hij niet hebben dan .
Wat hier helpt is om het gezellig te maken aan tafel.. Voor al geen strijd of ze wel of niet (willen) eten. Iedere avond gewoon het eten aanbieden en niet teveel over het eten zeggen, evt proberen te helpen. Maar doet ze haar mond niet open, ook goed dan zet je het aan de kant. Onze kids zijn net wat ouder, maar hier werkt het goed als ze hun bord leeg eten een lekker toetje, als ze hun bord niet leeg eten 'gewone' kwark zonder iets erin..
De oudste eet nog steeds bijna niks 's avonds. Ze is nu 3 en ze weet dat als ze niets eet ze ook geen toetje krijgt, dat resulteert meestal wel in een paar happen. Bij haar begon het ook rond haar eerste jaar. De middelste eet echt alles, de jongste begint nu ook kieskeurig te worden. Ik doe er verder niks op. We eten wat we eten en anders eten ze maar niet. De jongste (13 maanden) krijgt wel een beetje yoghurt ongeacht wat hij heeft gegeten maar de oudste dus niet als ze niet een paar happen eet. Ik heb me er eigenlijk nooit druk om gemaakt, verder eten ze goed en ze zien er goed uit. De jongste is echt een speklapje. Ik zou er dus niets op doen, gewoon eten wat je wilt eten en zij eet wat zij wil eten. Als ze iets ouder is kan je afspreken dat ze een paar hapjes neemt want anders geen toetje. Voor onze oudste werkt dat vaak wel.
Met de aanpak ben ik het ook eens, hier ook zo gedaan. De oudste (nu bijna 6) heeft denk ik wel twee jaar lang geen avondeten gehad. We zijn niet begonnen met alternatieven en dwingen werkt ook echt niet. Sinds ene jaar zijn we iets strenger en willen we dat ze van alles in ieder geval proeft. Inmiddels eet ze van het meeste in ieder geval wel een paar happen. De jongste (3) eet iets beter maar ook heel vaak weinig tot niks. Ze eten beide veel brood met divers beleg en veel fruit. Ze hebben ook beide een perfect bmi en zijn bijna nooit ziek. Ik ben er wel van overtuigd dat baby's en kinderen van nature heel goed kunnen aanvoelen wat ze nodig hebben. Uiteraard is dit gevoel verpest door alle toevoegingen die in ons eten zitten en kiezen de meeste kinderen daarom voor snoep en koek als ze zelf mochten kiezen. Daarom bepalen wij wát ze eten en zij bepalen hoeveel (binnen grenzen uiteraard op bepaalde dingen zit een max) En dat kunnen ze prima.
Kindje van een vriendin heeft het ook gehad. Ze is nu bijna 2.5 jaar. Ze bleef aanbieden. Eten. Helemaal goed. Niet eten? Dan niet. Weghalen als ze zelf klaar waren met eten. Wel altijd toetje aangeboden. Maar ook dat at ze niet. En ineens is ze weer gaan eten. Van de een op de andere dag geen enkel probleem meer gehad.
Euh, jawel. Het is wel een fase, alleen eentje die jaren kan duren . Wat ik zo beetje om mij heen heb gezien is dat de meeste kinderen waarbij de introductie van vast voedsel goed verlopen is als baby en 'opeens' stoppen met (avond)eten wat ze normaal wel deden, dat het dan echt bij leeftijd hoort en vrijwel altijd vanzelf goed komt. Mijn zoon was de moeilijkste hier in huis. Die at als baby uitstekend, als dreumes weigerde hij alles wat vers was (dus kreeg hij potjes) en met 2 jaar weigerde hij alles wat avond eten was. Overdag at hij prima fruit, zuivel en brood. Ben toen dagelijks gaan aanbieden (wat de pot schaft) met insteek dat hij dat kon eten of anders niets. Tja. Meneer heeft zeker 1,5 jaar gekozen voor niets. Daarna is hij geleidelijk gaan opbouwen (eerst aardappels, vlees, macaroni, pas later de groentes ), konden wij het toetje inzetten als stimulans tot proeven en hapjes eten en vanaf 6 jaar eet hij zo goed als alles gewoon mee. Momenteel is hij mijn makkelijkste eter . De middelste vond eten te lekker gok ik , die heeft af en toe geweigerd maar nooit meer dan een week achter elkaar. De jongste heeft wel langere weigerperiodes gehad en slaat nu soms ook nog wel eens de avondmaaltijd over. Ze is 5 jaar. Tja. Haar keus. Ze eet overigens wel al van kleins af aan rauwkost, dus ze krijgt dagelijks groente binnen, zelfs als ze niet mee wil eten.
Mijn oudste is nu 8,5 en er zit verbetering in. Hij heeft zelfs kookles gehad op school en alles geprobeerd. De middelste leeft op koolhydraten en de jongste op vlees. Zolang ze groeit en vrolijk is, laat het gaan en eet gewoon zelf je maaltijd zonder er verder aandacht aan te geven.
Ik zou vanaf een jaar of 4/5 wel strenger worden. Dan is de dwarse peuterfase voorbij en zouden ze hier niet zonder een paar happen van tafel gaan.