Onze zoon is altijd al erg druk, beweeglijk en luidruchtig geweest. Ik heb me vaak zorgen gemaakt of hij ADHD heeft. Op school echter gaat het goed. Meerdere malen gevraagd of hij goed kan meekomen, of hij goed kan luisteren, zich kan concentreren. Hij doet het juist super goed op school, zit in de plus-klas, pikt dingen snel op en kan zich goed concentreren. Dat stelt me wel enorm gerust, maar toch kan ik het niet helpen dat ik me af en toe kapot irriteer Thuis is hij een grote wervelwind en neemt zn kleine zusje erin mee, die wordt dan ook druk en baldadig, zo gaat het ook met speeldates. Kindjes die hij mee naar huis neemt veranderen in baldadige stuiterballen en binnen no time is het een grote bende met gegil, geschreeuw...geregeld sneuvelt er iets. Vanaf het moment dat hij wakker is begint het gekwebbel. Hij is altijd erg vroeg wakker en soms nemen we hem dan maar in bed, zodat we zelf nog wat kunnen snoozen, maar hij draait continue, praat aldoor,het is geen doen. Tijdens het eten valt hij vaak van zn stoel, omdat hij echt NIET stil kan zitten. Als ik m mee neem boodschappen doen of naar de stad rent hij door de gangpaden heen of doet constant alsof hij gaat botsen. Hij maakt aldoor van die vecht geluiden... Ik erger me gewoon:x Thuis is hij erg snel verveeld, het enige wat hem boeit is de ipad of de tv, maar dat wil ik niet de hele dag hebben. En zelf tijdens de ipad staat het mondje niet stil en zit hij constant te wiebelen. Ik merk, nu hij bijna 6 is, dat ik verwacht van hem dat hij zich weet te "gedragen", maar misschien verwacht ik teveel van hem en is het heel normaal voor een jongen van zijn leeftijd? Of kan je ADHD hebben zonder schoolproblemen? Nou ja, niet dat er dan iets verandert, maar dan kan ik het wellicht beter accepteren ofzo?
Uit je verhaal zie ik een drukke jongen, die 30 jaar geleden waarschijnlijk de hele dag in bomen had gehangen, in de sloten gesprongen en dat soort dingen. Omdat hij zich wel goed kan concentreren op momenten dat het nodig is zou ik hem juist meer uitlaatkleppen geven om zijn energie kwijt te kunnen. Laat hem uren (wild) buiten spelen en ravotten, doe hem op een verdedigingssport enz
Meerdere sporten misschien wel. Mijn broertje had ook zo'n tomeloze energie en die werd alleen gekanaliseerd door veel te sporten.
Ja, dat is wel herkenbaar inderdaad, ik vind het alleen erg moeilijk om hem zoveel uitlaatkleppen te bieden. Hij zit al op zwemles en voetbal (dat vindt hij ook echt te gek en daar is hij bloedfanatiek), en hij zit 3x per week op een BSO die heel veel buitenactiviteiten doen. We gaan geregeld naar een binnenspeeltuin of een flink stuk fietsen met hem. We laten hem soms ook gewoon een half uur stoeien en springen op ons grote bed, samen met zn zusje. Meer kan ik eigenlijk niet bedenken? Het is gek genoeg niet echt ene buitenspeelkind. Ja, in de zomer, maar anders vindt hij het te koud/te nat etc. Bij de BSO speelt groepsdruk mee en gaat hij uiteindelijk wel en dan loopt hij ook lange speurtochten en klimt hij 1,5 uur in de speeltuin. Nog meer sporten vind ik eigenlijk ook nog wel veel voor zijn leeftijd en dan heb ik het nog niet eens over de tijd en de financiële kant. Bovendien is hij ook nog best vermoeid na een school/BSO dag of een dag met een speeldate etc. Als daar dan nog een sport bij komt.. Dus tips zijn welkom?! Helaas ben ik op mijn vrije dagen ook niet altijd in de gelegenheid om hem op een actieve manier te entertainen. Daarnaast heeft hij een zusje die van nature helemaal niet druk is en die vindt het ook best om gewoon even te puzzelen of iets. Kortom: soms moet hij zich ook gewoon aanpassen vind ik, aan de situatie, of als hij mee gaat boodschappen doen, of als we op visite gaan etc. Kan ik dat op deze leeftijd al van hem vragen? Of is hij daar echt nog te jong voor?
