Ooit heb ik mijn middelbare school afgemaakt. LTS Horeca en het eerste jaar van de middelbare hotelschool. En dan ben ik er wel. Nu ben ik 38 en loop ik behoorlijk hard tegen het gat aan dat tussen mijn opleidingsniveau zit en mijn werkelijke niveau. Lang verhaal, maar past niet bij elkaar en dus wil ik een diploma gaan halen. Terug naar school. Nu heb ik de opleiding doktersassistente voor ogen. Ik denk daar al even over na en het lijkt mij een interessante baan, met mogelijkheden om verder te leren. Plannen en organiseren kan ik erg goed en doe ik nu ook, ik werk al achtien jaar in de administratieve sector en heel breed, dus die ervaring heb ik. Alleen met ervaring kom je niet zo ver meer en voor mijn eigen gevoel wil ik graag dat papiertje. Alleen loop ik wat vast in alle mogelijkheden. Het kan via het ROC, maar ook de LOI bijvoorbeeld. BBL of BOL. Het zou te gek zijn om het via de BBL te kunnen doen, maar ik denk dat ik al blij mag zijn als ik het middels de BOL kan gaan doen. Ik begrijp dat de studiekosten aftrekbaar zijn van de belasting, dat is handig en op die manier ook haalbaar. Maar hoe zit het met stage lopen? Ik zie overal wel cijfers staan, maar heeft iemand een praktijkvoorbeeld en/of ervaring middels een studie via de BOL-weg? Maar ook, stel dat ik via een ROC aan de slag ga; ben ik daar niet wat te oud voor de doelgroep? Is het diploma van bijv. de LOI ook erkend? (vast wel, maar toch, to be sure). Kortom; heel wat vragen. Wie kan me op weg helpen, of heeft het ook gedaan op deze manier? Hoe kom je aan een stageplaats? Ik kan dat zelf ook grotendeels wel vinden, maar ervaringen vind ik ook heel fijn. Alvast bedankt1
Persoonlijk zou ik niet via het LOI doen, volgens mij wordt dit toch niet zo serieus geworden. En mis je dan de praktijkervaring. Op het gebied wat jij wil, heb ik geen ervaring. Maar misschien gewoon bellen naar het ROC en je vragen daar stellen? Ik ga, als het goed is, volgend jaar ook een BBL opleiding doen. Maar dat gaat vanuit mijn werkgever.
wat wendelaa zegt het ROC bellen zij kunnen je vast verder helpen en eventueel ook met een bbl plek. Je kunt het altijd proberen. Heel veel succes!!!
Als ik jou was zou ik gewoon contact opnemen met het ROC. Ik weet niet hoe het met MBO opleidingen zit, maar bij veel HBO opleidingen is er bijvoorbeeld ook een instroom in februari. Ik doe zelf een HBO deeltijd opleiding (moet alleen scriptie nog inleveren, verder klaar). In mijn klas was de leeftijd van de studenten tussen de 23 en de 50 jaar, maar je merkte eigenlijk niets van het leeftijdsverschil. Dus ik zou me daar niet druk over maken De studiekosten zijn inderdaad aftrekbaar, maar er geldt wel een drempel voor de studiekosten. Over deze drempel zit je al snel gezien je college/schoolgeld, studieboeken enz. (je mag ook een deel van je computer en printer enz aftrekken mits je die in je schoolgaande periode gekocht hebt).
Toevallig heb ik vandaag de bevestiging gekregen dat ik een BBL opleiding mag volgen in de gehandicaptenzorg. 25 uur werken in de week, 1 dag in de week naar ROC en hier krijg ik 2 uur extra contracturen voor. Dus een 27 uur contract met baangarantie. Ik start in februari.
Ik ben afgelopen februari begonnen met de bbl opleiding verpleegkunde niveau 4. Heb gesolliciteerd in een ziekenhuis en dus aangenomen, het kan dus wel als je gemotiveerd ben. Ik heb een contract voor 32 uur (8 uur school en 24 uur werk) allemaal betaald. Ik wil niet negatief doen over de opleiding dokters assistent, maar bij ons in het ziekenhuis wordt deze functie opgeheven ivm de bezuinigingen, ik weet niet hoe dat in andere ziekenhuizen is, maar dat is misschien wel iets om rekening mee te houden. Heel veel succes!!
Super bedankt zover voor de antwoorden! Komen jullie zelf uit de zorgsector of hebben jullie hele andere achtergronden? Ik ga zeker contact opnemen met een ROC in de buurt. Ik vind het wel spannend ergens, want ik zoek al een tijd naar een passende opleiding en heb ook de praktische kant van de zorg overwogen, maar mijn talent ligt ook in de administratieve hoek en het gevoel bij zorg is niet 100%. Tenzij ik zou mogen werken op een kinderafdeling trouwens. Dat lijkt me fantastisch. Ik wil dolgraag ook met kinderen/jongeren werken namelijk. Alleen had ik dit al een beetje aan de kant geschoven en geplaatst onder mijn neven-activiteiten binnen het vrijwilligerswerk en mijn opleiding die ik hierin heb gedaan (particuliere opleiding/training voor het begeleiden van hooggevoelige kinderen). Toen ben ik dus verder gaan zoeken en lijkt het me wel heel boeiend om bijvoorbeeld op een huisartsenpost te werken of na het behalen van mijn diploma verder te stromen naar hbo verpleegkunde. Ik wil mijn mogelijkheden uitbreiden en mijn talenten benutten. Nogmaals; ik vind het reuze spannend en ineens voel ik me dus wél oud. Maf he?