hallo allemaal, ik heb nog 2 maanden voordat mijn kolfrecht afgelopen is maar wil erna ook nog graag borstvoeding blijven geven. hoe hebben jullie dat gedaan?? ik werk 2 dagen van 8 tot 5 zou ik dat redden om niet te kolven?? groetjes veronique
of in je pauze kolven. Of vragen of je verlengde kolfrecht mag hebben. Ik heb aangegeven dat de kleine meid KMA heeft en ivm de mex griep toen, dat het beter is dat ze nog even door kon drinken. Trouwens heb je collega's die roken?? Anders kan je dat op tafel gooien want de aantal keren dat zij hun werk onderbreken... Succes! Om niet te kolven dat ligt eraan hoevaak je kolfde op een dag. Over 2 maanden is je produktie echt stabieler. Zal ze misschien minder drinken. Alleen na de boterham. Als je die kan afkolven?
Inderdaad overleggen met je baas dat je in de lunch graag wil blijven kolven, het is immers je eigen tijd.
dankjewel voor jullie antwoord. de pauze zou een optie zijn jullie hebben gelijk dat dat mijn eigen tijd is. maar ik wordt nu al scheef aangekeken denk dat ze blij zijn als het eindelijk afgelopen is
Al jaren en jaren en jaren! Tot 6 maanden heeft elke pasbevallen vrouw recht op extra rustpauzes, geen nachtdiensten en eventueel aangepast werk, maar dat staat los van wat het kind eet. Het Voedingsrecht bestaat al meer dan 100 jaar in Nederland, en al heel lang geleden is bepaald dat een kind de eerste 9 levensmaanden (dus TOT aan de dag dat het 10 maanden is!!!!! - dat wordt heel vaak verkeerd geïnterpreteerd, waardoor moeders een maand voedverlof mislopen!!!!) daar recht op heeft. Nadat het kind 10 maanden is mag een moeder zo lang ze maar wel blijven kolven of voeden, alleen dan is het haar eigen tijd. Met uitzondering van sommige branches waar het voedverlof is uitgebreid tot een jaar. Check dus je CAO!
jee dit wist ik ook niet! ik mag nu niet meer kolven op het werk maar jij zegt dus dat ik dit eigenlijk nog een maand mag? heb je toevallig een link waar het staat dat het tot en met 9 maanden is? dit staat op bv.com: De rechten van de werkneemster Je hebt de eerste negen levensmaanden van je kind het recht om te voeden en/of te kolven op je werk. In de praktijk zal het vaak zo uitgelegd worden dat je, op je werk doorbetaald kunt blijven kolven, tot de tienmaandenverjaardag van je kind. Feitelijk kolf je dan een maand langer doorbetaald dan wettelijk geregeld is. hier staat dus dat het wettelijk gezien wel stopt bij 9 maanden
De letterlijke wettekst (Arbeidstijdenwet, te vinden op wetten.nl - Wet- en regelgeving - BWBR0007671) is: Voedingsrecht Artikel 4:8 1.Een vrouwelijke werknemer, die een borstkind voedt, heeft, indien zij de werkgever hiervan in kennis heeft gesteld, gedurende de eerste 9 levensmaanden van dat kind het recht de arbeid te onderbreken ten einde in de nodige rust en afzondering haar kind te zogen dan wel de borstvoeding te kolven. Ik heb het even een kleurtje gegeven en vet gemaakt. Gedurende de eerste 9 levensmaanden. Duidelijk zat: dat houdt op op de dag dat je kind 10 maanden wordt!!! Dat zinnetje op borstvoeding.com over dat je een maand langer kolft dan wettelijk geregeld is klopt dus niet. De letter van de wet telt, en die zegt GEDURENDE!!!
Als je kindje 1 maand wordt, heeft ie zijn eerste levensmaand achter de rug. Als je kindje 2 maanden wordt, heeft ie twee levensmaanden achter de rug. Als je kindje 9 maanden wordt, heeft ie negen levensmaanden achter de rug. Dus TOT de dag dat ie negen maanden wordt.
Deze link heb ik ook nog gevonden: Borstvoedingsforum.nl :: Bekijk onderwerp - voedrecht? En hier uit blijkt dat het toch maar tot 9 maanden is. Ik kolf in mij pauze en 's ochtends rond 9 uur. Dit is ook mijn eigen tijd. Wij werken met flexuren, die je kunt opbouwen en opnemen. Er wordt ook verwacht van de rokers dat zij hun tijd in halen, maar ik vraag me af of ze dat wel doen. Dus ik ben ook een beetje flexiebel met in halen van mijn kolftijd
veronique ik herken je gevoel. Maar straks is het je eigen tijd niet waar? Ga je nu veel om je collega's in je pauze of valt het mee? Ik denk ook wel dat je 2 dagen bij niet kolven het wel red. Alleen zal je snel als je thuis bent of wat eraf kolven of lekker voeden. Heb je je leidinggevende al gevraagd of je langer mag en of dit kan?
Ik haal deze discussie even op. Want ik heb een tietlover die flessen weigert. Ik kan dus nog steeds niet afbouwen, want met name de 2 dagen op het KDV gaat het nog altijd niet goed. de andere 2 bij opa en oma gaan meestal wel goed, maar ook niet altijd. 1 Voeding wordt vervangen door een lepeltjespap, die er ook op het KDV het minst goed of soms helemala niet ingaat. per saldo voed ik nog gemakkelijk een keer of 5-6. Over 2 maanden is ze 9 maanden. Dan kan ik dus nog wel in de lunchpauze kolven, maar verder niet. ik heb niet de luxe dat ik extra lang kan gaan werken (ik werk nu al 9 uur op een dag) en ik kan ook geen vakantiedagen inzetten. Er moet dus een oplossing komen....en eigenlijk moet ze dus aan fles of beker. Maar goed...daar blijven we mee oefenen, maar 2 maanden na dato is het nog altijd niet wat het zou moeten zijn. Tios zijn dus welkom (en ja..ik heb al 85 soorten flessene en spenen geprobeerd)
@hellen: een tuitbeker zonder anti lek systeem? Ik weet niet of je dat al hebt geprobeerd natuurlijk. Pap ervan maken en dan met een lepeltje, dat moet kunnen op deze leeftijd.
Ik zat er al aan te denken, Suus. Want de tuit van die mét anti-leksysteem is vooral leuk om op te kauwen vindt ze ( is er zo eentje van siliconen). Slechts bij toeval zuigt ze erop en dan drinkt ze ook wel. Lepelen gaat haar inmiddels goed af. Fruit, pap en een avondhapje ( als we aan de laatste toekomen) neemt ze goed. Alleen op het KDV gaat het nog moeizaam. Waarschijnlijk omdat de leidsters toch niet zoveel tijd en/of geduld hebben om er echt even voor te gaan zitten. Maar..zolang het daar niet goed gaat, is afbouwen lastig.