En ik heb geen flauw idee waarom. Hij is net een week 2, dus wellicht verwacht ik teveel Hij brabbelt de hele dag door hoor, hele "verhalen" en hij zegt wel een paar woordjes, maar die versta ik meestal alleen. Het blijft bij die, daar, daddy (we zijn een tweetalig gezin), etuh (eten), turr (water), thee en tein (trein). Het vreemde is dat hij alles begrijpt wat we zeggen, dus qua taalbegrip maak ik me geen zorgen. Zijn oren zijn een poosje geleden nagekeken door de jeugdarts van het CB, maar ik wil sowieso binnenkort eens langs de huisarts om dat grondiger na te laten kijken. Oorontsteking heeft hij gelukkig nog nooit gehad...even afkloppen... Maar daar verwacht ik niet veel van. Als hij in zijn kamer speelt en papa beneden in de keuken zijn favoriete snack open hoort maken is hij er als de kippen bij Autisme zit in de directe familie, maar ik herken bij onze knul verder geen symptomen, afgezien van het niet praten. Wat me wel vaak opvalt is zijn intelligentie en dat hij meer naar iets oudere kinderen toe lijkt te trekken dan kindjes van zijn eigen leeftijd. Zijn interesses qua speelgoed en tekenfilms zijn ook eigenlijk altijd dingen die voor net iets oudere kindjes bedoeld zijn Hij kent de letters van het alfabet ook al....maar wijst ze aan in plaats van uit te spreken...dat is ook zoiets aparts... Ik lees voor en zing tot ik er gek van word Ik ben de godganse dag bezig met woordjes duidelijk articuleren. Maar het lijkt allemaal niet te helpen. Hij is een ontzettend lief, knuffelig, rustig mannetje. Wel een held op sokken; kijkt altijd eerst de kat uit de boom. Praten zou zo'n verrijking voor hem zijn! En makkelijker voor de mensen om hem heen. Want wij als ouders begrijpen hem wel, maar de peuterspeelzaal komt er ook aan en dan zou het fijn zijn als hij een beetje verbaal zou kunnen communiceren. Wat nu? Iemand tips? Ervaringsverhalen?
Hier een knul die pas met 3jr een beetje praatte en nu klets hij de oren van onze kop... Hij begreep ons ook feilloos op die leeftjjd Laat hem lekker zijn eigen ontwikkeling volgen en dat praten komt vanzelf
Mijn jongste zoon had op die leeftijd een vriendje op het kdv, hij was ook laat met praten, oorzaak tweetalig (Spaans). Mijn jongste zoon zelf is ook laat met praten, maar bij hem komt dit door een vorm van autisme. En op die leeftijd was voor mij als leek echt nog niet te zien wie van de twee nou welk probleem had. Dus bij jouw zoon is de tweetaligheid een prima verklaring, maar daarmee kun je iets anders niet uitsluiten. Als je het niet vertrouwt zou je een afspraak kunnen maken met een logopediste. Zij kan je binnen een paar sessies adviseren wat je het beste kunt doen. Maar aangezien hij wel alles begrijpt kun je ook de peuterspeelzaal afwachten.
Ik heb wel eens gehoord dat sommige kinderen pas gaan/durven te praten als ze er aan toe zijn. En dat ze dan vaak ook al snel best goed praten. Als hij jullie wel goed begrijpt zou ik t nog even aankijken. Misschien spelenderwijs wat klanken oefenen? Niet perse de nadruk op bestaande woorden leggen.
Niet mee eens, vaak komt het vanzelf wel maar zeker niet altijd en dan is het wel erg fijn om er op tijd bij te zijn. @ TS, je kan een verwijzing vragen voor het audiologisch centrum zodat zij met je mee kunnen kijken of logopedie zou kunnen helpen of VVE.
Ik ben geen expert wat meertalig opvoeden betreft, maar ik heb ooit wel begrepen dat dat er wel voor kan zorgen dat kinderen iets later gaan praten. Onze dochter zei rond haar tweede verjaardag ongeveer 50 verschillende woordjes en na haar tweede verjaardag ging het opeens erg snel met woordenschat/zinnen maken etc.