Op je vrije dagen zou ik hem echt aansporen om zijn energie buiten kwijt te raken. Heeft ie een buurjongen van vergelijkbare leeftijd? Warm aankleden, fiets/step oid mee en lekker uitleven. Er zijn kinderen die gewoon niet lang stil kunnen zitten. En daarvoor hoef je als ouder geen financiële entertainment constant te bieden. Een parkje met bomen, klimtoestel en een slootje is vaak ook prima.
Hmm buiten spelen is misschien een leuk boek vol interessante weetjes ook wel wat voor hem. Niet alleen fysiek uitleven maar ook de hersentjes eens aan het werk zetten.
voor onze stuiterbal is de uitkomst een crossfietsje ( en de ruimte om hier veilig voor het huis over gras te crossen ) en een computer met kinderspellen zoals rekenen met robbie konijn en een verhaal afspelen putt putt het auto tje. Dat doet hij ook vaak met koptelefoon op zodat hij even geen invloed van buitenaf heeft .. O en een trampoline ( 180 cm) in de tuin! daar mag hij gekke geluiden maken en springen , niet op de bank of bedden.
Trampoline hebben we al Maar die is nu wel nat en vies.. ik spoor hem ook wel aan om buiten te spelen, maar hij heeft in de straat geen vriendjes en dan is hij net nog wat te jong om de hort op te gaan binnen de wijk bijvoorbeeld. De hersentjes laten werken geeft hem ook wel kortdurend rust. We hebben mini loco, en een aantal smartgames, maar daar heeft hij nog wel wat uitleg of sturing bij nodig, lukt nog niet geheel zelf. Dat robbie konijn, is dat een app? Hij vindt rekenen heel interessant!
Hmm je hebt ook Smartgames die je op zich zelfstandig kunt spelen he Maar goed, daar hou je hem natuurlijk ook geen dagen zoet mee waarschjnlijk. Maar merk hier dat het wel scheelt.. Af en toe wat extra info in dat koppie (Welke manier dan ook..) geeft ook lichamelijk rust.
Wij hebben ook een stuiterbal hoor, en als hij niet stuitert is ie inderdaad aan het lezen, rekenen of smartgames aan het spelen. Rustig met speelgoed bezig zijn [bouwen oid] is niet aan hem besteed. Iets in hem moet het druk hebben: of lichaam of geest
Lego bouwen is gek genoeg wel aan hem besteed! Daar kan hij ook rustig een half uur druk mee zijn!! Maar hij doet het helaas niet vaak uit zichzelf, samen doen vindt hij leuker en dan is hij er wel voor te porren. Zelfde voor de smartgames. Mini loco zou hij wel zelf kunnen doen en road block/ Camelot jr ook prima, maar hij lijkt dan niet zo gemotiveerd. Met zn zus speelt hij ook zelden een spel, terwijl ze, ondanks het leeftijdsverschil, best al wel domino zouden kunnen spelen of memory bijv. Het moet altijd wild:, verstoppertje spelen, krijgertje, ze doen vaak fantasie spel met hutten bouwen, maar dat moet dan ook altijd met veel gesleep van spullen van boven naar beneden en vice versa en veel gegil en geschreeuw Op zich niet heel erg, mits ze het zelf opruimen natuurlijk, maar het probleem voor mij zit hem er vooral in dat er gene rem op zit. Als ik rust wil/ of als we elders zijn. Van zn jongere zusje vind ik het acceptabel, of nou ja: te begrijpen, maar van hem verwacht ik dat hij luistert als ik zeg dat het genoeg is als hij dingen 1 keer vraagt in plaats van 1000 keer, of dat hij gewoon even blijft zitten tijdens het eten, of zn mond kan houden als zn papa en ik iets bepraten, of rustig bij me kan blijven tijdens het boodschappen doen. Maar hij wil het niet horen of...??? Ik begin nu te verwachten dat hij dat nu wel zou moeten kunnen, of verwacht ik teveel? Hij wordt over een dikke maand 6 jaar. Hij heeft een concentratieboog van een goudvis.... nou ja, als iets hem niet interesseert dan
