Vanaf 1 gebruari veranderen de schooltijden op de school van onze kinderen. Dit betekend dat onze dochter vanaf die tijd de hele woensdag vrij is. De overige vier dagen gaat ze hele dagen naar school. Omdat onze dochter de enige is die die woensdag gebruik wil maken van een volledige dag bso gaat deze logischerwijs niet open. Dat betekend dat ik genoodzaakt ben een dag minder te gaan werken. Een gastouder zoeken voor die dag willen we om diverse redenen niet. De kans dat ik in de toekomst weer ga werken is nagenoeg nihil. We hebben een groeiend eigen bedrijf waar ik nu twee dagen werk en voor drie dagen een baan in loondienst heb. Deze ‘vrije’ woensdag zal ik dus ook gaan werken in ons eigen bedrijf. Het doel voor de toekomst is allebei volledig in de zaak en voor mij geen loondienst baan meer. Wat is dan het voordeel nog van ouderschapsverlof nu het belastingvoordeel er niet meer is? Je krijgt geen geld bij ziekte, geen pensioen, geen vakantiedagen etc. Is het dan niet beter om een contractaanpassing te laten doen?
Als je ouderschapsverlof volledig onbetaald is en je echt zeker weet dat die uren niet terug wilt (ook niet als het met jullie bedrijf minder gaat), maakt het niet uit denk ik.. Misschien even met P&O of je werkgever vragen hoe het bij hun zit en of zij een voorkeur hebben?
dat is toch juist nog het enige voordeel van dat ouderschapsverlof, dat je je pensioen nog op blijft bouwen zoals het met je huidige uren gaat? als je zeker weet dat je die uren er nooit meer bij wilt werken zou ik gewoon gelijk je contracturen aan laten passen. als de werkgever niet bereid is je contracturen structureel aan te passen kun je dan natuurlijk kiezen om dan ouderschapsverlof op te nemen, gezien dat een wettelijk recht is. mocht je bijv nog de wens hebben om te gaan verhuizen in de hele nabije toekomst dan zou ik ouderschapsverlof opnemen, dat is eindig en dus zou je dan voor de hypotheek je "normale" salaris mee kunnen laten tellen (of zo werd dat in elk geval destijds aan ons verteld met deze en een andere inhouding).
Mocht je langdurig ziek worden en in de WIA terecht komen dan wordt je uitkering berekend over het loon voordat je ouderschapsverlof in is gegaan. Bij contract aanpassen niet.
Toentertijd (4 jaar terug) was het zo dat na het ouderschapsverlof minstens een x aantal maanden je oude contracturen moest werken anders moest je geld terug betalen Of dat nu nog zo is weet ik niet
Bij ons is het simpel (of juist heel ingewikkeld ). We hebben geen CAO en de werkgever maakt het niet uit. Ik krijg geen vergoeding tijdens ouderschapsverlof. De werkgever betaald het pensioen. Dit kost mij niets. Een WIA hebben we wel. Ouderschapsverlof is dus alleen gunstig voor de WIA? Volgens internet bouw je namelijk geen pensioen op tijdens je ouderschapsverlof.
Bij sommige werkgevers (die van mij bijvoorbeeld) bouw je pensioen op over je contracturen. Dus ook over de uren dat je ouderschapsverlof opneemt. De werkgever betaald dan gewoon de pensioenpremie door over die uren. Vraag dit dus goed na bij je werkgever. Als je een WW of ziektewet uitkering nodig hebt wordt deze berekend over de contracturen. Mocht er onverhoopt in de toekomst iets gebeuren is het dus fijner om een 'groot' contract te hebben. Echter, als er een boete staat op ontslag binnen zoveel maanden na genoten ouderschapsverlof en je de kans reëel acht dat je binnenkort ontslag neemt kan het verstandig zijn geen ouderschapsverlof op te nemen, maar je uren te verlagen. Het valt of staat dus met de afspraken gemaakt met je werkgever.
Mocht je in de ww komen dan wordt de ww berekend over jouw contacturen, dus dit veranderd niet wanneer je ouderschapsverlof opneemt. Maar als de intentie er is om niet meer volledig te gaan werken en je de kans niet groot acht jouw baan te verliezen zou ik jouw contacturen verlagen.
Voor zover ik weet (cao primair onderwijs) kan je je ouderschapsverlof laten berekenen op je toekomstige wtf. Dan kan je daarna zonder consequenties deeltijdontslag nemen. Maar dit is inderdaad cao afhankelijk...