Ons zoontje is ook laat met praten. Hij gaat vanaf 2jr naar de psz, en sinds die tijd is het met sprongen vooruit gegaan! Hij kan goed duidelijk maken wat hij wil zonder alleen maar 'die' te roepen. Soms is het nog wel wat onverstaanbaar maar dat komt vast. Hij kan ook niet alles tegelijk. Ook heeft hij dagelijks nieuwe woordjes, en maakt iig zinnetjes van 2-3 woorden. Ik denk dat het vanzelf komt als hij straks naar de psz gaat! Dan ziet hij misschien dat praten het spelen met andere kindjes zoveel makkelijker maakt. Volgens mij doe je wat je kunt! En echt, als ze er niet aan toe zijn, zeggen ze de woordjes ook niet na. Ps wel herkenning overigens .Bij ons in de fam zit ook autisme. Maar behalve het laat praten nog geen andere kenmerken die doen denken aan autisme. Hier was het een groot deel van de dag :die, die! Op een gegeven moment hielp het als we zeiden : ik weet niet wat die is, je zult moeten zeggen wat je bedoeld. Hebben we overigens wel even moeten volhouden.
Wat herken ik veel in jouw reactie! Bij mij zit Asperger in de familie, maar bij mijn zoon merk ik verder niks qua slechte prikkelverwerking of niet in de ogen kijken of niet reageren op zijn naam, etc. Ben er niet bang voor als het wel zo zou zijn, maar dan is het beter om dat nu al te signaleren. Dus ik ben er wel alert op. Vond jij het ook zo moeilijk om hem naar de peutergroep te sturen? Aan de ene kant besef ik me dat het alleen maar goed voor hem is, aan de andere kant voel ik me schuldig dat ik zo'n "hulpeloos" mannetje in het hol van de leeuw stuur Wil ook niet dat hij straks een labeltje krijgt terwijl hij misschien gewoon laat is.
Voeden jullie tweetalig op? Het kn dat kindjes die deze opgvoeding genieten wat later gaan spreken hoor
Ons zoontje gaat naar het kdv en daar zijn veel kindjes in de groep die rond de 2 jaar zijn en ik zie veel verschil in spraak. Ene kindje is heel snel en het andere wat langzamer. Ook tweetalig opvoeden kan er soms voor zorgen dat kindjes iets later gaan praten. Ons zoontje word in november 2 en praat wel al veel en soms ook wel echt duidelijk, maar ook zegt hij dingen waarvan ik heel goed weet wat hij bedoelt maar een ander niet. En hij heeft moeite met de uitspraak van de S. Zo noemt hij zijn speen-meen, snoepje-moente en speeltuin-moentuin. En vrachtwagen en rijstwafel noemt hij beide wawa. Maar bijvoorbeeld het woord bulldozer kan hij gewoon heel duidelijk uitspreken. Wij leren hem trouwens ook af en toe wat Engelse woordjes en vanwege de afkomst van papa leren we ook wat Indonesische woordjes.
Ons zoontje zei met 2 jaar ook maar vijf woorden of zo (inclusief mama en papa) Hier 4 talig opgevoed. (Spaans en Nederlands thuis, Catalaans op de crèche en dan nog Engels spelenderwijs). Hij is nu ruim 2.5 en is sinds een maand enorm veel woordjes bij aan het leren en nazeggen. 2 is nog erg klein... ik zou zeggen het komt goed
Ja, mijn man is Brits, ik Nederlandse Daarnaast ook veel Koreaanse taal in huis en op TV, omdat ik dat probeer te leren (talenknobbel ). We overwegen om voorlopig alleen Nederlands te spreken tegen zoonlief, mocht dat de oorzaak van zijn late spraak zijn.
Ik werk op een kinderdag verblijf groep 0 tot 4 jaar. Het verschil kan echt heel groot zijn. En in een paar maanden kan het heel snel gaan met praten. Net 2 is echt jong zolang hij veel begrijpt en wat woorden zegt zou ik nog even afwachten.