Aangezien hij zich duidelijk wel goed kan concentreren als hij iets leuk vindt, zou ik niet denken aan adhd. Eerder aan wat lichte kenmerken van autisme, niet dat hij autisme heeft hoor, want dat zie ik echt niet terug in je verhaal, maar ik herken wel de hyperactiviteit die bij autisme ook voorkomt. Iedereen heeft kenmerken van autisme en dan kan soms een kenmerk net wat sterker aanwezig zijn. Aangezien het op school wel goed gaat, kan de hyperactiviteit thuis aan 2 dingen liggen (als we uitgaan van een autismekenmerk). 1. Hij bouwt op school veel stress op door zich in te houden en dat moet er thuis uit. Dan is bewegen een goede optie want dan "verbruik" je de stresshormonen. 2. Hij heeft thuis meer duidelijkheid en structuur nodig, dat kun je opvangen met een planbord. In ieder geval laat mijn zoontje beide dingen zien, hij heeft wel autisme, vandaar de herkenning van het specifieke kenmerk. Nogmaals, in jouw verhaal zie ik vooralsnog niet direct andere kenmerken, dus ik wil je absoluut hier geen diagnose op gaan dringen.
Dank voor je reactie. Ik heb niet heel veel verstand van autisme, maar ik denk zelf dat hij te inlevend is voor een autist. Ook is hij heel gevoelig, voor sfeer en kan hij goed over zijn gevoelens praten. Maar ik herken wel andere kenmerken, hij is bijv heel erg van vaste rituelen en structuur. En kan soms onredelijk boos worden, maar wellicht is dat tuperend voor alle kleuters Wat betreft de genoemde oorzaken: 1: zou kunnen, maar verwacht je dan niet dat hij in het weekend, wanneer hij zich niet hoeft in te houden, minder heeft? 2: ik denk dat ik al heel gestructureerd leef.we hebben vaste eet tijden voor ontbijt, lunch, snoepjestijd, fruittijd en avondeten, bedtijd. Hij heeft een kalenderweek om de week inzichtelijk te maken. Hij heeft een redelij vaste indeling in de dag, sowieso als hij naar school gaat, maar ook als hij vrij is. Alleen in de middag heeft hij " niks" te doen/ niks op de planning, behalve vrij spelen en dan gaat hij lopen klieren. Hij zeurt om de ipad of een film en wil niet zelf spelen. Met zn zus gaat hij dan meestal wildebrassen en baldadig gedrag vertonen. Maar vind wel dat hij zichzelf ook moet zien te vermaken? Of wat kan ik nog meer voor structuur aan brengen?
Ik denk idd ook niet dat hij autisme heeft hoor, alleen dus de kenmerken die je zelf ook noemt. Wat je evt. zou kunnen proberen is toch om de vrije speeltijd voor hem in te vullen. Dat is een beetje uitproberen wat werkt. Als hij bijvoorbeeld wel kan kiezen zou je een activiteiten bakje/mapje/bord kunnen maken met een aantal verschillende mogelijkheden waaruit hij dan kan kiezen. Je zou bij bepaalde activiteiten die hij niet uit zichzelf doet, zoals de lego, samen kunnen starten, misschien kan hij na een begin is gemaakt, hier wel alleen mee verder spelen. Als het kiezen niet lukt, kun je ook een aantal activiteiten achter elkaar inplannen en dan bijvoorbeeld afspreken dat hij elke activiteit minstens 5 minuten doet, langer mag, maar hoeft niet. Als hij ermee uitgespeeld is, opruimen en het volgende. Als je zo sterk gaat structureren, zorg dan voor activiteiten tussen door waar hij naar uitkijkt, bijv. de ipad (daar dan natuurlijk een maximum tijd aan stellen. Als hij het gedrag echt alleen laat zien in de vrije tijd, denk ik dat de dagstructuur idd goed duidelijk is, anders zou je er nog voor kunnen kiezen om de dag te visualiseren dmv picto's, maar dat heeft hij misschien niet nodig.
Volgens mij is het niet vreemd dat twee jonge kinderen (jouw zoontje en jouw dochtertje) nog niet zelf rustig een spelletje uit de kast pakken en gaan spelen. Dat doen ze hier ook niet hoor. Daar moet ik ze dan echt toe zetten en een oogje in het zeil houden. Zelf doen ze ook alleen maar drukke dingen, rennen, vliegen, springen e.d. Ik denk dat kids daar nog wat hulp bij nodig hebben, om dat te kunnen reguleren! Ik zoek het echt in buitenspelen. Ik heb twee jongens van 5,5 en 4 en die moet ik dus elke dag naar buiten sturen, weer of geen weer... Kan je tweede niet met je oudste mee buiten gaan spelen? Bij ons maken ze binnen veel ruzie, maar buiten vrijwel niet, gaat echt top samen, dan verzinnen ze de leukste dingen!
Dat is fijn om te horen!! Dus ja: misschien verwacht ik dan toch teveel van hem? De oudste is niet echt een buitenspeel kind eigenlijk. De jongste wel, maar die is nog te jong om alleen buiten te spelen. Samen in de zomer gaat redelijk, maar meestal spelen ze dan naast elkaar. Misschien zal het inmiddels beter gaan, want qua leeftijd groeien ze wel steeds meer naar elkaar toe. mamavanlieverd: als ik naast hem ga zitten kan hij wel bezig gaan met een spel. Maar hij wil dat dan echt samen gaan doen en daar heb ik niet constant zin en tijd voor.Meestal probeer ik het een enkele keer per dag en de rest "moet hij zelf doen"... Maar misschien is de vrije tijd op een vrije dag teveel en moet ik wat meer dingen plannen in die "vrije tijd"...
sorry voor de late reactie. robbie konijn is een ouderwets computer spelletje . hihi. iemand die kan downloaden kan dat voor je regelen. Putt putt en miel monteur zijn aan aanraders als hij van auto;s houd. hier is het ook heel normaal hoor wat je beschrijft en zelfde met meerdere klasgenoten van zoon.
hoihoi Ik had jouw verhaal getypt kunnen hebben. Alleen is mijn zoon nu 7,5. Altijd druk aan het doen, wiebelen, rennen, lawaai, nep vechten etc. Waar we ook zijn/waren mijn zoon was duidelijk aanwezig. Ook ik vroeg mij af, ADHD? Autistisch? Maar zijn concentratie bij lego(ind net als jouw zoon), ipad, schoolwerk en knutselen is prima in orde. Hij heeft veel vriendjes en is erg gevoelig. Daarnaast wordt hij bestempeld als erg intelligent. (de slimste van de klas zeg maar) Op school gaat het goed, we wachten de IQ test af, maar volgens juf is hij erg intelligent, wel lekker rebels met zijn vriendjes, luisterd naar gezag, doet zijn werk en kan zich dus ook concentreren op zijn werk. Die irritatie, zo herkenbaar, ik ben er ook achter dat die irritatie vooral ontstaat uit bescherming. Ik wil niet dat mijn zoontje over te boeken staat als dat drukke kind, en niet vanwege mij, nee omdat puur voor hemzelf. O en soms wel puur voor mijzelf hoor, het is ook niet altijd even leuk als je als enigste altijd jouw kind moet waarschuwen... Vorig jaar kwam juf met het idee van kinderfysiotherapie, gewoon puur om het bewust worden van je eigen lichaam. Hier deed hij allemaal oefeningen en werd zo bewust van zijn eigen bewegingen, leerde dat hij een energie boog heeft van 0 tot 5. en leerde wanneer je welk niveau gebruikt. Dit hielp, en gebruiken wij nog steeds: "T. het is nu tijd om over te schakelen naar energie level 3, want er zijn meerdere mensen hier die elkaar niet kunnen verstaan"...."T. doe maar even lekker dansen op level 5, ik merk dat je veel energie heb" etc... Er is gebleken dat hij hoog gevoelig is, kan info van buiten