Mijn zoontje wordt in november 2. Ik herken wat je zegt, ook autisme in de familie en mijn niet altijd terechte angst daarvoor. Hij praat wel wat maar meestal alleen voor mij verstaanbaar en dan ook van die verzonnen woordjes. Nune voor varken, tata voor vrachtwagen dat soort dingen. Maar als ik hem vraag iets te doen of aan te wijzen dan gaat dat altijd goed. Ik maak me soms ook wel zorgen maar dan ineens komt er weer meer gebrabbel uit en dan denk ik ‘zie, komt vanzelf’. Rond zijn verjaardag moeten we weer naar het cb en dan vraag ik het wel weer
Het is gebruikelijk dat kinderen die tweetalig worden opgevoed later beginnen met praten hoor, maak je geen zorgen. Ik ken ook kinderen die maar met een taal zijn opgegroeid die zo laat waren met praten, waarbij helemaal niets aan de hand was. Sommige kinderen leren meer door langer te observeren voordat ze zelf iets proberen, maar ik zou me als ik jou was nu nog niet druk maken, zeker als het verder een vrolijk kind is dat zich goed ontwikkelt en gezond is.
Ja, andersom klinkt het ook heel herkenbaar idd! Nee ik vond het niet lastig om m naar de psz te brengen. Hij staat zn mannetje wel en komt goed voor zichzelf op (eerder te goed), ondanks dat hij dat dus niet met woorden deed. Het blijft toch altijd in je achterhoofd he: als hij maar geen autisme heeft.. Ik moet er wel op letten dat idee een beetje los te laten. Ons zoontje is vanaf begin sociaal, groet iedereen netjes, geeft gewoon kusjes en knuffels, kijkt in je ogen. Luistert niet altijd naar zn naam maar dat zie ik meer als eigenwijs. Of hij is heel geconcentreerd bezig, of het komt m niet uit. Ik moet zeggen dat ik ons zoontje ook wel overal heen kan brengen hoor, die huilt eigenlijk nooit als ik wegga. Dat maakte ook dat de psz voor mij niet heel spannend was
Onze dochter sprak met 2 jaar ook nagenoeg niet. Bij het cb vonden ze dit zorgelijk en moesten we een half jaar later terug komen voor een check-Up. Toen ze 2,5 jaar was vroeg de arts wat de reden was waarom we kwamen. Toen ik vroeg of ze dat niet in het dossier had staan keek ze me schaapachtig aan. Uitgelegd dat er zorgen waren rondom de spraak van onze dochter. Binnen 5 min stonden we weer buiten want ze had al gehoord dat er met de woordenschat van onze dochter niks mis was. Ik heb me zelf nooit zorgen gemaakt. Herkende de wat late spraak van onze zoon. Beiden waren ze motorisch heel snel en heeft het even geduurd voordat de spraak op gang kwam. Nu met 3 jaar kletst onze dochter ons de oren van het hoofd en verbaas ik me dagelijks over de nieuwe woorden die ze uit de hoge hoed tovert.
Onze oudste sprak ook bijna niet toen ze 2 was. Zelfs mama zei ze niet. Hier voeden we ook 2 talig op (Nederlands en Fries, waarbij Fries het meeste wordt aangeboden). Toen ze naar de peuterspeelzaal ging, ging ze met sprongen vooruit. Ze kletst me nu de oren van mijn hoofd zowel in het Fries, Nederlands als in het Engels. De jongste is nu net 2 en praat veel beter. Die maakt al hele zinnen in het Fries en het Nederlands.
Mijn kinderen begonnen begonnen allemaal pas na hun tweede verjaardag echt te praten. We merkten dat ze alles begrepen, maar terugpraten deden ze niet echt. Of onverstaanbaar gebrabbel. Maar voor hun derde jaar kletsten ze de oren van ons hoofd. Mijn jongste wordt in november 3 en hij gaat de laatste maanden heel hard vooruit. Zijn oudere broer was ook laat met praten. Zelfs na 1 jaar psz praatte hij niet veel en onduidelijk. Hij was toen net 3 geworden. De juffen van de psz gaven toen ook aan dat hij bij hun bijna niet praatte. Toen ben ik met het CB in gesprek gegaan. Ben toen met hem naar logopedie gegaan. Maar dat werd niets. Hij vertikte het om de oefeningen te doen. Toen is hij aangemeld voor VVE op de psz. Vanaf 3,5 jaar ging hij toen 4x per week naar de psz en werd er extra aandacht aan hem besteed. Toen ging hij wel met grote sprongen vooruit. In groep 2 werd hij gescreend door een logopediste en was alles goed. Ik heb wel meer gehoord dat kinderen die tweetalig worden opgevoed later gaan praten. Ik zou dus nog niet te snel zorgen maken. Maar houd het in de gaten. Voor je het weet houd hij niet meer op en ben je blij als hij een keer zijn mond houd