af niet filteren, dus hij heeft constant een instroom van geluid en gevoelens. Dit moet eruit, anders raakt hij 'vol". Op spannende momenten zoals schooltoetsen, vakanties, feestjes etc. heeft hij het zwaar. door die spanning wordt hij drukker. Wij bereiden hem dus op alles voor zover dat kan. Hij is overigens ook erg gevoelig voor mijn humeur, als ik mij niet tof vind merk je dat meteen aan zijn hyper gedrag. Net zoals jouw zoon hebben wij hem op voetbal gedaan, hij voetbalt nu 3x per week, hier kan hij zoveel energie in kwijt, dat hij helemaal opbloeit en lichamelijk veel rustiger is. Lekker met zijn vriendjes ravotten en gek doen. Hij heeft een paar vriendjes die ook flink druk zijn! Verder merkte wij dat hij zo vaak te horen kreeg dat hij druk is, dat hij er verdrietig van werd. en dat hij juist daarom nog drukker werd: "mama, iedereen vind toch dat ik druk ben, dus waarom rustig doen" Dus wij hebben hem duidelijk gemaakt dat wij ook drukke mensen zijn en wij het drukke prima vinden. Hij is zoals hij is, hij is leuk, grappig, intelligent, lief voor kleine kinderen en wij willen dat hij vooral zo blijft, maar dan controleerbaar. verdere tips: trampoline, elke dag minstens een uur bewegen, juist dat uurtje op de Tablet laten doen ter ontspanning, boxbal, lekker met het hele gezin een Nerf gevecht houden door het huis heen(gewoon om hem even het gevoel te geven dat hij even lekker zichzelf mag zijn dus druk mag zijn) suc6, ik weet hoe je je soms kan voelen... Je wilt dat kleine manneke zo graag vertellen en duidelijk maken dat het allemaal wat makkelijker zou gaan als hij wat rustiger zou zijn...
Miekie: wauw, wat een oppepper! Goed om te lezen dat jullie hierin al een stuk verder zijn. Daar kan ik nog een boel van oppikken! Die kinderfysio: weet niet of mn zoon dat al zal snappen. Op zich met de energielevels wel, maar dat hij daarnaar kan levelen..??? Onze zoon is- denk ik- ook hooggevoelig en wat je schrijft daarover herken ik ook helemaal. Op feestjes is hij ook helemaal hyper. Sinterklaas, verjaardagen, maar soms ook visites... en je wilt idd niet dat mensen van alles denken dat je je kind niet onder controle kan houden of wat dan ook.. Ik had het nooit zo bekeken dat hij wrs een constante stroom van indrukken ervaart wat er ook weer uit moet. klinkt logisch. Dit soort inzichten helpen me wel meer te accepteren dat hij "gewoon' druk is. Hij zoekt idd ook veel drukke vriendjes op. Samen druk doen, ook met zn zusje. Bedankt voor je tips!
Je zou kunnen kijken naar een kinderfysio die gespecialiseerd is in sensorische integratie therapie, hier lopen wij ook met onze zoon. Zij heeft bij hem eerst in kaart gebracht welke zintuigen bij hem hyper en welke hypo reageren (overgevoelig en ondergevoelig), aan de hand van die informatie werkt ze met hem en geeft ze tips voor thuis. Zo hebben wij bijvoorbeeld een ballendeken aangeschaft, etc. Nu heeft ons zoontje extreme prikkelverwerkingsproblemen (zelfs voor een kind met autisme), dus hier is het een lange weg. Voor kinderen met mildere prikkelverwerkingsproblemen (hooggevoelige kinderen bijv., hier herken ik ook mezelf in) kunnen kleine aanpassingen soms al een wereld van verschil maken. Het is wel handig om dit in overleg te doen met een gespecialiseerde kinderfysio, want als kinderen overgevoelig reageren op het ene zintuig, hoeft dat bijvoorbeeld niet te betekenen dat ze met alle zintuigen overgevoelig zijn.